‘Rutte 1 wordt kabinet van de stilstand’

De VVD en het CDA worden met huid en haar opgegeten door PVV, stelt Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Het is economisch bezien vier jaar stilstand en dus drie keer niks.”

Kabinet Wilders 1

Jacobs onderbouwt zijn stelling met een aantal opmerkelijke grafieken van doorrekeningen door het CPB van de verkiezingsprogramma’s en het uiteindelijke regeerakkoord. De econoom wijst er bijvoorbeeld op dat de VVD in het verkiezingsprogramma 24 miljard wilde bezuinigen, het CDA 20 miljard en de PVV 13 miljard. Rutte komt uit op slechts 12 miljard, nog lager dan het PVV-programma.

Belastingverhoging
VVD en CDA hebben ingezet op miljarden lastenverlichting, de PVV wilde de lasten juist met 3 miljard verhogen. Het regeerakkoord: een belastingverhoging van 2 miljard. Jacobs signaleert een zelfde trend bij de verbetering van het begrotingssaldo, de houdbaarheid van de overheidsfinanciën en de werkgelegenheid. Het regeerakkoord zit het dichtst bij de slechtste scores, die van de PVV.

De conclusie van Jacobs is spijkerhard. “Het is economisch bezien dus drie keer niks, ondanks alle getetter over het ‘saneren’ van de overheidsbegroting. Regering Rutte verzuimt het om structurele hervormingen door te voeren. De komende 4 jaar krijgen we een herhaling van de stilstand van Balkenende-IV. Weer zien we allemaal negatieve compromissen op alle belangrijke dossiers: sociale zekerheid, woningmarkt, sociale zekerheid, gezondheidszorg en pensioenen. Daardoor verbetert de kracht van de economie nauwelijks en worden nog steeds ongedekte rekeningen naar de toekomst doorgeschoven”.

‘Verbijsterend’
“Het is eigenlijk verbijsterend dat VVD en CDA liever met de PVV in zee gaan dan met welke andere partij dan ook”, aldus Jacobs. “Iedere andere coalitie had een betere economische score kunnen boeken. Ik kan hieruit maar een conclusie trekken: Rutte en Verhagen zijn met huid en haar opgegeten door Wilders”. De afgelopen week spraken meer economen zich zeer kritisch uit over het regeerakkoord. PvdA-econoom Sweder van Wijnbergen repte van een “beschamende vertoning”.

Verrassender is de harde kritiek van CDA-econoom Lans Bovenberg, hoogleraar aan de universiteit van Tilburg. Hij deelt de conclusies van Jacobs. “Sociaal-economisch is de uitkomst veel dichter bij de PVV dan bij het CDA en de VVD. De werkgelegenheid groeit op lange termijn maar met 1 procent. Dat ligt dichtbij de voorspelde 0,5 procent van de PVV. Het CDA kwam op 4 procent en de VVD op 6 procent”, aldus Bovenberg op 2 oktober tegenover het Financieele Dagblad.

bron:  Blikopdebeurs.com

Share Button
52 comments on “‘Rutte 1 wordt kabinet van de stilstand’
 1. Mike says:

  Liever een kabinet van de stilstand dan een kabinet van de achteruitgang, zoals we de afgelopen 16 jaar hebben gehad…

 2. adamus says:

  wat mij betreft doen ze helemaal niets, maar dan verder ook geen eisen stellen. We doppen ons eigen boontjes voortaan wel.

  Bas de huizenmarktzeepbelkenner 🙂

  Lans: over de groei van 1%, afgedwongen in een regeerakkoord :-))))))) Hoogleraar………

 3. adamus says:

  edit.

  wat we ook mogen vinden van de nieuwe club, het vak economie mag afgeschaft worden; een beschamende vertoning van de heren. “niemand heeft de crisis zien aankomen”.

 4. alek_a says:

  Ik was ook zo een beetje verbaasd van de leegte in het regeerakkoord.

  Zaten zij 2 maanden dat stuk luchtprose te schrijven?

  Zo laten de heren ons de indruk dat er door hen weining gewerkt wordt. Ha, wat else is new?

 5. Janus says:

  Alsof er een alternatief is. Er is geen geld meer, alleen kredieten.
  Daar kan de PvdA of GL ook niets aan veranderen.

