Eindrapport commissie Huizenprijzen

Op woensdag 10 april om 11.30 uur presenteert de tijdelijke commissie Huizenprijzen van de Tweede Kamer haar eindrapport.

De mooie verhalen van Leon Litjens, ex-wethouder van Horst aan de Maas, zijn naar verluidt weggelaten uit uit dit eindrapport. Litjes gaf aan de grondprijzen in Horst aan de Maas onder druk van de Rabobank niet verlaagd te hebben. De bank is bang dat hierdoor de huizenprijzen verder dalen en nog meer mensen met hun hypotheek onder water komen te staan. Blijkbaar ligt dit toch iets te gevoelig bij deze politieke commissie.

zie ook De Rabobank wil niet dat gemeenten de grondprijzen verlagen en Horst aan de Maas koopt huizen op

Men ging als volgt te werk: een extern onderzoeksbureau heeft eerst een meta-analyse van bestaand onderzoek en twee verdiepingsonderzoeken uitgevoerd. De commissie heeft vervolgens werkbezoeken afgelegd en een groot aantal rondetafelgesprekken georganiseerd. Op basis van alle verkregen informatie heeft de commissie tenslotte haar eindrapport geschreven.

Commissielid Raymond Knops was een aantal jaren geleden zelf ook wethouder in Horst aan de Maas.

Presentatie website
Tijdens de presentatie lanceert de commissie ook een website met een visuele en interactieve samenvatting van het eindrapport: www.huizenprijzen.tweedekamer.nl. De commissie vindt het van groot belang dat de woonconsument goed wordt geïnformeerd, want voor veel mensen is het kopen van een huis de belangrijkste financiële beslissing in hun leven. De website geeft een woonconsument de mogelijkheid te bekijken hoe prijzen van misschien wel hun eigen huis zich hebben ontwikkeld.

lees ook: Rapport commissie huizenprijzen afgerond

De onderzoekscommissie bestaat uit de volgende Kamerleden:
Dhr. Kees Verhoeven (D66, voorzitter)
Mw. Betty de Boer (VVD)
Dhr. Ed Groot (PvdA)
Dhr. Raymond Knops (CDA)

bron: tweedekamer.nl7-4-2013 7-49-41

Share Button

348 Reacties

 1. Stoelgang Zegt:

  blikopnieuws.nl/be…-nvm-open-huizen-dag

  Eerst wat gratis cabaret: Volgens Hukker nadert het omslagpunt op de woningmarkt. “Nu is het moment gekomen voor starters om hun slag te slaan. Woningen zijn zeer betaalbaar, de rente staat laag en er is een heel groot aanbod. Bovendien wordt huren steeds minder aantrekkelijk, omdat het streven van het kabinet is om de huren marktconform te maken. Doorstromers hebben mogelijk last van de gedaalde huizenprijzen, maar daar staat tegenover dat ze voor minder geld een ander huis kunnen kopen.”

  Hahahahahaha 😀

 2. Stoelgang Zegt:

  1. Er komt inderdaad een omslagpunt, maar dan wel van de angst naar de paniekfase.
  2. Woningen zijn extreem duur en de rente staat gekunsteld laag, het koopmoment is als die factoren omgekeerd zijn. Nu kan enkel de prijs nog lager en de rente automatisch hoger. Hukker zegt het feitelijk zelf: er is een groot aanbod. Ja, maar geen vraag.
  3. Huren levert per maand minimaal € 1.250,- niet geleden vermogensverlies op. Overigens zou het marktconform maken van huren betekenen dat deze meedalen met het vastgoed waarop ze gebaseerd zijn, maar goed, de wal zal het schip keren.

  Devies: huur en doemdat zo goedkoop mogelijk, houd jezelf mobiel, bereid je voor op de rampspoed die over Europa komt en zorg dat je niet aard en nagelvast verbonden bent met de ondergrond, de fiscus en dat je vooral niet in de zak van de bank zit.

 3. Stoelgang Zegt:

  Aanvulling op 2: er is natuurlijk wel vraag, maar dan naar goedkope kwalitatief goede, goed geïsoleerde, zelfvoorzienende woningen. Niet naar de oude troep die het huidige aanbod nu vormt. De meeste huizen ouder dan 20 jaar zouden gesloopt moeten worden en verkocht tegen grondprijs minus sloopkosten.

 4. tufkaj Zegt:

  Met voorzitter Kees die vast een tipje van de sluier licht wat hij als ‘positief’ ervaart: woningmarktcijfers…/uploads/keesvee.png

 5. Stoelgang Zegt:

  trol(erik) Zegt:
  6 April 2013 om 11:31 pm (Quote) (Reply)
  Ik lees net op teleteks dat vooral in Den Haag de open huizen dag een werveld succes is geweest, liefst 4 a 5 kijkers per woning, ben ik ff spekkoper. Straks dalen de prijzen helemaal niet meer hier, heb ik nog ff 25k overwaarde en me hele kosten koper er uit, ik ga vandaag ff de fanfare lopen, Rennen naar die makalaars!!!!

  Nu loop je de fanfare (wat dat ook mag inhouden), daarna loop je spitsroede bijmde bank, daarna loop je bijnde voedselbank… Het kan raar lopen…

 6. Stoelgang Zegt:

  Excuses voor de spelfouten.

 7. Voerman Zegt:

  Stoelgang: Doorstromers hebben mogelijk last van de gedaalde huizenprijzen, maar daar staat tegenover dat ze voor minder geld een ander huis kunnen kopen.”

  Geldt voornamelijk voor doorstromers die nu in het segment 2-2.5 ton wonen. 1 á 2 ton bijleggen en je kunt een grote sprong vooruit maken! Als je inmiddels nog niet helamaal anti-huis en gefrustreerd bent geworden door te intensieve deelname aan dit log. 🙂

 8. Paul Zegt:

  We hebben het diepte punt berijkt. De huizen prijzen gaan weer stijgen met 2 á 4% perjaar.
  We hebben groot te kort aan huizen.

  Het zijn lijndenkers die dit rappoort schrijven.
  Dus ze zullen alles weer zo postief mogelijke schrijven. Zo dat de mensen die niet begrijpen het gaan geloven.

  De waarhijd mag er niet in komen. Dat huizen van 40 á 50 jaar af zijn geschreven. Dat ze niks meer waard zijn. Dus netjes gesloop moet worden en er nieuwbouwen kan komen.

  Eigenlijke wel de beste reden om woonwijken weer leefbaar te maken.

 9. Voerman Zegt:

  Paul: De waarhijd mag er niet in komen. Dat huizen van 40 á 50 jaar af zijn geschreven. Dat ze niks meer waard zijn. Dus netjes gesloop moet worden en er nieuwbouwen kan komen.

  Volgens mij werk jij als ZZPer voornamelijk in de sloop!

 10. tufkaj Zegt:

  Ik denk dat er in komt te staan dat we op twee inkomens zijn gaan lenen. Omdat we meer zijn gaan werken is er dus ‘niets aan de hand’ en zijn huizenprijzen nu weer normaal.
  Dat de extra werk-uren die we nu doen ten koste gaan van sociaal- en familieleven komt niet in het rapport. Evenmin waar de welvaart van het werken op twee inkomens en het hebben van een hogere opleiding is geland. (namelijk in de bakstenen van de bestaande huiseigenaren in 1993)

 11. snorkel Zegt:

  Voerman: 1 á 2 ton bijleggen

  Ach Voerman toch…. Is dit nou wat je bedoelt met “onderbouwd met ervaringen en argumenten.”? Noem mij één potentiële doorstromer die even 1 à 2 ton kan vrijmaken / bijlenen. Die paar loterijwinnaars per maand gaan de markt echt niet vlottrekken hoor

 12. Voerman Zegt:

  Wijken met voornamelijk (sociale sector) huurwoningen
  zijn momenteel onderhevig aan een snelle verloedering.
  Slecht onderhoud aan huizen.
  Slecht onderhoud aan openbaar groen.
  Teveel blik in de straten.
  Bewoners die hun tuintjes laten verwilderen.
  Bewoners die hun tuin gebruiken als opslagplaats voor allerlei rommel met allerlei ongedierte vandien.
  Teveel honden en katten.
  Ongewenste uitwassen van multiculturele samenleving.
  Toenemende kleine criminaliteit.

  Veel mensen kunnen niet meer met die omgeving leven en het moment is nabij, dat naar iets beters gezocht wordt. Denk, dat er behalve de koopmarkt geen mogelijkheid tot ontsnappen is.

 13. snorkel Zegt:

  tufkaj,

  Hebben commissies wel vaker last van:
  (1) Hoogconjunctuur voor “structureel gezond” aanzien
  (2) Structurele onevenwichtigheden negeren, of vergoeilijken door (1)
  Vandaar dat er ook nooit sluitende verklaringen gegeven kunnen worden voor als het even wat minder gaat.

  Oorzaken zijn weerstand tegen veranderingen en door te korte termijn blik, zowel naar voren als naar achteren.

 14. ll Zegt:

  Ook zal er niet instaan dat we de komende jaren er in welvaart en qua inkomen er niet vooruit, maar achteruit zullen gaan.

  Ook zal er niet instaan dat rapporten die er waren en die een waardaling en/of overwaardering van de huizenprijzen hebben berekend en voorspeld in diepe laden zijn beland.

  En wat staat er waarschijnlijk nog meer niet in ?

 15. Voerman Zegt:

  snorkel: Noem mij één potentiële doorstromer die even 1 à 2 ton kan vrijmaken / bijlenen.

  Ik noemde het uitsluitend als mogelijke kans wanneer je wilt verbeteren.
  Is uiteraard voor weinigen weggelegd.
  In vlottrekken van een woningmarkt geloof ik op geen enkele manier. Dat is alleen maar een natte droom voor de mensen die hier de kost mee verdienen.

 16. snorkel Zegt:

  Voerman: Wijken met voornamelijk (sociale sector) huurwoningen
  zijn momenteel onderhevig aan een snelle verloedering.

  Ach Voerman, wat een vooroordelen toch weer. Al een in Amsterdam Oud-Zuid rondgelopen op vuilnisophaaldag? Één grote puinzooi, de vuilniszakken liggen letterlijk kriskras over de straat, opengescheurd door de meeuwen.

 17. Voerman Zegt:

  Voerman: Veel mensen kunnen niet meer met die omgeving leven en het moment is nabij, dat naar iets beters gezocht wordt. Denk, dat er behalve de koopmarkt geen mogelijkheid tot ontsnappen is.

  Snorkel moet begrijpen, dat Voerman ook in deze niet denkt, dat er op deze manier een markt vlotgetrokken gaat worden. Wel dat er een voorraad aan nieuwe slachtoffers voor de woningmarkt in wording is. Niet meer dan dat!

 18. snorkel Zegt:

  Voerman,

  We zullen zien, De NVM denk (hoopt) in ieder geval hetzelfde. Die hebben het wel vaker mis gehad de afgelopen jaren…

 19. Voerman Zegt:

  snorkel: Één grote puinzooi, de vuilniszakken liggen letterlijk kriskras over de straat, opengescheurd door de meeuwen.

  In Blaricum hebben ze daar geen last van. Hoe zou dat komen?

 20. Bor de Wolf Zegt:

  Over die bankbalansen en SER rapport (Zie vorige draadjes ook): waarom niet bestaande aflossingsvrijen dwingen over te stappen op een af te lossen hypotheek, desnoods betaald vanuit eigen pensioengelden, als ze geen voldoende inkomen hebben?

  Dan klaren de bankbalansen lekker op, en ligt de rekening bij degenen van wie deze daadwerkelijk is. Waarom de hele pensioenfondsen aanslaan? Waarom de belastingbetaler? Dat zijn alleen maar bewegingen om de rekening toch weer ergens anders te laten landen dan waar hij hoort.

 21. Floor Zegt:

  Voerman: Hoe zou dat komen?

  Hoogstwaarschijnlijk doordat men daar van persoonlijke afvalcontainers voorzien is.

 22. De Pessimist Zegt:

  Voerman,

  De volkse koopwoning wijken zijn de verloederde wijken van morgen .Er is geen geld meer voor onderhoud voor de woningen en een dalende huizenprijs stimuleert ook niet echt om onderhoud te plegen als je dat wel kunt betalen zeker als je huis ook nog eens grenst aan een uitgewoond huis.
  Over een paar jaar wordt de hele verloederde meuk opkocht door vrije jongens en komt er een gezonde huurmarkt .Terug naar 80% huurmarkt.

 23. snorkel Zegt:

  Voerman,

  Geen meeuwen 😉

  In mijn buurt (wel meeuwen, grote meerderheid huur) ook geen enkele last van. Schone speeltuintjes bij elk huizenblok. ondergrondse vuilniscontainers, onderhouden plantsoentjes, in de zomer Tturkse gezinnetjes die buiten picnicken met de kids, NLse jeugd met allochtoonse jeugd aan het voetballen, etc etc. In de winter ruimt de buurman het ijs van de stoep. Prima!

  Nog even over jouw veronderstelling dat huurders nu wel verleid zullen worden om de stap te wagen, en/of dat doorstromen een “mogelijkheid” is. Als ik even naar een vriendengroep kijk
  – 9 man, allemaal universitair afgestudeerd tot 35 jaar oud, elk een jaarsalaris van minimaal 1,5x modaal (inkomen evt partner komt er dan nog bij. In bijna de helft van de gevallen verdient de partner nog meer)
  – 2/3e (6 dus) heeft gekocht in de afgelopen 7 jaar. Slechts 1 daarvan (de oudste) zit al in de 2e eigen woning
  – 1/3e (3 dus, waaronder degene met het hoogste inkomen van allen) huurt naar alle tevredenheid. In prima woningen/omgeving trouwens
  – 11% (1 dus) zit in serieuze financiële problemen door relatie-beëindiging. Die leeft nu ongeveer op bijstandsniveau omdat alles opgaat aan de hypotheek
  – Van die 6 kopers hebben er 0 de intentie om door de stromen. Slechts 1 heb ik er het afgelopen jaar over horen praten als ‘mogelijkheid”, maar zonder concrete plannen
  – Van de 3 huurders hebben er 0 de intentie om te kopen in de huidige markt. 2 van de 3 zouden dat makkelijk kunnen met behulp van (zeer) rijke ouders. De 3e kan het zelf makkelijk betalen als ‘ie zou willen
  – Ik hoor de 6 kopers (waarvan er 5 dus geen enkel financieel probleem hebben) steeds vaker zeggen dat de huurders het toch niet zo gek hebben bekeken
  – De enigen die de afgelopen 2 jaar verhuisd zijn, zijn huurders die van de ene naar de andere huurwoning zijn verhuisd

  Nu weet ik dat dit bepaald niet gemiddeld Nederland is, maar als er iemand nu voer voor de koopmarkt/doorstroommmarkt zou zijn, dan zitten ze daar wel tussen. Gelukkig zijn ze zelf zo slim om het lekker af te wachten 😉 Conclusie; allemaal mooi blijven zitten en geen schulden aangaan!

 24. Nothus Zegt:

  Laat Nothus nog even zijn indruk van de open huizendag verkopers geven. Twee keer gevalletje twee huizen, een erfenis, een keer 70+ kleiner wonen, en een scheiding. Jonge mensen: paniek, met een vleugje hoop want aardige aanloop. Pensionado: berusting, gaat verkopen tegen de prijs in de markt.

  Tenzij er plotseling flink gekocht gaat worden, staat de paniek voor de deur (als die er al niet is).

  Nothus verwacht rustig -15 tot -20 procent dit jaar, waarmee gemiddelde huizenprijs aardig richting redelijk evenwicht zou schieten (150k – 160k voor gemiddeld huis, nu nog 200k).

  Overigens lijkt de 1m+ hoek aan te trekken, gevalletje Cyprus angst? Ook was de toestand van oude meuk schokkend, en ernstig overprijst.

 25. De Pessimist Zegt:

  Bor de Wolf,

  De rokende,drinkende zieke of slechte genen bezittende huizen bezitter die dus nooit ouder zal worden dan 70 ziet het wel zitten om zijn pensioen geld te plunderen ,een beetje voorkennis kan nooit kwaad

 26. Keesje Zegt:

  Voerman,

  In Amsterdam zetten ze blijkbaar vuilniszakken aan de weg en in Blaricum groene en grijze en papierkliko’s aan de weg met hun zooi er in :):) overigens hebben wij al 4 kliko’s in de tuin, 2x grijs, 1x groen, 1x papierkliko (grijs met blauwe klep) en daarnaast ook nog grote plastic zak voor alle plastic………gekkenwerk, overal tuinen vol scheidingsbakken….

 27. Keesje Zegt:

  Nothus,

  Ongeveer hetzelfde gezien. 2 oudere stellen met (bijna) kinderen het huis uit, 2 erfenissen en 1 aan het scheiden ( maar huis staat al 3 jaar te koop, man woont waarschijnlijk in het bijgebouwde tuinhuis had ik het idee).

  Ik heb ook het idee dat steeds meer mensen proberen te verkopen om te aan huren en daarom niet in prijs zakken, want dan blijven ze liever zitten waar ze zitten.

 28. Axel Zegt:

  Is bekend hoeveel de commissieleden voor deze klus krijgen? Dat lijkt me interessanter dan de voorspelbare conclusies die ze gaan trekken.

 29. snorkel Zegt:

  Axel,

  Wat ze er voor betaald krijgen vind ik nog niet eens zo heel belangrijk. Wat de “belangenverstrengeling” is, dat is veel interessanter. Hoe hoog is hun eigen hypotheek, bijvoorbeeld? Of worden ze belobby’d door de bouwwereld, makelaar en VEH?

 30. Hermanes Zegt:

  Dus de openhuizendag is een suc6 geworden,ik vraag het me af…
  Zie hier mensen schrijven dat huizen van 50 jaar zijn afgeschreven en Stoelgang schrijft dat huizen al na 20 jaar zijn afgeschreven,Stoelgang verward Nederland met Azie.Huizen kunnen hier minimaal 100 jaar mee als ze goed worden onderhouden.
  Als huizen echt 20 jaar of 50 jaar mee zouden gaan mag je ook 5 maal zoveel huur gaan betalen in de maand (afschrijving) maar ik denk dat hij dit dan weer niet logisch vindt.
  Ik betaal 680 euro in de maand voor mijn koophuis,vrijstaand in 2008 gebouwd dus ik verwacht niet dat mijn huis nog gaat dalen.

 31. Dawg Zegt:

  snorkel,

  Je voor de komende dertig jaar diep in de schulden steken voor de koop van een huis, maar met de verwachting dat je hut ieder jaar meer waard wordt, is één ding. Datzelfde doen met het vooruitzicht dat je voorlopig een flink vermogensverlies tegemoet kan zien is heel iets anders. Ik heb het idee dat degenen die maar verwachten dat we binnenkort weer terug gaan naar ‘normaal’ maar niet kunnen doorgronden wat het betekent als het sentiment op een markt is gekeerd.

 32. Keesje Zegt:

  Hermanes,

  Adres ? 😉

 33. Keesje Zegt:

  Hermanes,

  Woz waardes van de afgelopen 5 jaar?

 34. Axel Zegt:

  Hermanes,

  Aangezien velen nooit aan onderhoud hebben gedaan, verwacht ik een flinke woningstapel die wel rijp voor de sloop is. Dat krijg je ervan als je hypotheekmax. opzoekt en alleen kijkt naar wat je maandelijks nog kan uitgeven aan leuke dingen. Echt, er zijn veel mensen die dit gedaan hebben. Die honderdjarige woningen zijn moeilijk te vinden.

 35. Hermanes Zegt:

  Het adres ga ik niet geven,het is iig in een dorp linksonderin Nederland

 36. Hermanes Zegt:

  Axel

  Dan kijk je nooit goed naar Funda,er zijn verschrikkelijk veel huizen van rond 1900,misschien niet in de stad wel in de dorpen.

 37. Keesje Zegt:

  Hermanes,

  O in Zeeland, met de lage werkeloosheid en de intrekkende Belgen 😉

 38. Hermanes Zegt:

  Ja en wat wil je nu precies zeggen Keesje?

 39. De Pessimist Zegt:

  snorkel,

  Een op de zes Nederlanders in de problemen laat het iets gunstiger zijn onder onze blaaskaken in den haag hou het op een op de twaalf die ernstige persoonlijke problemen hebben en dan kijken we niet eens naar de familie situatie.Ik vrees dat beleid nog nooit zo goedkoop en makkelijk te koop is geweest.
  Het wordt tijd dat de AIVD hypotheken mee neemt in het risico profiel van werknemers op vertrouwelijke posten .

 40. maarten Zegt:

  Hermanes,

  hoe ouder de woning, hoe duurder het onderhoud hoe minder toegerust tot moderne wensen, of niet dan?

 41. Hermanes Zegt:

  Maarten,

  Ja klopt,je kunt een oudere woning wel goed moderniseren met veel tijd geld en energie oftewel bloed zweet en tranen en dat moet dus nog van de prijs af,als dit nog niet gedaan is.

 42. Axel Zegt:

  Hermanes,

  Maar ook goed onderhouden? Dat lijkt me belangrijk om te weten en iets zegt me dat dat in veel gevallen niet zo is. Juist omdat de prijzen zo absurd hoog waren.

