Rabobank ziet herstel huizenmarkt

Piet Moerland, de nieuwe bestuursvoorzitter van de Rabobank, ziet herstel van de Nederlandse huizenmarkt in de tweede helft van 2010.

Lees meer over de Rabobank en de huizenmarkt


Piet Moerland Rabobank

Het IMF noemde Nederland met name als land waar de huizenprijzen nog flink kunnen dalen. Hoe denkt u daarover? ‘Daar ben ik eerlijk gezegd niet zo somber over. In Nederland hebben veel mensen een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Als die mensen om wat voor reden in de problemen komen, kunnen ze veel langer aan hun verplichtingen voldoen als ze slechts rente betalen dan mensen die daarnaast ook nog moeten aflossen. 

Lees verder op de site van Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
46 comments on “Rabobank ziet herstel huizenmarkt
 1. Knospe says:

  Wanneer zelfs banken de inflatie na de geldcreatie als oplossing gaan zien dan is dat een veeg teken.

 2. KariZ says:

  ‘In Nederland hebben veel mensen een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Als die mensen om wat voor reden in de problemen komen, kunnen ze veel langer aan hun verplichtingen voldoen als ze slechts rente betalen dan mensen die daarnaast ook nog moeten aflossen.’

  Krankzinnige opmerking, de mentaliteit die deze crisis heeft veroorzaakt in een notendop… Lange termijn visie ho maar.

 3. kees says:

  Moerland: In Nederland is dat niet het geval, omdat de spaarrentes nog altijd relatief hoog zijn

  LOL bejaarden willen ze afschepen 1.25% voor meer dan 200K.
  Ze zijn de Triodos niet 😛

  “Wilt u dat Eureko de lening van Rabo terugbetaalt nu het geld heeft gekregen voor PZU?”

  Eureko heeft het geld niet of ze voorzien nog meer problemen en dan hoeft het niet meer gecommuniceerd te worden dat er nog meer geld van Rabo naar Eureko moet.

 4. MikeStrike says:

  En weer een nieuwe rijzende ster in de race voor de pinokkio award.

 5. Jan says:

  Rabobank. Een bank met ideeën.

  😛

 6. Boefke says:

  Mijn mond valt open van verbazing…….

 7. kees says:

  breek me de bek niet open.

 8. leerling says:

  Bovenstaand waren ook de woorden van L.v.M.

 9. Spaarvarken says:

  “In Nederland hebben veel mensen een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Als die mensen om wat voor reden in de problemen komen, kunnen ze veel langer aan hun verplichtingen voldoen als ze slechts rente betalen dan mensen die daarnaast ook nog moeten aflossen.”
  Het is mi. juist anders om. Mensen met een aflossingvrije hypotheek hebben veelal niet de financiele mogelijkheden om af te lossen. Geen ‘rek’ meer in het budget.

  Mensen die wel aflossen zouden in theorie tijdelijk kunnen stoppen met aflossen en uitsluitend rente betalen. Zij kunnen voordeel halen de capaciteit die zij hebben als gevolg van het aflossen.

  Maar ja…. dat is geen Rabo-logica.

 10. kees says:

  Mensen die wel aflossen zouden in theorie tijdelijk kunnen stoppen met aflossen en uitsluitend rente betalen.

  dat was 40 jaar geleden wel de filosofie van de Rabo (boerenleenbank) en het kwam dan ook voor.
  Nu wordt dat alles vanuit Utrecht bepaald en niet meer lokaal.

 11. Victorino says:

  Complimenten aan de heer Moerland, dit is het type statement dat we van een topbakier verwachten: de belangen verdedigen, zonder gezichtsspieren te bewegen.

  “Verder is het zo dat de woningmarkt structureel gezond is. Er is meer vraag dan aanbod.”

  Dat is een gevaarlijke, was het aanbod op Funda niet juist explosief gestegen en het aantal verkopen implosief gedaald?

 12. John says:

  Inderdaad een verbazingwekkend domme opmerking voor iemand op een dergelijk niveau,
  Zelfs voor iemand met een beperkte verstandelijke vermogens is het duidelijk dat de grootste problemen te verwachten zijn bij de mensen die volledig aflossingsvrij financieren.
  Deze aflossingsvrije leningen zijn vaak al naar maximale maandelijkse draagkracht bij het toen geldende rentepercentage afgesloten.
  Wanneer hypotheken over 3 jaar tegen 10% hernieuwd moeten worden, zijn de poppen pas echt aan het dansen.

 13. Scheefhuurder says:

  Gebruikelijke ongefundeerde peptalk met als doel het sentiment te beinvloeden. Ook gevaarlijk want het beoogt onwetende starters de huizenmarkt op te jagen (netter gezegd: de vraag positief te beinvloeden) met een totaal onjuiste voorstelling van zaken en het naar voren halen van zaken die mogelijk en pas op langere termijn gaan spelen (inflatie, vraag groter dan aanbod). Bekende truc. NVM doet hetzelfde. Begin dit jaar ‘voorspelde’ NVM een opleving in 2e helft 2009: met als conclusie dat het goede tijd is om in te stappen. Ik zie uit naar de 3e kwartaal cijfers om vast te stellen wat daarvan is uitgekomen. Opmerking over aflossingsvrij spant de kroon, daar is op deze draad al genoeg over gezegd: aan de ene kant onbegrijpelijk dat iemand op dat niveau zulke uitspraken doet, aan de andere kant: als je markt wilt beinvloeden moet je dat juist doen via je ceo of ander topfiguur.