 6. Frouke says:

  Over kredieten, schulden en lege potten gesproken:

  http://www.jooplemmens.nl/2010/10/feiten-over-schulden-in-nederland/

 7. KariZ says:

  Sry niet gezien…al gepost

 8. Nou, says:

  Als de econoom de toekomst gaat voorspellen, Heb ik meer vertrouwen in fotomodellen.

  Stilstand hoeft niet slecht te zijn. Alleen ben ik bang dat business as usual geen stilstand zal opleveren.

  http://www.nu.nl/economie/2350693/herstel-woningmarkt-stokt.html

 9. nhz says:

  niks stilstand, de echte crisis gaat nu beginnen 🙂

  NHG moet steeds vaker uitkeren: +80%

  Het aantal mensen met een NHG-hypotheek dat hun huis gedwongen met verlies moest verkopen is in de eerste negen maanden van dit jaar opgelopen tot 985, een stijging van 80% ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

  Echtscheidingen lijden vaker tot verlies

  of lijdt waardevermindering van het huis steeds vaker tot echtscheiding, zodat je gratis onder de NHG hypotheek verplichtingen uitkomt?

  Dat meldde Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitvoert, donderdag. Volgens WEW wordt bijna de helft van de gedwongen verkopen waar verlies op wordt geleden veroorzaakt door een sterke groei van het aantal onderhandse verkopen als gevolg van echtscheiding. ”Het aantal echtscheidingen is niet gestegen, maar een echtscheiding leidt momenteel vaker tot een verlies dan in het verleden”, stelde algemeen directeur Karel Schiffer van de NHG.

  misschien kan Karel ook uitleggen waarom dat verlies ineens zoveel groter is?

  Kosten koper niet terugverdiend
  ”De waarde van de woningen is de afgelopen jaren niet gestegen, waardoor de kosten koper bij een volledige financiering nog niet zijn terugverdiend. Dat betekent in die gevallen per definitie een verlies.”

  zielig…

  Het aantal mensen dat in de eerste negen maanden van dit jaar een NHG-hypotheek aanvroeg en kreeg, steeg van 65.000 in 2009 tot 96.000 dit jaar. Daarbij ging het om 74.000 van de gevallen om een lening voor de aankoop van een huis en in ongeveer 22.000 gevallen om herfinanciering in verband met woningverbetering.

  lekker speculeren voor risico van de belastingbetaler, waarom ook niet … geen wonder dat het zo populair is.

  Sinds vorig jaar juli is de grens voor een NHG-hypotheek verhoogd tot 350.000 euro. Binnen dat prijssegment wordt nu ongeveer 80 procent van de woningaankopen met een NHG-hypotheek gefinancierd.

  de grens moet snel omhoog naar 500K of 1 miljoen, dan kunnen we weer 1-2 jaar doen alsof er niets aan de hand is.

  maar gaat u vooral rustig slapen 😛

 10. Doc says:

  Beetje offtopic, maar ik hoorde vanmorgen in het nieuws op de radio dat het erg slecht gesteld is van verkoop van huizen waarvoor een NHG hypotheek is afgesloten. Er werd gesproken over 80% meer verkopen met verlies dan een jaar eerder (2000 stuks oid). Ik kan het helaas niet staven met een bron.

  Maar toch goed dat de huizenprijzen weer eens wat minder positief worden belicht.

 11. nhz says:

  @11: sorry, ik zie net dat KariZ me voor was, telegraaf quotes sla ik meestal over 😉

 12. Doc says:

  Sorry, blijkbaar was mijn post niet offtopic, had nog niet de hele thread gelezen.

 13. nhz says:

  @12:
  bron zie 8/11.

  In de VS is er inmiddels betalingsachterstand bij iets van 80% van de 100% gefinancierde hypotheken die sinds 2006 zijn afgesloten. Betalingsachterstand betekent daar meestal dat men helemaal stopt met betalen en gratis wacht totdat de rechter de uitzettingsprocedure begint; met miljoenen foreclosures in de pijnlijn kan dat wel even duren, ondertussen kun je van het hypotheekgeld een nieuwe auto kopen of nog eens vet op vakantie. Gaan we hier ook krijgen, daar twijfel ik niet aan. Reken maar dat in bepaalde wijken dit straks het favoriete gespreksonderwerp op feestjes is, hoe je NHG/WeW kunt flessen.

