De Jager gaat stimuleren aflossen hypotheekschuld onderzoeken

Farshad Bashir (SP)Op verzoek van SP-Kamerlid Farshad Bashir gaat staatssecretaris De Jager (Financiën) onderzoeken hoe het aflossen van de hypotheekschuld gestimuleerd kan worden. De Jager deed de toezegging naar aanleiding van het debat over het Belastingplan 2010.

Bashir: “Op dit moment hebben mensen met een aflossingsvrije hypotheek de laagste maandlasten en het meeste fiscale voordeel. Als de hypotheekschuld niet wordt aflost, blijven mensen zitten met een torenhoge schuld. De overheid stimuleert mensen dus om zo veel mogelijk schulden te hebben en niet af te lossen. Dat is de omgekeerde wereld.”

Bashir wil dat niet de aflossingsvrije hypotheek, maar juist het aflossen van de woningschuld fiscaal voordeel oplevert. “Als we op deze manier doorgaan, blijven mensen met een huizenhoge hypotheek zitten waarover ze na 30 jaar geen hypotheekrenteaftrek meer krijgen. Heel veel mensen beseffen dat niet, waardoor zij na 30 jaar grote financiële problemen hebben. Door het fiscaal aantrekkelijk maken van het aflossen van de hypotheekschulden, zullen hypotheken met een maandelijkse aflossing populairder worden.”

De SP wil overigens dat de hypotheekrenteaftrek afgetopt tot maximaal 350.000 euro, te beginnen met 1 miljoen. Ook wil de SP dat iedereen op termijn een hypotheekrenteaftrek krijgt van maximaal 42%.

bron: SP

Share Button
Tagged with: ,
99 comments on “De Jager gaat stimuleren aflossen hypotheekschuld onderzoeken
  1. huizenhyper says:

    Dit plan is al eens geopperd door ene huizenhyper op deze site 🙂
    Dit plan was ook te verwachten. Het is nl de enige manier om uit de hypotheekmisere te komen. Het zal een jaar of 15 duren om de puin te ruimen, maar ok.
    Tot nu toe doet mijn glazen bol het best goed..

  2. leerling says:

    Contract = contract.

  3. Eric says:

    Ik ben het normaal gesproken niet eens met de SP, maar dit plan omarm ik met beide armen!

    Eindelijk een verstandig geluid vanaf het Binnenhof over de huizenmarkt, nu nog maar afwachten wat de Jager ermee doet.

  4. Sam says:

    Hebben de notariskantoren ook weer werken, kunnen ze 50%(2008) v/d hypotheken opnieuw oversluiten. Maar zal er ook opnieuw worden getaxeerd? Hoe dan ook zal het nieuwe maandelijkse dat moet worden overgemaakt aanzienlijk in omvang toenemen. Reken alleen de aflossing maar uit 350K / 30jaar

    Wie wordt hier nu beter van?

  5. chantal says:

    lijkt me een goede zet voor Nederland. Die aflossingsvrije hypotheken zijn een grote oorzaak van jullie leed.

  6. hans says:

    Inderdaad Eric, eindelijk een punt van de sp waar ik het mee eens ben. Normaal gesproken zou een liberale partij als de vvd tegen de subsidie moeten zijn maar aangezien de achterban er volop van profiteert zullen zij hun vingers er niet aan branden. De conservatieve pvv en het cda willen beiden niets oplossen op dit gebied en daar verwacht ik dan ook niets van. Volgens mij gaat er dus alleen wat veranderen als er een links kabinet komt en daar zien de peilingen niet naar uit.

  7. leerling says:

    Duur grapje, taxatiekosten, boeterente, afsluitkosten en overige kosten.

  8. chantal says:

    @6 tenzij de overheid regels oplegt, om die kosten te drukken. Ik zou trouwens niet snappen waarom overschakelen zoooo duur moet zijn.

  9. leerling says:

    @ 8, maar oversluiten van aflossing – naar aflossingsvrije hypotheek is gratis hoor……..

  10. leerling says:

    “Huisjes als onderpand bij ECB en DNB, voor geldleningen “, moet je nu de rente en aflossing aan de ECB en DNB betalen ? Moeten die dan de huisuitzettingen gaan regelen via incassoburo’s ?

  11. Martijn says:

    Warren Buffet lijkt ook in te zetten op toekomstige inflatie.
    http://www.worldchanging.com/archives/010721.html

    Hij vertelde ooit dat hij tijdens een inflatie het liefst een tolbrug zou bezitten. Die is gebouwd met oude dollar, vergt weinig onderhoud, is redelijk verzekerd van inkomsten, en als de inflatie toeslaat kan je de prijs verhogen.