 43. renren Zegt:

  tufkaj:
  Ik denk dat er in komt te staan dat we op twee inkomens zijn gaan lenen. Omdat we meer zijn gaan werken is er dus ‘niets aan de hand’ en zijn huizenprijzen nu weer normaal.
  Dat de extra werk-uren die we nu doen ten koste gaan van sociaal- en familieleven komt niet in het rapport. Evenmin waar de welvaart van het werken op twee inkomens en het hebben van een hogere opleiding is geland. (namelijk in de bakstenen van de bestaande huiseigenaren in 1993)

  Kortom dubbele uren werken voor het hetzelfde huis. Slim allemaal. Dubbel inkomen: dubbel preispijl halvering vrije tijd..

 44. renren Zegt:

  Voerman: In Blaricum hebben ze daar geen last van. Hoe zou dat komen?

  Misschien kunstof afvalcontainers?

 45. renren Zegt:

  “kunststof”

 46. johan Zegt:

  Uit betrouwbare bron kan ik al verklappen, dat de commissie de waarde van woningen wil laten dalen d.m.v. inflatie.
  Nederland heeft nu een inflatie van 3,2% , de eurozone zit rond de 1,5%.
  Nu wordt het duidelijk waarom de btw o.a. omhoog moest.

 47. snorkel Zegt:

  johan,

  Klinkt logisch: Als we meer geld krijt zijn aan eerste levensbehoeften zoals eten en energie, hebben we minder over voor te dure/luxe huizen en zal de prijs dus dalen. Is ook al een paar jaar gaande inderdaad

 48. Dawg Zegt:

  Nederland is vast niet het enige land waar commissies inflatie willen zien. Japan gooit er de komende twee jaar voor 12.000 miljard euro aan printwerk tegenaan.
  Tenminste dat is het bedrag wat de Japanse CB gaat opkopen aan schuldpapier van de staat.Dat is € 10.000 euro per Japanner! Amerikanen en de Britten waren al lekker bezig. En wij in Europa hobbelen er ogenschijnlijk een beetje achteraan. Zolang de Duitsers de schijn kunnen ophouden.

 49. Floor Zegt:

  johan: Nederland heeft nu een inflatie van 3,2%

  Nogmaals, dit heeft niets meer met de oorspronkelijke betekenis van het woord ‘inflatie’ te maken.
  Deze verkapte belastingverhogingen, want dat zijn het, worden ons door dit reuze fijne kabinet door de strot geduwd, gewoon nog een beetje meer diefstal.

 50. Axel Zegt:

  johan,

  Kortom, ze volgen de laffe route. Weg spaargeld en pensioenen en niet de rekening bij de schuldigen zelf neerleggen want stel je eens voor dat de eigen politieke achterban boos wordt.
  Ook weet men nu dat de euro door het putje gaat.

  Maar ja, had men anders verwacht van mensen zoals Verhoeven en de Boer?

 51. trol(erik) Zegt:

  Vermaak me vandaag opperbest in mijn 13 jaar oude woning, goed geisoleerd, tuin op het zuiden, kinderen spelen al met vriendjes direct achter de woning. BBQ gaat vandaag de fik in. Gezellig praatje op normaal nivo met de buurtjes en voor 480 euro netto lach ik me de beroerte en blijf dat doen! Ik zou zeggen luitjes trek je eigen conclusie, eeuwig bij paps en mams is ook niet alles.

 52. Adamus Zegt:

  Doorstromers hebben mogelijk last van de gedaalde huizenprijzen, maar daar staat tegenover dat ze voor minder geld een ander huis kunnen kopen.”

  Hahahahahaha

  En contanten mee moeten nemen naar de notaris. Lenen bij ouders en zo verwatert dat vermogen ook meteen 😉 Kapitaal gaat terug naar de kosmos.

 53. snorkel Zegt:

  Adamus,

  Heb zelfs op het wijde internet al een aantal verhalen gelezen van mensen die naar de bank gingen om bij te lenen, waarbij de bank bij een blik op de balans ineens tot de conclusie kwam dat men onderwater stond en dat er maar bijgestort moet worden. Ga je naar de bank voor een extra lening voor een dakkapel, kom je terug zonder extra lening, maar met een dringend verzoek tot bijstorten…

 54. tufkaj Zegt:

  johan,

  Dat leek mij ook al de enige politiek haalbare strategie. Echter werkt het voor geen meter als de lonen niet mee stijgen met de inflatie.

 55. Hermanes Zegt:

  Ikzelf ben gedeeltelijk tevreden met de inflatie,hij haalt mijn restschuld aan het einde van de looptijd naar beneden.laten we zeggen dat 100.000 euro over 30 jaar nog 30.000 euro waard is,dan zit ik voor een leuk bedrag in de maand in mijn huis.De huren zijn over 30 jaar meegestegen met de inflatie+huurverhoging geen mooi vooruitzicht.. Wat ik minder vindt is dat de inflatie harder omhoog gaat dan mijn loon en pensioen.

 56. jan van maanen Zegt:

  In 2008 was ik op een verjaardag,mannetje of 20,ik was de enige huurder,
  ze vielen van de stoel van het lachen om mij, ik was dief uit eigen zak,ik hoorde het ene tonnetje na het andere tonnetje vallen van winst die zij hadden gemaakt, er werden verbouwingen gedaan van wel 40000 euro.
  Ik, die vergeleken met die groep een heel goed salaris had verbaasde mij waar dat geld vandaan kwam.Nu begrijp ik dat iedere idioot kon lenen wat die wilde! Nu alles is ingestort en nog veel verder zal instorten,ondanks allerlei Pipo rapporten zijn de krokodillen tranen niet van de lucht.Schulden gemaakt moeten nu gezamelijk gedeeld worden!!!??? Hoezo?? Toen er in 2008 alleen maar over tonnetjes winst gesproken werd
  ben ik ook niet gevraagd om mee te delen,waarom nu wel?? Medelijden hebben met deze mensen die onder water staan heb ik totaal niet, je bent zelf verantwoordelijk voor leningen die je aangaat, misschien is deze crises wel goed. Kan eindelijk alles weer tot normale proporties worden teruggebracht, mijn advies is,ondanks huurverhogingen blijven huren, je bent flexibel en dat zal het toverwoord zijn voor de komende jaren.
  Laat je niet verleiden door uitspraken “we zitten op de bodem” we zijn er nog lang niet,ik voorspel de komende jaren nog een daling van minimaal 25%.

 57. Nico de Geit Zegt:

  johan: Uit betrouwbare bron kan ik al verklappen, dat de commissie de waarde van woningen wil laten dalen d.m.v. inflatie.

  Dus hogere lonen?

 58. snorkel Zegt:

  Hermanes,

  Heb je alleen wat aan als onze nationale salarissen met de “inflatie” (CPI) meestijgen. Zo niet, dan ben je vijfdubbel de sjaak:
  – Je schuld als percentage van je inkomen blijft gewoon gelijk
  – De waarde van je huis inflateert vanzelf weg
  – Je “eigen geld” zoals pensioen en spaargeld inflateren ook weg. (Dat zou over je hele leven meer dan je huisschuld moeten zijn, dus per saldo ben je sowieso slechter af)
  – Onderhoud en belastingen worden wel gewoon duurder
  – Alle andere levensbehoeften zoals voedsel en energie worden ook gewoon duurder

  Een huurder die er in salaris niet op vooruit gaat zal een vrij beperkte huurverhoring tegemoet zien en heeft in ieder geval geen last van de helft van de bovenstaande problemen. Bovendien zijn de huren aan het dalen, dus (dreigen met) een verhuizing naar een andere huurwoning kan ook lekker wat opleveren. Even verhuizen naar een andere hypotheek blijft onmogelijk aangezien je geen eigen geld overhoudt door de inflatie.

 59. snorkel Zegt:

  snorkel,

  En dan hebben we het nog niet eens over de banken/pensioenfondsen: als die bijna niks meer verdienen aan hypotheken (omdat de hypo-rente maar marginaal hoger is dan de inflatie), dan zullen ze strengere eisen gaan stellen zoals meer eigen inbreng of sneller aflossen.

 60. Nico de Geit Zegt:

  Hermanes: Wat ik minder vindt is dat de inflatie harder omhoog gaat dan mijn loon en pensioen.

  Veel mensen gaan zelfs in inkomen achteruit. Deflatie dus. Als Nederland inzet op export dan is er behoefte aan mensen die hard werken voor weinig geld.

 61. De Pessimist Zegt:

  maarten:
  Hermanes,

  hoe ouder de woning, hoe duurder het onderhoud hoe minder toegerust tot moderne wensen, of niet dan?

  Zo is het maar net .Kost je gewoon 2% a 3% per jaar een huis up to date te houden en als je buren dat niet ook doen kan je maar zelf ook beter stoppen,aangezien de buurt verpauperd .

 62. Floor Zegt:

  Hermanes,

  Zoals Nico ook al zegt, in dit verband moet je uitsluitend blij zijn met wat ‘jullie’ inflatie noemen, wanneer de lonen/salarissen ook omhoog gaan.
  En daar zit ‘m nu net de kneep, we gaan wereldwijd naar een situatie toe waarbij lonen in het oosten en westen naar elkaar toe groeien en mocht de euro het volhouden dan zullen we eerst maar eens beginnen binnen euroland de lonen een beetje gelijk te trekken.
  Hoe dan ook, er is maar één richting voor die van ons en dat is richting evenaar.
  Dus, grote kans dat tegen de tijd dat 100.000 euro nog maar 30.000 waard is, jouw salaris ook nog maar 1/3 van de koopkracht van nu heeft.

 63. Voerman Zegt:

  Grappig, dat alle mensen die over koopwoningen praten, denken, dat je levenslang in hetzelfde huis blijft wonen.
  De laatste 50 jaren verkaste men gemiddeld om de 7 jaar. Maarja, niets is moeilijker dan voorspellen, vooral als het om de toekomst gaat. 🙂

 64. Floor Zegt:

  Hermanes: Ikzelf ben gedeeltelijk tevreden met de inflatie

  Sorry, was tufkaj en niet Nico.
  Die zogenaamde inflatie is niets anders dan georganiseerd jatwerk door onze roverheid, niet meer en niet minder.
  Het enige positieve wat ik hieruit haal voor huiseigenaren is dat huurders door middel van dit jatwerk mee betalen om de financiële ellende van veel huiseigenaren nog enigszins binnen de perken te houden.
  Maar dat houdt een overheid natuurlijk niet vol wanneer dadelijk die hele middenmoot tegen z’n plafond aan zit.

 65. Paul Zegt:

  Voerman,

  Ik heb niks met slopen van huizen. Maar kijk gewoon wat kost om een huis op te knappen. Als dat duurde is dan slopen is slopen beter.
  Dan kan je beter nieuw huis bouwen. Wat aan je wensen voldoet.

 66. Voerman Zegt:

  Adamus: Lenen bij ouders en zo verwatert dat vermogen ook meteen Kapitaal gaat terug naar de kosmos.

  Kan alleen maar als ouders bijna stinkend rijk zijn.
  De meeste ouders hebben nl meerdere kiendjes die allemaal opletten, dat ze evenveel krijgen! En sommige ouders hebben zelfs tegenwoordig meerdere gezinnen.
  Paniek in de familie! 🙂

 67. Voerman Zegt:

  Floor: Maar dat houdt een overheid natuurlijk niet vol wanneer dadelijk die hele middenmoot tegen z’n plafond aan zit.

  Geen grotere moot dan de middenmoot, Floor!
  Is zelfs bij een vis zo.

 68. Floor Zegt:

  Voerman: Is zelfs bij een vis zo.

  Juist en zeg nou zelf, wat is een vis (overheid) zonder middenmoot?
  Nee, die huiseigenaren komen nog wel aan de beurt, met of zonder euro.

 69. Voerman Zegt:

  Een weduwnaarvriend van Voerman (ook opa van de drie kleinkinderen van zijn twee kinderen) heeft een relatie (samenwonend) aangegaan met een weduwedame (drie kinderen en 5 kleinkinderen…….
  Intriges……..
  Dat zal voerman niet overkomen!
  Zelfs Voervrouw neemt dat van Voerman aan.

 70. Axel Zegt:

  Hermanes,

  Ik denk dat het een denkfout is om aan te nemen dat huren ook altijd stijgen. Ja, ze zijn de afgelopen decennia alleen maar omhoog gegaan (o.a. in de een langdurige stijgende markt) maar op een gegeven moment zou dus iedereen kopen omdat huren onbetaalbaar wordt. Of de huurtoeslag wordt een zware dobber voor de overheid. Zie ik niet gebeuren. De stijging zal dus niet over meerdere generaties doorzetten en daarom dus omslaan in een daling mits huur blijft bestaan.

 71. Voerman Zegt:

  Axel: De stijging zal dus niet over meerdere generaties doorzetten en daarom dus omslaan in een daling mits huur blijft bestaan.

  Over meerdere generaties heen proberen te kijken is niet erg zinvol. Is je leven te kort voor. Als je het zo ongeveer binnen je eigen generatie kunt overzien ben je al heel knap.

 72. Adamus Zegt:

  Nico de Geit: Veel mensen gaan zelfs in inkomen achteruit. Deflatie dus. Als Nederland inzet op export dan is er behoefte aan mensen die hard werken voor weinig geld.

  En wat gaan wij exporteren? Logistiek, “as van zuid” ?

 73. Adamus Zegt:

  Nico de Geit: Veel mensen gaan zelfs in inkomen achteruit. Deflatie dus. Als Nederland inzet op export dan is er behoefte aan mensen die hard werken voor weinig geld.

  Deflatie zoals Japan. Alle remmen nu los daar.

 74. Juan de Meeleezer Zegt:

  @ artikel

  Op woensdag 10 april om 11.30 uur presenteert de tijdelijke commissie Huizenprijzen van de Tweede Kamer haar eindrapport.

  Juan vervalt weer nogmaals opnieuw in herhaling.

  Zonder probleem
  géén oplossing.

  Zolang de Hukkers
  blijven roeptoeteren
  dat de NL woning-“markt”
  over het algemeen behoudend gefinancierd is

  Zolang de Rob Mulders
  blijven roeptoeteren
  dat aflossen onwenselijk is

  Zoooooolang:
  – blijft men het probleem ontkennen.
  En is er (zonder probleem) ook geen oplossing.

  Terwijl de oplossing gewoon is:
  – normaal financieren
  – accepteren dat ook bestaande HRA aangepakt zal gaan worden
  – de zeepbel in huidige huizenprijzen constateren en accepteren.

  Juan is benieuwd wat de conclusies zijn.
  Alle cabaret halen we er wel uit 🙂

 75. De Pessimist Zegt:

  Adamus: En wat gaan wij exporteren? Logistiek, “as van zuid” ?

  Het hele MKB verdwijnt in containers en wordt op transport gezet van hijskranen tot aan hele fabrieken alles gaat op de boot ,de export loopt als een trein.

 76. Hendrik Zegt:

  Merkwaardig dat niemand in deze discussie in gaat op het feit dat een gemeente onder druk van een bank de grondprijzen niet verlaagt.

  Dit is een mooie illustratie van hoe krankzinnig scheef de nederlandse woningmarkt in elkaar zit. De aanbieders van vrije bouwgrond zijn nagenoeg monopolisten, de banken vormen een quasi-kartel dat stilzwijgend het erover eens is dat ze het elkaar niet moeilijk moeten maken en overige marktpartijen (lees: projectontwikkelaars, bouwers en makelaars) proberen een zo rooskleurig mogelijk toekomstbeeld te schetsen.

  Heb meelij met ons als burger, die daar tussendoor moeten zien te laveren!

 77. Nico de Geit Zegt:

  Adamus: En wat gaan wij exporteren?

  Bloemen, aardappelen en uien bijvoorbeeld. Maar de marge is heeeel krap. Er wordt (uien en aardappelen) geconcurreerd met bijvoorbeeld Polen en Oekraïne waar de grond en de arbeid goedkoop zijn.

  Natuurlijk zijn er ook andere dingen die Nederland exporteert – eieren?

  De landen waar die zooi naartoe gaat zijn zelf ook hard bezig aan eigen productie.

 78. Hendrik Zegt:

  Heb overigens ook gebruikgemaakt van de open-huizendag. Als eigenaren van een courante woning-zonder-hypotheek (dit jaar doorgehaald) zijn we toe aan een leuk vrijstaand huis met tuin in het buitengebied.

  Enfin, 4 huizen uitgezocht. Bij 3 niet de moeite genomen om er binnen te stappen, omdat de locatie niet aansprekend was. Bij 1 boerderij bleek 3/4de van de opstal slooprijp en de verbouwing van het goede deel onevenwichtig. Alles staat al lange tijd te koop en er is meestal al meer dan 1,5 ton van de vraagprijs af, maar naar mijn smaak nog niet genoeg. Veel verkopers zijn kennelijk erg koppig.

  Nog even geduld oefenen, dus…

 79. Hendrik Zegt:

  Overigens gingen afgelopen week in een dorp in de buurt de nieuwbouwwoningen als warme broodjes over de toonbank. Men lag er zelfs voor op de stoep. Niet vreemd, want een tussenwoning voor 175.000 euro v.o.n. is gewoon een realistische optie voor jonge gezinnen.

  Verder zie ik in onze omgeving langzaamaan steeds vaker realistisch geprijsd aanbod.

  Kortom, er zijn heus wel lichtpuntjes.

 80. johan Zegt:

  trol(erik),

  lachen als een boer die kiespijn heeft

 81. Axel Zegt:

  Hendrik,

  Kennelijk omdat men niet meer opkijkt dat gemeentes erg makkelijk meespelen met banken.
  Een beetje slimme gemeente gaat de komende jaren wel aan (stelselmatige) verlagingen doen om de concurrentie voor te blijven en nog enigszins de schade te beperken. Geduld loont dus.

 82. Floor Zegt:

  Hendrik:
  Heb overigens ook gebruikgemaakt van de open-huizendag. Als eigenaren van een courante woning-zonder-hypotheek (dit jaar doorgehaald) zijn we toe aan een leuk vrijstaand huis met tuin in het buitengebied.

  Enfin, 4 huizen uitgezocht. Bij 3 niet de moeite genomen om er binnen te stappen, omdat de locatie niet aansprekend was. Bij 1 boerderij bleek 3/4de van de opstal slooprijp en de verbouwing van het goede deel onevenwichtig. Alles staat al lange tijd te koop en er is meestal al meer dan 1,5 ton van de vraagprijs af, maar naar mijn smaak nog niet genoeg. Veel verkopers zijn kennelijk erg koppig.

  Nog even geduld oefenen, dus…

  Er gaat pas schot in komen wanneer de bank vraagt om ff bij te storten en dat moment komt steeds dichterbij. Ook lieden die niet onder water staan gaan dan haast maken met zakken van de prijzen.

 83. johan Zegt:

  Adamus,

  in Japan is in de negentiger jaren de woningprijs met 76% gedaald.

 84. Floor Zegt:

  Adamus
  Dat is dus ook de rede waarom wij hier zogenaamd geen deflatie hebben, schrikbeeld van 20 jaar Japan.
  Niet dat het in Nederland veel uitmaakt, wij worden toch wel genaaid.
  Maar Japan is nu aan het koorddansen, want owee wanneer ze zelfs op corrupte wijze die rente niet in de hand kunnen houden.

 85. snorkel Zegt:

  Hendrik: Merkwaardig dat niemand in deze discussie in gaat op het feit dat een gemeente onder druk van een bank de grondprijzen niet verlaagt.

  Axel: Kennelijk omdat men niet meer opkijkt dat gemeentes erg makkelijk meespelen met banken.

  Klopt en/want het fragment was hier al eens eerder gepost door onze altijd scherpzinnige lievelings-admin 😉 huizenmarkt-zeepbe…ondprijzen-verlagen/

 86. Hermanes Zegt:

  Hoe dan ook,de mensen op dit forum (huurders)zijn erg rijk omdat ze iedere maand 1500 tot 2500 (be)sparen.
  De vraag is of dat ze kunnen kopen als de markt op zijn laagste punt is,ik denk dat de banken geen behoefte hebben om geld te lenen op dat moment.
  En kom nu niet met verhalen over dat je je koophuis dan cash gaat betalen 2ton,dat is misschien 10% van de mensen die dat wel kan.
  Een huurder is evengoed die klos,die moeten ook hun leven lang betalen wonen is nu eenmaal een levensbehoefte.

 87. Floor Zegt:

  Ik zat de afgelopen week te bedenken met hoeveel hier in Nederland de ‘nieuwe munt’ gaat zakken t.o.v. de euro wanneer Duitsland & co eruit stapt.
  Dat wij ook daar destijds weer mee genaaid zijn is algemeen bekend mag ik hopen. Wisselkoers gulden>>>euro 2,20371
  Bij de Duitsers was dit dus 1,95583 DM en dat is dan hoogst waarschijnlijk de koers die we dan dus terugkrijgen (of minder wanneer ze zelfs daar niet mee uitkomen). Verschilletje van -11,25% t.o.v. 2002 om mee te beginnen dus, worden we voor de tweede keer genaaid. Schiet wel lekker op met de devaluatie dan.

 88. Nico de Geit Zegt:

  johan: in Japan is in de negentiger jaren de woningprijs met 76% gedaald.

  Ik ga uit van een daling van 80-90% van de top in 2008. Dat dal zou bereikt moeten worden tussen 2030 en 2040. Maar mijn voorspelling dat de top bereikt zou worden rond het jaar 2000, na de crash op de beurs, kwam ook niet uit.

 89. Floor Zegt:

  Floor: t.o.v. de euro

  t.o.v. de huidige waarde van de euro voor Nederlanders, of moment van uitstappen dus.