 14. ll says:

  @ Doc, moeilijk verkoopbare huizen met NHG garantie.

  Hypotheken met NHG garantie zijn gesecuritiseerd, dus moet eerst worden uitgezocht waar de eigendomsrechten liggen.

  Kan wel even duren, want die blijken dus over de hele wereld ergens te liggen.

  Dus niet alleen in de US ?

 15. nhz says:

  overigens terugkomend bij het oorspronkelijke stukje: de Wilders stemmers krijgen dus precies waar ze om gevraagd hebben. Weet niet of ze daar nou blij mee moeten zijn: na vele jaren vooruitschuiven door de Balkenbende krijgen we nu een kabinet dat helemaal geen ambities meer heeft, behalve dan moslims op stang jagen en de bevolking bang maken met allerlei terrorisme verhalen. Plus natuurlijk de achterliggende ambitie om de veelverdieners in Nederland een paar jaar lang ongekend te laten profiteren voordat de economie helemaal instort.

  Ik ben benieuwd wat er eerder instort: dit kabinet of de poldereconomie.

 16. piep de clown says:

  Mooie artikel. Het leukste is dat er staat dat er 140.000 woningen te koop staan… Als je funda opent zie je dat dit al meer is dan 200.000

  http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_174197.z24/NVM__woningmarkt_Randstad_onderuit.html

 17. nhz says:

  ondertussen heeft clown Hukker nog meer prietpraat in de aanbieding:

  Het toezicht op de banken is doorgeslagen en werkt verlammend voor de Nederlandse woningmarkt. Dat stelt Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag.

  Hoewel banken de laatste maanden minder terughoudend zijn met het verstrekken van hypotheken, vindt de grootste makelaarsvereniging van Nederland dat het erg lang duurt voordat een hypotheekaanvraag wordt gehonoreerd. De doorlooptijd is toegenomen van zes naar acht weken. Het doorgeslagen toezicht op de banken lijkt verlammend te werken,” aldus Hukker.

  Wat we echt nodig hebben dat zijn dus van die vastgoed maffia onderkruipsels die 1000 hypotheekaanvragen per dag ongezien goedkeuren, zoals in de VS. Kijken of het aantal WeW claims met 800% in plaats van 80% omhoog kan. Niet grappig, eerder crimineel die Hukker 🙁

 18. Doc says:

  Weer off-topic. Ik hoorde op het RTL nieuws dat de hele wereld eigenlijk probeert zijn valuta zo min mogelijk waard te laten zijn om export te bevorderen.

  Er werd ook gezegd dat Europa dit niet zo makkelijk kan doen… Maar.. uiteindelijk zal een land toch de nadelige gevolgen ervaren van een lage valuta? Het lijkt me voor de koopkracht van de bewoners van dergelijke landen niet zo gunstig.. Ziet iemand de lange termijn gevolgen hiervan?

 19. piep de clown says:

  @ 20
  Begrijp je nu de hulp van China aan Griekenland… Zorgen dat de Euro niet valt en dit is ten gunste van de Yuan

 20. Risp says:

  Nieuwe Nederlandse cijfertjes over de huizenmarkt.”‘T gaat weer naar beneden.

  http://www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?titel=Herstel+woningmarkt+stokt&story_ID=531542

 21. nhz says:

  @20:
  voor de korte termijn gevolgen zie de prijs van diverse currencies gemeten in goud, bijv.
  http://tinyurl.com/34euzxc

  of de goudprijs in dollar/euro:
  http://www.kitconet.com/charts/metals/gold/2a-euro-us-5y-Large.gif

  De VS staat nu weer even aan kop in de race naar de bodem, maar EU is ook bezig om alles wat los en vast zit op te kopen (bijv. meer dan honderd miljard aan bijna waardeloze staatsobligaties van Ierland en Griekenland). Ondanks alle geblaat over deflatie is de officiele inflatie in de EU inmiddels alweer 1.8% (en in werkelijkheid natuurlijk véél groter).

