Beurscrash in 2014?

U heeft het vast al wel gehoord, volgens vrijwel alle Nederlandse commentatoren en journalisten zijn we uit de crisis. Zoals John Bird and John Fortune ooit zeiden: ‘We are back to happy days, again‘. Zelf geloof ik daar helemaal niets van.

Na lang zoeken heb ik in William White en Deze video is openbaar.Robert Prechter een aantal medestanders gevonden 😉

Permabeer Robert Prechter  voorspelt een beurscrash in 2014…

 

S&P 500 2014 chart

Dow Jones 2014 chart

AEX 2014 chart

Misschien zie ik het wel helemaal fout. Wat denken jullie dat er dit jaar gaat gebeuren?

Share Button
Tagged with: , ,
103 comments on “Beurscrash in 2014?
 1. Beurse Beurs says:

  Ik zou zeggen: hou je bij je leest. Er zijn hele volstammen die op basis van plaatjes en trends de beurs voorspellen en ze hebben – als ze het goed doen – een score van 50%.

  m.a.w. deze blog moet niet een soort: “alles in de economie is rot” pamflet worden. Laten we kijken naar diepere oorzaken en verbanden, maar niet dit soort: kijk het wordt allemaal deflatie, kijk maar naar deze plaatjes en kijk maar wat deze experts zeggen! Voor elke expert die het ene roept is er wel weer een andere die net iets anders roept. Dus….

 2. Cytherea says:

  Ik realiseer me heus dat we in een schuldeneconomie leven. Maar ik geloof er niet in dat het gaat crashen. Daarvoor zijn de belangen te groot. Onder het kleed vegen is gewoon effectiever dan oplossen. En dan, waarom zou een luchtbel moeten knappen? Het heelal is immers ook oneindig, iets dat wij nauwelijks kunnen bevatten.

 3. mafketell says:

  Ondertussen bij de Rabo

  Top mann legt tijdelijk functie neer, na aangifte …..

  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/03/07/rabo-bankier-legt-tijdelijk-zijn-functie-neer-na-aangifte/

 4. Voerman says:

  mafketell: Top mann legt tijdelijk functie neer, na aangifte …..

  Erg dapper in zijn positie!
  Heeft ook tijd genoeg gehad om een en ander te reserveren alvorens tijdelijk of permanent de pijp aan maarten te geven.
  Heb je wel een gehoord van een bouwvakker of metaalarbeider die zijn conclusies trok na een verschil van mening in zijn werksituatie?
  Luxeprobleemje.

 5. Voerman says:

  Cytherea: Maar ik geloof er niet in dat het gaat crashen.

  Het is al gecrashed; vraag maar aan de duizenden die hun baan verloren hebben en uitzichtloos verder moeten met of zonder schuldsanering of andere bijkomende problemen. Het is zoals altijd, sommigen worden slachtoffer, anderen merken niets en weer anderen worden er beter van.
  Kwestie van het geluk of de macht hebben om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn.

 6. Cartoonist says:

  Als ik net als alle koffiedikkijkende voodoo-economen de lijntjes in de AEX grafiek doortrek, dus de toppen van 2001, 2007 en 2014, dan kom ik rond 2030 uit op een AEX van ca. 0,002376295

  Zou dan pas de euro en het monetaire systeem echt gecrashed zijn ?

  Voor dit jaar , heb ik geen idee.

 7. Juan belmonte says:

  @ artikel

  Geen mening, geen idee

  Juan

 8. Bubbelonia says:

  Ik denk dat er wél nog een grote crash komt. Wanneer weet ik niet, maar voor ±2020

  Lekker ongefundeerd, dat wel. De belangrijkste reden waarom ik het denkt: We hebben nog niks geleerd. En als je niks leert, dan blijf je dezelfde fouten herhalen en dezelfde uitkomsten behalen (of als je de wat meer esoterische insteek, die niet mijn voorkeur heeft, verkiest: Dan blijft het heelal je lessen aanbieden totdat je het wel leert)

 9. Cartoonist says:

  De minister van onderwijs Bussemaker geeft een voorzet voor een nieuwe aanpak:

  Uit het nieuws:

  Leerlingen op het mbo moeten, net als in de Middeleeuwen, weer leren van de vakman. Minister Bussemaker van Onderwijs ziet het middeleeuwse systeem van de gilden wel zitten.

  Ik denk dat de machthebbers graag terug willen naar die goede oude middeleeuwse feodale tijden.

  En dan speelt een AEX ook geen rol meer.

 10. Starter says:

  Er kan een crash aan komen maar dan zal die eerder uit China komen. De krediet expansie is daar de afgelopen jaren enorm.

  Als het gebeurd zullen wij daar ook een zware tik van krijgen.

  Dat veel mensen hun baan verliezen in Nederland heeft niet alleen met de beurs te maken. Onze economie kent (te) veel administratieve banen, door technologische ontwikkelingen worden deze banen overbodig.

 11. Dawg says:

  Starter: Onze economie kent (te) veel administratieve banen, door technologische ontwikkelingen worden deze banen overbodig.

  Waarom? ‘t Is toch niet voor het eerst dat we met technologische vooruitgang te maken krijgen? Zolang de voordelen (bijvoorbeeld de inkomensgroei) van die vooruitgang maar aan brede lagen van de samenleving ten goede komt ontstaan als vanzelf nieuwe goederen, diensten en beroepen.