    Een spoorwegbedrijf is eigenlijk een tolbrug.

  12. bigD says:

    @Martijn(12)
    Ik zou eraan willen toevoegen, mocht het financiële systeem imploderen, dan heeft hij in ieder geval nog een zeer waardevol productief middel in handen. Het enige scenario dat deze investering een dure mislukking kan maken is een “lost decade” zoals Japan de afgelopen 20 jaar.

  13. bigD says:

    “De overheid stimuleert mensen dus om zo veel mogelijk schulden te hebben en niet af te lossen. Dat is de omgekeerde wereld.”

    Typische opmerking van een politicus dus! “Doe zoals wij zeggen, niet zoals wij zelf handelen”, schiet mij te binnen. Wat was de Nederlandse staatschuld en het begrotingstekort ook alweer?

  14. leerling says:

    @ 12 Warren Buffett is zijn tijd ver vooruit, treinen die op kolen stoken……

  15. Victorino says:

    @1 Huizenhyper: prima plan. Liberaal Victorino omarmt van harte SP-Kamerlid Farshad Bashir met zijn vragen, ik begrijp nu zelf pas waarom Ludwig von Mises me een “socialist” noemde, bij deze heeft hij weer het grote gelijk aan zijn zijde.

  16. Victorino says:

    @ Kees Off-topic:

    “Van Lanschot kon nog niets zeggen over de bijdrage die het zal moeten leveren voor terugbetaling van de spaartegoeden aan de klanten van de failliete DSB Bank. De bank verwacht hiervoor in het vierde kwartaal een eenmalige last te nemen.”

    http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/van_lanschot/5257194/__Van_Lanschot_blijft_recessie_voelen__.html?p=29,1

    Gevaarlijk drankje dat “DSB failliet”, ik hou zelf van puur niet van mix……………. .. .

  17. slurf says:

    Het gebeurt niet vaak, maar ik kan het alleen maar eens zijn met deze voorstellen van de SP. Hulde aan deze politicus die eens verder kijkt dan zijn neus lang is.

  18. Martijn says:

    @17

    Ah, de DSB-excuuskaart wordt dan toch getrokken.

    Toch jammer dat goedlopende banken als van Lanschot tijden een economische bloeiperiode provisies moeten nemen wegens het wanbeleid van een bankierende politieman.

    Gelukkig is er verder niets aan de hand.

  19. Victorino says:

    Offtopic: beerput corporaties

    http://www.nrc.nl/binnenland/article2406755.ece/Huiszoekingen_bij_oud-topman_Rochdale

    Victorino stelt voor om alle bestuurders bij woningcorporaties een Maserati te geven zonder bijtelling, dan kunnen we zeker en vast malversaties voorkomen. Want als WIJ aardig zijn zijn ZIJ dat ook, samen aardig 🙂

  20. Victorino says:

    @Ludwig von Mises Offtopic Deflatie

    http://www.fd.nl/artikel/13540459/vrees-inflatie-diepgeworteld-maar-niet-gerechtvaardigd

    Eens: Ad van Tiggelen is senior strategist bij de Multi-Asset Group van ING Investment Management en kan debet en credit en oorzaak en gevolg zeker en vast beter uiteenhouden dan techneut Victorino. 🙂

    Verder: supermarktland maakt zich op voor consolidatie, wat denkt u wat dat op korte termijn zal brengen, prijsverhogingen?
    Boeren klagen over lage prijzen. Producentenprijzen dalen. Nederland heeft een minieme inflatie als enige land in de EU, rest is deflatie. Nederland is weer eens anders, we zijn ook zo bijzonder.

  21. Victorino says:

    @Doemdenkers en zij die anderen tot doemdenker bestempelen (en daarmee een oordeel vellen, vaak zonder eerst een vraag gesteld te hebben)

    Kees de Kort: Fanie Mae en Freddy Mac, kwartaalverlies wegens USA huizenmarkt 19 miljard dollar, KWARTAAL-verlies.

    “Met doemdenken is nooit iemand verder gekomen”, en daarom lieve mensenkindren, snaveltjes in het zand in het sprookjesbos.

    In Nederland is de totale Hypotheekschuld 1004 miljard, procentueel bijna even groot als de overheidsschuld in Japan. De overheidsschuld hebben we hier nog niet bij opgeteld, deze zal vast gaan dalen.

    Tot zover meneer uw voorlezer meneer Den Uijl, gewaardeerd om zijn autokeuze. 🙂

  22. kees says:

    mijnheer heeft zeker rondgevraagd in zijn eigen partij wat de hypotheken zijn. Jan M. huis van 450K. Straks komt Agnes in beeld en zegt dat ze ook met 500K akkoord gaan. En dat allemaal voordat Balkenende vertrokken is, ze om nieuwe verkiezingen vragen…..kortom gelul in de ruimte.
    Laat ze maar een wetsontwerp maken of is het een tijdelijke regeling?