  Als we nog even doorgaan zoals de afgelopen weken dan is het Weimar / Zimbabwe scenario de enige mogelijke uitkomst: iedereen met spaargeld gaat uitgewist worden, schuldenaars (een grote meerderheid) zijn voorlopig spekkoper en de grote kredietverstrekkers zijn TBTF dus die gaan via een achterdeur volledig gecompenseerd worden.

 22. nhz says:

  @21:
  onzin; de Chinezen leveren de Grieken een lading schepen, en de Grieken leveren de Chinezen een vrijhaven binnen Europa. Heeft NIETS te maken met steun voor de euro.

 23. ll says:

  Reactie, Brinkman kom uit je toren, voordat je eruit waait

  http://www.cobouw.nl/nieuws/2010/10/06/Elco-Brinkman-pleit-voor-sexy-producten.html

  Let wel 1 op de 18 koopwoningen staat te koop.

 24. nhz says:

  @25:
  yep, van die sexy produkten zoals de veel te dure energiezuinige woningen in een stadje bij mij in de buurt, met warmtepomp dus bijna gratis energie. Maar in de kleine lettertjes staat wel dat je tien jaar lang verplicht bent om de stroom voor de warmtepomp af te nemen bij een grote energieboer, die daarvoor dan 3500 euro per jaar rekent. En natuurlijk verboden ramen zomaar open te doen. En alle andere electra komt er dan nog bovenop want dat haal je niet uit een gewone warmtepomp. Mooi zulke gratis energie, ik snap dat Elco gaat watertanden van zulke oplichters constructies.

  Zou beter zijn als ze eens echt gaan vernieuwen, de bouwkosten kunnen met gemak 50% omlaag, en als we woningen dan ook nog wat kleiner maken dan kan de gemiddelde burger het weer zelf betalen in plaats van de buurman met de rekening op te zadelen. Sexy; alles draait om het uiterlijk en niet om de inhoud, blijkbaar.

  “Over de resultaten van die lobby was hij toch al niet tevreden en nu is ook nog eens het politieke klimaat geheel veranderd”

  krijg nou wat, gaat Elco pleiten voor een links kabinet??

 25. Claude says:

  Hukker: “Prijzen blijven onder druk staan. Markt trekt komende jaren ook niet aan. Daar zullen we aan moeten wennen”, zegt Hukker. ”

  en:

  “Het aanbod blijft mede zo groot, omdat veel verkopers maar niet omlaag willen met hun prijs. “Dromers bepalen hun prijs aan de hand van Funda, makelaar zou dan uit moeten leggen dat de woningen met hoge prijzen vaak al 2 jaar te koop staan.” ”

  Klare taal, ondanks de verwijzingen van dit is het moment (wat het bij 30 jaar lage rente wellicht ook wel is overigens, ook als de prijzen nog 10 à 15% omlaag gaan; wel zeker weten dat je ergens blijft wonen natuurlijk) en de HRA.

 26. Adamus says:

  Maar toch goed dat de huizenprijzen weer eens wat minder positief worden belicht

  Karel zei dat het fonds een ruime buffer heeft. 650 miljoen en daar is nu 35 van uitgekeerd. Het was niet echt een deprimerend gesprek met humberto op bnr.

 27. Adamus says:

  650miljoen buffer is dat op een bankrekening. Of ook nog ergens belegd 😉

 28. nhz says:

  @29:
  of misschien wel uitgegeven aan steekpenningen voor politici om de NHG grens te verhogen enzo. Niet dat het uitmaakt of het geld er echt is: WeW is TBTF en Karel weet dat.

 29. piep de clown says:

  @24
  Denk je dat ze het doen voor een paar schepen. Valuta, ze willen juist zo goedkoop mogelijk kunnen exporteren naar europa. Als Griekenland gaat wankelen, daalt de euro en stijgt dus de yuan (gekoppeld aan US dollar). Zoals eerder is gebleken.

  DUs wat jij zegt slaat nergens op. Volgens mij heb je cursus internationale economie nodig

 30. karel says:

  heeft iemand hier zeitgeist addendum weleens gezien ? daar komt een hoop aan bod hoe het allemaal beter zou kunnen .