 12. mafketell says:

  Nou, de Centrale Banken doen hun best ‘het beest’ rustig te houden …… Nikx is meer wat het lijkt in het financiële stelsel … Lage rente en 10.000 miljard aan zoethoudertjes voor het beest ……
  Of beurzen instorten ? Geen idee ….. http://img143.imageshack.us/img143/9643/spiegeldec30th.jpg

  http://moneytalk.knack.be/economie/geld-en-beurs/beursnieuws/derivaten-op-staatsobligaties-vormen-achilleshiel-van-financieel-systeem/article-4000550925292.htm

 13. Wie says:

  De beurs is niets anders dan handel in goede ideeën. Het proberen mee te varen op de successen van een ander en daar aan te verdienen. De meeste mensen beleggen niet voor het goede doel maar omdat ze rendement wilen halen uit hun beschikbaar vermogen. Daarnaast wordt er op de beurs veel gespeculeerd met koersen. De vraag is dus of de beurs hoog genoteerd staat omdat er veel goede ideeën zijn of omdat de handel op de beurs de prijs heeft opgedreven.

  De link naar de huizenmarkt is makkelijk te leggen. We hebben gespeculeerd op stijgende huizenprijzen en zo veel schijnwelvaart gecreëerd toen de prijzen bleven stijgen. Het beschikbare vermogen, wat bestaat uit eigen vermogen en beschikbaar krediet, van de huizenkoper om een huus te kopen wordt ieder jaar minder en zorgt voor een constante daling van de huizenprijzen. De speculatieve lucht gaat er uit.

  Is de huizenmarkt aan het crashen? Gaan de beurzen crashen? We gaan in ieder geval weer terug naar een natuurlijk evenwicht precies zoals moeder natuur bedoelt heeft.

 14. Meelezer says:

  Cartoonist,

  Lijkt me zeer verstandig: terug naar leren op de werkvloer, met goede begeleiding. Jongeren leren dan weer echt een nuttig vak i.p.v. het zwaar overschatte, peperdure politieke speeltje Hoger Onderwijs te volgen. We hebben eigenlijk allang weer een gildenmaatschappij met al die diploma’s.

 15. Wie says:

  Beste bloggers ik ben benieuwd wat jullie invullen op onderstaande stelling:

  Ik verwacht een crash op de huizenmarkt en beurzen zodra de rente gaat stijgen en boven de ..% komt.

 16. Meelezer says:

  Wie:
  Beste bloggers ik ben benieuwd wat jullie invullen op onderstaande stelling:

  Ik verwacht een crash op de huizenmarkt en beurzen zodra de rente gaat stijgen en boven de ..% komt.

  Het lijkt er eerder op dat China aan een Lehman-moment toe is: “China Is Crashing … As Predicted”
  http://www.zerohedge.com/contributed/2014-03-07/china-crashing-%E2%80%A6-predicted

  Het “redden” van failliete ondernemingen heeft nu eenmaal een grens. Maar goed, het heeft ook gevolgen voor ons. Er zal, als het zover is, hier te lande al snel een politicus of “deskundige” roepen dat “onze economische fundamenten sterk zijn” en dat “China de crisis beperkt kan houden, met weinig tot geen besmettingsgevaar”. Enfin, gaat u maar lekker slapen.

 17. Starter says:

  Wie,

  De rente gaat niet stijgen, China is het volgende economische blok met te veel schulden. Net als hier zal men de rente kunstmatig laag houden anders heb je daar een economische meltdown.

  De Chinese machthebbers willen absoluut geen maatschappelijke onrust. De afgelopen week is voor het eerst 1 bedrijf failliet gegaan in China. Dat was een zonnepanelen fabrikant, bij wijze van experiment heeft de Chinese overheid dat laten gebeuren. Tot dan toe werden alle slechte leningen door de Chinese overheid overgenomen.

 18. Sven says:

  Dawg,

  Massa’s kantoorbaantjes verdwijnen er al, alleen al in de financiële sector .

  Die kantoorbaantjes komen niet meer terug.

 19. Starter says:

  Dawg,

  De winsten van bedrijven met veel administratief werk staan zwaar onder druk. De kostenverlaging is mogelijk door de opkomst van de smartphone en tablets. Consumenten zullen steeds via een app zelf kunnen doen, adres wijzigingen, producten kopen / wijzigen etc.

  Ook vanuit de overheid / semi overheid zal steeds meer op deze manier geregeld gaan worden, om de kosten beheersbaar te houden.

  Veel banen met name MBO nivo zullen sneuvelen, die zullen in die vorm niet meer terugkomen.

 20. lorenzo says:

  Laten we de vraag stellen (als we toch bezig zijn ..) of er een Derde Wereld Oorlog aanstaande is ….de beurs zal daarbij een bijzaak , aan aanhangsel bij verworden.

 21. lorenzo says:

  Wie: Beste bloggers ik ben benieuwd wat jullie invullen op onderstaande stelling:

  Ik verwacht een crash op de huizenmarkt en beurzen zodra de rente gaat stijgen en boven de ..% komt.

  Een iets te hoog gehalte ”de koe en de kont” , maar goed , de evolutie heeft er voor gezorgd dat we niet meer in het oerwoud leven en dientengevolge het vooruitkijken ( beter : handelen ) geen omderdeel hoeft uit te maken van ons leven .

 22. Voerman says:

  Starter: Ook vanuit de overheid / semi overheid zal steeds meer op deze manier geregeld gaan worden, om de kosten beheersbaar te houden.

  Veel banen met name MBO nivo zullen
  sneuvelen, die zullen in die vorm niet meer terugkomen.

  Praten in termen van “zal en zullen” is praten als een voorspeller’als een profeet, als een paragnost, als een voorziener.