 90. snorkel Zegt:

  Floor,

  Om nog maar niet te spreken van de miljarden aan infrastructurele kosten (oh, sorry.. investeringen) van een “uitstapje”, die gewoon op de consument verhaald gaan worden.

 91. De ontwikkelaar Zegt:

  Zeg Nico, niet overdrijven.

  Met 40% is het mooi geweest.

  Wel even de kostprijs in de gaten houden ja.

 92. Nothus Zegt:

  Beste zeeuw in een klein vrijstaand huis in een dorp in zeeland, gelukkig zal Nothus dat moment -niet lenen – op tijd aan zien komen (danwel verteld worden). Dat gaat nog wel even duren, zeker voor degenen die flink cash meenemen.

  Nothus verwacht overigens dat eerst de aflossingsvrije hypotheken verplicht omgezet gaan worden naar annuitair.

  Hermanes:
  Hoe dan ook,de mensen op dit forum (huurders)zijn erg rijk omdat ze iedere maand 1500 tot 2500 (be)sparen.
  De vraag is of dat ze kunnen kopen als de markt op zijn laagste punt is,ik denk dat de banken geen behoefte hebben om geld te lenen op dat moment.
  En kom nu niet met verhalen over dat je je koophuis dan cash gaat betalen 2ton,dat is misschien 10% van de mensen die dat wel kan.
  Een huurder is evengoed die klos,die moeten ook hun leven lang betalen wonen is nu eenmaal een levensbehoefte.

 93. Floor Zegt:

  Nico de Geit: rond het jaar 2000

  Had wel moeten gebeuren toen hoor, maar men trok alle vunzige registers weer open met in het achterhoofd “kicking the can”. Al die één hersencelligen dachten dat de economie het wel weer op zou lossen, die ging toch als een raket? Nagenoeg geen één die door had dat de economie volkomen afhankelijk geworden was van de huizenmarkt.

 94. Nico de Geit Zegt:

  De ontwikkelaar: Zeg Nico, niet overdrijven.

  Met 40% is het mooi geweest.

  Wel even de kostprijs in de gaten houden ja.

  Ik verwacht behoorlijke verpaupering van grote delen van Nederland. Armoede alom. Zeer slecht onderhouden huizen wegens enorm geldgebrek, gebrek aan vooruitzichten, enz. Hoezo ‘kostprijs’?

 95. snorkel Zegt:

  Hermanes: ,ik denk dat de banken geen behoefte hebben om geld te lenen op dat moment.

  In ’80 kon je ook gewoon een hypotheek krijgen hoor. Wel met iets gunstigere voorwaarden dan in 2000, dat wel

 96. Floor Zegt:

  snorkel:
  Floor,

  Om nog maar niet te spreken van de miljarden aan infrastructurele kosten (oh, sorry.. investeringen) van een “uitstapje”, die gewoon op de consument verhaald gaan worden.

  Uh Snorkel, ik ga nog steeds vanuit dat dat ESM tegen die tijd op goed ouderwetse bankwijze gehedged gaat worden. En daar lossen we die Scheit bij de ECB mee af. Vervolgens stapt Merkel eruit en pats, euro stort in elkaar.

 97. snorkel Zegt:

  De ontwikkelaar: Zeg Nico, niet overdrijven.

  Met 40% is het mooi geweest.

  Wel even de kostprijs in de gaten houden ja.

  Wel eens van Detroit gehoord? Hele straten te koop voor $! per huis, omdat de bank die rotzooi kost wat kost van hun balans af wilden hebben, en slopen nog meer kost. Dat waren vaak ook halve bouwvallen en ik mag hopen dat het zo’n vaart niet zal lopen in NL… maar zeg niet dat iets onmogelijk is als het een onlangs nog gebeurd is. Een halve eeuw geleden had men je vierkant uitgelachen als je zou zeggen dat je ooit voor $100 een hele straat zou kunnen kopen in “Motor City”.

 98. Nico de Geit Zegt:

  Op nog geen 40 kilometer van het centrum van het Amerikaanse Chicago ligt het stadje Gary in de staat Indiana. Het is een voormalige industriestad maar de fabrieken staan nu voor 90% leeg. Ook huizen en winkels staan massaal leeg, werkelijk alles is er in verval. Vrijwel iedereen die de stad kon verlaten heeft zijn heil elders gezocht. Bewoners die die mogelijkheid niet hadden leven in armoede en worden geplaagd door werkloosheid, drugsgebruik en criminaliteit. Filmpje:

  http://www.youtube.com/watch?v=BkTAYzbBIOA

  Detroit werd 50 jaar lang bestuurd door linkse politici. Mega-woonwijken werden gerealiseerd, onderwijs, gezondheidszorg en er was een goed betaalde arbeidsplaats voor iedereen. De droom van een linkse maatschappij is een nachtmerrie geworden. Detroit wordt nu geteisterd door armoede, werkloosheid en criminaliteit. – Filmpje-

  Als het destructieve linkse beleid doorgaat verandert heel Amerika in één grote achterstandswijk. En niet alleen Amerika, ook in Nederland zijn de tekenen van een destructief links beleid al goed zichtbaar in Vogelaars’ kansenwijken en andere linkse projecten. Het is politiek correct om het raciale aspect in de problematiek onaangeroerd te laten.

  Filmpje: ‘Detroit in ruins’

  http://www.youtube.com/watch?v=1hhJ_49leBw

  In de woestijn van Californië ligt een meer met een oppervlakte van 970 vierkante kilometer: de Salton Sea. Het meer ontstond in 1905 door een dijkdoorbraak. Aanvankelijk werd gedacht dat het meer vanzelf op zou drogen, maar dat gebeurde niet. Vanaf de jaren ’20 werd het ontdekt als recreatie-oord. Hotels, restaurants en andere voorzieningen schoten als paddenstoelen uit de grond, later gevolgd door woonwijken, scholen, etc.

  Door landbouw kwamen nitraten in het meer terecht en het meer werd ook steeds zouter. Dat leidde tot algengroei. Toeristen bleven weg en ook de bewoners vertrokken. Wat rest is een post apocalyptisch landschap.

  Filmpje: ‘The Accidental Sea’

  http://www.youtube.com/watch?v=otIU6Py4K_A

 99. snorkel Zegt:

  Floor,

  Huh, ik dacht dat jij bedoelde dat, na de exit van DE, wij ook zouden uitstappen. Maar blijkbaar niet dus(?). We gaan gewoon onderdoor aan de geldontwaarding…

  Mocht De er inderdaad uit stappen dan geloof ik dat meteen inderdaad.

 100. De Pessimist Zegt:

  Floor:
  Ik zat de afgelopen week te bedenken met hoeveel hier in Nederland de ‘nieuwe munt’ gaat zakken t.o.v. de euro wanneer Duitsland & co eruit stapt.
  Dat wij ook daar destijds weer mee genaaid zijn is algemeen bekend mag ik hopen. Wisselkoers gulden>>>euro 2,20371
  Bij de Duitsers was dit dus 1,95583 DM en dat is dan hoogst waarschijnlijk de koers die we dan dus terugkrijgen (of minder wanneer ze zelfs daar niet mee uitkomen). Verschilletje van -11,25% t.o.v. 2002 om mee te beginnen dus, worden we voor de tweede keer genaaid. Schiet wel lekker op met de devaluatie dan.

  Als ieder land nu eens tegelijk zijn eigen Euro begint met de waard eeen op een, en daarna de markt zijn werk laat doen om een nieuw evenwicht in wisselkoersen te krijgen dat lijkt mij Super makkelijk en duidelijk ,ook om schulden af te schrijven .
  Genaaid wordt je toch.

 101. Hendrik Zegt:

  Floor,

  Het is niet in het belang van het noorden om uit de euro te stappen, ook niet van Duitsland. Met een keiharde munt is het immers lastig concurreren. Wèl zullen de noordelijke landen ervoor passen om de problemen van het zuiden op te lossen. Zuidelijke landen zullen vooral zelf iets aan hun schuldenpositie moeten doen.

  De euro is dus vooral het probleem van de zuidelijke landen. Zij waren voorheen gewoon hun scheefgroei met inflatie en devaluatie van de eigen munt op te lossen. Dat gaat nu niet meer. Cultureel-politiek is het ook onmogelijk om de hervormingen door te voeren die noodzakelijk zijn. Een italiaanse ritselaar transformeer je nu eenmaal niet zomaar in een degelijke duitse boekhouder. Gevolg is dat de zuidelijke landen zelfstandig niet meer uit het moeras komen. Consequentie hiervan is dat de noordelijke landen in deze setting rijker zullen worden en de zuidelijke armer.

  Saillant vind ik een parallel die een deskundige trok met de Italiaanse geschiedenis. Daar had de vereniging van Noord en Zuid-Italië onder de lire op termijn tot gevolg dat het noorden rijker werd en het zuiden verarmde.

  Mij lijkt een exit uit de euro van Griekenland, Italië, Spanje en Portugal in de eerste plaats in het belang van die landen zelf. Voor geen van de partijen die in de euro deelnemen hoeft dat een ramp te zijn.

 102. Floor Zegt:

  snorkel,

  Jawel, Duitsland & co, wij behoren tot de ‘co’, je denkt toch niet dat Nederland de guts heeft om in z’n eentje beslissingen te nemen?

 103. Floor Zegt:

  Floor: Jawel, Duitsland & co, wij behoren tot de ‘co’

  Daarom ook die wisselkoers van Duitsland, niet die 2,20371 van ons.

 104. snorkel Zegt:

  Floor,

  Dacht ik ook al ja… En NL loopt natuurlijk meteen achter Duitsland aan. Doen we al decennia lang. Dan gaat een exit niet gebeuren hoor. Eerder nog schoppen we heel club Med er uit

 105. tufkaj Zegt:

  Kaart du jour: woningmarktcijfers…uurten-in-amsterdam/ theoretische verkooptijd per buurt in Amsterdam. Wel opvallend dat de slechte buurten het goed doen. En natuurlijk dat een groot nieuwbouw project killing is voor je statistieken.

 106. Floor Zegt:

  Hendrik: Mij lijkt een exit uit de euro van Griekenland, Italië, Spanje en Portugal in de eerste plaats in het belang van die landen zelf.

  Die landen kijken wel uit! Pakken onze poen mee zolang als dat wij dat toelaten, dus Duitsland & co zullen de knoop door moeten hakken.
  Voor transferunie spelen is volkomen onmogelijk.

 107. Dawg Zegt:

  Floor: Ik zat de afgelopen week te bedenken met hoeveel hier in Nederland de ‘nieuwe munt’ gaat zakken t.o.v. de euro wanneer Duitsland & co eruit stapt.Dat wij ook daar destijds weer mee genaaid zijn is algemeen bekend mag ik hopen. Wisselkoers gulden>>>euro 2,20371Bij de Duitsers was dit dus 1,95583 DM en dat is dan hoogst waarschijnlijk de koers die we dan dus terugkrijgen (of minder wanneer ze zelfs daar niet mee uitkomen). Verschilletje van -11,25% t.o.v. 2002 om mee te beginnen dus, worden we voor de tweede keer genaaid. Schiet wel lekker op met de devaluatie dan.

  Mijn beslagen glazen bol vertelt me toch eerder dat Nederland de koers van z’n munt (voorlopig) flink omhoog zal zien gaan als de ballast van de PIIGS wordt afgeworpen. Temeer daar de DNB de wissekoers van die munt dan toch wel weer zal koppelen aan de nieuwe Duitse munt.

  Nog waarschijnlijk: de bestuurlijke elite gaat alles uit de kast halen om de euro in stand te houden.

 108. tufkaj Zegt:

  Voerman: De laatste 50 jaren verkaste men gemiddeld om de 7 jaar. Maarja, niets is moeilijker dan voorspellen, vooral als het om de toekomst gaat.

  Zou daar graag eens een grafiek van zien, van de ontwikkeling door de tijd heen. Ik durf te beweren dat de gemiddelde woonduur drastisch omlaag wordt gespeculeerd in perioden als ’93-00 en ’73-78

 109. Dawg Zegt:

  Floor: Voor transferunie spelen is volkomen onmogelijk

  Transferunie = Bankenunie. Als die bankenunie er door komt is de transferunie ook een feit.

 110. Floor Zegt:

  snorkel: Eerder nog schoppen we heel club Med er uit

  Nope, mag niet.
  Denk even na over dat hedgen van het ESM.
  En bedenk dat ieder land het recht heeft om z’n eigen wetten te maken, moet wel gebeurd zijn voordat we eruit stappen. Volkomen herverdeling van rijkdom, buitenlandse schulden in euro worden 10% van oorspronkelijke waarde?
  Daarom ben ik ook voor pensioengelden die in de Nederlandse huizenmarkt gestopt gaan worden, mits dat geld is wat nu gestationeerd staat in de zuidelijken, incl. Frankrijk. Natuurlijk ga je erop verliezen, maar dat is inherent aan ontschulden, we zijn allang niet meer zo rijk alsdat we denken of dat de bankbalansen aangeven momenteel, we gaan er niet zonder kleerscheuren vanaf komen, maar wel met zo min mogelijk scheuren gezien de situatie.

 111. Floor Zegt:

  Dawg,

  Oh nee Dawg,

  Dawg: Temeer daar de DNB de wissekoers van die munt dan toch wel weer zal koppelen aan de nieuwe Duitse munt.

  Jep en wanneer onze oosterburen dat 1:1 doen betekent dat dus dat wij voor iedere euro 1,95583 nieuwe munt terug krijgen, zoals ik al zei, worden we voor de tweede keer genaaid.

 112. Floor Zegt:

  Dawg: de koers van z’n munt (voorlopig) flink omhoog zal zien gaan als de ballast van de PIIGS wordt afgeworpen.

  Ja, t.o.v. de PIIGS

 113. Floor Zegt:

  Dawg: Transferunie = Bankenunie. Als die bankenunie er door komt is de transferunie ook een feit.

  Die gaat er niet doorkomen, eerst moeten we ontschulden.

 114. Floor Zegt:

  Floor: Denk even na over dat hedgen van het ESM.

  Dat is dus fiat schulden in fiat geld afbetalen, doen de banken al jaren. Kunnen we daarna eindelijk weer eens normaal gaan doen.

 115. snorkel Zegt:

  Floor,

  Dan gaan we zelf zeker niet uit stappen, want dan zijn we ons aandeel in het ESM kwijt.

  Eerlijk gezegd denk ik dat er helemaal niemand (geen significante partij tenminste) uit de Euro gaat stappen. We gaan gewoon met zijn alleen 20 jaar de hypotheek die we op toekomstige welvaart hebben genomen moeten inlossen, wat betekent dat de dromen over eeuwige groei en multipliers kapot spatten. Dat duurt een jaartje of 10, maar daarna hebben we ons lesje wel geleerd en gaan we vrolijk weer de volgende lente in. Kan best zijn dat er een oorlog aan te pas komen en hierdoor Azie of/en Zuid-Amerika het welvaartsstokje overnemen. De echte apocalypse zie ik ook nog niet zomaar op ons neerdalen hoor, we hebben als mensheid al veel meer doorstaan 😉

 116. Floor Zegt:

  snorkel: We gaan gewoon met zijn alleen 20 jaar de hypotheek die we op toekomstige welvaart hebben genomen moeten inlossen

  Je kunt niet totaal EMU denken en tegelijkertijd over de hypotheken in Nederland praten, dat zijn appels en peren.
  De hypotheken in Nederland worden gewoon 1:1 omgezet in de nieuwe munt, net als de lonen trouwens, dus mits je geen hypotheek hebt lopen in euro bij een zuid europese bank verandert er de nada.

 117. Nico de Geit Zegt:

  snorkel: Een halve eeuw geleden had men je vierkant uitgelachen als je zou zeggen dat je ooit voor $100 een hele straat zou kunnen kopen in “Motor City”.

  Gingen de huizenprijzen ook daar niet omhoog tot in 2008? In 2006 werd je nog voor gek verklaard als je een forse daling voorspelde.

 118. Floor Zegt:

  Floor: in euro bij een zuid europese bank verandert er de nada.

  Zo ja dan ben je spekkoper, want die hypotheek is in no time nog maar pak ‘m beet 15% van zijn oorspronkelijke waarde want jij verdiend je centjes hier in Nederland met een nieuwe munt.

 119. snorkel Zegt:

  Floor,

  Ik heb het daar even niet over “huizen-hypotheken”… Ik heb het over de hypotheek op de toekomst die we met zijn allen in heel de westerse wereld hebben genomen 😉

  Nico de Geit: Gingen de huizenprijzen ook daar niet omhoog tot in 2008? In 2006 werd je nog voor gek verklaard als je een forse daling voorspelde.

  Volgens mij niet tot in 2008, maar weet het ook niet precies meer. Ik nam even een halve eeuw geleden omdat de Amerikaanse auto industrie toen nog bestond 😉

 120. Floor Zegt:

  snorkel: Dan gaan we zelf zeker niet uit stappen, want dan zijn we ons aandeel in het ESM kwijt.

  Je snapt ‘m niet, Nederland zal er nooit alleen uitstappen, alleen samen met Duitsland. En voor die tijd is door middel van het opblazen van dat ESM die fiat schuld bij de ECB afgelost (waar trouwens ook de zuid europese landen aan bijdragen en zo hoort het ook).

 121. Floor Zegt:

  snorkel: Ik heb het daar even niet over “huizen-hypotheken

  Ja, zie het, mijn fout. Dat krijg je wanneer je op een huizensite zit.

 122. Floor Zegt:

  snorkel: We gaan gewoon met zijn alleen 20 jaar de hypotheek die we op toekomstige welvaart hebben genomen moeten inlossen, wat betekent dat de dromen over eeuwige groei en multipliers kapot spatten.

  Dan zijn we in no time failliet, gewoon het kwaad bestrijden met dezelfde middelen waarmee het ontstaan is. Hedgen dus.

 123. snorkel Zegt:

  Floor: Nederland zal er nooit alleen uitstappen, alleen samen met Duitsland

  Dat is een ding dat zeker is!

 124. Dawg Zegt:

  Floor: Die gaat er niet doorkomen, eerst moeten we ontschulden.

  De Duitsers zitten net zo goed tot hun nek in de euro. Basically: al het door hen verstrekte leverancierskrediet zijn ze dan kwijt. Kunnen ze meteen hun banken opnieuw kapitaliseren.

 125. eric406 Zegt:

  Even een vraagje: vanmiddag op een verjaardag, ging het over de jaarafrekening van de energie. De ene gaf aan 400 bij te moeten betalen, en de ander 500. Iemand anders dit soort geluiden ook gehoord? Dit zou een hoop gezinnen nog net het laatste zetje kunnen geven.

 126. Floor Zegt:

  Dawg: Basically: al het door hen verstrekte leverancierskrediet zijn ze dan kwijt

  Ook Duitsland komt er niet zonder kleerscheuren af Dawg, maar alles is beter dan eindeloos voor transferunie te blijven spelen, dat is dodelijk en zijn ze ook echt niet van plan.

 127. snorkel Zegt:

  Floor: Ook Duitsland komt er niet zonder kleerscheuren af Dawg, maar alles is beter dan eindeloos voor transferunie te blijven spelen, dat is dodelijk en zijn ze ook echt niet van plan.

  Dat is toch de reden voor de Dijsselbloem blueprint? Dat Duitsland even duidelijk eil maken dat ze niet alle rekeningen oppakken 😉

  eric406:
  Even een vraagje: vanmiddag op een verjaardag, ging het over de jaarafrekening van de energie. De ene gaf aan 400 bij te moeten betalen, en de ander 500. Iemand anders dit soort geluiden ook gehoord? Dit zou een hoop gezinnen nog net het laatste zetje kunnen geven.

  Ik kreeg iets van €180 terug. Maar kan je (beroepshalve) vertellen dat een paar honderd bijbetalen dit jaar geen uitzondering is. Veel consumenten zijn, zonder dat ze het doorhebben, op variabel (duurder) tarief gezet of er worden kosten “bijbedacht”. Je moet verdomde goed opletten als je bij een iets minder koosjere leverancier zit. En dan natuurlijk de kou in de winter/voorjaar.

 128. Voerman Zegt:

  tufkaj: Zou daar graag eens een grafiek van zien, van de ontwikkeling door de tijd heen. Ik durf te beweren dat de gemiddelde woonduur drastisch omlaag wordt gespeculeerd in perioden als ’93-00 en ’73-78

  In bijgaande link wordt daar ook melding van gemaakt.
  Voerman hoorde dat altijd al.
  Denk, dat het aardig klopt als ik op mijn eigen beleving met eerdere buren en mij bekende situaties afga.

  deondernemer.nl/ec…enbezitter-niet.html

 129. Dawg Zegt:

  Zo kijken de burgers er tegen aan. Met name die uit de noordelijke lidstaten. Maar voor mainstream politici lijkt het opgeven van de euro geen optie te zijn. Twee weken geleden geen ons eigen parlement in alle stilte akkoord met het uit handen geven van het eigen budgetrecht: voortaan moet Brussel elk voorjaar met onze begroting goedkeuren. Mag Bea ‘m in september nog even inzien voordat ze de troonrede uitspreekt.

 130. snorkel Zegt:

  Dawg,

  Zo zie ik het ook inderdaad. Uit de euro stappen is (voor de grote landen) helemaal geen optie. Misschien voor Cyprus of Malta, maar ik denk dat zelfs dat niet wordt toegestaan

 131. Kamikaze koper Zegt:

  johan:
  trol(erik),

  lachen als een boer die kiespijn heeft

  Waar baseer je dat op Johan?