  23. snorkel says:

    Farshad Bashir +1

  24. Martijn says:

    @21

    Wat veel beleggers zich niet realiseren is dat die vijftien jaar in de meeste ontwikkelde landen de ENIGE periode is geweest waarin inflatie zo’n ernstige dreiging vormde. Zo was het de enige periode in de afgelopen tweehonderd (!) jaar waarin de rente op tienjaars staatsobligaties van de Verenigde Staten duidelijk boven de 6% uitsteeg. Een zeldzame uitzondering op dit patroon was Duitsland, dat begin jaren twintig een periode van hyperinflatie meemaakte. Dit heeft zo’n groot trauma veroorzaakt dat het zelfs vandaag de dag nog de sterke focus van de Bundesbank en de ECB op inflatie helpt verklaren.
    Wat Ad dan weer vergeet te vermelden is dat vroeger de dollar (andere munten ook) aan goud gekoppeld waren waardoor de mogelijkheden tot bijdrukken beperkt waren. Toen in de jaren 70(!) het goud werd losgelaten kregen we meteen inflatie.
    Verder is inflatie echt niet zo’n uniek verschijnsel: http://www.sjsu.edu/faculty/watkins/hyper.htm

    Het is vrijwel onmogelijk om consistent hoge inflatie te krijgen zonder een aanhoudende stijging van de belangrijkste motor van de kerninflatie: de lonen.
    Ook hier vind ik Ad wat vreemd over denken. Echte inflatie ontstaat door het vergroten van de geldhoeveelheid. Het stijgen van lonen is een reactie daarop.

    De overcapaciteit die hij noemt is inderdaad deflatoir. Het omvallen van banken (niet genoemd) in principe ook.

    Om een voorbeeld te geven: zelfs toen de olieprijzen verdubbelden in 2007/2008 was het effect op de algemene inflatie beperkt en niet van lange duur
    Dat zeggen is op het debiele af. Erg wakker is Ad de afgelopen twee jaar niet geweest. Toen is namelijk de economie wereldwijd ingestort omdat bleek dat we in de voorgaande jaren bubbels hadden geblazen in oa huizen en aandelen. Een bubbel is niets anders dan geconcentreerde inflatie. Inflatie was dus – in tegenstelling tot wat Ad ons wijs wil maken – verre van beperkt.

    Blijft over de vraag in hoeverre hoge staatsschulden inflatie veroorzaken. In Japan is dat niet gebeurd. Daar gaat een enorme staatsschuld (200% van het BBP) gepaard met deflatie, een situatie die kon ontstaan door fouten in het beleid, een vergrijzende samenleving en een hoge spaarquote. Andere ontwikkelde landen zullen dit scenario proberen te voorkomen, ook al begint hun eigen bevolking nu ook te vergrijzen. Ze kunnen proberen om hun schulden weg te inflateren door ‘geld te drukken’, een aanpak die zelf niet zonder risico’s is (hyperinflatie).
    Daar lijkt er dan toch wat zinnigs uit te komen. Momenteel zien we inderdaad de omloopsnelheid van geld afnemen, de spaarquote wat toenemen en bovendien vallen er hier en daar nog banken om.

    Voor nu zien we deflatie in de straten, en inflatie op de beurs en in bonussen van bankiers.

    Ook zien we de rol van goud voor centrale banken en de druk op de dollar beide toenemen, en het vertrouwen in papier en overheidsfinancien afnemen.

  25. kees says:

    @17 Victorio,
    financiering projectjes waar vL bij betrokken en die ik ken: ze zijn minimaal 38% -van 4miljoen – overgewaardeerd. gelukkig voor eigenaar wel met var.rente, vooral nu omzet dramatisch afneemt. Verhuur gedeelte vergoed ook nog iets (toestemming vL).
    Hoe dat gaat aflopen? Omzet is bovendien ook nog grotendeels afhankelijk van publieke sector.

  26. kees says:

    martijn,

    Gelukkig is er verder niets aan de hand………..

  27. kees says:

    vict. om in jouw sfeer te blijven

    we zijn ook zo bijzonder.