  Allemaal mis. Er gebeuren alleen dingen, die door mensenbreinen en mensenhanden in scene gezet worden.
  Het staat ieder individu vrij om zijn eigen keuzes te maken.

 23. Steven says:

  aandelen zijn wel een beetje objectief te bekijken als je naar de koers winstverhoudingen kijkt en die staan nog steeds historisch hoog. Maar crashes kan je er niet mee voorspellen. Wel goed op de grafiek is te zien dat het in 1929 en 2001 wel fout moest gaan:

  http://static5.businessinsider.com/image/52666da969bedddd65ab2fc0-841-570/screen%20shot%202013-10-22%20at%205.21.40%20am.png

 24. Starter says:

  Voerman,

  Ik kan uit eigen ervaring praten. Beroepsmatig ben ik betrokken bij het mogelijk maken van deze ontwikkeling.

 25. Dawg says:

  Sven: Massa’s kantoorbaantjes verdwijnen er al, alleen al in de financiële sector .

  Die kantoorbaantjes komen niet meer terug.

  Ja, en dat proces leidt tot een verhoging van de arbeidsproductiviteit: met minder werk dezelfde of zelfs een hogere prooductieomvang behalen. Is in de tijd DE bron van welvaartsverhoging. Zou ook nu weer zo kunnen uitpakken, maar niet (zoals het nu gaat)als je de voordelen van dat proces overwegend laat toevallen aan een select clubje olicharchen, want wat je maakt moet je ook verkopen.

 26. Klaas says:

  Op het internet kan je als je maar lang genoeg zoekt echt elke mening terugvinden.
  Er is geen weinig aanleiding om te vermoeden dat in 2014 een crash aanstaande is. De meeste lucht is uit de huizenmarkt en de economie groeit weer lichtjes na lange tijd. Soms denk ik echt dat mensen gewoon wíllen dat er weer zo’n crash komt en uiteindelijk komt die er wel weer, daar niet van. Het is echter niet zo dat economie en huizenmarkt alleen maar downhill gaat. Het zijn golfbewegingen en nu gaan we weer even omhoog.

 27. Adamus says:

  Beurse Beurs:
  Ik zou zeggen: hou je bij je leest. Er zijn hele volstammen die op basis van plaatjes en trends de beurs voorspellen en ze hebben – als ze het goed doen – een score van 50%.

  m.a.w. deze blog moet niet een soort: “alles in de economie is rot” pamflet worden. Laten we kijken naar diepere oorzaken en verbanden, maar niet dit soort: kijk het wordt allemaal deflatie, kijk maar naar deze plaatjes en kijk maar wat deze experts zeggen! Voor elke expert die het ene roept is er wel weer een andere die net iets anders roept. Dus….

  Tuurlijk wordt de beurs nog niet opgepompt. …..And of course, we have a lot of people now reacting to that and thinking that this is just normal. That is the great thing about bubbles. On the front side of a bubble, it all feels normal; there are plenty of reasons to rationalize it. But you get things like what we were just talking about, like on the back end of a bubble when it is bursting, all people care about is: Are you making money and are you profitable? But on the front end, it is things like what you get with the acquisition by Facebook, you know. We have got WhatsApp—no money, 47 people, clearly defective servers, needed some fixing—and $19 billion for that particular piece. Instagram, they are making all these things. People are saying, “Well, but think of all the new eyeballs, like all these new users they get.” That is the story……….@chris martenson

 28. Adamus says:

  Cartoonist:
  De minister van onderwijs Bussemaker geeft een voorzet voor een nieuwe aanpak:

  Uit het nieuws:

  Ik denk dat de machthebbers graag terug willen naar die goede oude middeleeuwse feodale tijden.

  En dan speelt een AEX ook geen rol meer.

  Aex en beurs heeft toch niets met productieve wekelijkheid van doen. Is een speeltje op zichzelf.

 29. Adamus says:

  mafketell:
  Nou, de Centrale Banken doen hun best ‘het beest’ rustig te houden …… Nikx is meer wat het lijkt in het financiële stelsel… Lage rente en 10.000 miljard aan zoethoudertjes voor het beest ……
  Of beurzen instorten ? Geen idee …..img143.imageshack.…3/spiegeldec30th.jpg

  moneytalk.knack.be…le-4000550925292.htm

  http://www.marketupdate.nl/muwe/2014/weekendeditie-week10.pdf nog wat leeswerk.

 30. Adamus says:

  Klaas:
  Op het internet kan je als je maar lang genoeg zoekt echt elke mening terugvinden.
  Er is geen weinig aanleiding om te vermoeden dat in 2014 een crash aanstaande is. De meeste lucht is uit de huizenmarkt en de economie groeit weer lichtjes na lange tijd. Soms denk ik echt dat mensen gewoon wíllen dat er weer zo’n crash komt en uiteindelijk komt die er wel weer, daar niet van. Het is echter niet zo dat economie en huizenmarkt alleen maar downhill gaat. Het zijn golfbewegingen en nu gaan we weer even omhoog.

  Ook nog kennis opgedaan of allen info?

 31. Klaas says:

  Adamus,

  Zeker kennis opgedaan, maar het stukje begint met een vraagstelling (“Beurscrash in 2014?”) en vervolgens een melding dat het een geloof is van de steller. (“Zelf geloof ik daar helemaal niets van”).

  Ik lees alle stukje met veel aandacht en interesse, maar er wordt veel geroepen op het internet.

 32. Mr Buitenzuur says:

  Voerman Zegt:
  7 March 2014 om 8:19 pm (Quote) (Reply)
  Cytherea: Maar ik geloof er niet in dat het gaat crashen.