  Het schijnt mij toe dat Erik oprecht blij is met zijn koopwoning en lage maandlasten. Wat huur je voor de 480 die hij noemt?

  Wonen = dokken, moet je altijd en stel hij zou de woning na een aantal jaren moeten verkopen, dan maakt hij waarschijnlijk verlies, maar had hij een aantal jaren in de vrije sector gewoond, dan was hij ook veel geld kwijt geweest.

  Het is m.i. dus allemaal relatief en als er geen gekke dingen geburen, dan zie ik niet zo direct waarom Erik buikpijn of kiespijn zou moeten hebben.

  Zelf heb ik geen bal verstand van de hele materie, maar ik denk dat een relatief nieuwe starterswoning wel redelijk zijn waarde blijft behouden, ik denk dat veel huurders zijn voorbeeld gaan volgen als de huren omhoog gaan.

  Ik zou zeggen: geniet ervan Erik en vergeet niet af en toe iets af te lossen.

 132. Dawg Zegt:

  eric406: Even een vraagje: vanmiddag op een verjaardag, ging het over de jaarafrekening van de energie. De ene gaf aan 400 bij te moeten betalen, en de ander 500. Iemand anders dit soort geluiden ook gehoord? Dit zou een hoop gezinnen nog net het laatste zetje kunnen geven

  Kreeg deze week wel een mailtje van de Eneco dat ze het maandbedrag tussentijds gingen aanpassen. Belooft niet veel goeds. Ik las ergens dat de energiebelasting met 9% was verhoogd, maar kan dat niet bevestigen. ‘Vaste lasten’, mooie uitdrukking. Waren ze maar ‘vast’.

 133. snorkel Zegt:

  Dawg: energiebelasting met 9% was verhoogd

  Dat is al een tijdje geleden, maar zou kunnen dat ze dat voor het nieuwe jaar gaan meerekenen in het voorschot… Zou logisch zijn

  Of ik heb iets gemist en er is wéér een nieuwe verhoging in 2013

 134. Floor Zegt:

  Dawg: Maar voor mainstream politici lijkt het opgeven van de euro geen optie te zijn.

  Wij zijn de laatste die het horen, niets nieuws toch?
  En dit kan natuurlijk nooit zonder dat de ECB er vanaf weet, ook de G7 zullen van tevoren geinformeerd worden.
  En die euro verdwijnt niet, misschien blijft ‘ie in Duitsland & co voor handelsdoeleinden zelfs wel bestaan.
  Maar om de klappen hier in Nederland en Duitsland op te vangen zal er hier toch echt een nieuwe munt moeten komen anders gaan we met zn alle down the drain. Teveel onevenwichtigheden in 1999 die ons parten spelen. Ontschulden, pas op de plaats en nogmaals proberen en daarna maken we pas kans op echte inflatie.

 135. Dawg Zegt:

  Floor,

  Alles is mogelijk en wij kijken door niet meer dan een beslagen bol. In bepaalde kringen circuleert het volgende scenario: overheden nemen de schulden van insolvabele banken over, centrale banken zetten de schulden van insolvable overheden op de balans. Dat laatste gaat natuurlijk gepaard met het nodige printgeweld, maar de centrale banken blijven solvabel door een revaluatie van goud.

 136. trol(erik) Zegt:

  Stap al 5 jaar elk jaar over van energie leverancier. Geloof me heb het tot op de bodem uitgezocht, het scheelt ons zeker 500 euro per jaar, 1 doordat we dus niet het hogere tarief moeten betalen als je na 1 jaar door gaat, maar ook nog is een veel lager tarief vaak met bonus gaat betalen bij de nieuwe leverancier.

  Alle overstappen zijn bij mij zonder probleem verlopen. De moeite waard lijkt me.

 137. snorkel Zegt:

  trol(erik),

  €500 besparen op je rekening kan inderdaad best tov een normaal gezin. Maar wel goed opletten met de voorwaarden, want die welkomstbonus krijg je bijv pas uitgekeerd aan het einde van het contract en die gaat dus aan je voorbij als je te vroeg weer overstapt. Blijven opletten dus, maar als je dat doet scheelt het behoorlijk.

  En je kunt nog wel €100 tot €200 besparen als je alles goed instelt (thermostaat, CVketel, koelkast, etc). Je kunt zelfs professionals laten komen die dat voor je doen, een energiecoach heet dat

 138. Dawg Zegt:

  snorkel,

  Mocht het ons allemaal lukken te besparen op onze energienota dan ziet de overheid haar belastinginkomsten teruglopen.(De helft van die nota bestaat uit belastingen en heffingen). Dus dan gaan de belastingtarieven per kuub gas of kWu gewoon omhoog. Zo gaat dat tenslotte ook bij de OZB.

 139. snorkel Zegt:

  Dawg,

  Klopt. Ga er maar van uit dat mensen met PVpanelen straks (als we allemaal een slimme meter hebben) ook op één of andere manier belasting gaan betalen… En dat terwijl de industrie de energie bijna gratis krijgt.

 140. Adamus Zegt:

  Floor: Je snapt ‘m niet, Nederland zal er nooit alleen uitstappen, alleen samen met Duitsland. En voor die tijd is door middel van het opblazen van dat ESM die fiat schuld bij de ECB afgelost (waar trouwens ook de zuid europese landen aan bijdragen en zo hoort het ook).

  Ik twijffel of Duitsland ons erbij wil hebben. Logistiek loopt daar ook Nrd naar Zd. Hoewel ze ook de last van 20 miljoen ossies overleven….. NL heeft gewed op de angelsaksische wereld. Straks olie uit USA 😉

 141. asd Zegt:

  De NL-open inrichtingdag van de NVM was een wervelend succes?? Het glas is weer half vol volgens de makelaarsorganisatie?

  Nou,die NVM doet met zo’n open inrichtingsdag wel zijn naam eer aan. Zeker ook wanneer het land voor de helft onder water komt te staan?

  IJs aan de Eskimo’s verkopen kun je alleen maar bij de gratie van een zwakzinnige bevolkingsgroep met alle respect voor de echte daaronder!

  Die hebben vaak nog gezonder verstand dan hun ouders, die door de makelaars naar een openhuizenroute worden gelokt met slappe koffie, een plak kleffe cake of onvoldoende gegaarde appelgebak: “O wat hebt u toch een mooi huis en vooral wat een heerlijk appelgebak heeft u gemaakt. We komen na de zomervakantie beslist nog eens terug!”

  Intussen waarschuwt de VN voor sociale onrust in Europa met 26.000.000 werklozen, een nog steeds stijgend aantal.

  Oorzaak volgens de ILO (kun je wel beweren, dat die links zijn, maar toch…): de voortgaande bezuinigingen om de banken overeind te houden.

  Zelfs het onbeduidende Den Haag is daar een fervent voorstander van: een kongsie van de Neoliberale VVD en een bepaald deel van de P.v.d.A., die het voor het zeggen heeft gekregen binnen de partij. Gewoon wegens het uitschakelen van het goedwillende, enigszins zwakzinnige deel van de partijgenoten.

  Het zal niet lang duren of net als in Spanje worden supermarkten beroofd en vinden heftige demonstraties voor de (onder water staande) huizen van verantwoordelijk geachte politici plaats.

  Wie heeft het dan nog over makelmannetjespraat: huizentreintjes,starters, het glas is halfvol, belangstellende huurders en meer van die misleidende voorstellingen van de werkelijkheid? Naar volk hoor!

 142. Keesje Zegt:

  snorkel,

  Precies! als er een paar bedrijven te veel weggelopen klanten krijgen, beginnen ze weer met de goedkopere leverancier te zijn, gebruik van maken dus, op mijn excel jaarkalender ieder jaar: kijken naar overstapwebsites 😉

  Verder betaal ik vrijwillig teveel vooruit zodat ik niet onverwacht bij hoef te betalen

  Alle verzekeringen bestaan jaarpremies voor 5-10 % goedkoper dan per maand betalen en na een jaar kun je altijd gewoon per maand opzeggen 😄

 143. snorkel Zegt:

  Keesje: Precies! als er een paar bedrijven te veel weggelopen klanten krijgen, beginnen ze weer met de goedkopere leverancier te zijn

  Hihi, das wel heel kort door de bocht… Maar het effect is er inderdaad dus daar kun je gebruik van maken zolang je weet wat je doet. Let er wel op dat je je oude moedertje dit niet zelf uit laat zoeken, want sommige leveranciers zijn regelrechte oplichters als ze eenmaal door hebben dat je niet meer helemaal scherp bent

 144. Adamus Zegt:

  Dawg:
  snorkel,

  Mocht het ons allemaal lukken te besparen op onze energienota dan ziet de overheid haar belastinginkomsten teruglopen.(De helft van die nota bestaat uit belastingen en heffingen). Dus dan gaan de belastingtarieven per kuub gas of kWu gewoon omhoog. Zo gaat dat tenslotte ook bij de OZB.

  Dan maar aanhaken bij de (rijks)overheid of de (financiële) industrie.

 145. Dawg Zegt:

  Adamus,

  Ah, Adamus in the house. Hoe schat jij dat bombardement op de CRIMEX van afgelopen week in? Desperation?

 146. Adamus Zegt:

  snorkel: Hihi, das wel heel kort door de bocht… Maar het effect is er inderdaad dus daar kun je gebruik van maken zolang je weet wat je doet. Let er wel op dat je je oude moedertje dit niet zelf uit laat zoeken, want sommige leveranciers zijn regelrechte oplichters als ze eenmaal door hebben dat je niet meer helemaal scherp bent

  Nu kwam de kankerindustrie vrijdagavond ook al aan de deur om een handtekening te ontfutselen. Die willen ook tot aan de dood de beschikking over de bankrekening.

 147. snorkel Zegt:

  Adamus,

  Ja colportage… zou verboden moeten worden. Ik stuur ze altijd weg, wat ze ook aanbieden: aan de deur wordt niet gekocht!

 148. Steven Zegt:

  iemand net ook die documentaire gezien over het Rijksmuseum? het zou je huis maar wezen met al die kosten.. Alleen een despoot regelt het waarschijnlijk wel snel..

 149. Steven Zegt:

  leukste vond ik nog het moment dat ze er achter kwamen dat ze geen schilderijen konden ophangen met wat haakjes en pluggen omdat de muren niet voldoen. Nu gaan ze ze hangen vanaf het plafond. (?). Ben benieuwd : ik ga over een paar weken wel even kijken.

 150. Steven Zegt:

  “De kosten van de totale verbouwing, renovatie en vernieuwing van het Rijksmuseum bedroegen € 375 miljoen”

 151. Adamus Zegt:

  Dawg:
  Adamus,

  Ah, Adamus in the house. Hoe schat jij dat bombardement op de CRIMEX van afgelopen week in? Desperation?

  Misschien ken je deze al?
  marketupdate.nl/ni…lver-report-week-14/

  Voor zover ik iets op kan opvangen: aanbod is minimaal en niemand verkoopt. Misschien toch voor lange termijn ingestapt zou de conclusie kunnen zijn. Ook Sinclair praat af en toe of € en metaal.
  Wanneer zaten we hier over ‘freegold’ te kletsen? 2008? Een jaar is niets in deze gemanipuleerde zooi. Marketupdate zit denk ik ook op forum waar je €125 “inschrijfgeld” voor moet betalen 😉

 152. Adamus Zegt:

  Steven:
  “De kosten van de totale verbouwing, renovatie en vernieuwing van het Rijksmuseum bedroegen € 375 miljoen”

  Heeft Geert Dales hier ook een vinger in gehad?

 153. Steven Zegt:

  Adamus,

  dat zal vast wel.. die fl.kker zorgde ook voor de Noor-Zuid lijn dus die paar honderd miljoen om een museum op te knappen kon er nog wel bij.. (maar geen idee hoor: ik noem geen namen)

 154. De Pessimist Zegt:

  asd,

  Wat kan er gebeuren als de elite geen antwoord meer heeft .Op de rotzooi die ze zelf veroorzaakt heeft.

  https://www.youtube.com/watch?v=s3W98plaJDI

 155. Steven Zegt:

  Noord Zuidlijn.. : meer dan 3 miljard euro en Geert Dales : Hij vond dat het Rijk moet bijspringen omdat de metro van nationaal belang is.

  Ik woon in Amsterdam en zie echt het nut niet van die metro omdat er gewoon trams lopen. Heeft allemaal met die Zuid-as te maken en wat zit er in Zuid? : een paar banken.

 156. snorkel Zegt:
 157. Adamus Zegt:

  Steven:
  leukste vond ik nog het moment dat ze er achter kwamen dat ze geen schilderijen konden ophangen met wat haakjes en pluggen omdat de muren niet voldoen. Nu gaan ze ze hangen vanaf het plafond. (?). Ben benieuwd : ik ga over een paar weken wel even kijken.

  In 1883 wisten ze al hoe het moest. Proefhangen, is dat nou zo moeilijk? 😉

 158. Adamus Zegt:

  Steven:
  Noord Zuidlijn.. : meer dan 3 miljard euro en Geert Dales : Hij vond dat het Rijk moet bijspringen omdat de metro van nationaal belang is.

  Ik woon in Amsterdam en zie echt het nut niet van die metro omdat er gewoon trams lopen. Heeft allemaal met die Zuid-as te maken en wat zit er in Zuid? : een paar banken.

  Elco kan wel beweren dat het de bouw is maar Cohen: “Zuidas is motor van economie”. Met de metro naar het werk en met het bedrijfsscootertje effe lunchen in de binnenstad.

 159. snorkel Zegt:

  Steven,

  Heb Cohen nog eens 45 minuten op een podium zien staan de lofzang over de ZuidAs zingen. Het zou een tweede stadscentrum worden, met een mix van bedrijven en appartementen, etc, etc blablabla… Dat was rond 2007 – tegenwoordig kunnen ze veel van de ruimtes niet eens winstgevend uitbaten, maar ze gooien de huurders er niet uit omdat dat zo desolaat staat.

 160. Steven Zegt:

  Adamus,

  ja zoiets. Je gaat niet met de porche Cayenne over de A10 en parkeert voor de deur van de bank, maar je gaat met de trein en de Noord-Zuid lijn naar je kantoor en neemt dan weer de scooter terug om te lunchen.. ha ha.. ben weer off. tot morgen.

 161. Adamus Zegt:

  nos.nl/artikel/492…ers-niet-heilig.html

  Niets is heilig of veilig.

 162. Hendrik Zegt:

  Floor: Die landen kijken wel uit! Pakken onze poen mee zolang als dat wij dat toelaten, dus Duitsland & co zullen de knoop door moeten hakken.
  Voor transferunie spelen is volkomen onmogelijk.

  Wat een kletskoek. De enige manier waarop schuldenlanden ons geld afhandig kunnen maken is door technisch failliet te gaan en de schulden niet meer terug te betalen. Of die schulden in euro’s tellen of in andere valuta doet totaal niet ter zake.

  Voor de positie van de euro als munt is het beleid van de ECB doorslaggevend: wat gebeurt er met de geldhoeveelheid, inflatie etc. Een land dat failliet gaat, zal voor onrust zorgen, maar de financiële wereld is slim genoeg om die niet te verwarren met de waarde van een munteenheid.

 163. asd Zegt:

  @153 (De Pessimist),

  De gelijkenis, die in de samenleving van toen en nu zeer zeker bestaat, zou je inderdaad wel tot pessimist maken. Wat een afgrijselijk filmpje! Voor mij bekende taferelen.

  Ben toch optimistisch genoeg om herhaling in die vorm uit te sluiten, hetgeen onverlet laat dat het wel gedaan is met de neoliberale uitwassen van de laatste decennia.

  Hoe dat uitpakt,is een kwestie van een gestaag proces, waarbij politieke voorkeuren van de meerderheid de doorslag zullen gaan geven. Overal in Europa. Dat is de kracht van democratie. Ook nog eens bevorderd door vrij verkeer via internet o.a.

 164. Hendrik Zegt:

  jan van maanen:
  Ik, die vergeleken met die groep een heel goed salaris had verbaasde mij waar dat geld vandaan kwam.Nu begrijp ik dat iedere idioot kon lenen wat die wilde!
  (…)
  Laat je niet verleiden door uitspraken “we zitten op de bodem” we zijn er nog lang niet,ik voorspel de komende jaren nog een daling van minimaal 25%.

  Helemaal mee eens. Die verbazing was er voor mij in 1997 al. Toen was de gekte al een paar jaar aan de gang. Bescheiden woning gekocht, mij altijd afgevraagd waar anderen het van betaalden en mij door diezelfde anderen meewarig laten bekijken. Nu geen geldzorgen en een goede nachtrust.

  De kwaliteit van het leven zit niet in stenen verborgen.

 165. Floor Zegt:

  Hendrik: Wat een kletskoek. De enige manier waarop schuldenlanden ons geld afhandig kunnen maken is door technisch failliet te gaan en de schulden niet meer terug te betalen. Of die schulden in euro’s tellen of in andere valuta doet totaal niet ter zake.

  Voor de positie van de euro als munt is het beleid van de ECB doorslaggevend: wat gebeurt er met de geldhoeveelheid, inflatie etc. Een land dat failliet gaat, zal voor onrust zorgen, maar de financiële wereld is slim genoeg om die niet te verwarren met de waarde van een munteenheid.

  Dat noem ik dus kletskoek.
  De schuldenlanden zijn al lang failliet voor het geval dat je het nog niet door had en dat geld krijgen we inderdaad niet terug.
  En dat vinden wij niet leuk.
  Dus gaan we daar iets op verzinnen, want in principe was het toch allemaal fiat geld, maar we vinden het niet leuk om ook dat fiat geld niet terug te krijgen.
  Dus zorgen we dat het fiat geld tegen fiat geld uitgewisseld wordt. Probleem opgelost.
  En wanneer Duitsland & co uit de euro stapt, wat denkt gij dat er dan met die euro gebeurd onder aanvoering van die financiële wereld?

 166. Floor Zegt:

  Dawg: maar de centrale banken blijven solvabel door een revaluatie van goud.

  Geloof ik NU niet in, maar…………….. kan er volkomen naast zitten.
  Volgorde, volgorde en nog een keer volgorde waarin alles zich gaat afspelen. Goud komt nog wel een keer, maar niet gedurende mijn leven, beetje sarcastisch, maar laat ik het zo zeggen, eerst mag de private sector ontschulden (dat gaat niet samen met een verhoging van de goudprijs) en tegen de tijd dat dat voor elkaar is gaan we weer eens aan een nog hogere goudprijs denken, over een jaartje of 30, tegen de tijd dat de overheden moeten ontschulden?

 167. ll Zegt:

  Occulte hypotheek.
  Let op de occulte hypotheek bij het kopen van een geërfde woning.

  Kan dat hier ook in de NL ?

  bouwenwonen.net/im…een-ge%EBrfde-woning

 168. ll Zegt:

  Klein verhaal.

  Gisteren was ik onderweg naar een lezing in de bibliotheek, over ‘waarom de bankiers aan de schandpaal moeten’, maar was te vroeg, als altijd.

  Zeeg even neer op een van de ‘daklozenbankjes’, naast de A-Kerk.

  Daar zaten al twee daklozen lekker van het zonnetje te genieten….., lekker veel zon en uit de wind.

  Zij vertelden me dat ze het die ochtend al druk hadden gehad met het verzamelen van materiaal voor de roeken om hun nestjes mee te kunnen bouwen. Er lag nog een beetje materiaal op de grond voor het bankje, en het was er vol met zwarte vogels.

  Door een ‘graaiend’ bankiers systeem dakloos geworden en toch zorgen dat de ‘little birds’ een huisje hebben …….., zeer aandoen’lijk 🙂

 169. ll Zegt:

  Eruit stappen.

  Joris Luyendijk.

  http://www.nrc.nl/joris/2013/04/04/eruit-stappen/

 170. snorkel Zegt:

  ll,

  dakloos, maar niet roekeloos 😉

 171. Claude Zegt:

  trol(erik): Stap al 5 jaar elk jaar over van energie leverancier. Geloof me heb het tot op de bodem uitgezocht, het scheelt ons zeker 500 euro per jaar, 1 doordat we dus niet het hogere tarief moeten betalen als je na 1 jaar door gaat, maar ook nog is een veel lager tarief vaak met bonus gaat betalen bij de nieuwe leverancier.

  Inderdaad. Elk jaar overstappen van energie- en zorgverzekeraar. Gewoon via de normale vergelijkingssites. Telefoons nieuw (of 2de hands) simlock vrij kopen, dan een prepaid-abonnement. Scheelt alles samen al behoorlijk wat geld elk jaar, en je hebt het altijd zo geregeld.

  Omgekeerd pyramidespel eigenlijk: de zittenblijvers betalen voor de nieuwkomers. 🙂

 172. Claude Zegt:

  “Aflossen lijkt een trend”

  spaarcentje.blogsp…-verlangen-naar.html

 173. Keesje Zegt:

  ll:
  Eruit stappen.

  Joris Luyendijk.

  http://www.nrc.nl/joris/2013/04/04/eruit-stappen/

  Geweldig! Hopelijk meer van dat soort verhalen de komende tientallen jaren….geld genoeg om van te leven, neit geld genoeg om alles ‘beter’te kunnen doen / hebben dan ‘anderen’…..

 174. Keesje Zegt:

  Adamus:
  nos.nl/artikel/492…ers-niet-heilig.html

  Niets is heilig of veilig.