 31. nhz says:

  @31:
  ik geef alleen maar aan dat het niks met currency steun te maken heeft, OMDAT de hele transactie currency neutraal is. Griekenland koopt 5 miljard aan Chinese schepen en China koop 5 miljard aan Griekse obligaties. Oftewel het is een politieke zet (blijkbaar heb je mijn eerdere reactie niet eens gelezen …).

 32. M says:

  Beste eigenaar van deze site,
  Zou u met mij in contact willen treden. Ik heb wellicht belangrijke informatie ter publicatie.
  Mvg,
  M

 33. Claude says:

  Heeft u tips of opmerkingen? mail: info@huizenmarkt-zeepbel.nl (wij geven geen advies!)

 34. Claude says:

  Dat staat dus aan de rechterzijde.

 35. Adamus says:

  China zet wat druk op USA op die manier. En betaalt Griekenland wat USD, kunnen ze daar oa GS van betalen. China wil ook wel wat us digits lozen toch?

 36. nhz says:

  @37:
  Nogmaals, China komt niet van dollars af want het is een transactie met gesloten beurs.

  Overigens, zou je G$ nog in geld moeten betalen tegenwoordig? Ik denk dat ze nou echt wel meer dan genoeg hebben daar, als je 100 miljoen ofzo per jaar verdiend wordt het toch wel moeilijk om alels uit te geven. Misschien dat ze daar afrekenen via politieke gunsten, een paar flinke eilanden inclusief debt slaves op een mooi plekje, of misschien wel je eerstgeborene …

 37. piep de clown says:

  @33
  Je maakt een fout nhz!!
  Griekenland is nu niet afhankelijk van ratingbureaus bij het aantrekken van geld. Ze krijgen 5 miljard aan geld. Waardoor ze uitstellen om weer geld te hoeven lenen bij de grote beleggers.

  Stel griekenland zou die 5 miljard uit de markt moeten halen. Dan zou ze keihard worden afgerekend door de markt. Verder zouden beleggers weer eerder gaan denken dat griekenland op omvallen staat, waardoor de waarde van de euro zou dalen. Dit heeft alles te maken met het niet laten vallen van de euro ten opzichte van de yuan.

 38. piep de clown says:

  @M
  Hahah, ben erg benieuwd naar je info…..!!! Delen maar

 39. nhz says:

  @39:
  theoretisch heeft het indirect wel wat invloed ja, maar 5 miljard is op het totaal wat Griekenland de komende tijd nog moet doorrollen erg weinig. Dus het enige effect lijkt me psychologisch, het idee dat de Chinezen voortaan het handje er onder houden; voor de goedgelovigen.

 40. nhz says:

  ondertussen hapt de goudprijs even naar adem, na de extreemste overbought stand die ik in jaren gezien heb. Het hele systeem kraakt in de voegen …

 41. piep de clown says:

  @ 41
  Vernieuwen van staatsobligaties is anders dan het extra aantrekken van nieuwgeld. Als vernieuwing gelijk is aan oude vrijval kun je zeggen dat de situatie gelijk blijft

 42. Martijn says:

  PdeC

  Begrijp je nu de hulp van China aan Griekenland… Zorgen dat de Euro niet valt en dit is ten gunste van de Yuan

  Je weet het lekker eenzijdig te belichten.

  En dan vervolgens gaan roepen dat mensen een cursus economie nodig hebben.

  Wat een clown.

 43. Martijn says:

  Dus het enige effect lijkt me psychologisch, het idee dat de Chinezen voortaan het handje er onder houden; voor de goedgelovigen.

  Dat is wel wat meer dan een “idee voor de goedgelovigen”, geeft duidelijk een intentie aan.

  Europa en China kunnen het beter vinden dan sommigen denken.

 44. Dawg says:

  @45 Martijn

  Toch is er iets wat ik niet goed begrijp. Je leest de laatste tijd steeds meer over de “currency war” tussen de grote handelsblokken: elk van die blokken probeert de wisselkoers van z’n munt naar beneden te krijgen om geen marktaandeel te verliezen. Lage rentestand, binnenlandse inflatie en zelfs elkaars schuldpapier opkopen zijn zo de tactieken.