  Het is al gecrashed; vraag maar aan de duizenden die hun baan verloren.

  Klopt en de macht wordt door steeds minder mensen gedeeld.

  Macht deel je niet die die breid je uit.
  Elke AAP op een rots weet dat.

  Gegroet Mr Buitenzuur.

 33. rik says:

  Als er geen relevant nieuws te vinden is over de huizenmarkt.. Of in het geval van dit blog, slecht nieuws.. dan verleggen we de focus?

 34. Steven says:

  rik: Als er geen relevant nieuws te vinden is over de huizenmarkt..

  Huizenmarkt is slechts één markt. Ook is het zo dat men niet 100 procent kan lenen voor aandelen. (als ik naar de bank stap en vraag 200.000 te lenen voor aandelen Philips dan lachen ze me uit). Bij huizen kan dat dus gek genoeg wel en men kon zelfs nog dik er boven op lenen… Je bent dus met die enorme ongedekte lening gigantisch afhankelijk van de rente en die is weer afhankelijk van internationaal monetair beleid: dus zo gek is het niet, maar ik geef het toe: huizenmarkt is een andere markt dan aandelen en zo.

 35. Frans says:

  rik:
  Als er geen relevant nieuws te vinden is over de huizenmarkt.. Of in het geval van dit blog, slecht nieuws.. dan verleggen we de focus?

  De ecnomie heeft ALLES met de huizenmarkt te maken.

 36. Voerman says:

  rik: Als er geen relevant nieuws te vinden is over de huizenmarkt.. Of in het geval van dit blog, slecht nieuws.. dan verleggen we de focus?

  Gewoonlijk gaan we dan over op het onderwerp “babyboomers” en andere generatie-gerelateerde onzin.

 37. mafketell says:

  Dit is pas lachen 🙂 DNB over perverse prikkels in de huizenmarkt, en het voorkomen van zeepbellen, alleen zijn ze 20 jaar te laat …….., ( maar dat ook wel de bedoeling zijn geweest, growing by blowing bubbles ) …….

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2014/03/06/Nieuwe-taak-DNB-voorkomen-vastgoedcrises

 38. Hendrik says:

  Cartoonist:
  De minister van onderwijs Bussemaker geeft een voorzet voor een nieuwe aanpak:

  Uit het nieuws:

  Ik denk dat de machthebbers graag terug willen naar die goede oude middeleeuwse feodale tijden.

  En dan speelt een AEX ook geen rol meer.

  Je hoeft helemaal niet terug naar de Middeleeuwen. Het Lehrstellen-systeem in Duitsland is een perfect en nog altijd actueel voorbeeld.

 39. mafketell says:

  \En dan het gebruikelijke gekissebis tussen oekoenomen, maar er staat een plaatje in dat typerend is voor de crisis waarin we zitten, plaatje 1 de oekoenomische groei in de NL , Japanistan in vol ornaat, al het 7de jaar nu ……….. ( de groei die nooit kwam )

  http://www.economie.nl/weblog/het-ongelijk-van-wouter-bos

 40. Hendrik says:

  Na lang zoeken heb ik in William White en Robert Prechter een aantal medestanders gevonden.

  Als je goed zoekt vind je op het internet inderdaad voor iedere opinie een medestander. Kruip dan vooral bij elkaar en bevestig elkaars mening: dat geeft een goed gevoel en maakt de wereld heerlijk overzichtelijk.

  En verder: een crash zal er zeker komen en de voorspellers ervan zullen vast en zeker gevierd worden. Lastig alleen dat voor ieder jaartal wel wat voorspellers te vinden zijn.

 41. Steven says:

  als je tijd hebt… (meer dan 2 uur!)

  http://www.youtube.com/watch?v=k0OQrO_pIpc

 42. mafketell says:

  mafketell: Japanistan in vol ornaat

  Nu de bijpassende deflatie nog …… 🙂

 43. Steven says:

  ps,

  Je zou er eigenlijk om moeten lachen, maar het is toch gewoon zo?

  Ik probeer daarom gewoon er buiten te blijven en spaar zilveren munten. (of ze zakken in prijs of stijgen maakt niet veel uit: ik kan er brood voor kopen)

 44. Frans says:

  Hendrik: Als je goed zoekt vind je op het internet inderdaad voor iedere opinie een medestander. Kruip dan vooral bij elkaar en bevestig elkaars mening: dat geeft een goed gevoel en maakt de wereld heerlijk overzichtelijk.

  OK, de admin heeft lang moeten zoeken, ik zou dit niet hoeven te doen, en weet legio mensen die op hetzelfde wijzen. Dit zijn geen kleine jongens die op vanuit hun zolderkamertje wat roepen.
  Gaat er een crash komen in 2014? Kan niemand met stelligheid beweren in deze financieel krankzinnige wereld. De fundamentals wijzen keihard die richting op, en het is volgens mij een kwestie van tijd. Hoelang? Niemand die dat weet.
  The market can stay longer irrational than the investor can stay solvent.

 45. Steven says:

  Steven: Je zou er eigenlijk om moeten lachen, maar het is toch gewoon zo?

  Die subprime leningen in Amerika zijn niets anders dan het uitlenen van geld voor een huis in Nederland: dus dat plaatje van ps geldt ook gewoon hier. Hoe fijn het ook klinkt voor de “starter” met al zijn subsidies.

  Het is ook belachelijk om te zeggen dat je jong een huis moet kopen(lenen). Normaler lijkt me dat je dat doet met geld op zak en een degelijke baan als je 35 plus bent of zo.