  Geldt dit ook voor de waarde in een spaarhypotheek die boven de 100.000 al ingelegd is? Er zijn natuurlijk vreselijk veel 100% spaarhypotheken afgesloten zo’n 10-20 jaar geleden…..Deze huizenbezitters moeten NU even schrikken en ‘wat’ gaan doen…….

 175. Keesje Zegt:

  Claude: Inderdaad. Elk jaar overstappen van energie- en zorgverzekeraar. Gewoon via de normale vergelijkingssites. Telefoons nieuw (of 2de hands) simlock vrij kopen, dan een prepaid-abonnement. Scheelt alles samen al behoorlijk wat geld elk jaar, en je hebt het altijd zo geregeld.

  Omgekeerd pyramidespel eigenlijk: de zittenblijvers betalen voor de nieuwkomers.

  En daarnaast kun je die lagere premies ook jaarlijks in 1 x voldoen, scheelt je met al je verzekeringen samen echt honderden euro’s (auto / zieketekosten / huis / rechtsbijstand). Je moet dan wel opzij zetten natuurlijk en plannen…..

 176. ll Zegt:

  Keesje,

  De meeste spaarhypotheken zijn afgesloten bij een verzekeraar, en vallen dus nooit niet onder het DGS

  De anderen, ja, wat kunnen die doen ?

  hypotheken.blog.nl…-het-garantiestelsel

 177. azijnseikerT Zegt:

  Ik werk keihard voor mijn geld en heb geld gespaard om strak een huis te kunnen betalen (of met een beetje hypotheek). Dus dat wordt straks gebruikt om de banken te redden en de huizenbezitters te redden? Man, wat een leven we toch in een kudtmaatschappij. Mensen belonen die er een zootje van gemaakt hebben en mensen straffen die zuinig hebben geleefd en wat gespaard.

 178. Claude Zegt:

  eigenhuis.nl/actue…agse-kavels-in-trek/

  Ontwikkelaar of iemand anders: zit er veel verschil in de verkoopprijs van een kavel als je het direct koopt van de gemeente of via een aannemer/ontwikkelaar? If so, dan is dit natuurlijk een korting. Op het eerste gezicht wel zo transparant trouwens om het direct door de gemeente aan een particulier te verkopen.

 179. Claude Zegt:

  Claude, jemig: denhaag.nl/home/be…-ontvluchten-kou.htm

  Laat trouwens direct zien dat mensen wel willen verhuizen en investeren, zolang de prijs maar goed is.

 180. ll Zegt:

  Zeepbellers, u kunt nu op 11 april alles vragen aan de specialisten, ‘is het het pensioenfonds soms een onderdeel in het grote Ponzi-Piramide-Huizenspel ? ‘ 😉

  Een webinar
  Verbinding tussen pensioenen en wonen.

  vastgoedjournaal.n…n-Pensioen-en-Wonen/

 181. Jeroen Zegt:

  Claude: Laat trouwens direct zien dat mensen wel willen verhuizen en investeren, zolang de prijs maar goed is.

  De prijzen zijn nog steeds ruim 700 euro per vierkante meter:

  denhaag.nl/home/be…n-de-Uithofslaan.htm

  Ik vind dat imbeciel veel geld. De helft daarvan zou een mooie prijs zijn, maar zolang we ons nog steeds een slag in de rondte kunnen lenen (boven 100% WOZ dus) en geen spaargeld hoeven in te leggen gaat dat zakken met die grondprijzen niet gebeuren.

  Ruim 2 ton aftikken voor een stukje grond, je zou toch denken dat dat alleen is weggelegd voor een hele kleine groep ‘happy few’ in onze maatschappij. Nee dus, er ontstaat gewoon een complete volksrun! Dat tekent toch wel de ziekte in onze woningmarkt…

 182. De Pessimist Zegt:
 183. Keesje Zegt:

  Jeroen,

  Dat zou een mooi uitgangspunt zijn, een hypotheek tot de WOZ waarde, daarboven moet je zelf inbrengen of los van HRA zelf bijlenen 🙂 Maar ja, dan wil iedereen een zo hoog mogelijke WOZ waarde 🙂

 184. Keesje Zegt:

  ll: potheek tot de WOZ waarde, daarboven moet je zelf inbrengen of los van HRA zelf bijlenen Maar ja, dan wil iedereen een zo hoog mogelijke WOZ waarde

  Goed artikel! Bedankt. Duidelijk. In deze tijden is zo’n spaarhypotheek of banksparen hypotheek ook niet meer zo’n aantrekkelijk idee. Aflossingsvrij klinkt me dan toch beter in mijn oren, terug naar 100% aflossingsvrij! Dan hoef je neit te sparen bij een instelling (bank of verzekering) die failliet kan gaan waardoor je (een deel van) je schuld weer opnieuw mag gaan inleggen omdat het “weg” is…

 185. snorkel Zegt:

  Keesje,

  Waarom zou je aan de ene kant een grote schuld zo lang mogelijk open laten staan tegen 5% of meer rente, terwijl je aan de andere kant een (groot) tegoed vast hebt staan tegen 2% rente? Onafhankelijk van waar je het tegoed precies stalt, lijkt het rekensommetje me alleen kloppen als je een ander laat opdraaien voor een deel van de kosten (ofwel door inflatie, ofwel door HRA, ofwel door schuldsanering, etc…)

  Nederland moet op houden met naar zichzelf toe te rekenen en leren schulden gewoon af te lossen! Ik zit de laatste tijd steeds vaker te denken dat het goed zou zijn als de banken en overheid zouden worden gerund door brugklassers. Die kunnen wel begrijpen dat de linkerkolom en de rechterkolom op de balans aan het eind van het jaar gelijk moeten zijn, maar weten nog niks van de gevaarlijke trucs die nu allemaal uit de hoge hoed getoverd worden

 186. Keesje Zegt:

  De Pessimist:
  Hier kan je mee kijken
  veilingbiljet.nl/r…_veiling.asp?id=1228

  O gaaf. Vanmiddag om 13:30 begint er een veiling. Je kunt meeluisteren en tegelijkertijd zie je dan het pand waar het over gaat.

 187. Claude Zegt:

  Jeroen: De prijzen zijn nog steeds ruim 700 euro per vierkante meter:

  Dat is nog steeds niet gering inderdaad. Maar wellicht goede locatie?

 188. Claude Zegt:

  SER: “Verdere daling leencapaciteit onontkoombaar”
  amweb.nl/-/ser-ver…iteit-onontkoombaar-

 189. Keesje Zegt:

  snorkel,

  Helemaal eens Snorkel. Ik hou ook niet van schulden, los ook zoveel mogelijk af ieder jaar, en liefst bij een nieuw huis weer op 1 salaris, zodat je ook nog kunt leven.

  Ik snapte ook niet waarom mensen 50.000 op een spaarrekening hebben staan tegen 2%, naast een torenhoge hypotheekschuld, alhoewel ik met de werkeloosheid van nu ook wel geneigd ben om meer (15.000 of zo) op mijn lopende rekening te houden voor het geval dat……

 190. Keesje Zegt:

  Claude,

  Dat is in ieder geval eerlijk. Ze hebben het sprookjesboek dichtgeslagen en zijn de krant gaan lezen en met mensen van de straat gaan spreken 😉

 191. snorkel Zegt:

  Keesje: alhoewel ik met de werkeloosheid van nu ook wel geneigd ben om meer (15.000 of zo) op mijn lopende rekening te houden voor het geval dat……

  Daar kan ik helemaal inkomen. Nibud zegt geloof ik dat een normaal gezin eigenlijk een buffer van minimaal €5000 moet hebben toch? En dat gaat niet uit van een crisisscenario. Weer een reden om zo snel mogelijk het grondrecht op betaalbaar wonen in te voeren 😉

 192. Claude Zegt:

  Hier trouwens het rapport van de SER over de woningmarkt ser.nl/~/media/Fil…ler-vaarwater-2.ashx

 193. snorkel Zegt:

  In navolging van LL’s mooie verhaal: Een Parijs appartement dat na 70(!) jaar voor het eerst wordt geopend… messynessychic.com…e-capsule-apartment/

  Bewoonster is in de aanloop naar WWII gevlucht en, hoewel ze al die tijd netjes de huur heeft betaald, nooit teruggekeerd.

 194. asd Zegt:

  Geweldig artikel van Joris Luyendijk daar in London City, dat hierboven is geplaatst. Met dank aan ll.

  Mag van mijn part nog wel een stapje verder gaan door(zaken)banksters, financiële tussenpersonen, makelmannetjes en meer van dat onkruid via voortschrijdende wetgeving volledig tot verboden soort te maken. Dan maar, zo mogelijk met NS en TNT-Post, terug naar de staat voor de meest essentiële dienstverlening.

  Bovengenoemde categorieen zijn hoogst verantwoordelijk voor de maatschappelijke ellende, die aan het ontstaan is.

  Daarom dient de rekening bij dat soort te worden neergelegd en niet uiteindelijk bij pensioenfondsen.
  Hoe kom je op het idee, dan ben je wel een randcrimineel.

 195. De Pessimist Zegt:

  snorkel: Daar kan ik helemaal inkomen. Nibud zegt geloof ik dat een normaal gezin eigenlijk een buffer van minimaal €5000 moet hebben toch? En dat gaat niet uit van een crisisscenario. Weer een reden om zo snel mogelijk het grondrecht op betaalbaar wonen in te voeren

  denederlandsegrond…299q0sr/vgrnbtnluowp
  Het recht is er wel.

 196. snorkel Zegt:

  De Pessimist,

  Woonruimte is een primaire levensbehoefte van de mens. Daarom moet de overheid er voor zorgen dat er voldoende woonruimte is. De wetgever heeft dat uitgewerkt in de Woningwet i en de Huisvestingswet i. Het gaat overigens niet alleen om het aantal woningen, maar ook om de kwaliteit van de woningen.

  Voldoende woningen (check!, woningen zat) en kwaliteit van de woningen (check!, over het algemeen prima leefbaar) inderdaad. Maar betaalbaar??? We wonen hier al jaren duurder dan in “bubble-landen” VS, Ierland en Spanje van heel de EU: huizenmarkt-zeepbe…9/betaalbaarheid.png

  Zelfs de SER (zie link
  Claude) zegt, met heel veel woorden, dat werkende jonge mensen bijkans gedwongen worden een (te) dure woning te kopen omdat er geen gezonde markt is in NL…

  Er zijn ook voldoende Aston Martins te koop, en de kwaliteit is ook nog eens prima in orde. We voldoen dus aan het recht op Aston Martins. Maar toch is het niet echt ‘goed betaalbaar’ te noemen zo’n bak 😉

 197. Bug Zegt:

  Nothus: Nothus verwacht overigens dat eerst de aflossingsvrije hypotheken verplicht omgezet gaan worden naar annuitair.

  Gaat toch echt niet gebeuren. Hoog uit krijg je geen HRA aftrek meer. Of je nou door door de hond of de kat gebeten wordt.

 198. Claude Zegt:

  Bug: Gaat toch echt niet gebeuren. Hoog uit krijg je geen HRA aftrek meer. Of je nou door door de hond of de kat gebeten wordt.

  Zie ik ook niet gebeuren. Als er wat gebeurt qua (verplichte) omzetting, dan zou ik verwachten dat (bank)spaarproducten al dan niet aangemoedigd ‘vrijvallen’ ten opzichte van de schuld.

  Vergeet niet dat de max. aftrek per 1 januari 2014 al naar 51,5% gaat en dat dit met een pennestreekje is gewijzigd naar twee procentpunt per jaar (volgens mij is een wijziging in de Ministeriële Regeling afdoende, maar daarover weet Dalen meer).

 199. Claude Zegt:

  snorkel: Zelfs de SER (zie link
  Claude) zegt, met heel veel woorden, dat werkende jonge mensen bijkans gedwongen worden een (te) dure woning te kopen omdat er geen gezonde markt is in NL…

  Het ontbreken van een fatsoenlijke vrije sector huurmarkt (600 tot 1000 euro per maand) verkleint de opties voor veel mensen enorm. Eigenlijk zijn er niet gek veel redenen om tot je 35ste überhaupt een woning te kopen. Alles kan per maand veranderen: je baan kan rap veranderen, je kunt gaan samenwonen, je kunt uit elkaar gaan, je kunt naar het buitenland, enz. Een huis is een blok aan je been.

  Tot nu toe is echter het verschil enorm, zeker in Amsterdam. Op het eerste gezicht woon je daar gekocht voor 600 euro per maand netto, terwijl je gehuurd daar voor 1200 euro per maand zit. Veel mensen kunnen huren dan gewoon niet betalen en kiezen dan voor een koopwoning (YOLO nietwaar?). Nu komen er meer en meer huurwoningen in de middenklasse vrij. En dan vraag ik me af of nog veel yuppen blijven kopen. Ik zie nu al veel meer mensen huren om me heen. Die hadden tien jaar geleden allemaal gekocht. Waarom zou je ook kopen als yup zonder kids en een prille relatie? Dalende markt, veel en eigen onderhoud, oude stenen, blok aan je been bij verandering, je betaalt de hoofdprijs, bent een sitting duck voor belastingen en je moet tegenwoordig ook nog eens verplicht aflossen.

  Voor de meesten is het rekensom. Als een huurwoning een reëel alternatief (dus ook in een normale wijk) is dan kiezen ze daarvoor. Je eerste woning koop je over een aantal jaar rond je 35ste. Een woning waarvoor je gespaard hebt. De stufi inmiddels afgelost. Tegen een inkomensverhouding die je ouders ook hadden. Dat is de toekomst.

 200. HNK Zegt:

  Bug: Gaat toch echt niet gebeuren. Hoog uit krijg je geen HRA aftrek meer. Of je nou door door de hond of de kat gebeten wordt.

  Eigenlijk is dat al gebeurt, nieuwe aflossingsvrije hypotheken geven geen HRA meer, en de huidige aflossingsvrije hypotheken hebben een max van 30 jaar. Op die manier verdwijnen deze hypotheken vanzelf omdat ze fiscaal ongunstig zijn. Het zou me niks verbazen als ze op den duur dit verdwijnings-proces zullen willen versnellen want het beleid richt zich er al op.

 201. Tijl Zegt:

  De ontwikkelaar:
  Zeg Nico, niet overdrijven.

  Met 40% is het mooi geweest.

  Wel even de kostprijs in de gaten houden ja.

  Bestaande woningen hebben geen kostprijs.

 202. JPH Zegt:

  Net de veiling van Hollands Midden zitten kijken, maar sta er nog van te kijken wat er geboden wordt.
  Helemaal voor de 2 onder 1 kapper in Nieuw Vennep, stond al half jaar gewoon te koop voor 450.00 maar iemand mijnt dat ding af op 425.000. Doe dan een bod als het nog in de gewone verkoop zit met oude hypotheekregels van 2012?

  Arien Brandsteeg 23 -25-27, GORINCHEM
  Ingezet op: 122.000
  afslag € 144.000

  Bielsenstraat 1 A EN 1 B, 2316 KA LEIDEN
  ingezet op 151,000
  afslag 220,000

  Ondernemingsweg 32, ALPHEN AAN DEN RIJN
  ingezet op 125,000
  afslag 142,000

  Tuinstraat 17, ALPHEN AAN DEN RIJN
  Tuinstraat 7 op huizenzoeker: 15-01-2009 Gevonden voor € 177.500
  ingezet op 99.000
  niet afgemijnd

  Seoellaan 28, Nieuw Vennep
  huislijn.nl/koopwo…seoellaan-28/details
  450.000kk
  ingezet op 386.000kk
  afgemijnd op 425.000kk
  12.500 veilingkosten

  Judith Leysterstraat 15 ROOD, HAARLEM
  ingezet op 123.000kk
  afgemijnd op 130.000kk

 203. Tijl Zegt:

  Nico de Geit:
  Op nog geen 40 kilometer van het centrum van het Amerikaanse Chicago ligt het stadje Gary in de staat Indiana. Het is een voormalige industriestad maar de fabrieken staan nu voor 90% leeg. Ook huizen en winkels staan massaal leeg, werkelijk alles is er in verval. Vrijwel iedereen die de stad kon verlaten heeft zijn heil elders gezocht. Bewoners die die mogelijkheid niet hadden leven in armoede en worden geplaagd door werkloosheid, drugsgebruik en criminaliteit. Filmpje:

  http://www.youtube.com/watch?v=BkTAYzbBIOA

  Detroit werd 50 jaar lang bestuurd door linkse politici. Mega-woonwijken werden gerealiseerd, onderwijs, gezondheidszorg en er was een goed betaalde arbeidsplaats voor iedereen. De droom van een linkse maatschappij is een nachtmerrie geworden. Detroit wordt nu geteisterd door armoede, werkloosheid en criminaliteit. – Filmpje-

  Als het destructieve linkse beleid doorgaat verandert heel Amerika in één grote achterstandswijk. En niet alleen Amerika, ook in Nederland zijn de tekenen van een destructief links beleid al goed zichtbaar in Vogelaars’ kansenwijken en andere linkse projecten. Het is politiek correct om het raciale aspect in de problematiek onaangeroerd te laten.

  Filmpje: ‘Detroit in ruins’

  http://www.youtube.com/watch?v=1hhJ_49leBw

  In de woestijn van Californië ligt een meer met een oppervlakte van 970 vierkante kilometer: de Salton Sea. Het meer ontstond in 1905 door een dijkdoorbraak. Aanvankelijk werd gedacht dat het meer vanzelf op zou drogen, maar dat gebeurde niet. Vanaf de jaren ’20 werd het ontdekt als recreatie-oord. Hotels, restaurants en andere voorzieningen schoten als paddenstoelen uit de grond, later gevolgd door woonwijken, scholen, etc.

  Door landbouw kwamen nitraten in het meer terecht en het meer werd ook steeds zouter. Dat leidde tot algengroei. Toeristen bleven weg en ook de bewoners vertrokken. Wat rest is een post apocalyptisch landschap.

  Filmpje: ‘The Accidental Sea’

  http://www.youtube.com/watch?v=otIU6Py4K_A

  Hey Nico, alles ok? Volgens mij ben je een beetje ziek, zwak of misselijk want ik mis in het laatste stukje van je verhaal dat het allemaal de schuld van links is.

 204. rubje Zegt:

  JPH,

  Ik verwacht dat als je toen de tijd 425.000 had geboden ze het ook gewoon hadden verkocht.

  Je kunt je toch bijna niet voorstellen dat iemand met vol verstand dit voor die prijs koopt?????
  Een perceel van 270m2. Persoonlijk vind ik dat de prijs dan niet boven de 270.000 mag komen(of er moet goud in de grond zitten)

 205. Paul Zegt:

  Wat er ook in het Rapport staat straks. Het zal maar een kleine deel van de fouten in het systeem bloot leggen.

  Iedereen kijk na de laaste 10á20 jaar na de huizenmarkt.
  Maar het probleem gaat terug na de oorlog en het werder opbouw van ons land door onze ouders.
  Na de oorlog stonden er in sommige delen van land geen huizen meer.
  Toen kwam ook nog eens de babyboom. Dus werden er huizen gebouwd. Dus was de vraag groter dan het aanbod.
  Toen kwam ook het punt dat je een huis kon kopen op twee inkomens. Wat eigenlijke slecht besluit is. Omdat we toen als wissen dat 1 op de 2á3 relatie stuk lopen.

  Nu is het punt aangekomen dat een bepaald persentage van de woning aanbod niet meer aan de wensen voeldoet.
  Plus dat veel huizen op een te hoge inkomens groei zijn gefinancierd.

 206. De Pessimist Zegt:

  Tijl: Als het destructieve linkse beleid doorgaat verandert heel Amerika in één grote achterstandswijk.

  ??Ik zie geen enkel verband met links .Ik zie wel dat ze in Duitsland heel aders zijn omgegaan met het ontindustrialiseren van het Roergebied.In de VS hebben ze gewoon andere keuzes en kiezen ze voor mobieltijd van de bevolking .Ik vind die verslaggever maar een beperkt mannetje met een horizon vergelijkbaar met dat van een Betty de Boer.

 207. ll Zegt:

  Claude: “Verdere daling leencapaciteit onontkoombaar”

  Helder.

  Dan is verdere daling van de prijzen onomkeerbaar 🙂

 208. snorkel Zegt:

  En ja hoor! Verhuurdersheffing is, zoals reeds vele malen voorspeld hier, een REGELRECHT CADEAUTJE aan de WoCos en bouwers…

  ‘Blok, stel woningcorporaties vrij van heffing wanneer zij investeren’ – volkskrant.nl/vk/n….UWK-p425JtY.twitter

  Lijkt er steeds meer op dat de Blok-magie bestaat uit:
  – huurders mogen de bouw uit de put trekken
  – kopers mogen de banken behoeden voor onvallen

 209. snorkel Zegt:

  snorkel: – kopers mogen de banken behoeden voor onvallen

  Eigenlijk bedoel ik: “kopers + pensioenfondsen mogen de banken behoeden voor onvallen”

 210. Lex Zegt:

  Paul: We hebben het diepte punt berijkt. De huizen prijzen gaan weer stijgen met 2 á 4% perjaar.
  We hebben groot te kort aan huizen.

  Ja, dat hoor ik ze ook vaak zeggen, de mensen uit de commissie. Maar het gros van de huizen die ik bekijk (fysiek langs ga) staan leeg. Dus ik zie geen woningnood. Eerder het omgekeerde. Bovendien gaan nu de babyboom generatie steeds meer mensen hebben die naar het verpleeghuis gaan terwijl de kinderen al een eigen huis hebben. Collega’s/bekenden hier hebben ook telkens van die leegstaande huizen van pa of ma die ze niet kwijtraken.

