Hypotheekrenteaftrek niet heilig meer

Minister-president Balkenende sluit geen enkele optie meer uit om de economische crisis het hoofd te bieden. Ook een verhoging van de AOW-leeftijd en een ingreep in de hypotheekrenteaftrek zijn niet langer taboe, liet de CDA’er vrijdag doorschemeren.

‘We zullen niets uitsluiten’, aldus Balkenende. ‘We zitten in zwaar economisch weer. Dit hebben we in decennia niet meegemaakt. De problemen zijn van grote omvang. We kunnen niet zomaar doen van: dat trekt wel aan.’

De premier zegt dat de economische crisis van ‘verantwoorde beleidsreacties moet worden voorzien’.

De onheilstijdingen stapelen zich op. Gisteren meldde het CBS dat de industriële productie in december met 13 procent is gedaald ten opzichte van een jaar daarvoor. De Europese Commissie voorspelt een economische krimp van 2 procent voor Nederland.

PvdA-minister Bos van Financiën zei dat de financiële afspraken uit het coalitieakkoord ‘geen barrière’ vormen bij de onderhandelingen over de voorjaarsnota. De coalitiepartijen hebben afgesproken maatregelen te treffen als het financieringstekort boven de 2 procent van het binnenlands product uitkomt.

Het kabinet begint met de onderhandelingen over de voorjaarsnota als de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau bekend zijn. Het CPB publiceert die cijfers over anderhalve week. Voor Bos liggen alle opties op tafel, ‘inclusief het politiek onwaarschijnlijke.’

Een groep topambtenaren onder leiding van secretaris-generaal Ronald Gerritse van het ministerie van Financiën brengt in kaart welke mogelijkheden het kabinet heeft. Volgens Bos zijn Gerritse daarbij geen belemmeringen opgelegd. ‘AOW, eigen huis, sociale zekerheid, daar bemoeien de politici zich niet mee. Ambtenaren leggen alle opties op tafel, zonder dat er politieke barrières liggen. Daarna gaan we kiezen.’

bron: de Volkskrant

Share Button

18 Reacties

 1. Eric Zegt:

  Van mij mag de hypotheekrente aftrek regeling voor de zomer afgeschaft zijn!

  De HRA is een van de grootste oorzaken dat de huizenprijzen geexplodeerd zijn, het is nu tijd dat ze weer naar beneden komen.

  Tot welk niveau?

  Een modaal inkomen ligt rond de 30.000 bruto, doe dit keer 4,5 en je komt op 135.000 euro. Dit zou de gemiddelde huizenprijs in NL moeten zijn en het zou geen verplichting moeten zijn dat 2 fulltime inkomens nodig zijn om een normaal rijtjeshuis te betrekken.

 2. Frank Zegt:

  Aanpak hypotheekrente aftrek…jaja…in tijden dat het minder gaat,zoals de voorspellingen ernu naar uit zien,lijkt me een normale zaak.

  Ik stel een eerlijk afbouwend systeem voor;De starters van de laatste 2 jaar NIET aan te pakken op dat vlak.Diegene die reeds 3 jaar aftrek hebben met 10% te korten en zo lineair naar beneden.Voor mensen die langer dan 13 jaar hypotheekrente aftrek mag het meteen/per direct ophouden.De laatste groep heeft immers een forse overwaarde.

 3. Frank Zegt:

  Eigenlijk had men in het verleden al beter een soort van dergelijke constructie moeten laten werken.Die met overwaarde/aftrek hand in hand gingen en zo de markt beter onder controle had.

  Maarja,goed,achterafgeleuter.

 4. deniz Zegt:

  Ja ja, Hypotheekrente afschaffen en recessie is voorbij. Wat een onzin, weten jullie wel hoeveel gezinnen failliet gaan, ze zijn in Den Haag waarschijnijk heel blij met recessie, jah nu kunnen ze al die gezinnen helpen met een trap na. Voor sommige gezinnen is een eigen huis nog heilig.

 5. Karin Zegt:

  Ik hoop toch echt dat er nog politici zijn die hun verstand niet op nul zetten. Haal de hypotheekrente-aftrek weg en het gros van de gezinnen met een eigen woning heeft nauwelijks geld meer om de economie met aankopen te stimuleren. Iets wat nu juist hard nodig is. En de huizenmarkt stort versneld in. Wat een sukkels!

 6. johnny Zegt:

  Karin , dit hadden ze in de jaren 90 al moeten doen. De HRA heeft ons gebracht waar we nu zijn. Ellende dus.

 7. sd Zegt:

  Als de HRA wordt afgeschaft, zakken de prijzen relatief tot hoe ze nu zijn. Dus we zijn niks beter uit qua huizenprijs.