 46. azijnseikerT says:

  Net of de beurs iets met de ratio te maken heeft. Als ik de grafiek zie, zie ik een lijn die overeenkomt met de gemoedstoestand van een borderliner.

 47. Voerman says:

  Steven: Normaler lijkt me dat je dat doet met geld op zak en een degelijke baan als je 35 plus bent of zo.

  Daar valt natuurlijk vel voor te zeggen, Steven, maar aan de andere kant moet je als je jong bent en nog geen zak vol geld hebt ook wonen. Blijft moeilijk. Het zou allemaal eenvoudiger moeten kunnen. Het wonen is hoe dan ook een situatie die veel mensen aan handen en voeten bindt. Zelfs als na veel jaren alles achteraf redelijk goed is verlopen, dan nog had je er levenslang veel werk mee en bovendien nog geluk nodig ook.

 48. Steven says:

  Voerman,

  lagere huren voor de jongeren en lagere huizenprijzen voor de “ouderen” zou toch mooi zijn!, maar goed het is weer eens zaterdagavond en denk weer eens te simpel/beschonken.

 49. mafketell says:

  Schuldhulpverlening Woco Nijestee

  http://www.aedes.nl/content/artikelen/klant-en-wonen/schuldhulpverlening/praktijkvoorbeelden/corporatie-nijestee-zet-persoonlijk-contact-in-teg.xml

  ‘ Matige en slechte betalers kunnen direct rekenen op een telefoontje en krijgen daarna een uitnodiging op kantoor,’

  Het kantoor van Nijestee 😎 http://nijesteecms2.wonenportaal.nl/uploads/_site_1/1Afbeeldingen/11algemeen/Nije%20Stee.jpg

  Beleid Blok leidt tot een gedeelde stad, Priemus
  ‘ zal de stedelijke vernieuwing stagneren en kunnen we te maken krijgen met ruimtelijke segregatie ‘

  http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2014/03/06/beleid-blok-leidt-tot-een-gedeelde-stad

 50. mafketell says:

  Snork, doe zo mijn best, maar het lukt weer niet 🙂

  Morgen ……..

  http://www.debalie.nl/agenda/programma/het-crisisdiner/e_9489236/p_11340164/

  ‘ Wat ons samenbrengt is de fascinatie voor de financiële crisis en de gevolgen daarvan die zich nu aftekenen.’

 51. Steven says:

  mafketell,

  Jullie zijn niet de enige hoor. Ik hoor zo veel rare dingen om me heen…: één van die dingen was bijv.: Ik heb in totaal 390 duizend euro in het pand gestoken dus dat wil ik er minstens voor terug hebben..

  Dat klinkt voor mij echt hetzelfde als: ik heb 200 euro voor mijn eettafel betaald, dus daar zet ik hem na 5 jaar ook voor te koop.

  Er is een lange weg te gaan…

 52. Steven says:

  Denk dat veel mensen eens moeten realiseren dat een huis een artikel is (net zoiets dus als een tafel). En dat die belachelijke prijsstijgingen toch echt alleen exclusief iets was van de afgelopen 25 jaar: het is toch niet anders?

  maar goed: de geschiedenis zal het bewijzen: als niet, dan niet.

 53. Voerman says:

  Steven: Denk dat veel mensen eens moeten realiseren dat een huis een artikel is (net zoiets dus als een tafel).

  Een beetje tafel kost tegenwoordig ook al een slordige 1500 euro!

 54. Paul says:

  Dit is wel erg interessant om eens beter te bekijken.
  Zelf ben ik er ook van overtuigt dat de beurs dit jaar of volgende jaar na beneden gaat.
  Pak de Grafiek eens van de AEX. Leg eens een linguaal. Over de twee toppen van 2000 2001 en 2007 2008. Dan breng die eens na de waar wij nu staan.
  Dan zie je dat de beurs weer op een Top is aan gekomen.
  Er zijn weer een hoop beleggers in gestapt de laatste maanden met geleend geld. Dat was ook het geval in 2001 en 2008. Mensen die met geleend geld instappen stappen altijd op de top in!

  Dan ga je nog eens na de bedrijfsresultaten kijken.
  Veel bedrijven hebben de laatste jaren niet meer omzet gedraaid en wel meer winst. Door kosten bestaparing en mensen te ontslaan.
  Maar op een moment is de spons leeg gewrongen en zit er geen water meer in. Dat is nu bij de bedrijf aan de hand.

  Dan heb je nog de ontploft aandelen van Facebook, Google, Twitter enz.
  Facebook betaald twee weken terug 16 miljard euro voor Whattapp. Voor een dienst die je gratis kan gebruiken op je telefoon. Maar ik heb geen behoefde aan dat Facebook ook mijn Whattapp berichtjes gaat lezen en bij houden. Om zo adv te kunnen verkopen aan bedrijven. Het is zelf zo dat ik veel minder mijn Facebook aan gebruiken ben gegaan door alle ADV. Dat is ook geval bij veel van mijn vrienden op facebook.

  Persoonlijk verwacht ik dat dit jaar uit gaat komen dat Facebook Twitter Google steeds minder opbrengsten kan halen uit adv. Omdat mensen het gewoon niet meer op prijs stellen en de diensten dan links laten liggen.
  Dat betekend minder inkomsten dus een veel lager beurs koers voor deze bedrijven. Dan nemen ze ook de rest mee. We staat aan vooravond van een Sociaal media zeepbel. Net zo als beging deze eeuw de internet zeepbel.
  Alleen heeft nu de Centrale bank van Amerika de Fed. Paar jaar lang miljarden dollars per maand in de beurs gepompt. Die toestroom is nu aan ophouden.
  Je kan zien dat de beurzen in de VS op een hoogste punt ooit staan.
  Maar het land leeft nog altijd in crisis.
  Er zijn ruim 43miljoen Amerikanen die leven van de voedselbank. Dat is één op de zeven inwoners van dat land.