  En dan heb ik het niet eens over de woningcorporaties in mijn buurt die voor sociale woningbouw moeten zorgen, maar het ene na het andere grote project met luxe villa’s uit de grond stampt. En vervolgens staat daar de helft ruim 4 jaar later nog van te koop. Natuurlijk wel de huur bij de sociale huurders verhogen, anders kunnen er geen megalomane projecten meer bekostigd worden. Dus ik denk eerlijk gezegd dat er op korte termijn een overschot van panden is die nu nog als 400k gezien worden, wat voor mensen in huizen van 200k of huurders die gespaard hebben over een tijdje opeens met maar 300k beschikbaar komen. Die groep gaat zonder of met een kleine hypotheek van zeg 50k-100k hun slag kunnen slaan. Gewoon even lekker wachten. Dan nog even blijven werken in NL, met een hypotheek uit Duitsland of Belgie met echt goede rentes en voila, goed wonen met weinig risico.

 211. lorenzo Zegt:

  Waarom is het gelijk een diepte punt ? Een vreugde punt m.i. , maar dat duurt nog wel even .
  De latente vraag naar een Ferrari (niet zijnde de La Ferrari want veelal cash bekostigt)) is ook groot .
  Passend in dit theater : Paul is nog niet bij de financier geweest .

 212. Nothus Zegt:

  Linksom of rechtsom: of u krijgt een “aanbod” van de bank wegens onderwaterstand, of, als dat teveel pijn gaat doen, via de regering, met wat zoets als “40 jaar” en wellicht zelfs wat schuldverlichting. U bent slechts werknemer en geen aandeelhouder van de BV NL, niet vergeten.

  Bug: Gaat toch echt niet gebeuren. Hoog uit krijg je geen HRA aftrek meer. Of je nou door door de hond of de kat gebeten wordt.

 213. Nothus Zegt:

  Il,

  Mooi dat je dat nog even noemt. Hilarisch, grinnikt Nothus dan. Meer zal hij niet verklappen (mag niet). Wel: die lineaire hypotheken zijn misschien nog niet zo’n slecht idee.

  ll:
  Keesje,

  De meeste spaarhypotheken zijn afgesloten bij een verzekeraar, en vallen dus nooit niet onder het DGS

  De anderen, ja, wat kunnen die doen ?

  hypotheken.blog.nl…-het-garantiestelsel

 214. Nico de Geit Zegt:

  Tijl: Hey Nico, alles ok? Volgens mij ben je een beetje ziek, zwak of misselijk want ik mis in het laatste stukje van je verhaal dat het allemaal de schuld van links is.

  Dat verhaal over ‘links’ is een samenvatting voor het tweede filmpje.

  En het gaat inderdaad niet zo goed met me vandaag. Ik ga vanavond en morgen kijken hoe het bezoek van Poetin in Rusland wordt neergezet. 3000 homo’s en lekker inzoomen met die camera, veel leer en van die petten. Russen genieten daarvan en lachen zich rot. Net als Parijs ‘dat vol zit met Arabieren’. Ze begrijpen niet wat ‘wij’ daar zo mooi aan vinden.

  Het wordt alleen vervelend als je Nederlandse producten in Rusland moet verkopen die als enige voordeel hebben dat ze uit Nederland komen, maar eigenlijk niet mee kunnen doen met de harde mondiale concurrentie.

  Geit: ‘Wat zei je vader over mij?’
  Rus: ‘Junkie’
  Geit: ‘Junkie???!’
  Rus: ‘Ja, omdat je uit Nederland komt’.
  Geit: ‘Ja maar niet iedereen in Nederland gebruikt drugs’
  Rus: ‘ja, weet ik wel’

  Ik ben die associaties met Nederland helemaal spuugzat. ‘Holland, Amsterdam, coffeeshop’. Ik denk dat ik maar ga zeggen dat ik uit Denemarken kom.

 215. Bug Zegt:

  Claude: Zie ik ook niet gebeuren. Als er wat gebeurt qua (verplichte) omzetting, dan zou ik verwachten dat (bank)spaarproducten al dan niet aangemoedigd ‘vrijvallen’ ten opzichte van de schuld.

  Vergeet niet dat de max. aftrek per 1 januari 2014 al naar 51,5% gaat en dat dit met een pennestreekje is gewijzigd naar twee procentpunt per jaar (volgens mij is een wijziging in de Ministeriële Regeling afdoende, maar daarover weet Dalen meer).

  Mogelijk gecombineerd met een kleine bijdrage aan de IB kant om mensen met minder inkomen meer bestedingsruimte te geven.

 216. Bug Zegt:

  rubje:
  JPH,

  Ik verwacht dat als je toen de tijd 425.000 had geboden ze het ook gewoon hadden verkocht.

  Je kunt je toch bijna niet voorstellen dat iemand met vol verstand dit voor die prijs koopt?????
  Een perceel van 270m2. Persoonlijk vind ik dat de prijs dan niet boven de 270.000 mag komen(of er moet goud in de grond zitten)

  Dan ben je echt nog 5-10 jaar te vroeg hoor. Maar mogelijk ben je Gruningse prijzen gewend.

 217. Bug Zegt:

  ll: Helder.

  Dan is verdere daling van de prijzen onomkeerbaar

  Up, down, up, down, up, down Daar wordt aan verdiend. Dus onomkeerbare dalingen kun je vergeten. Cyclus tijd +/25-30 jaar

 218. tufkaj Zegt:

  Claude,

  zie ook eerder in mijn timeline een linkje naar dropbox. Ik zal de admin hier geen verdere kopzorgen geven met dat linkje naar een artikel van een niet nader te noemen site 😉

  Ik heb Den Haag nog gebeld om te vragen of ze figuranten hadden ingezet. Dat was niet zo, wel kwam de grote meerderheid voor de kluswoningen. De kavelkopers zijn m.i. gewoon aangestoken in de gekte. Die lagen in de rij terwijl er maar iets meer dan de helft is verkocht. Of onder optie is genomen, zie dat linkje dus.

  Er wordt volgens mij niet heel veel korting gegeven, maar een klein deeltje van de grondportefeuille wordt apart gezet voor CPO. Daarop vind een klein deel van de noodzakelijke afboeking plaats. De overige grond wordt niet verkocht en blijft in de boeken tegen hoofdprijs.

 219. Bug Zegt:

  d-tjes en t-tjes, ik zal het wel nooit leren 🙂 Of misschien moet ik het nalezen.

 220. Nico de Geit Zegt:

  JPH: Net de veiling van Hollands Midden zitten kijken, maar sta er nog van te kijken wat er geboden wordt.

  Ik heb ook zitten kijken. Bedrijfspanden is in principe wel interessant maar als de economie krimpt wordt verhuur lastig – ze kunnen het nu al niet betalen.

  Appartementen voor 65k, als je zoiets zoekt best interessant.

  Leuke vrijstaande woningen werden hier allemaal onderhands verkocht.

  Voorlopig is kopen nog duurder dan huren. En ik heb mijn twijfels of Nederland in de komende decennia nog wel een goed land is om te wonen of dat je je heil beter elders kunt zoeken.

  Nederland kampt met structurele problemen – zoals achterstandswijken – waar ik ver bij weg wil blijven. Het is niet mijn probleem en dat moet het ook niet worden. Misschien hebben jullie dat ‘met zijn allen’ gedaan, maar ik deed niet mee en ik ben niet van plan de rotzooi op te ruimen.

  Ik voel me steeds minder betrokken bij dit land. De wijk waar ik opgroeide en de wijk waarheen ik daarna verhuisde zijn allebei voor 60% geïslamiseerd.

  Wat heb je als huurder toch een vrijheid, je kan zomaar je spullen pakken en vertrekken.

 221. Nico de Geit Zegt:

  Bug: d-tjes en t-tjes, ik zal het wel nooit leren

  Als je het werkwoord vervangt voor het werkwoord ‘lopen’ dan hoor je de ‘t’. Het werkwoord ‘lopen’ wordt vrijwel nooit verkeerd geschreven.

  ik loop
  ik word

  jij loopt
  Jij wordt

  enz.

  En dan hebben we het KOFSCHIP+x nog natuurlijk.

 222. snorkel Zegt:

  Nico de Geit,

  Daarvoor kun je het voltooid deelwoord vervangen door een ‘normale’ onvoltooid verleden tijd. Dan hoor je het ook:

  Ik huurde, dus ik heb gehuurd
  ik relaxte, dus ik heb gerelaxt
  ik spaarde, dus ik heb gespaard
  ik wachte, dus ik heb gewacht

  Vrij gemakkelijk trucje wat in de meeste gevallen wel werkt

 223. Nico de Geit Zegt:

  De Telegraaf heeft het over de dochter van Poetin, Maria Poetin, die met haar vriend in Voorschoten woont, in een nieuwbouwwijk.

  Vanuit Rusland is er interesse in de Duitse en Nederlandse manier van bouwen. Maria Poetin doet iets met Landbouw. Straks eten we hier nog Russische aardbeien en Russische aardappels en stoken we op Russisch gas. Eén probleempje: waarmee gaan we dat betalen?

  Poetin is gesignaleerd bij de Albert Heijn in de nieuwbouwwijk waar zijn dochter woont.

  Maria Poetin in Nieuwbouwwijk Voorschoten: telegraaf.nl/binne…n_Voorschoten__.html

 224. azijnseikerT Zegt:

  @Nico de Geit,

  Ja, en links Nederland zich maar afvragen of we Poetin ook lastig moeten vallen met de mensenrechten. Nou, de positie van de heaumeau is in de achterstandswijken inmiddels slechter dan in Rusland. Maar hier kijken we weg als er weer een heaumeaupaar wordt weggepest uit een wijk. Maar wel vrolijk Rusland de maat nemen. Dan heb ik nog niet eens over de gooier van het waxinelichthouder die 1,5 jaar heeft vastgezetn.

 225. Nico de Geit Zegt:

  azijnseikerT: Nou, de positie van de heaumeau is in de achterstandswijken inmiddels slechter dan in Rusland.

  Vind ik ook. Homo of lesbo zijn in Russische grote steden zal niet zo’n punt zijn.

  Er zijn 650 westerse organisaties in Rusland actief die allemaal hun eigen agenda er door willen drukken. Sinds kort is dat aan banden gelegd. Ook clubjes van gutmenschen gesteund door Amerikaanse miljardairs moeten zich aan de regels houden. En daar gaat het nu allemaal over.

  Ik heb de indruk dat de westerse MSM die clubjes steunt. De westerse elite vindt het niet leuk als hun macht wordt ingeperkt.

  De MSM heeft het over een ‘anti-homo-wet’ – die is er helemaal niet en die komt er ook niet. Er komt alleen een verbod op het propageren van homoseksualiteit, dat is geen verbod.

  Die wet geldt voor de hele Russische Federatie. In veel aangrenzende islamitische landen word je gestenigd als je zegt dat je homo bent, in Rusland wordt je door de wet beschermd.

  In Rusland mag je moslim zijn op een moderne manier – ‘niemand in Rusland zit te wachten op een totaal achterlijke manier van leven’ aldus de overheid. Onverdraagzaamheid of fanatisme vanuit welke religie dan ook wordt niet getolereerd.

  Filmpje: Russische politie voert homo-haters af:

  youtube.com/watch?…d&v=FH-AyW29nZA

 226. Nico de Geit Zegt:

  azijnseikerT: Dan heb ik nog niet eens over de gooier van het waxinelichthouder die 1,5 jaar heeft vastgezetn.

  Die zit toch weer opnieuw vast omdat hij zich ‘niet aan de regels voor vrijlating’ heeft gehouden?

 227. Hermanes Zegt:

  Zo net even mijn belastingaangifte van dit jaar bekeken ,ik krijg een mooi bedrag in de maand voor de hypotheekrenteaftrek.Een soort van huursubsidie zeg maar erg lekker..

 228. juffrouw Ooievaar Zegt:

  snorkel: ik wachte, dus ik heb gewacht

  ?????

  ik wachtte(!), dus …..

  Gemakkelijk trucje, DAT in de meeste gevallen…..

 229. snorkel Zegt:

  juffrouw Ooievaar,

  haha, ik hoopte dat het niemand op zou vallen. Volgende keer minder snel typen en even doorlezen alvorens te posten. Bovendien zul je mij nooit de spelfouten van een ander zien verbeteren want dat vind ik nogal kinderachtig. Dit was alleen als goede tip bedoeld. Het blijft een handig trucje 😉

 230. visitor Zegt:

  Nico, gezien je posts moet jij haast wel lid zijn van de PVV 🙂

 231. tufkaj Zegt:

  waarschuwing voor nieuwe bubble VS door Fed opkoopprogramma:
  bloomberg.com/news…-housing-market.html

 232. Nico de Geit Zegt:

  visitor: Nico, gezien je posts moet jij haast wel lid zijn van de PVV

  Loop je ergens in een ver land op een prachtig strand, komt er een verkoper naar je toe: ‘Holland, Amsterdam, coffeeshop, kheert vielders, en dat de komende 50 jaar?

 233. Nico de Geit Zegt:

  Zo, mijn huurtuin staat er weer prachtig bij. Het gras gemaaid, de blaadjes overal bijeengeharkt en opgeruimd, binnenkort even wat mest erop en graszaad, voor een mooie donkergroene en gezonde grasmat.

  Verderop zijn ze twee jaar bezig geweest een koophuis te renoveren. Iedere dag busjes van aannemers op het terrein. Nu staat er een te koop bord.

  Toen ik hier kwam in 2009 stond het huis op de hoek te koop voor 525k. Nu vragen ze 345K. En ik woon in net zo’n woning – maar dan met keurig aangeharkte tuin – voor slechts 980 euro per maand inclusief onderhoud.

 234. maarten Zegt:

  keepin up with the jones’s, white picket fences & my teeth are clean!
  zerohedge.com/news…cans-do-not-have-job

  nu op tegenlicht
  Europese jeugd grenzeloos

 235. trol(erik) Zegt:

  Zo dakkapel zit er op. Helemaal top in me koophut in de vinex!

 236. maarten Zegt:

  zo mn kraantje in mn huurwoning blinkt weer fijn… bling bling

 237. snorkel Zegt:

  Zo vandaag weer €70 bespaard door geen huis te kopen. Slapend ruik worden, daar kan geen energie- / verzekeringsvergelijker tegenop 😉

 238. king Zegt:

  31-12-2012 huis gekocht voor 190.000
  nu 3 maanden later waarde 179.000
  Da’s 11.000 verdiend ofwel 112,24 euro per dag (netto).

  Maar 70 euro is ook mooi snorkel.

 239. Hermanes Zegt:

  Door achter de bus aan te rennen bespaar je geld,door achter de taxi aan te rennen nog meer.En weet je wanneer je het meeste geld bespaard door achter een vliegtuig aan te rennen en niet in te stappen.

 240. maarten Zegt:

  door geen heroine/cocaine te gebruiken bespaar je geld, door niet in een ferrari te rijden bespaar je geld

 241. snorkel Zegt:

  Waarom zou je ook in een vliegtuig stappen dat op het punt staat te crashen?

 242. Hermanes Zegt:

  Ja zo kun je een hoop besparen,maar de het geld in je broekzak krijgen is meer voor nodig..

 243. maarten Zegt:

  door niet in te zetten in het casino bespaar je waarschijnlijk geld

 244. Adamus Zegt:

  Floor: Wij zijn de laatste die het horen, niets nieuws toch?
  En dit kan natuurlijk nooit zonder dat de ECB er vanaf weet, ook de G7 zullen van tevoren geinformeerd worden.
  En die euro verdwijnt niet, misschien blijft ‘ie in Duitsland & co voor handelsdoeleinden zelfs wel bestaan.
  Maar om de klappen hier in Nederland en Duitsland op te vangen zal er hier toch echt een nieuwe munt moeten komen anders gaan we met zn alle down the drain. Teveel onevenwichtigheden in 1999 die ons parten spelen. Ontschulden, pas op de plaats en nogmaals proberen en daarna maken we pas kans op echte inflatie.

  http://youtu.be/hzM78r7iL5M
  Armstrong

 245. Adamus Zegt:

  maarten:
  door geen heroine/cocaine te gebruiken bespaar je geld, door niet in een ferrari te rijden bespaar je geld

  Maar Dijsselbloem zal die Ferrari toch niet uit de schuur halen?

 246. Hermanes Zegt:

  Vliegtuig vliegt echt goed,eersteklas en niet zo een goedkoop Turkish airlines(huurhuis) geval waarbij je met je benen tegen je oren aan moet zitten,wat een kramp krijg je daarvan zeg,onderhoud deden ze ook wat minder aan bij Turkish Airlines,maar inderdaad het is wat goedkoper.

 247. maarten Zegt:

  geld in je broekzak,
  zodat het geld niet in de broekzak van je buurman verdwijnt bedoel je? gefeliciteerd
  http://www.youtube.com/watch?v=FhmeroR20lc

 248. Adamus Zegt:

  maarten:
  zo mn kraantje in mn huurwoning blinkt weer fijn… bling bling

  Mis je niet echt een dakkapel? Of zelfs een erker? Of mag dat dan weer niet in een vinexwijk?

 249. snorkel Zegt:

  Hermanes: maar de het geld in je broekzak krijgen is meer voor nodig..

  Hermanes: maar inderdaad het is wat goedkoper.

  En dat binnen 5 minuten 😉

 250. KoophuisXXL Zegt:

  Zucht…. Tijd voor een nieuw draadje!

 251. maarten Zegt:

  Hermanes,

  Maar je mag wel roken in de kist

 252. Bug Zegt:

  Zo weer 2,2 ct bespaard door extra vroeg naar bed te gaan.

 253. Adamus Zegt:

  Nico de Geit:
  Zo, mijn huurtuin staat er weer prachtig bij. Het gras gemaaid, de blaadjes overal bijeengeharkt en opgeruimd, binnenkort even wat mest erop en graszaad, voor een mooie donkergroene en gezonde grasmat.

  Verderop zijn ze twee jaar bezig geweest een koophuis te renoveren. Iedere dag busjes van aannemers op het terrein. Nu staat er een te koop bord.

  Toen ik hier kwam in 2009 stond het huis op de hoek te koop voor 525k. Nu vragen ze 345K. En ik woon in net zo’n woning – maar dan met keurig aangeharkte tuin – voor slechts 980 euro per maand inclusief onderhoud.

  Haartjes nat, optijd in bad, het tuinpad van mijn woco in de stad. Niet verkeerd.

 254. Nico de Geit Zegt:

  Adamus: Haartjes nat, optijd in bad, het tuinpad van mijn woco in de stad. Niet verkeerd.

  En ook een goede gezonde nachtrust.

 255. volks(wagen)vertegenwoordiger Zegt:

  Zo commissiewerk zit erop. Goedbetaalde klus voor belangrijk lobbywerk in landsbelang. Straks lekker druiven plukken uit de aangelegde tuin. Mmmmh. Wat in het vat zit verzuurd niet. De hra is voorlopig veilig gesteld en alleen met koop is er hoop en komen we uit het dal. En tegen de zure huurders zou ik trouwens willen zeggen: tijd om je verlies te nemen joh, de bomen kunnen niet eeuwig tot in de hemel groeien!
  De schoonheid van dit plan zit hem er overigens ook nog in dat, wanneer het onverhoopt niet blijkt te werken op termijn, ik zelf gewoon wel weer werk heb in ‘n dan nieuw op te richten commissie. Ik heb er tenslotte belangrijke vrienden met invloed gemaakt die mij iets gunnen! Win win!
  Zo, knap stukje werk geleverd al zeg ik het zelf, al was het wel vermoeiend al die mensen aan te moeten horen die het zo goed ‘weten’. Thans alle felicitaties door aan het nemen. Fantastisch, machtig!

 256. Dawg Zegt:

  Sparen is een kwestie van uitgeven. Op het juiste moment. Dat dan weer wel.

 257. maarten Zegt:

  Blok tegen de wbv: “balletje balletje spelen?”
  parool.nl/parool/n…oet-bij-Vestia.dhtml

 258. maarten Zegt:
 259. Keesje Zegt:

  maarten,

  Ik vond het een heftige reportage. Daar in Eindhoven zijn de verhuurders wel spekkopers: de huren zijn extra hoog omdat het gehuurd wordt door groepjes goedverdienende Spaanse jongeren die uit armoe daar hier komen werken…….die zakenmannetjes met hun: over zoveel jaar moet iedereen met losse contractjes overal in Europa gaan werken, de maatschappij is veranderd, walgelijk…….

 260. Keesje Zegt:

  De banken in Engeland willen geen interest only mortgages (aflossingsvrij) meer aan de mensen verstrekken…….tijd voor een val van het ravijn qua huizenprijzen….?

  En: aflossingsvrij was er al sinds 1980 en toen enorm populair, er zijn er 3,8 miljoen van, en er lopen er nu dus een heleboel af…….mensen kunnen dus niet naar een andere bank maar zullen het nieuwe % moeten accepteren dat ze toegeworpen krijgen.

  guardian.co.uk/mon…crackdown?CMP=twt_gu

 261. ll Zegt:

  Kredietkraan volledig dicht

  rtl.nl/components/…n-volledig-dicht.xml

 262. snorkel Zegt:

  Keesje,

  Ben jij even blij dat je aflost 😉 In NL raak je namelijk ook nog je HRA kwijt na 30 jaar…

 263. ll Zegt:

  Ondertussen in NL.