  Prijzen stijgen/dalen altijd aan de hand van hoeveel geld men heeft. Aangezien nu de ruimte meerderheid 2 inkomens heeft wordt daar de prijs op bepaald. Vroeger (>60jaar geleden) was er 1 inkomen, dus was daar de prijs op bepaald.
  Als salarissen stijgen => stijgen de prijzen
  Als belasting daalt => stijgen de prijzen
  Als HRA wordt afgeschaft => heeft men minder geld, dalen de prijzen, maar relatief gezien dus niet. Wellicht in het begin iets meer maar na verloop van tijd gebeurd er relatief gezien niks.

 8. xandr Zegt:

  Is er iemand die het verband ziet tussen dit nieuws, en het feit dat Bos de afgelopen tijd categorisch geweigerd heeft zich met de ingestorte huizenmarkt te bemoeien?

  Gokje: bestaande hypotheken blijven ongemoeid, nieuwe gaan naar box 3, 30% tarief. Met wat steunmaatregelen voor ernstig getroffenen.

 9. KariZ Zegt:

  Ik weet niet wat ze voor ogen hebben maar volgens mij zal praktisch elke maatregel inzake HRA een negatief bij-effect hebben.

  Ofwel voor bestaande huizenbezitters, ofwel voor (potentiële)instromers.

  Elk met hun eigen drukkende gevolgen op de huizenprijs.

 10. johnny Zegt:

  De bestaande HRA aftrek die zijn doel al vele jaren mist heeft zeker zijn invloed gehad op de huizenprijzen .

 11. Doorloper Zegt:

  Mensen hebben toch met hun volle verstand een huis gekocht? ik tenminste wel. Ik heb bewust jaren geleden juist een ‘goedkoper’ huis gekocht wat ik ook zonder HRA kan betalen, maar als alleen maar rond kunt komen met de HRA dan heb je dus een bewust groot risico genomen. Iedereen weet/wist dat deze subsidie ooit eens zal/zou verdwijnen.

  Bij afschaffing houden we in NL jaarlijks zo’n 12 miljard p/jaar over volgens mij, dus daarmee kunnen we de eerste jaren wel enkele probleemgevallen mee ondersteunen.

 12. sven Zegt:

  De huizenmarkt MOET de genadeklap krijgen.

  De bataalbaarheid is TOTAAL weg.
  Degene die als laatst de huizenmarkt is ingestapt zitten op de top van het pyramidespel en zijn de sjaak.

  WEG MET DE HYPOTHEEKRENTE AFTREK !

 13. DJ Zegt:

  Wie kan de feiten achterhalen van de HRA-afschaffing in Zweden in de jaren negentig. Volgens mij gingen de prijzen daar door de helft. Na 5 jaar werd het oude niveau weer aangetikt.

 14. xandr Zegt:

  Ding ding ding! DEpressie. Volgens het IMF althans:

  [Bloomberg]
  IMF Says Advanced Economies Already in Depression
  http://tinyurl.com/bl54ud

  En voor de liefhebber, tickerguy legt nog even uit wat een depressie is, en dat het de schuld van de overheid is:
  market-ticker.org/…-Not-An-R-Folks.html

  Ik blijf erbij: -80%

 15. Eric Zegt:
 16. Me Zegt:

  De HRA zou direct een enorme belastingverlaging moeten betekenen. Deel 15 miljard maar eens op 7,5 miljoen werkenden. Gemiddeld 2000 euro per werkende per jaar. Hoe bedoel je sigaar uit eigen doos…

 17. renee Zegt:

  Ik las net op internet dat “onze premier” het nu weer niet van plan is. Zelf ben ik voorstander om het boven de 500 ton af te schaffen als de crisis over is, en dan op termijn het max bedrag op 300 ton gaan zetten. Wat mij echter opvalt is dat het kabinet niet meer weet wat ze nu wel en niet moeten doen. In plaats van nadenken en gewoon geld pompen in infrastructuur en de bouw van nieuwe verzorgingshuizen ed gaat men wanhopig verder met het geld geven aan banken (zonder echte tegenprestatie) en het plukken van de burgers en onrust maken. Wat jammer dat er morgen toch geen verkiezingen zijn. Dit soort amateurs zou toch gewoon direct moeten opstappen.

 18. mark Zegt:

  HRA is inderdaad een sigaar uit eigen doos.
  Het op dit moment afschaffen is inderdaad heel slecht. Binnenkort krijgen heel veel mensen een hogere hypotheekrente voor hun 2de termijn. Dit gaat al vele slachtoffers maken. Beter is het om bij betere betaalbaarheid de HRA af te schaffen.
  @renee, De steun aan de banken is heel erg. Maar helaas, het laten omvallen van systeembanken kan gewoon niet.

Laat een reactie achter

Opgelet:Het is niet toegestaan om teksten te plaatsen die auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit mag alleen als er toestemming is gegeven door de auteur. Hetzelfde geldt voor beeld.

Uw reactie moet worden goedgekeurd en daardoor kan het even duren voor hij voor anderen verschijnt. Het is niet nodig om uw reactie nogmaals te plaatsen.