    Wij zijn Dik Trom

  28. Victorino says:

    Er is ook concreet goed nieuws

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/5258749/__Audi_schroeft_verkoopprognose_omhoog__.html?p=21,1

    @ Kees 27 kan het niet overzien, hoop dat we de herst gehad hebben met het vallen van de bladeren. Dan volgt de winter met huizenprijsvorst, er komt weer een alternatieve elfstedentocht 🙂

  29. Martijn says:

    @26

    Ik sta niet helemaal achter de argumenten van Ad.
    Wel zie ik momenteel ook wat deflatie in sommige sectoren, en dat zou nog even kunnen aanhouden. Daarin ben ik het dus niet oneens met de heer v Tiggelen.
    Wel denk ik dat het inflatiegevaar wel gedelijk en veel meer op de loer ligt dan Ad ons wil doen geloven.

    Zolang banken niet uitlenen en zelfs omvallen, en consumenten schulden aflossen, zal de man op de straat nog wel even deflatie meemaken. Tegelijkertijd zouden we in overheidsgerelateerde zaken al wel inflatie kunnen zien. Overheden zijn immers als een gek geld aan het printen en zullen dat ergens proberen te compenseren.

  30. Martijn says:

    Tot slot zit dhr. v Tiggelen er toch ook wel eens naast – net als ondergetekende overigens.

    (9 april 2008): Om echt te kunnen spreken van het begin van een meer duurzaam oplopende markt, moeten beleggers zicht hebben op een langere periode van goede winstvooruitzichten. Dat zal op z’n vroegst eind 2008, begin 2009 gebeuren. Tot die tijd kunnen de aandelenmarkten hoop putten uit de lage waarderingsniveaus, maar worden ze gedrukt door het uitblijven van positieve winstverrassingen. De komende maanden lijkt een volatiele zijwaartse beweging het meest waarschijnlijke resultaat.
    De aex stond toen op 450 en ging daara nog ruim door de helft.

  31. Victorino says:

    @Kees Dik Trom is van voor Victorino´s tijd, ik vertrouw u op uw oordeel.

    Wat ik nu echt niet begrijp is dat er geen journalisten zijn die het lef hebben om gewoon wat er in het verlden gepubliceerd is op een rij te zetten, het zijn Grieks statistische toestanden in Nederland. Kunnen ze niet googelen ofzo, typemachine-typjes (ik hoop dat dit de jonge garde journalisten de energie geeft om even te CHECKEN wat de NL huizenmarkt risico´s zijn, kom op, gel in je haar, haar naar voren en gaan tegen de hoofdredactie in met feiten, ze staan op deze site)

    We hebben een Heldring analyse nodig over deze chaos !

  32. Martijn says:

    En het lijkt er op dat er in elk geval minder geleend wordt.
    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-2956-wm.htm

    Consumptief krediet van banken lijkt overigens wel weer in een stijgende lijn te ziten voor Nederland.

  33. Victorino says:

    @31 Martijn, goed om uw visie te zien.

    Eens: “Echte inflatie ontstaat door het vergroten van de geldhoeveelheid.” Dat is aardig gelukt de laatste 15 jaar en met name laatste 1 jaar. De rente is ten opzichte van de groei van M3 structureel te laag geweest om een kleine geldontwaarding (1-2% o.i.d) te voorkomen.

    Victorino heeft het nut van “kerninflatie” afgezien van het lager doen lijken van inflatie nooit begrepen, dus mogelijk juist wel. Voor zover ik kan overzien is nu deflatie of stagflatie.

    Trigger voor omslag huidige prijsdalingen naar inflatie is grondstofprijzen. Met daarbij de opmerking dat voor huizenprijzen geld dat betaalbaarheid (inkomen, HRA) en verwachte prijsontwikkeling zullen beinvloeden. Als de inkomens relatief achterblijven bij wereledstandaard (gezonde krimp) worden huizen minder waard, maar wellicht haal ik hier oorzaak en gevolg door elkaar….

    Ben benieuwd ook naar Von Mises analyse op deze draad…

  34. kees says:

    martijn,
    en het vertrouwen in papier en overheidsfinancien afnemen.

    we moeten het er wel mee doen zeggen alle mensen -de hoger opgeleiden- om me heen. Dan blijft dat vertrouwen toch. Iedereen kijkt in de koplampen en Balkenende solliciteert gewoon naar de rol van zonnekoning. Of is die ook verblind?
    Onze volksvertegenwoordigers leuteren ook gewoon door; ze zouden ook deze site eens kunnen bezoeken.

  35. Martijn says:

    Victorino heeft het nut van “kerninflatie” afgezien van het lager doen lijken van inflatie nooit begrepen, dus mogelijk juist wel.
    Yep, dat heb je dus wel.

    we moeten het er wel mee doen zeggen alle mensen -de hoger opgeleiden- om me heen. Dan blijft dat vertrouwen toch.
    Ik houd rekening met een scenario waarbij geld/papier niet langer het medium wordt voor langdurige opslag van waarde. Goud zou die functie kunnen gaan vervullen. Voor het dagelijkse ruilen blijft geld (in digitale vorm) uiteraard bestaan. We zullen het er gegarandeerd mee blijven doen, maar wellicht in een iets andere vorm dan vandaag de dag.