  Koopkracht 1e kwartaal gedaald met 1%, in het blad dat niet genoemd mag worden.

  Zitten we nu dus op -6% Ik reken op een totale daling van -10% 😉 Safe side ? 😉

 264. snorkel Zegt:

  ll, faillissementen:

  januari 2013: 714
  februari: 755
  maart 2013: 1031
  ____________________+
  Q1 2013: 2500

  Nederland telt ongeveer 550.000 bedrijven (excl eenpitters). Dus zo’n 0,4% van alle bedrijven ging failliet in het eerste kwartaal van dit jaar. Ook leven 175.000 ZZP’ers onder de armoedegrens. Gaat niet zo goed dus

 265. ll Zegt:

  Ondertussen in Ierland.

  De man die een bank heeft opgeblazen ( Barings Bank ) gaat nu mensen met grote schulden helpen……

  sfgate.com/busines…owers-on-4417061.php

 266. ll Zegt:

  snorkel: Gaat niet zo goed dus

  Als het zo doorgaat duikelen we regelrecht in een depressie……….

 267. ll Zegt:

  Verliezen bij de banken, en ook volgend jaar nog.

  S&P is ook niet vrolijk ……..

  rtl.nl/components/…der-druk-in-2013.xml

 268. Nico de Geit Zegt:

  snorkel: Ook leven 175.000 ZZP’ers onder de armoedegrens.

  Vroeger ging er nog wel eens iets zwart, maar dat wordt ook steeds minder. Van zwart geld kun je je vaste lasten niet betalen. Bovendien is het niet interessant om iets zwart te doen als je inkomen toch al erg laag is omdat de belastingheffing over lage inkomens bij zzp’ers wel mee valt. Met het 6% tarief is zwart werken helemaal niet meer interessant.

  Die zwarte cijfers vind je natuurlijk nergens terug. Maar als de zwarte inkomsten drastisch zijn terug gelopen gaat het nog veel slechter dan gedacht.

  Zwart geld kun je alleen maar uitgeven. Aan reizen, restaurants, een nieuwe grasmaaier, enz.

 269. Jeroen Zegt:

  Uit het Aktieplan van Michiel Mulder (http://www.michielmulder.nl/actie.pdf):

  “Betere hypotheken voor Amsterdammers
  De koopmarkt hapert. De oorzaak hiervan is niet de koopmarkt zelf, maar het financieringssysteem van de banken.”

  Als dat je kijk op de wereld is, wat een volslagen onbenul ben je dan zeg… Verder een tenenkrommend documentje qua inhoud.

 270. Keesje Zegt:

  ll,

  Heftig:

  “Meer duidelijkheid over de fiscale behandeling van hypotheken, stimulerende overheidsmaatregelen, liberalisering van huren en toegenomen betaalbaarheid van woningen, kunnen de huizenprijzen helpen stabiliseren en geleidelijk doen herstellen, verwacht S&P. Echter, volgens het ratingbureau zal dit niet eerder dan 2014 gebeuren.”

  HRA aftrek weg of snel minder zal wel niet al te lang op zich laten wachten. 2015-2017? Misschien zodra de economie lijkt aan te trekken en de werkeloosheid weer onder de 6% komt?

 271. Nico de Geit Zegt:

  Keesje: volgens het ratingbureau zal dit niet eerder dan 2014 gebeuren.”

  En vanwege dat soort berichten weigeren veel aanbieders met de prijs te dalen.

 272. Kamikaze Koper Zegt:

  king:
  31-12-2012 huis gekocht voor 190.000
  nu 3 maanden later waarde 179.000
  Da’s 11.000 verdiend ofwel 112,24 euro per dag (netto).

  Maar 70 euro is ook mooi snorkel.

  Die berekening snap ik niet helemaal.

  Bedoel je: 31-12-2012 huis NIET gekocht voor 190.000 en 3 maanden later WEL gekocht voor 179.000 en zodoende 11K bespaard?

  Verder bedoel je waarschijnlijk “vraagprijs” of “verkoopprijs” in plaats van waarde.

  De (zeer tijdelijke) waarde is wat de gek er voor wil en vooral kan, gezien de hypotheeknormen, ervoor geeft.

 273. snorkel Zegt:

  Nico de Geit: En vanwege dat soort berichten weigeren veel aanbieders met de prijs te dalen.

  En daardoor gaat het dus alleen nog maar langer duren voordat de bodem bereikt is en blijven de problemen voortslepen. Een soort “self-delaying prophecy”

  Nederlanders zouden moeten leren dat “de bodem” als een punt in de tijd nagenoeg niet te voorspellen is, want dat is veel te veel afhankelijk van ons eigen uitstelgedrag. De bodem is een punt in het PRIJSNIVEAU. Een prijsniveau dat nog zeker zo’n 40% onder dat van nu ligt (inflatiegecorrigeerd).

  Nominaal is het heel moeilijk te zeggen, maar ik ga uit van een bodem RUIM onder de 150k. Met een fikse undershoot kan het wel eens 100k worden. Daar gaan we naar toe, kan nog 10 jaar duren, maar het gaat gebeuren.

 274. NewKidInTown Zegt:

  ll: S&P is ook niet vrolijk ……..

  Ja klopt. En ook wegblijven uit de S&P500, gaat crashen binnen TWEE maanden.

 275. Keesje Zegt:

  NewKidInTown,

  Hoe kom je daar dan bij? En wat gebeurt er dan?

 276. Keesje Zegt:

  snorkel,

  Dat denk ik ook. NU willen mensen wel alle werk aanpakken, maar over een paar jaar kun je het weer kiezen…..generatie y wil eigenlijk liever 4 dagen werken, of flexibel wanneer het ze uitkomt / geld nodig hebben…. als het genoeg oplevert…..babyboomers straks in heel europa met pensioen, lonen omhoog, teveel woningen in de verkoop en te weinig jonge kopers……..prijzen zakken als een plumpudding, een run op de schaarse kopers….

 277. Keesje Zegt:

  Kamikaze Koper,

  Zo kun je miljoenen verdienen per dag 😉 ik voel me rijk vandaag! Bedankt!

 278. edje-bel Zegt:

  Newkid

  Ah de zomer dolldrums komen eraan.

 279. NewKidInTown Zegt:

  Keesje: Hoe kom je daar dan bij? En wat gebeurt er dan?

  “Winst”nemen of restschuld proberen te financieren. Maar ja, analoog aan de woningmarkt, kan men zich niet voorstellen dat na stijging er ook eens een paar jaar daling zit aan te komen. Denk S&P500 richting 700, 800 minimaal. Er gaat geen belletje als het zover is, dief in de nacht enzo.

 280. Nico de Geit Zegt:

  Als je een Ferrari kunt huren voor een paar honderd euro per maand – inclusief onderhoud – ben je goedkoper uit dan een koper. Tenzij die Ferrari’s alleen maar meer waard worden.

  De Nederlandse huizen zijn niet te vergelijken met Ferrari’s, er staat heel veel oude troep. Maar de prijzen komen wel in de buurt van een Ferrari.

 281. Nico de Geit Zegt:

  Ik verwacht helemaal geen neergang van de aandelenmarkten, eerder het tegenovergestelde. Ik zou niet meer dan maximaal een ton op de bank laten staan, dus omwisselen voor aandelen of edelmetaal.

 282. snorkel Zegt:

  Nico de Geit,

  Precies. En waarom zou je een Ferrari kopen die al direct crasht? Beetje zonde van je geld als je geen Afrojack* bent 😉 nos.nl/artikel/479…dnieuwe-ferrari.html

  * “Wat is nou weer een Afrojack?”, hoor ik nu de helft van de lezers denken. 😉

 283. trol(erik) Zegt:

  Zo tuintegels ook even met de hoge druk een beurtje gegeven, dakkapel wordt afgetimmerd, muziekje aan. Het leven is goed in me koophutje in de vinex. Best 70 euro per dag waard mr Snorkel, hahha

 284. Hermanes Zegt:

  Huurders kunnen meestal geen hypotheek krijgen,of hebben de ballen niet om een huis te kopen,daarom dit eigen logje om lekker te zuurpruimen.Ook veel leed bij deze mensen hebben jaren aangehoord op verjaardagen dat ze beter konden kopen en hebben daardoor een minderwaardigheidscoplex opgelopen.triest maar waar.

 285. Draaikont Zegt:

  snorkel: ik wachte, dus ik heb gewacht

  Makkelijk trucje?

 286. snorkel Zegt:

  Draaikont,

  Ja toch?

 287. Axel Zegt:

  Hermanes,

  Ach jeetje. Telefoontje van de bank gehad?

 288. ll Zegt:

  Ach en wee.

  Hans de Geus gehoord ?

  Hij zal ook wel ‘onder water’ staan …… zal wel 8x inkomen hebben geleend ?

  Hij wil graag dat banken NU gaan afboeken op oninbare hypotheken, en dat wij de burgers dan weer de banken gaan redden, omdat ze anders omvallen.

  Triest……… Binnenkort ergens een publicatie hiervan, be prepared…… 😉

 289. snorkel Zegt:

  ll,

  Afschrijven lijkt me zeer onwaarschijnlijk. We horen de afgelopen weken steeds meer geluiden dat “ontschulden” onontkomelijk is en de hypotheekportefeuilles naar 80% LTV moeten, dus ik zie het volgende nog eerder gebeuren
  – Opgebouwde spaardelen worden weggestreept tegen openstaande hypotheekschuld. In feite een kapitaaloverdracht van verzekeraars naar banken.
  – HRA wordt verder afgebouwd (virtueel aflossen kan toch ineens wel bij de belastingdienst!?), om openstaande schuld onaantrekkelijker te maken
  – Op nieuwe hypotheken max 80% LTV lenen (dus 20% LTV eigen geld inleggen). Dit kan eventueel worden uitgeruild tegen het weer toestaan van 50% LTV aflossingsvrij onder strikte voorwaarden, en geen HRA voor aflossingsvrije deel
  – Pensioenfondsen nemen onder druk van kabinet zo veel mogelijk de probleemgevallen over (weliswaar NHG), want pensioenfondsen hebben een langere adem. Misschien wordt onderwaterwezens wel de keuze voorgelegd: Of betalen/loonbeslag, of executie/loonbeslag, of oversluiten naar pensioenfonds

  Hoe hebben we het zo ver laten komen vraag je je dan af,,,

 290. Claude Zegt:

  RefDag: Restschulden kwijtschelden?

  refdag.nl/nieuws/e…alLinksEnabled=false

 291. Steven Zegt:

  snorkel: Hoe hebben we het zo ver laten komen vraag je je dan af,,,

  Door ons scheel te lenen voor huizen en ouders (zoals Voerman) die dat allemaal nog steeds logisch lijken te vinden, terwijl de huizen met duizenden euro’s per jaar zakken in prijs. Werd een keer tijd overigens: stel dat het nog verder steeg….

 292. ll Zegt:

  snorkel: Hoe hebben we het zo ver laten komen vraag je je dan af,,,

  Is van alle tijden………

  Kondratieff, eens in de 80 jaar gebeurt het, alleen iedereen was het even vergeten, we zijn nu ook al weer 3 generaties verder nu sinds de vorige cyclus …….., gewoon vergeten, een spelletje, alles naar de bank, even afrekenen, Monopoly ………, en dan weer opnieuw beginnen, een nieuwe ronde, weer 80 of 90 jaar…….maar dat duurt nog wel even, eerst ‘wilt u nu even alles afrekenen’ ?

  Trouwens Jos Koets zegt dat pas in 2018 LTV op 100% staat van de marktwaarde ( en die zakt ook nog steeds ! ) there is a long way to go.

  homefinance.nl/alg…-hard-nodig-1324.asp

 293. snorkel Zegt:

  Aantal opvallende zaken uit Results of the Eurosystem’s first Household Finance and Consumption Survey – ecb.int/pub/pdf/ot…4881feceda89ab77eaef

  Note: Survey gaat over 15 landen en die noem ik hieronder gemakshalve even de EU. Waar je EU leest klopt dat dus niet helemaal, in tabel 1.1 kun je zien welke landen het zijn

  Slechts 13,2% van de NLse bevolking is eigenaar van de woning, tegen 40,7% gemiddeld in de EU. Op maar liefst 43,9% van de NLse koopwoningen rust een hypotheek, tegen 19,4% EU gemiddelde.

  Nederland heeft het laagste percentage “self-employed” werkenden van de hele EU: 3,9% versus 9,0% gemiddeld. Bestaat het hele ZZP-probleem dan eigenlijk helemaal niet?

  Onze nationale manier van “rijkdom meten” wijkt nogal af van hoe andere landen dat doen, maak ik op uit chart 1.2 en 1.3 – we achten onszelf veel rijker dan we volgens deze enquete zijn(?), of de rest is gek 😉

  NL is in heel de EU het land dat het grootste gedeelte van de ‘real assets’ in de eigen woning heeft zitten. In ‘overig vastgoed’ en de eigen zaak zit het daarentegen juist een heel klein gedeelte van onze assets

  In de hele EU heeft nergens zo’n groot gedeelte van de bevolking een schuld als in NL. Vooral het eigen huis is hier schuldig aan, maar ook qua overige schulden doen we het niet goed. Alleen Cyprus doet lekker mee in percentage van de bevolking dat een schuld heeft, maar die schuld is dan wel een derde lager. Ook doen we het het allerslechtste als het gaat om de verhouding schuld/assets en schuld/inkomen. Verder lossen we weinig af en/of betalen een lage rente. Onnodig te vermelden dat we verreweg de hoogste schuld ten opzichte van de waarde van het eigen huis hebben: .

  Qua rijkdom scoren onze huiseigenaren, net als de niet-eigenaren, gemiddeld. Qua inkomen scoren we zeer hoog, alleen Luxemburg scoort (veel) hoger, maar dit komt NIET door onze slimme beleggingen, want daar scoren we weer vrij laag op.

  Al met al… Als je wilt weten welke landen in de problemen gaan komen omdat ze hun schuld gewoon niet af kunnen lossen: tabel 3.4 – NL staat er veel slechter voor dan bv Griekenland, Cyprus, Portugal, Spanje. Pas op grote achterstand volgt de rest

 294. snorkel Zegt:

  ll: Kondratieff, eens in de 80 jaar gebeurt het,

  Het idiote is dus dat nota bene Helicopter Ben een heel essay over de Great Depression heeft geschreven: http://press.princeton.edu/titles/6817.html – Hij wist het dus WEL, maar dacht dat hij zelf zo slim was dat hij deze keer ECHT het model voor eeuwige groei gevonden had…

 295. edje-bel Zegt:

  ll je hebt zeker gelijk kondratieff is onderweg monopoly zoals je zegt, hebzucht naar het script geld genaamd, hebzucht als bespeelde menselijke vooruitgang verder niks mis mee hoor het heeft gewerkt.

 296. asd Zegt:

  Huizentreintjes in het overvolle NL? Zou maar effe wachten op de volgende trein met voldoende zitplaatsen.

  Oftewel deflatie heeft na 45 jaar vaste grond onder de voeten in Europa gekregen: in Griekenland dalen door de extreme bezuinigingen, waar het volk onder lijdt, de prijzen voor bijna alles.

  Je hoeft geen ziener te zijn om te beseffen, dat ook Italië, Spanje, Portugal, Belgie gevolgd door Frankrijk aan de beurt komen.

  En natuurlijk ook NL, behorend tot de FISH-landen.

  Beste koopjesjagers op dit blog: nog effe geduld en gij zult beloond worden!

 297. tufkaj Zegt:

  Gaat nog iemand naar de balie zo?

 298. snorkel Zegt:

  tufkaj,

  Was het niet van plan, maar als er een delegatie gaat dan kan ik ook wel even langskomen…

 299. Dr.t Zegt:

  Stoelgang,

  Jeroen:
  Uit het Aktieplan van Michiel Mulder (http://www.michielmulder.nl/actie.pdf):

  “Betere hypotheken voor Amsterdammers
  De koopmarkt hapert. De oorzaak hiervan is niet de koopmarkt zelf, maar het financieringssysteem van de banken.”

  Als dat je kijk op de wereld is, wat een volslagen onbenul ben je dan zeg… Verder een tenenkrommend documentje qua inhoud.

  Ik vind het rapport heel helder. Er worden veel te weinig woningen gebouwd om te voorzien in het huisvesten van talentrijke professionals die een significante bijdrage kunnen leveren aan de economische groei in de stad. Oplossing: opheffen blokkerende regels, waaronder gebrek aan financieringsmogelijkheden. De PVDA ziet eindelijk het licht, hulde daarvoor.

 300. tufkaj Zegt:

  Dr.t,

  Er staat zat te koop voor talentvolle professionals anders.

 301. tufkaj Zegt:

  snorkel,

  ik twijfel nog. Heb morgen best heel belangrijke sessie met werk ‘s ochtends dus laat kan ik sowieso niet. Ik ken het hele programma ook niet zo en heb geen idee of je überhaupt de kans krijgt mee te kletsen.

 302. Nico de Geit Zegt:

  Dr.t: talentrijke professionals

  Die worden vaak te rijk ingeschat door overheden. Ook de talentrijke professionals willen betaalbaar wonen.

 303. snorkel Zegt:

  tufkaj,

  Nouja, laat maar weten als je toch gaat 😉 Ik heb morgen ook ‘n belangrijke meeting, maar kan er binnen 15-30 minuten zijn. Geen idee of je kaarten aan de deur kunt kopen trouwens

  Nico de Geit,

  Talentvolle (startende) professionals verdienen in Amsterdam inderdaad niet bijzonder veel; zeker niet genoeg om een gemiddeld huis binnen de ring te kopen. Daar moet bijna altijd geld van de ouders bij, of een veel te hoge LTI-lening.

  Behalve als ze bankier, advocaat of makelaar zijn natuurlijk. Maarja…

 304. volks(wagen)vertegenwoordiger Zegt:

  ll:
  Ach en wee.

  Hans de Geus gehoord ?

  Hij zal ook wel ‘onder water’ staan …… zal wel 8x inkomen hebben geleend ?

  Hij wil graag dat banken NU gaan afboeken op oninbare hypotheken, en dat wij de burgers dan weer de banken gaan redden, omdat ze anders omvallen.

  Triest……… Binnenkort ergens een publicatie hiervan, be prepared……

  In De Groene dus.
  Het was toch wel ‘n aardig interview in die zin dat bij monde van Kamminga kritiek word geuit op de pragmatische implicaties. Banken in NL allemaal genationaliseerd en de belastingbetaler die het faciliteert. Maar dan is het bankenprobleem toch helemaal niet opgelost? Het ware beter geweest als De Geus eens had gepleit voor het ontvlechten van banken als SNS en ASN bijvoorbeeld. Hij was toch zo’n voorstander van kleinere banken? Er valt nog wel meer op af te dingen maar hij heeft ook wel ‘n punt. Verlies nemen is belangrijk! Wrang, maar minstens zo belangrijk is het principe van ‘de vervuiler betaalt’. Zodat niet de ‘bewuste’ fietser of argeloze, toevallig aan ‘n snelweg wonende proleet het gelag betaald door er ziek van te worden terwijl de verantwoordelijke elite buiten schot in lommerrijke resorts vertoeft.

  Ik ben het overigens wel met VVD’er Kamminga eens dat het makkelijker moet worden gemaakt om, iedereen boven de 55 die bij ‘n bank werkt te kunnen ontslaan, omdat ze veel te duur zijn. Daarnaast de hoogste loonsverhogingen via hun CAO in de wacht slepen. Dat scheelt enorm in de kosten van de bedrijfsvoering die er sowieso jarenlang z’n pet naar heeft gegooid. Verkeerd deed je het immers toch niet wanneer het ‘n schijn-onderneming betreft en jijzelf niet failliet kan. Wellicht, als er meer jongeren werken wordt er dan bij banken ook meer gedacht vanuit meer duurzame principes en toekomstvisies in plaats van de bestaande cultuur die denkt in termen van de eigen oudedagsvoorziening, golfresorts en het maken cruises om de wereld te verkennen. Naar mooie oorden, niet de mijnbouwgebieden, het platgebrande regenwoud, het plastic eiland in de oceaan of de vluchtelingenkampen.
  http://weblogs.vpro.nl/villavpro/2013/04/09/21817/

  (Admin: de tijd synchroniseert niet meer. Ik weet ‘t lekker belangrijk.)

 305. volks(wagen)vertegenwoordiger Zegt:

  tufkaj:
  Gaat nog iemand naar de balie zo?

  Ik pieker er niet over.
  Maak me dan alleen maar ontieglijk boos over de minachting van mensen die gewetensbezwaard als ze waren worden weggezet als amateurs en klapvee en extra moeten worden belast om de profiteurs te redden.

 306. Dawg Zegt:

  snorkel,

  Ik heb het ECB rapport vluchtig doorgekeken (dus het kan heel goed dat ik een en ander over het hoofd heb gezien) maar niets gelezen over het pensioenvermogen van Nederland. En dat is toevallig wel ver- en veruit de grootste vermogenscategorie. Een modale werkenemer heeft bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd meer vermogen in z’n pensioenvoorziening zitten dan in z’n woning.

  Dat hele pensioensysteem is natuurlijk ook één van de redenen waarom Nederlanders zo dik in de hypotheekschuld zitten. Van de vijf dagen die je werkt, werk je er één voor je pensioen. OP die manier hou je vanzelf minder over om je eigen huis met eigen middelen te financieren.