  Van dat inflatoire beleid begrijp ik, in de context van een currency war dus helemaal niets. Als iets slecht is voor je internationale concurrentiepositie dan is het wel inflatie, want wat je aan internationale concurrentiekracht wint met een lagere wisselkoers verlies je weer door die binnenlandse prijsstijgingen.

  Hoe zie jij dat?

 45. Dawg says:

  @23 nzh

  Weerzinwekkend plaatje. Spaarders geworden wereldwijd genadeloos door ‘t putje gespoeld.

 46. nhz says:

  @45:
  China kan het goed vinden met iedereen die zaken wil doen; meer dan dat is het niet lijkt me. Waarmee ik het psychologisch effect niet wil bagatelliseren, want je kunt mensen tegenwoordig alles wijs maken.

  @46:
  even voor mijn beurt praten: het hangt natuurlijk af van wat voor economie je hebt. Als je alleen maar gebakken lucht en wapens produceert, zoals de Amerikanen, dan ben je totaal ongevoelig voor inflatie; immers de produktprijs is volstrekt willekeurig. Als een belangrijk deel van je produktiekosten bestaat uit grondstoffen en arbeidsloon dan is inflatie wel degelijk een probleem; al hebben ze dan in Europa ook niet in de gaten, want een groot deel van onze politici willen ook niks liever dan een waardeloze Euro ‘want dat is goed voor de economie’. Allemaal Keynesiaanse onzin die hopelijk binnenkort voorgoed begraven gaat worden. Daarnaast is ook van belang wat voor financiele positie de elite heeft: als ze veel spaargeld in de eigen munt hebben zal inflatie niet aantrekkelijk zijn, als ze veel meer schulden dan bezit hebben juist wél (en helemaal als het bezit is van het type dat van inflatie profiteert).

  @47:
  tja, soms zegt één plaatje meer dan duizend woorden.

 47. Dawg says:

  @46 nzh

  Whatever. Misschien is de angst voor deflatie zo groot dat gekozen wordt voor de vlucht naar voren: meer schulden en meer geld. The horror.

 48. Wilbert says:

  @5 Sam
  Er zit nog ruim 500 miljoen in de spaarpot van de WEW.

  Waarvan zo’n 10 miljoen gebruikt mag worden om huizen op te kopen, de rest moet volgens de WEW statuten over drie financiele instellingen worden gespreid en in staatsobligaties worden belegd (>=50%) of in bedrijfsobligaties, beide in eurozone en met minimaal AA rating.
  Ik vreesde een aantal maanden geleden dat die 500 miljoen volledig gebruikt zou worden om te ‘investeren’ in stenen. Dat zou namelijk bij een beetje serieuze daling de WEW reserves in EEn klap wegvagen, gelukkig valt dat mee.

  Maar goed, als die 500 miljoen op is dan kan de WEW zijn hand ophouden bij de achtervangers. Dat zijn op dit moment de staat (50%) en de gemeenten (50%). Per 1-1-2011 trekken de gemeenten zich terug als achtervanger, die zagen een aantal jaar terug de bui al hangen. Dan komen de eventuele verliezen dus voor 100% voor rekening van de staat, oftewel (zoals sommigen liever horen) de belastingbetaler.

 49. FT says:

  Wilbert,

  Waarvan zo’n 10 miljoen gebruikt mag worden om huizen op te kopen, de rest moet volgens de WEW statuten over drie financiele instellingen worden gespreid en in staatsobligaties worden belegd (>=50%) of in bedrijfsobligaties, beide in eurozone en met minimaal AA rating.

  Bedoel je een AA-rating? Of bedoel je een AAAAHHHHHH rating 🙂

 50. Ton says:

  Ben ik de enige die zo moe wordt van al babyboomende pvda/cda ‘hoogleraren’? (‘hoogleraar’ nu = docent mavo 30 jaar geleden, inflation, it’s everywhere…). Dat zijn diezelfde mafketels die de crisis niet aan zagen komen, die zaten te blaten dat de crisis ‘ons niet zou raken’, dat de overheidsschuld op laten lopen goed is voor de werkgelegenheid (hi-hi-hi-hi-hilarisch!). De echte hoogleraren draaien zich om in hun graf. Ik ken ze, ik heb er nog college van gehad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*