Moody’s negatiever over Nederlandse banken

Kredietbeoordelaar Moody’s is pessimistischer geworden over de Nederlandse banken. De prognose voor Nederlandse banken is verlaagd van stabiel naar negatief. Dat heeft Moody’s gisteren bekendgemaakt.

Ondanks de steun van de Nederlandse overheid staat volgens Moody’s de kredietwaardigheid van Nederlandse banken nog steeds onder druk.

De Amerikaanse beoordelaar stelt dat de winstgevendheid van de banken onder druk staat en dat de kredietomstandigheden in de komende twaalf tot achttien maanden zullen verslechteren.

„Wij zien nog geen belangrijke verbetering in de winstgevendheid van de Nederlandse banken aankomen en dat komt vooral door de hoge kosten die ze maken”, zegt analist Virginie Merlin van Moody’s. Ook verwacht Moody’s nog meer afschrijvingen op de beleggingen in gestructureerde producten.

De bijstelling van de prognose betekent niet dat de beoordeling van de kredietwaardigheid van individuele banken onder druk staat. Ook onderscheiden de Nederlandse banken zich niet van andere Europese banken. Gisteren veranderde Moody’s ook de prognose van Belgische en Luxemburgse banken naar negatief. Voor de Franse banken gold die prognose al en die werd gisteren bevestigd.

Moody’s geeft aan dat de bankensector in Nederland drastisch is veranderd door de overname van ABN Amro en de kredietcrisis. Doordat banken zich meer richten op de Nederlandse markt verbetert hun risicoprofiel, maar dat kan de groei- en winstverwachtingen negatief beïnvloeden.

Share Button
Tagged with: , , ,
12 comments on “Moody’s negatiever over Nederlandse banken
  1. bigD says:

    Wat wil Moody’s impliceren? Trekken ze het onderpand van de hypotheekportefeuilles in twijfel? Iedereen weet toch dat Nederlandse huizenprijzen onmogelijk kunnen dalen! *kuch*

  2. Niek says:

    de kredietwaardigheid van de NL banken wordt gegarandeerd door de NL overheid, die zijn handen meer dan vol heeft aan het overeind houden van de banken, de huizenmarkt (NHG, HRA enz.) en het garanderen van enorme hoeveelheden buitenlands spaargeld (o.a. 1200 miljard via ING). En dat terwijl het overheidstekort omhoog spuit.

    Na Fitch en Moody’s zal S&P wel spoedig volgen met een negatieve outlook of afwaardering, inmiddels moet tenslotte voor iedereen duidelijk zijn dat dit fout gaat aflopen. Na afwaardering moet Bos meer gaan betalen voor zijn staatsleningen en gaat de bal echt rollen.

  3. kees says:

    NL staat toch niet garant voor INGdirect in USA en Fr. ?

  4. Mieke says:

    Mensen, alle Nederlandse banken zijn failliet…..onderpand zal straks tussen de 20 tot 30% dekking geven…peanuts dus…

  5. Niek says:

    @kees(3):
    weet niet of het voor alle ING Direct spaargeld geldt, het bedrag van 1200 miljard heb ik diverse keren zien langskomen. NL staat voor 100K euro garant voor iedere buitenlandse spaarrekening bij ING (bijv. via alle buitenlandse ING kantoren). Soms zijn er ook nationale garantie regelingen van toepassing, zoals FDIC in de US. Maar ik weet niet welke eerst aangesproken wordt als het misgaat.

  6. kees says:

    @4

    en de marmerprijs is ook al niet wat die was.

  7. Buddy says:

    @ 5

    FDIC garandeert tot $250k

    Bos wordt snel grijzer en Wellink spat straks uiteen van de stress.

  8. Niek says:

    @7:
    die Ome Nout toch, hij heeft alle gelegenheid gehad om te oefenen op droog ijs … ik denk dat hij zich hier ook gewoon doorheen slaapt.

  9. Niek says:

    P.S.: volgens diverse verhalen die ik las is de FDIC pot al zo goed als leeg; één grote bank die omvalt en Nederland mag voor alle US ING tegoeden opdraaien (denk ik, details van de aansprakelijkheid weet ik ook niet).

  10. bigD says:

    ING Direct (ING Bank, fsb, om precies te zijn) in de VS is een Amerikaanse bank met een Amerikaanse banklicentie en valt onder de FDIC. Ik neem aan dat de Nederlandse ING niet (100%) garant staat voor ING Direct in de VS.

  11. kees says:

    @10
    Ik neem aan dat er geen “sideletters” bestaan. Niets wijst in die richting.

    Niemand insinueert iets in die richting.

    (geen rechten ontlenen aan wat ik schrijf)

  12. Buddy says:

    Om in VS te mogen bankieren (sparen/lenen) moest men ook hypotheken aan Amerikanen leveren.

    ING in top 10 van Forbes, als enige bank tussen vrijwel uitsluitend olies.
    Ik begin het als NL belastingbetaler aardig benauwd te krijgen.
    Zou Bos (NL-schatkist) groot genoeg zijn voor deze league?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*