  Je conclusie dat de vermogenspositie van Nederlandse gezinnen slechter zou zijn dan die van huishoudens in de PIIGS deel ik dan ook allerminst. Komt nog eens bij dat de bevolking in de PIIGS veel en veel sneller vergrijst. Tot 2040 moeten die landen rekenen houden met een krimp van de beroepsbevolking met 30(!)%. Voor Nederland wordt die krimp geraamd op tussen de 5 en 8%. Makkelijk op te vangen met een slechts zeer bescheiden toename van de arbeidsproductiviteit.

 307. volks(wagen)vertegenwoordiger Zegt:

  Dr.t,

  Talentrijke proffessionals als Afrojack bijvoorbeeld die heel goed zijn in ‘t samplen van Afrikaanse artiesten die hier vroeger met z’n twintigen op het podium instrumenten bespeelden, dansten. Hij kan dat in z’n eentje door die muziek te recyclen en met behulp van wat technologische software. De toeristenbelasting mag dan omhoog zijn Nederland doet goede zaken op het wereldpodium. Pfffff

 308. king Zegt:

  Kamikaze Koper,

  Het huis is verkocht voor 190k en als ik dit huis nu door de hypotheker laat schatten op marktwaarde (voor wat het waard is) komt men op 179k uit.

 309. RealisT Zegt:

  Boelhouwer doet weer eens een hukkertje in het staatsjournaal.

 310. snorkel Zegt:

  Dawg, Die lijken te zijn meegerekend: Pagina 6:

  • Household net wealth varies substantially across euro area countries, ranging from
  €51,400 to €397,800 in the case of the median and from €79,700 to €710,100 in the case of the mean. This considerable dispersion is likely the result of a complex interplay of many factors, including income, household structure, home ownership, house prices, household leverage to buy property, the provision of public housing, expected public pensions, inter-generational transfers/inheritances, taxation of housing and cultural aspects.

 311. Daniel Zegt:

  mmm, opmerkelijk:

  Wij zoeken in het segment van 600-800k en ik ben deze week gebeld door 1 huis (waar we behoorlijk wat interesse voor hadden) dat het verkocht is en bij 2 anderen die we wilden bezichtigen dat er al biedingen zijn en er dus geen bezichtigingen worden gepland for the time being.

  Een aantal weken geleden hadden we ook al (meerdere malen) iets dergelijks. Let wel: allemaal verschillende makelaars uit alle windstreken.

  Ik laat me niet snel gek maken door wat (tijdelijk?)toegenomen interesse, niets gaat immers in 1 rechte lijn omlaag of omhoog, maar het is wel opmerkelijk.

  Het gevaar (hier op dit blog) is dat -hoewel de huizenprijzen wel omlaag zouden moeten- het sentiment bepaalt welke kant het feitelijk opgaat. En dat kan dus wel eens volledig tegen de logica indruisen. Op de beurs geldt bijvoorbeeld ook: de markt kan langer irrationeel blijven dan u solvabel.

  En klaarblijkelijk zijn er dus (nog) genoeg gekken die een fors bedrag willen neertellen.

  De argumentatie van “prijzen zijn laag, rente is laag, veel aanbod’ lijkt dus vooralsnog succes te hebben

  Ik zeg er overigens wel bij dat het doorgaans om (redelijk)goede woningen gaat met veel grond. Qua plekken varieert het tussen Zoeterwoude en Borculo (ja, wij zoeken breed :))

 312. Daniel Zegt:

  Overigens is mijn bericht absoluut geen pleidooi voor het nu kopen van een huis…

 313. snorkel Zegt:

  snorkel,

  Oh, maar verderop staat het weer anders. Pagina 12

  External sources suggest that the value of public pensions varies substantially across countries. In particular, OECD (2011) covers 13 of the 15 HFCS countries and estimates that the average public pension wealth in Luxembourg and the Netherlands substantially exceeds the values for the remaining countries. For example, the average public pension wealth for men is estimated to be US$1,542,000 for Luxembourg and US$1,145,000 for the Netherlands, while for the other HFCS countries it does not exceed US$557,000 (see OECD, 2011, p. 143)

  Nadeel van onze collectieve pensioenen blijft natuurlijk (maar dat is een andere discussie) dat dat pensioengeld hardstikke VASTGEROEST zit en je er bijvoorbeeld geen ene sikkepit aan hebt mocht je een verzoek tot bijstorting van de bank krijgen, of failliet gaan. Dus het risico voor de banken wordt er niet minder door.

 314. snorkel Zegt:

  Daniel,

  Er gaan al wat stemmen op die vermoeden dat Cyprus voor wat extra aankopen van (vooral “premium”) vastgoed gaat zorgen. Als je geld >100k niet veilig op de bank staat, dan kun je ‘t maar beter uitgeven is de redenatie.

  disclaimer: Niet mijn mening, maar kan me wel voorstellen dat sommigen zo denken

  Andere verklaringen zijn ook denkbaar; zo ken ik één geval waarvan de oude woning op “zacht aandringen” van de bank nog net in 2012 verkocht is voor (ik weet het niet precies) ongeveer een miljoen. Met wat restschuld afbetalen enzo zou dan een nieuwe woning van 600k a 800k mooi in de lijn liggen?

 315. volks(wagen)vertegenwoordiger Zegt:

  Daniel,

  Wie het breed heeft kan het breed laten hangen.
  Met EIGEN geld? 🙁

 316. volks(wagen)vertegenwoordiger Zegt:

  Volgens mij is dit blog niet opgericht door de consumentenbond maar door iemand die het decadente en hopeloze gedrag van mensen die nog geloven in schuld als voertuig om verder te komen poogt te ontkrachten. Ik kan mij vergissen maar de grootste vergissing is ‘n andere tenslotte… Als je voor jezelf denkt ben je helemaal niet slimmer dan iemand die vooral ons voortbestaan voor ogen heeft en daarnaar handelt. Of maakt het je niet uit waar je kinderen mee te maken krijgen? (Ach, ze zijn zo leuk als ze klein zijn)

 317. Floor Zegt:

  Daniel: het sentiment bepaalt welke kant het feitelijk opgaat

  Allemaal gokkers die denken dat de overheid de spaarrekeningen sneller af gaat romen dan de huizenprijzen zullen dalen?
  8 ton is misschien een beetje errug veel om onder de matras te parkeren.

 318. volks(wagen)vertegenwoordiger Zegt:

  En later kun je altijd tegen je kinderen zeggen dat je niet beter wist, weten zij veel.

 319. Nico de Geit Zegt:

  Daniel: Het gevaar (hier op dit blog) is dat -hoewel de huizenprijzen wel omlaag zouden moeten- het sentiment bepaalt welke kant het feitelijk opgaat. En dat kan dus wel eens volledig tegen de logica indruisen.

  Redelijkerwijs kunnen de huizenprijzen maar één kant op: naar beneden.

  Er komen niet minder mensen in Nederland, maar er komen wel minder werkenden. Ze willen allemaal wonen maar hebben gemiddeld minder te besteden dan voorheen.

  Voorheen werd 50 miljard euro per jaar aan ‘overwaarde’ in de economie gepompt. Dat is nu gestopt, en er moet een nieuw evenwicht gevonden worden. Hoe dat er precies uit gaat zien, dat weet niemand.

 320. volks(wagen)vertegenwoordiger Zegt:

  Floor,

  Er zijn mensen die minder rustig slapen.
  Wellicht maakt het inmiddels helemaal niet meer uit waar je bed staat of op welk matras je het doet.
  Er tegen kunnen, wat is dat? Verlies, wat raak je kwijt?

 321. Nico de Geit Zegt:

  Daniel: Wij zoeken in het segment van 600-800k

  In dat segment is het erg woelig. Hou je vast voor de race naar beneden.

  Mensen hebben straks naar verwachting minder te besteden, en ik denk dat de top van de markt heel hard geraakt gaat worden. Maar niets is zeker natuurlijk.

 322. volks(wagen)vertegenwoordiger Zegt:

  Gokken ‘n denksport? Dacht ‘t niet.

 323. Nico de Geit Zegt:

  Daniel: Wij zoeken in het segment van 600-800k

  Er is in die categorie een enorm aanbod, en in mijn beleving veel te duur. De markt zit muurvast. Al die verkopers wachten tot de markt weer aan gaat trekken. Het gaat erom wie de langste adem heeft.

  Sommige woningen staan gewoon te verkrotten.

  Als je toch van plan bent geld uit te geven: in die categorie staat ook wel eens wat te huur. Maar hou dan wel rekening met een faillissement van je verhuurder.

 324. Daniel Zegt:

  Interessante reacties, waarvoor dank.

  Zou het derhalve mogelijk zijn, en zo ja hoe, dat er middels een combinatie van sentimentsbespeling en wetgeving daadwerkelijk een halt toe wordt geroepen aan de prijsdaling? En hoe zou dat eruit zien (iemand hier ancien genoeg om te vorige bodem te kunnen beschrijven uit eigen ervaring?) Ik ben namelijk 36 en weet niet beter dat huizenprijzen stijgen 😉

 325. Nico de Geit Zegt:

  Daniel: Ik ben namelijk 36 en weet niet beter dat huizenprijzen stijgen

  Daniel, kijk naar de lange-termijngrafieken van 300 jaar en trek je conclusies.

 326. Dawg Zegt:

  snorkel,

  Collectieve pensioenregelingen zijn de pensioenvoorzieningen waar werknemers verplicht aan deelnemen. De premie wordt belegd in een pensioenfonds en uit dat fonds wordt later je pensioen uitbetaald. Tenminste, zo wil ‘t idee. Van dat soort pensioenfondsen ben ik al die tabellen geen spoor tegen gekomen. Misschien ook niet zo gek bij een internationale vergelijking, want bijna geen enkel ander EU land kent dergelijke regelingen. Wel werden in een aantal tabellen en grafieken individuele pensioenregelingen genoemd.

  Als je grootste deel van je vermogen in een pensioenfonds zit opgesloten loop je wat mij betreft vandaag de dag verdomd veel risico. Ik heb als eens eerder gezegd dat ik, als ik de keus had, eerder zou kiezen voor een hypotheekvrij huis en een naar evenredigheid lager pensioen dan de huidige situatie.
  Zo’n pensioen is uiteindelijk niet meer dan een toezegging, maar je hypotheekschuld wordt je gehouden.

 327. volks(wagen)vertegenwoordiger Zegt:

  Wat doe je voor werk Daniel, werk je soms bij ‘n bank waar toekomstmogelijkheden liggen? Verdienen jullie daarom zoveel? Lees je al langer mee of hang je voornamelijk op de bank voor de tv als je moe bent?
  Kinderwens? Ik zie niet veel in de steigers staan 😉

 328. volks(wagen)vertegenwoordiger Zegt:

  Dawg,

  Dawg, wat zou je ervan zeggen als we massaal de pensioensfondsen en de hypotheekverstrekkers de rug toe keren. Doen wat te begrijpen valt.
  Gedoe! Resultaat ho maar.

 329. snorkel Zegt:

  Dawg,

  Inderdaad, op pagina 12 van het rapport wordt er iets over gezegd. Ben het verder helemaal met je eens. Ik ben nog steeds gecharmeerd van mijn eigen plan om mensen een voorschot op het pensioen te laten nemen en daarmee schuld af te lossen, onder voorwaarde dat dit voorschot later ook weer wordt bijgestort. Dan is investeren in hypotheken door pensioenfondsen volgens mij ook niet nodig

 330. volks(wagen)vertegenwoordiger Zegt:

  Als nu iedereen z’n geld onder z’n matras had bewaard waren we dan veel minder kwijt geweest? Ik bedoel maar.
  Tijd dat we zelf de regie nemen. Ik pleit daarmee niet voor ‘n bankrun maar ga iets verder. Investeer je geld in boeren die ‘n duurzame productie nastreven en verantwoordelijk zijn voor het op ‘n natuurlijke wijze binden van CO2. Hebben we die banken? De boerenleenbank bestaat niet meer omdat herenboeren de dienst uitmaakten en het niet meer om de voedselvoorziening ging maar om verdienen. Analoog aan het begrip woningmarkt waar het volkshuisvesting betreft. Voedsel is het echte goud. Niet groene subsidie aan de biomassa maffia en greenwashing de moderne misbruikers. Kees de Kort zag ‘t goed!

 331. Jeroen Zegt:

  snorkel: Ik ben nog steeds gecharmeerd van mijn eigen plan om mensen een voorschot op het pensioen te laten nemen en daarmee schuld af te lossen, onder voorwaarde dat dit voorschot later ook weer wordt bijgestort.

  Daarmee help je wel je pensioenrendement om zeep, en weet je zeker dat je maar een beperkt pensioentje overhoudt. Om op het oorpsronkelijke pensioenniveau te blijven zal je later veel meer bij moeten storten dan wat je er eerst hebt uitgehaald. Ik neem tenminste aan dat de lasten voor deze actie netjes worden afgewenteld op degenen die het betreft en dat het verminderde rendement van het pensioenfonds niet ‘sociaal’ door allen wordt gedeeld?

 332. Bug Zegt:

  Daniel:
  Interessante reacties, waarvoor dank.

  Zou het derhalve mogelijk zijn, en zo ja hoe, dat er middels een combinatie van sentimentsbespeling en wetgeving daadwerkelijk een halt toe wordt geroepen aan de prijsdaling? En hoe zou dat eruit zien (iemand hier ancien genoeg om te vorige bodem te kunnen beschrijven uit eigen ervaring?) Ik ben namelijk 36 en weet niet beter dat huizenprijzen stijgen

  Geef jezelf 4 weken 50 euro per week huishoudgeld en je weet hoe het voelt. Kun je gelijk kijken of je relatie stress bestendig is.

 333. snorkel Zegt:

  Jeroen,

  Klopt. Daar moet je het dan maar mee doen, minder pensioen of inderdaad heel veel bijstorten 😉 Kun je tenminste in je huis blijven zitten, of verhuizen naar iets dat bij je inkomen past en zo geld besparen.

 334. Keesje Zegt:

  Nico de Geit,

  Mijn ouders scheidden in 1982 en moesten met verlies huis verkopen…..ben bijna 40 dus wellicht dat je ouders ook nog wel uit 1980 dit soort
  Verhalen kennen 😉

 335. volks(wagen)vertegenwoordiger Zegt:

  Jeroen,

  Het gaat wel voorbij aan het voldongen feit dat pensioensfondsen niet te vertrouwen bleken te zijn als het ging om investeringen in kinderarbeid, wapenindustrie, kernenergie en, iets langer geleden, apartheid. Moet je willen.
  Geloof vooral in toezichthouders. En kijk toe.
  Of neem zelf de regie over je oudedagsvoorziening. Niet dat het altijd kan want ook toen ik werkzaam was in de welzijnssector kon ik mij niet aan deelneming onttrekken. En daarom nemen we het serieus? Een fundamentele discussie over wat failliet is niet gevoerd wat mij betreft.

 336. Nico de Geit Zegt:

  Off topic: Nederland exportland – Joris Demmink

  Het Russische avondjournaal pakt uitgebreid uit als reactie op de demonstratie van homo’s in Amsterdam:

  ‘In Nederland wordt een pedofilie vereniging gedoogd’ Een reportage volgt. Joris Demmink komt voorbij, een jongeman die zegt slachtoffer van Demmink te zijn verscheurt zijn foto.

  1tv.ru

  filmpje 7/17 en 8/17

 337. Daniel Zegt:

  volks(wagen)vertegenwoordiger,

  Ik kijk zelden TV en daar laat ik het even bij 😉

 338. snorkel Zegt:

  Jeroen,

  Oh, en wat heel belangrijk is: het is geen MOETEN heh? Je mag er voor kiezen om je brand nu te blussen, wetende dat je dan langer door moet werken, heel hard bij moet storten, minder pensioen krijgt, etc etc. Maar je hebt tenminste een optie. Scheelt nog in de HRA uitgaven van het rijk ook trouwens 😉

 339. Dawg Zegt:

  Jeroen,

  Als je je huis hebt afbetaald kun je ook met een kleiner pensioen toe, maar afgezien daarvan gaat het mij om het grote financiele risico waarmee je wordt opgezadeld door die gedwongen deelname aan het pensioenstelsel.

  Niet geindexeerde inflatie, afstempelen van aanspraken, verhogen van de pensioenleeftijd, financiele repressie, belastingverhogingen en zelfs consfiscatie, ‘t gebeurt waar je bijstaat.

 340. Adamus Zegt:

  Dat denk ik ook. NU willen mensen wel alle werk aanpakken, maar over een paar jaar kun je het weer kiezen…..generatie y wil eigenlijk liever 4 dagen werken, of flexibel wanneer het ze uitkomt / geld nodig hebben…. als het genoeg oplevert…..babyboomers straks in heel europa met pensioen, lonen omhoog, teveel woningen in de verkoop en te weinig jonge kopers……..prijzen zakken als een plumpudding, een run op de schaarse kopers….

  Lonen omhoog Koopkracht omlaag. LOKO

 341. asd Zegt:

  De vastgoedprijzen zitten weer in de lift? Ha,ha,ha, die prof. Boelshit toch!

  Ik zou maar eens praten met collega Dr.Ir. Maartje Martens!

  Dit is toch een non-item, een goed journalist onwaardig?

  Dat de media zo slecht hun onderzoek doen, is gewoon een ergerlijke zaak. Mogelijkerwijs een combinatie van eigen belang, gemakzucht en minachting voor het NL-volk. Wie zal het zeggen?

 342. Adamus Zegt:

  snorkel:
  tufkaj,

  Was het niet van plan, maar als er een delegatie gaat dan kan ik ook wel even langskomen…

  Jim?

 343. Adamus Zegt:

  RealisT:
  Boelhouwer doet weer eens een hukkertje in het staatsjournaal.

  Voorspelbaar: komt zomaar de woonkamer binnenrijden en wel overleven 🙁

 344. volks(wagen)vertegenwoordiger Zegt:

  Ik ben nog wel eens lid geweest van de rooie flikkers.
  Schiet ook niet op. Win je de oorlog niet mee. Over mensen met meervoudige persoonlijkheden en sociopathtische of psychophatische kenmerken (politici
  )die ons vertegenwoordigen heb ik het niet. Wie ben ik.
  Wel ‘n hoop homohaat hier. Nooit meegemaakt vroeger. En maak nu niet de fout dat je niet gewoon normaal kunt doen ook al ben je anders. Waarvan akte.

 345. Maria Zegt:

  volks(wagen)vertegenwoordiger,

  Rond Kerst in Berlijn geweest en in de overvolle metro stond een lesbo stel dat de wereld en de overvolle metro wilde laten zien dat ze van elkaar hielden.
  Mijn bijna 20-jarige zoon werd hier toch wel woest over en maakte een opmerking. Dat moest toch kunnen vond het stel, per slot van rekening waren ze in Berlijn.

  Vraag: Hoe ver gaat je als: hetero, homo, lesbo en whatever? Volgens mij (maar ik ben niets, kan niets en heb niets) bewaar je dat gewoon voor thuis!

 346. Adamus Zegt:

  Maria:
  volks(wagen)vertegenwoordiger,

  Rond Kerst in Berlijn geweest en in de overvolle metro stond een lesbo stel dat de wereld en de overvolle metro wilde laten zien dat ze van elkaar hielden.
  Mijn bijna 20-jarige zoon werd hier toch wel woest over en maakte een opmerking. Dat moest toch kunnen vond het stel, per slot van rekening waren ze in Berlijn.

  Vraag: Hoe ver gaat je als: hetero, homo, lesbo en whatever? Volgens mij (maar ik ben niets, kan niets en heb niets) bewaar je dat gewoon voor thuis!

  Denk je dan van facebook, de “sociale media”?

 347. Nico de Geit Zegt:

  Keesje:
  Nico de Geit,

  Mijn ouders scheidden in 1982 en moesten met verlies huis verkopen…..ben bijna 40 dus wellicht dat je ouders ook nog wel uit 1980 dit soort
  Verhalen kennen 😉

  De daling van de jaren ’80 is slechts een hobbeltje in vergelijking met wat er nu aan staat te komen.

  300-jarige grafiek: huizenmarkt-zeepbe…nprijzen_300jaar.jpg

 348. Nico de Geit Zegt:

  Maria: Vraag: Hoe ver gaat je als: hetero, homo, lesbo en whatever? Volgens mij (maar ik ben niets, kan niets en heb niets) bewaar je dat gewoon voor thuis!

  Als twee oude mensen elkaar in de publieke ruimte af staan te likken, is dat ‘mooi’? Half naakt lopen is ook zoiets. Bij sommige jongeren geen probleem want ze zien er gewoon goed uit. In de supermarkt loopt met warm weer iemand in een boxershort, helemaal onder de tattoo’s. Hij wil dat blijkbaar laten zien.

  In Nederland ‘moet dat allemaal kunnen’ sterker: veel Nederlanders voelen zich übermensch omdat zij toleranter zijn dan anderen.

  Goede kans dat de nieuwe generatie geen zin heeft in al die ‘vieze babyboomers’. Moslims reageren daarop door de sharia in te voeren, en daarmee zijn we niet terug bij af maar terug in het stenen tijdperk.

  Veel Nederlandse jongeren hebben ook wel in de gaten dat seks op straat gewoon exhibitionisme is. Als een man in zijn eentje met zijn piemel staat te zwaaien dan mag dat niet, maar wat nou als het twee homo’s zijn die elkaars piemel zwaaien? Moet je daar diep respect voor hebben?

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.