  36. leerling says:

    Is deflatie niet gewoon een gezonde correctie van inflatie ?

  37. Victorino says:

    @Kees Niet eens Dik Trom, we ordenen gewoon feitelijk materiaal op een andere wijze dan de spindoctors en voorlezers van het Sprookjesbos, da´s toch geen kattekwaad? Wel deel ik een voorliefde voor eten met Dik, zit nu aan een appeltje…

    Victorino beweert niets illegaals, niets briljants vernieuwends, probeert op de bal en niet op de man te spelen, verwijst naar bronnen en stelt vragen om te begrijpen. Als techneut is dat lastig met complexe economische thema´s maar neem aan de werken met rastechneuten niet makkelijker is. Dus vragen stellen, veel antwoorden verzamelen en dan proberen samen te vatten.

    Ratio is toch meestal een verwoording van gevoel, mijn gevoel is dat huizenprijzen fors omlaag gaan omdat het een zeepbel is. Heel Hogehogeprijsminnend Nederland maakt de puzzel zo mooi dat het lijkt of er niets aan de hand is. Toch zit er een bubbel en nu is het moment van leeglopen aangebroken, denk ik.
    Als blijkt dat er inderdaad niets aan de hand is, prima, hebben we de feiten op een rij. Tot nu toe lijkt het echter anders in elkaar te steken….

  38. Martijn says:

    @Victorino

    De overheid heeft uiteraard alle baat bij een lage kerninflatie.

    1. Inflatie is verkapte belasting. Die wil je sowieso lager laten lijken dan hij is.
    2. Het BNP wordt in euro’s gemeten en gecorrigeerd voor inflatie. Druk heel veel euro’s bij, corrigeer voor aanzienlijk minder en je hebt groei van het BNP gecreëerd met de drukpers. “Welvaart” kan dus wel bijgedrukt worden.

  39. Victorino says:

    @37 Martijn
    “Ik houd rekening met een scenario waarbij geld/papier niet langer het medium wordt voor langdurige opslag van waarde.”
    Ik kan het niet overzien, hHoeveel is M3 (ik ken alleen M3, of M of M2) gestegen gemiddeld vanaf zeg 1985? Dat is toch de bron van de mogelijke inflatie?

    Eens: voor het dagelijkse ruilen blijft geld (in digitale vorm) uiteraard bestaan.

  40. Martijn says:

    Is deflatie niet gewoon een gezonde correctie van inflatie ?

    Dat is het inderdaad. Maar men is ingericht op groei en gaat de correctie liever uit de weg.

    Net als een sporter die (te) veel doping gebruikt is er dan sprake van roofbouw. Lijkt succesvol op de korte termijn, maar is op de lange termijn uiterst onwenselijk.

    Het moge duidelijk zijn op welke termijn de politiek de bal speelt.

  41. Victorino says:

    @40 precies dat bedoel ik met “er zit opgepotte inflatie in assetprijzen” 🙂

  42. Martijn says:

    @41

    De inflatie (geldontwaarding) sinds ’80 is aanzienlijk.
    Wie waarde probeert op te slaan in geld dat aan geldontwaarding onderhevig is gaat op zoek naar een alternatief.
    Van de vele keuzes daarvoor is goud er een.

  43. Victorino says:

    @40 Dat is de Greenspan doctrine

  44. Martijn says:

    @43

    Absoluut.

  45. leerling says:

    Huisjes hier in de buurt van 30 duizend naar 174 duizend ? Heb het nooit gezond gevonden, een papieren rijkdom en dan [ bij ]-lenen op prijzen die niet kloppen, dat is toch vragen om moeilijkheden. Mijn nichtje heeft n.b. op een HBO opleiding geleerd dat prijzen alleen maar kunnen stijgen. Is nu 30 jaar en zit in grote problemen, met haar huis. Zij begrijpt er niets meer van, de prijzen kunnen alleen toch maar stijgen ?

  46. Victorino says:

    @45 En wij moeten Greenspan doctrine (deels) volgen wegens valuta en rente redenen

  47. Victorino says:

    @44 maar hoeveel is veel?

    4% per jaar
    8% per jaar
    10%
    25% per jaar
    100% per jaar
    1000% per jaar?

  48. Martijn says:

    Mijn nichtje heeft n.b. op een HBO opleiding geleerd dat prijzen alleen maar kunnen stijgen.
    Tja, die opleiding loopt blijkbaar nog even door.

    In grote lijnen zijn dit soort ontwikkelingen compleet gestoord, in individuele gevallen helaas vaak schrijnend.