 55. Steven says:

  Voerman: Een beetje tafel kost tegenwoordig ook al een slordige 1500 euro!

  dat kost ie misschien wel, maar dat wordt er straks echt niet voor betaald (zijn 6 Chinese maandsalarissen)

 56. Steven says:

  Paul: Er zijn ruim 43miljoen Amerikanen die leven van de voedselbank. Dat is één op de zeven inwoners van dat land.

  geld steken in sociale media……..

 57. Steven says:

  aan Nico DE Geit

  redt jezelf….

 58. Steven says:

  maar goed. probeer het zelf een beetje te regelen en het valt allemaal wel weer mee. (maar nu een nieuw huis lenen lijkt me debiel)

 59. tufkaj says:

  Wat mij vooral opvalt is dat van alle mogelijke indicatoren over de economie vaak de beurs wordt gekozen om te zien ‘of het goed gaat’. Maar misschien is die plek inmiddels verdrongen door stijgende huizenprijzen.

  Persoonlijk kan ik helemaal niets zien aan de AEX. Merk alleen dat aantal opdrachten terugloopt na een crash.

 60. Stoelgang says:

  Klaas: schrijver

  We gaan omhoog? Wat bedoel je daarmee? Wat bedoel je met ‘herstel’ op de woningmarkt? Waar zie jij economische verbetering? De lange termijn trend voor wat betreft dalende huizenprijzen (dus herstel) is nog steeds in tact namelijk…

 61. Stoelgang says:

  Frans: De ecnomie heeft ALLES met de huizenmarkt te maken.

  Vooral in het voormalige NL. Probeer maar eens een economisch probleem te bedenken dat niet vastgoed gerelateerd is. De spaarzame NL-er heeft zich de afgelopen periode een slag in de rondte geleend en gespeculeerd op vastgoed. Daar zijn ook veel sukkelaars bij die helemaal geen vastgoed zouden moeten kunnen kopen. Schuldslaven dus…

 62. Voerman says:

  Steven: maar goed. probeer het zelf een beetje te regelen en het valt allemaal wel weer mee. (maar nu een nieuw huis lenen lijkt me debiel)

  Anderzijds zijn er een paar miljoen medelandschappers, die een huis “geleend” hebben en vaak een eind – of helemaal afbetaald en gelukkig zijn met hun situatie.
  Het is inderdaad met een beetje gezond verstand nog heel goed te regelen.
  Zonder dat beetje gezond verstand kun je beter blijven huren. Huren kan evengoed een daad van gezond verstand zijn.

 63. Bubbelonia says:

  Voerman: Anderzijds zijn er een paar miljoen medelandschappers, die een huis “geleend” hebben en vaak een eind – of helemaal afbetaald en gelukkig zijn met hun situatie.

  Dat kan ik me levendig voorstellen, Die hebben dat huis namelijk geleend tot de prijzen een fractie waren van wat ze nu zijn. Doe mij die huizenprijzen van 30 jaar geleden terug, wellicht dat ik dan ook de stap maak 😉

 64. Voerman says:

  Bubbelonia: Doe mij die huizenprijzen van 30 jaar geleden terug, wellicht dat ik dan ook de stap maak

  Makkelijk geredeneerd, Snorkel!
  Voerman zou dan heden misschien wel een hele wijk kunnen kopen.

  Maar de lonen en alle andere omstandigheden waren 30 jaar geleden wel even anders als nu. Moge o.a. blijken uit het feit, dat 30 jaar geleden veel minder mensen dan nu mogelijkheden noch ambitie hadden om een huis te kopen dan nu.

  Je zou gemakshalve ook even 50 jaar terug kunnen gaan.
  Leuk huisje kostte toen omgerekend 15.000E.
  Toch deed- of kon bijna niemand het.
  Snotaap en waaghals Voerman wel.
  Heeft hij een aantal jaren geweten; uiteindelijk toch heel goed gekomen en geen spijt.

  Helaas, Snorkel en lotgenoten. Jullie zullen het zelf – en in de huidige tijd die helemaal jullie eigendom is moeten doen.

 65. Klaas says:

  Stoelgang,

  Met omhoog bedoelde ik de economische groei en huizenverkoopgroei die we nu weer hebben, i.p.v. de krimp van de afgelopen periode.

  Ik heb het niet over de strategische trendlijn waarover deze golf zich beweegt. Ik ben van mening dat die nog enkele decennia naar beneden wijst door een aantal zaken: groei van het aantal kleinere huishoudens bij stagnerende bevolking, groei van het aantal inactieven, teruglopende gasbaten, de nivellering van welvaart in Europa ten nadele van Nederland en de verschuiving van welvaart wereldwijd ten nadele van Europa. Oh, en de schuldencrisis is natuurlijk niet weg, die sluimert gewoon door en steekt vanzelf de kop weer op.

  Maar er is weinig aanleiding om te vermoeden dat specifiek in 2014 een crash aanstaande is.

 66. a says:

  Potverdorie… Engeland is net Nederland, met als grootste verschil dat het publiek daar wél lijkt door te hebben dat starterssubsidies slechts in hogere prijzen resulteert en daarmee een eigen huis onbereikbaarder maakt voor starters.

  https://pbs.twimg.com/media/BdEYkrwCYAAEflK.png:large

 67. Bubbelonia says:

  Voerman: Maar de lonen en alle andere omstandigheden waren 30 jaar geleden wel even anders als nu.