    Wat was dat voor opleiding?

  49. Martijn says:

    @49

    Subjectief natuurlijk. Er zijn in elk geval signalen dat een aantal belangrijke partijen papier wat minder beginnen te vertrouwen.

  50. leerling says:

    Zoals Peter Schiff al schreef wij leven in een economie die is bebaseerd op BEZIT en niet meer zoals het moet zijn naar INKOMEN

  51. Victorino says:

    @51 Martijn,
    Victorino is een weledegestrenge techneut, met motto “meten is weten”. Ik kan helaas weinig met uw antwoord. Is er niemand om dit forum die de geldgroei (twee verschillende: in euros en in dollars) van 1985 tot heden in een % kan uitdrukken, of met een beter idee kan komen om de geldgroei beter inzichtelijk te maken?

  52. leerling says:

    Staat hiernaast onder kopje M 3

  53. Victorino says:

    @52 leerling dat bedoel ik met “iedereen least alles: leasevakantie, leasefiets, leasehuis, leasepindakaas.

    Als iedereen alle inkomen uitgeeft en uitgaven gebruikt om tegen kunstmatig lage rente goederen te financieren zonder af te lossen, dan moet men maar geld blijven scheppen om die pyramide in stand te houden 🙂

  54. Martijn says:

    @53

    De Fed heeft daar cijfers over gepubliceerd, centrale banken in Europa ook.

    Mij gaat het niet zozeer om de hoeveelheid maar meer om het idee. Geld kan onbeperkt worden bijgedrukt en dat zien we nu ook gebeuren.

    Voor wie waarde wil opslaan zou het geen prettig idee moeten zijn te weten dat een helikopterpiloot met een baard datgene waar jij hard voor hebt gewerkt (geld) middels een paar muisklikken kan produceren.

  55. Victorino says:

    @54 Gracias leerling !

    Het lijkt er op dat op basis van officiele ECB statistiek 10% een goed beeld geeft van de jaarlijkse geldgroei (M3 euro).

    Gemiddelde rente was zo ongeveer 4% in die periode ?

  56. Victorino says:

    @56 FED is gestopt met publikatie M3 (dollars) daar voelde Victorino zich destijds al niet zo senang bij.

  57. leerling says:

    @ 56 Het volk heeft daar niets aan als hij of zij bij de kassa moet afrekenen en de rekening overdrawn is.

  58. kees says:

    Martijn,

    Amerikanen doen aan cash-management.

    Een kreet die ik voor het eerst hoorde -tijdens een party, borrel op – van iemand die nog verhoord is i.v.m. RVS. Zijn werkgever, hoewel hij er werkte via een BV, vielen bijna de ogen uit zijn hoofd 🙂

  59. Martijn says:

    Het volk heeft daar niets aan als hij of zij bij de kassa moet afrekenen en de rekening overdrawn is.

    Correct. Maar spullen die je gebruikt om bij de kassa af te rekenen of rekeningen te betalen kan je niet sparen. Waarde die je wil opslaan zoals ik bedoelde wil je niet uitgeven bij de supermarkt, maar over langere tijd in je bezit houden.

  60. leerling says:

    Maar de hele wereld is nu bezig zijn of haar opgeslagen waarde te verzilveren, omdat de opgeslagen waarde nu per dag in waarde zal dalen.

  61. leerling says:

    Het gaat nu niet meer om het rendement maar om de bezittingen zelf.

  62. Martijn says:

    @63

    Inderdaad. Dat is een voordeel van goud: het is bezit en geen gelul op papier. En met een blokje zo groot als een blikje bier heb je het equivalent van ruim bovenmodaal huis.

  63. Martijn says:

    Not anymore. The ad-hoc combination of quantitative easing, government stimulus packages and zero-interest-rate policies has distorted markets beyond recognition.

    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601039&sid=a_GAssrewg9I

  64. leerling says:

    @ 63, dat is heel grappig, bijna elke discussie komt terug op goudbezit, maar in de vorige depressie moesten de mensen hun goud inleveren……..

  65. Martijn says:

    @66

    In de VS.

  66. Martijn says:

    @66

    Momenteel breekt oa California stelselmatig bankkluizen open zonder eigenaren op de hoogte te stellen en verkoopt de inhoud als het niet binnen 3 jaar geclaimd wordt.

    http://abcnews.go.com/GMA/story?id=4832471&page=1&page=1

    De moderne vorm van goudconfiscatie.

  67. Victorino says:

    @68 extreem, maar een fout en wordt gecorrigeerd. Geeft wel aan dat Californie en Ijsland veel meer op elkaar dan we wellicht denken.
    Confiscatie was anders met Nedrus en Holrus in 1917, Nederlandse banken in Rusland. Tevens Sachalin, waar ik eerder over schreef. Als de heer Balkenende president van EU wordt kan-i oude appels schillen met Poetin.

  68. Martijn says:

    Wordt gecorrigeerd…
    Tja, wat moet je dan zeggen.

  69. Victorino says:

    Soms is ook stilte gepast

  70. s says:

    Haha,

    Eerst wordt het aangaan van schuld gesubsidieerd(HRA),
    en als bijna iedereen schuld heeft wordt het aflossen van schuld gesubsideerd.

  71. S says:

    Dit plan gaat nog niet ver genoeg. Nog steeds wordt zo lenen gesubsidieerd ipv eigen woning bezit! Maak er gewoon een heffingskorting van. Ter grootte van: waarde gemiddelde eengezinswoning x rentepercentage x percentage 1e belastingschijf = €…..,-. Bouw dit desnoods geleidelijk af.
    Dit is eerlijker en duidelijker! En minder fraude gevoelig en minder onnodige en onnodig dure advocaten, notarissen, accountants nodig.

    @ eerder
    Niet alleen de hoeveelheid (bij) gedrukt geld, maar ook de omloopsnelheid spelen mee bij inflatie.
    Geld is niets, het is slecht een ruilmiddel, een tegoed of hoe je het ook wil zien. Een hulpmiddel om economie beter te laten draaien. Door het niet meer te koppelen aan ‘iets’ creëer je automatisch een zeepbel.
    Ik snap het verder ook niet helemaal, maar dit zegt mijn gevoel. De enige die profiteren van geld zijn de banken en overheid. (Voor zover overheid niet wordt gedreven door banken…)

    Houdt het simpel, duidelijk en begrijpbaar. Nee, maar, waarom? Kan toch niet, want dan zit opeens de hele Nederlandse elite zonder werk.

  72. S says:

    Heej naamgenoot! 😉

  73. Victorino says:

    @65 “You know markets have gone mad when corporate bonds promise equity-style returns. It can mean only one thing: Investors should brace themselves for the equity-style risk of losing all of their money, not the security of regular interest payments.”

    Tja, als obligaties evenveel risico als aandelen lijken te dragen is dat een nieuw gebruik van bestaande middelen…

  74. Victorino says:

    @72 Eerst wordt het aangaan van schuld gesubsidieerd(HRA),
    en als bijna iedereen schuld heeft wordt het aflossen van schuld gesubsideerd.

    Het aangaan van schuld wordt niet gesubsidieerd, het instandhouden van schuld wordt gesubsidieerd, vandaar dat “aflossen voor de dommen” is.

    Zachte heelmeesters… het blijft uitstel.

  75. leerling says:

    Plutonomie, minachting voor het volk, werkloosheid 10.2 % beurzen omhoog z.g. winst A.I.G. Zo moest er ff uit.

  76. S says:

    @76 Aangaan schuld werd/wordt wel gesubsidieerd. Eigen geld werd/wordt niet of minder in een huis gestopt. Mijn naamgenootje heeft hier gelijk ;).

    Hoe ze alleen aflossing gaan subsidiëren is mij niet duidelijk. Hra wordt zo alleen minder.

    Het is trouwens nu al zo dat als je geen hra hebt, je ook geen woz hoeft te betalen.

  77. S says:

    of forfait… (hoe je het wil noemen)

  78. kees says:

    @78 huurwaarde ff

  79. Victorino says:

    Eens “Aangaan schuld wordt door HRA gesubsidieerd”.

    Men kan HRA conditioneren aan aflossing: “als je niet aflost/spaart mag je je rente niet aftrekken”

    @80 Wet Hillen was ook redelijk

  80. leerling says:

    Tot een paar jaar geleden werd je zelfs ontmoedigd om af te lossen door de belastingdienst, d.m.v. een bijtelling van de forfaitwaarde.

  81. Pinball says:

    @(83)

    Hoe we terecht zouden kunnen komen in een communistische wereld door het kapitalisme op te blazen.
    Het is niet mijn ideaal, maar onmogelijk acht ik het ook niet.
    Interessant stukje en zeker niet gunstig voor de huizenmarkt lijkt mij!

  82. Victorino says:

    Off-topic: Thedoor Gilissen verwacht voor eind 2010 geen opwaartse bijstelling van het belangrijkste renteniveau door de ECB

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/5259679/__Theodoor_Gilissen__Geen_renteverhogingen_voor_eind_2010__.html?p=25,1

    “Naar verwachting zal de ECB na december geen nieuwe 12-maandslening meer verstrekken, maar de lening met kortere looptijd, zoals voor zes en drie maanden voorlopig in stand zal houden. ”

  83. kees says:

    theodoor heeft een glazen bol?