  Je snapt zelf ook wel dat ik doel op inflatiegecorrigeerde prijzen Voerman. Maar goed, om jou maar weer eens tegemoet te komen:

  “Doe mij huizenprijzen die meegestegen zijn met de inkomen sinds ’85”

  Of maak er ’84 van. Of maak er ’75 van, ook prima http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/05/21/boodschappenlijstje-uit-1975/

 68. a says:

  Voerman: Maar de lonen en alle andere omstandigheden waren 30 jaar geleden wel even anders als nu.

  Yes, in 1995 kostte een gemiddeld huis ongeveer 4x een modaal inkomen, in 2008 was dat 8x. Als ik nu voor 4x een modaal inkomen een gemiddeld huis zou kunnen kopen dan had ik dat al lang gedaan. Sterker nog, voor 5x-5,5x zou ik ook nog overwegen. Helaas zijn is de gemiddelde huizenprijs nog steeds 6,5x modaal.

 69. Voerman says:

  Bubbelonia: Doe mij huizenprijzen die meegestegen zijn met de inkomen sinds ’85″

  Wie nodig wil kopen kan bijv. in zo grote eigen inleg bij elkaar sparen, dat hij maar 3x modaal hoeft bij te lenen. Wie daar geen mogelijkheid toe ziet, moet misschien aan andere dingen denken. Als je een huis ziet als een speculatieobject tellen andere argumenten, moet je je de afstandelijkheid van emoties aanmeten die bij het speculeren horen.

 70. Steven says:

  Voerman: Als je een huis ziet als een speculatieobject tellen andere argumenten,

  Ga jij een fiat Panda kopen voor 30.000 euro?(speculatie-object????)

 71. Steven says:

  maar goed. Het is heerlijk weer. Ik ga met de metaaldetector wat historische plekken aflopen. (leuker dan reutelen over de te dure huizen)

 72. Dawg says:

  Klaas: Maar er is weinig aanleiding om te vermoeden dat specifiek in 2014 een crash aanstaande is.

  DOLLAR.

 73. Voerman says:

  Steven: Ga jij een fiat Panda kopen voor 30.000 euro?(speculatie-object????)

  Ikke nie, maar ik kan er wel een leveren voor die prijs! 🙂

 74. Voerman says:

  Steven: maar goed. Het is heerlijk weer. Ik ga met de metaaldetector wat historische plekken aflopen. (leuker dan reutelen over de te dure huizen)

  Bijna alles is leuker! 🙂

 75. Frans says:

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/banken-geven-financieel-onderricht-de-klas
  )(@*#)!(#&$)@*&#%)(&@#0823_@)*#)!&#)&#$)&#!)&)@$(&!!!!!!!!!!!

 76. Frans says:

  Them fucking banksters geven onderricht in de klas hoe met geld om te gaan…
  (zie vorige link)
  Alsof ze Stalin uitnodigen voor een gastcollege over democratie, Mengele om een gastcollege over ethiek in de geneeskunst.
  (Zie link hierboven van mijn vorige post)

 77. Frans says:

  Godverdegodverdegodver…
  Verder natuurlijk wel prachtig weer en ik zou eigenlijk op de boot moeten zitten met dit weer.

 78. Frans says:

  Godverdegodverdegodever: Er staat onder andere in:

  En er is speciaal lesmateriaal dat juffen en meesters kunnen gebruiken om hun leerlingen uit te leggen hoe ze een huis moeten kopen.

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Very on topic dus!!!!!!!

 79. Voerman says:

  Frans: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Jonge mensjes kunnen niet vroeg genoeg leren, hoe ze zoveel mogelijk centjes kunnen verbrassen en daarbij nog net in leven blijven.

  Toen Voerman nog een jongetje was kon je op school zilvervlootzegeltjes van de Rijks Post Spaarbank kopen.
  Gaf telkens een gevoel van groeiende rijkdom herinner ik mij nog.

 80. Voerman says:

  Frans: Verder natuurlijk wel prachtig weer en ik zou eigenlijk op de boot moeten zitten met dit weer.

  Vergeet je metaaldetector niet! 🙂

 81. ps says:

  Frans,

  Tegen die tijd kunnen de kindertjes beter op een woonboot leven: http://cbdakota.files.wordpress.com/2013/11/natgeo_statue_liberty_sea_level.jpg

  Trouwens, krijgen lieden als Demmink en Kim Holland ook de gelegenheid hun zaak te bepleiten in het onderwijs?
  Wat een stelletje naïevelingen daar!

 82. Dirk says:

  Frans: rtlnieuws.nl/econo…l-onderricht-de-klas

  Wel erg eng dat soort boeven om je kinderen heen, school zou toch een veilige plek voor kinderen moeten zijn?

 83. Hans- says:

  Maar vadertje staat bleek ook incest vadertje te zijn!

 84. Frans says:

  Het is zoals George Carlin het zei over de big coporations en de banken: “They got us by the balls”

 85. Frans says:

  Ach, wij zijn ook al gehersenspoeld, maar nu de climax aan het bouwen is wordt er een tandje bijop gegooid.
  De cursus: “hoe wordt ik een perfecte slaaf” begint al vroeg…

 86. Adamus says:

  Frans:
  Godverdegodverdegodever: Er staat onder andere in:

  En er is speciaal lesmateriaal dat juffen en meesters kunnen gebruiken om hun leerlingen uit te leggen hoe ze een huis moeten kopen.