  84. Victorino says:

    Is een signaal, dat laatste?

  85. paul says:

    Al jaren is men bezig met het beperken van de H-aftrek, alleen mogen we er niet over spreken.
    Ook iedereen weet dat het beperkt wordt, maar dat maakt niet uit.
    Het heeft iets gereformeerds.
    Quasi stiekem, net als bij de invoering van de BPM, ieder jaar iets verhogen tot uiteindelijk 42,5%.
    Natuurlijk moet die renteaftrek worden beperkt, maar zeg dat dan gewoon: “Over 10 jaar doen we zus en zo” dan kan de woningmarkt zich er volledig instellen, zonder al te veel schade. In combinatie met de afschaffing van de overdrachtsbelasting en het huurwaardeforfait (ook zoiets dat ingegaan is in de jaren 90) valt de inkomstenderving en dus de schade erg mee, maar je moet dat even in een sommetje laten zien. Het probleem is dat politici alfa-typetjes zijn waar je niet met sommen aan moet komen en die, niet gehinderd door enige kennis, de beta’s in het debat altijd overschreeuwen.

  86. kees says:

    89
    het is beter niet alles te weten. Van de varkensgriep wil je toch ook niet alles weten?

  87. kees says:

    Het probleem is dat politici alfa-typetjes zijn

    je schat ze erg hoog in. Hoewel waar blijven die communicatieve beta’s?

  88. kees says:

    @88
    weet je wel waar dat ligt? Dat gebied ligt nog achter polioland. Bovendien geen cent te verdienen voor Hollanders.

  89. Spaarvarken says:

    Goh, leeft dat achterlijke klootjesvolk in Den Haag ook nog ?
    Komt weliswaar geluid uit die nietsnuttende “volksvertegenwoordigers”.

  90. matthijs says:

    @88 leuk huisje, breng jij me naar mijn werk iedere dag dan? Dat is in Amsterdam

    😉

  91. S says:

    Kan de markt niet beter in één keer instorten ipv langzaam over tien jaar?
    Is het belangrijker dat sommigen zich kunnen voorbereiden of willen we nog tien jaar in een onzekere vastlopende markt zitten?
    Links of rechtsom uiteindelijk wordt de consument beter van goedkopere woningen.
    Mensen willen niet meteen hun verlies nemen wanneer het zich voor doet. Volgens de boekhoudkundige regels moet dit echt wel.

    Instorting van de huizenmarkt is maar voor een paar mensen en een paar beroepsgroepen ongunstig, voor de rest (Lees: overgrote meerderheid, vooral normale consumenten) is het toch echt wél gunstiger.

    En wie zegt dat instorting van de huizenmarkt slecht is voor de economie? Integendeel!
    Minder geld in vastgoed (= stilstaand geld) is meer geld in omloop voor andere producten. Producten waar mensen aan gewerkt hebben (=werkverschaffing).

  92. Victorino says:

    Victorino “el pequeno” verlaat de arena.
    Einde acte 1.

    Het stierenvechten maakt deel uit van de Spaanse cultuur. Een stierengevecht wordt niet gezien als een sport, maar heeft voor hen het karakter van een artistieke uitvoering waarbij de menselijke (vooral mannelijke) superioriteit over het dier en de dood wordt getoond. Daarbij schijnt het voor sommige vrouwen als afrodisiacum te werken, hoewel dat voor anderen moeilijk voorstelbaar is.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Stierenvechten

    Wees niet getreurd (en juig niet te vroeg) er is altijd een opvolger in ronde 2.

  93. matthijs says:

    @97, las ik net ook naheffing van tienduizenden euro’s voor mensen met een spaarhypotheek.

    Toch maar aflossingsvrij dan?

    hahaha

  94. snorkel says:

    @S (95)

    amen to that!

    ik denk dat het niet eens zo veel uitmaakt of het in één klap gaat of geleidelijk…

    wat wél belangrijk is: neem eens een beslissing en verschaf de burger duidelijkheid! dat Nederlandse eeuwige niksdoen totdat het onvermijdelijke al is geschiedde… moe wordt je er van…

  95. huizenhyper says:

    In een keer laten instorten lijkt me geen handig plan. Complete chaos. Instorten gaat het toch, maar ze laten dit langzaam gebeuren. Zelfs Ger Hukker heeft dit toegegeven, en dat zegt wat.
    Verwacht niet dat de huizenmarkt in gaat storten binnen nu een een jaar, maar een geleidelijke daling over de komende 5-10 jaar is een reeel scenario. Volgend jaar wordt wel een heftig jaar op de huizenmarkt. Not the place to be.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*