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Very on topic dus!!!!!!!

  Monopoly -op lesmateriaal.

 87. Frans says:

  Voerman: Jonge mensjes kunnen niet vroeg genoeg leren, hoe ze zoveel mogelijk centjes kunnen verbrassen en daarbij nog net in leven blijven.

  En hoe ze slaaf worden van de banken. En hoe ze leren dat de banksters “bankiers” zijn, en dat het een deftig en eerbaar beroep is, een instantie waarop je kunt vertrouwen. Al heel jong je beste vriend.
  Het is dat ik geen schoolgaande kinderen heb, maar anders liet ik het er niet bij zitten.
  helemaal door het rijk ondersteund natuurlijk, dus van onze centen.
  Ze kijken gewoon hoe ver ze kunnen gaan lijkt het wel.
  Coroporat Fascism bitchez!

 88. Frans says:

  Adamus: Monopoly -op lesmateriaal.

  Yep!
  Corporate fascism ten top: niet voor niets al weer een tijdje geleden deze term hier geplugd.

 89. Adamus says:

  Voerman: Een beetje tafel kost tegenwoordig ook al een slordige 1500 euro!

  Moet goedkoper kunnen nu de steigerdelen minder nodig zijn.

 90. Dawg says:

  Frans: Yep!
  Corporate fascism ten top: niet voor niets al weer een tijdje geleden deze term hier geplugd.

  Die acties van de banken hebben helemaal niets met voorlichting, opvoeding of onderwijs te maken. Het is eerder een desinformatiecampagne waarmee het bankwezen z’n straatje probeert schoon te vegen: niet zij hebben roekeloos veel krediet versterkt en van de financiele markten een casino gemaakt, nee het is die financieel ongeletterde klant die zo dom was zich te veel in de schulden heeft gestoken. En zo de kredietcrisis heeft veroorzaakt.

 91. Juan belmonte says:

  Off-topic

  In totaal zal tot 2030 voor 32 miljoen vierkante meter aan agrarisch onroerend goed de huidige functie verliezen, zo staat in het rapport. Daarvan zal ongeveer de helft een andere invulling kunnen vinden. De resterende 15 miljoen vierkante meter komt leeg te staan. Dat komt overeen met de oppervlakte van meer dan 2100 voetbalvelden.

  http://www.nvm.nl/actual/maart_2014/leegstand_dreigt_op_het_platteland.aspx

  Dan denkt Juan
  Zoiets van

  Wo ist der Wonungnood ?..??

  Ah DO
  DO ist der Wohnungnood …… 🙂

 92. Juan belmonte says:

  Buenas noches
  Juan

 93. Voerman says:

  Juan belmonte: Daarvan zal ongeveer de helft een andere invulling kunnen vinden. De resterende 15 miljoen vierkante meter komt leeg te staan. Dat komt overeen met de oppervlakte van meer dan 2100 voetbalvelden.

  Geen probleem!
  Ons landschap wordt één groot motorcrossterrein!
  Vergt wel wat extra ecoducten voor meer toegankelijkheid!

 94. Voerman says:

  Voerman: Ons landschap wordt één groot motorcrossterrein!
  Vergt wel wat extra ecoducten voor meer toegankelijkheid!

  Maar goed, dat Voerman het onroerend goed voor 0 euro op de balans heeft staan.
  Hoeven tenminste geen afschrijvingen plaats te vinden.

 95. Frans says:

  Dawg: Die acties van de banken hebben helemaal niets met voorlichting, opvoeding of onderwijs te maken. Het iseerder een desinformatiecampagne waarmee het bankwezen z’n straatje probeert schoon te vegen: niet zij hebben roekeloos veel krediet versterkt en van de financiele markten een casino gemaakt, nee het is die financieel ongeletterde klant die zo dom was zich te veel in de schulden heeft gestoken. En zo de kredietcrisis heeft veroorzaakt.

  Ja, precies wat ik denk!

 96. Nico de Geit says:

  Steven:
  aan Nico DE Geit

  redt jezelf….

  Het is ‘Red Jezelf’.

 97. Nico de Geit says:

  Juan belmonte: agrarisch onroerend goed

  Prijzen zullen dichter bij elkaar komen te liggen, in de gehele EU of misschien wel wereldwijd. Kijk eens naar de grondprijzen in Polen of Oekraïne.

 98. Nico de Geit says:

  Wat gaat de beurs doen? Waarom heb ik geld zitten in aandelenfondsen? Omdat geld stallen op een spaarrekening ook niet alles is. Daarnaast is er natuurlijk edelmetaal en (verhuurd) OG, ieder met zijn eigen dynamiek.

 99. lorenzo says:

  het is een agrarisch onroerend zaak of ontroerend goed.

 100. james says:

  Heb huis gekocht in 2012 voor ook nu nog gunstige prijs. Aankoopprijs volledig geleend (100% aflossingsvrij bij ouders), renovatie, restauratie, kosten koper, inrichting zelf betaald.

  Verder ben ik ook een redelijk succesvolle belegger. Luisterde ook ooit naar het verhaal van Albert Spits, “huur een huis en koop zilver”. Nou die ‘bescherming’ is mijn slechtste ‘belegging” ooit. Ben blij dat ik maar half geluisterd heb en wel een huis gekocht heb. Zilver houd ik gewoon aan, ondanks papieren monsterverlies, maar manman, wat een misser. Heb ook nog diep medelijden met de aspirant koper die een huis is gaan huren en zilver heeft gekocht. Die heeft echt geen rekening gehouden met koersdalingen van -45%…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*