 14. karel says:

  kan die poll veranderd worden ? van die 10% is toch allang geen sprake meer dat stadium zijn we al voorbij…

 15. kees says:

  tsja, in een planeconomie is er altijd te weinig van spulletjes als het de elite er beter van denkt te worden.
  Rabo doet geloof ik niet zoveel in o.g. 😛

 16. Zilver says:

  ‘In Nederland hebben veel mensen een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Als die mensen om wat voor reden in de problemen komen, kunnen ze veel langer aan hun verplichtingen voldoen als ze slechts rente betalen dan mensen die daarnaast ook nog moeten aflossen.’

  Heeft die idioot de lagere school wel afgemaakt?
  Ik ben blij dat ik geen cent bij de Rabo heb staan in elk geval.

 17. bankschroef says:

  ‘t zou natuurlijk altijd weer wat kunnen aantrekken…na een flinke instorting.
  Andere woorden kun je vanaf die stoel ook niet verwachten.
  En toch wel een mooi betaalbaarheidsvisioen dan.
  En met het zicht op een PVV CDA VVD kabinet bankiert het ook wel lekker.
  …we wachten het allemaal rustig af, tegen die tijd zitten we hier nog wel. Balkenende moet wel opschieten met z’n kabinetsval, anders blijkt opeens het geurtje van Wilders uitgewerkt, want als iemand van de HRA af wil dan is het Pechtold wel, en dat willen we toch niet mensen? “Nee, nee, blijf van onze centjes af”. En dan gaan we het ‘klootjesvolk’ (huurders) toch lekker verder opjagen? Mevr Dekker weer terug. Goed nieuws zal dat zijn. Leve de marktwerking, hoezee! En groothypotheek bezitter…vraag uw wijze bankier straks ook maar om een stemadvies, dan komt het helemaal goed.

 18. Jas Verstoppen says:

  De Raaabooo gaat het doen!
  (tig x)

  Allemaal!

  http://www.youtube.com/watch?v=uBEexAcH37o

 19. Jeff says:

  Ik ben een starter op zoek naar een koopwoning samen met mijn vriendin. Zitten nu in een huurwoning waar we graag uit willen. Heb een huis gezien in buitenwijk van Rotterdam voor een vraagprijs van 249500. Wat zou een goede aankoopprijs zijn?

  225000?

  Vind het erg lastig welke verhalen ik nu moet geloven. Op dit blog vind je voornamelijk nagatieve reacties. Logisch aangezien dit blog over de zeepbel gaat. Kan me ook wel vinden in de positieve argumenten die men elders kan vinden.

  Reden waarom mensen als ik zich op dergelijke fora bevinden is de zoektocht naar een stukje bevestiging. Kunnen jullie me hiermee helpen?

 20. Jas Verstoppen says:

  @18 Zolang er een ‘Greater Fool’ is die jouw te dure huis straks weer wil kopen is er weinig aan de hand.

  De kans is echter groot dat dit straks niet het geval is en dan kun je misschien beter nog blijven huren, sparen en afwachten wat de markt doet. Als je de woning toch wilt kopen zou ik niet slechts 10% onder de vraagprijs gaan zitten maar eerder 20-30%.

 21. Jeff says:

  @19

  En als ik er 30 jaar in wil blijven wonen? Huur wordt ook alleen maar hoger en woongenot is niet optimaal.

  Ben begonnen met bieden op 200k maar daar wilde verkopende partij geen tegenbod op doen. Zit nu op 220k

  Vind het erg lastig om in te schatten wat de markt gaat doen. Sta zelf meer achter de argumentatie dan met verwacht dat inflatie gaat stijgen en dus ook ook huizenprijzen.

  Het betreft een hoekhuis met 300m2 grond en hele dag zon in de tuin. Ben er van overtuigd dat grondprijs in Rotterdam wel redelijk stabiel blijft.

  Lees hier veel over verwachte dalingen van 20%-40%. Maar hebben we het dan over vrijstaande huizen in kleine dorpjes? Of ook over de grote steden?

 22. Bert says:

  @20 “Vind het erg lastig om in te schatten wat de markt gaat doen. Sta zelf meer achter de argumentatie dan met verwacht dat inflatie gaat stijgen en dus ook ook huizenprijzen.”

  Er zullen heel veel verkopers zijn die nog niet willen toegeven dat de huizenprijzen zullen dalen, en de makelaar zal bij elk bod tegen jou zeggen dat het een belachelijk bod is.

  Maar dat terzijde, heb jij goed nagedacht over de manier van financiering?
  – 1 salaris of 2
  – maximaal geleend?
  – geld achter de hand

  Wat gebeurt er als 1 van jullie beide werkloos raakt?
  Wat gebeurt er als jullie uit elkaar gaan?

  Bedenk in ieder geval goed,dat er genoeg redenen zijn waarom de huizenprijzen iig op korte termijn niet zullen stijgen (en dus misschien juist wel dalen).
  – werkloosheid neemt toe
  – Banken geven moeilijker leningen
  – Er staan zo’n 200.000 huizen te koop, vergelijk met 1998 toen stegen de huizenprijzen met 20%, maar toen stonden er dus slechts zo’n 20.000 huizen te koop.
  – De overheid moet binnenkort fors gaan bezuiningen en daarbij zal de HRA ook aan bod komen. En stel dat ze deze ontzien, dan zullen er echt wel andere lasten omhoog gaan.

  Wat iig belangrijk is dat je het huis voor langere tijd wil bewonen (intentie), want denk dat het een illusie is om te denken dat jij na een paar jaar er in te wonen de k.k. weer hebt terugverdiend……

 23. kees says:

  @20
  Als je het huis wilt hebben en je kent de buurt: kopen. Die laatste 20K gaat je ook niet redden.
  Alleen de lage rente, vast voor periode van 30 jaar ga je niet krijgen.

 24. allert says:

  @20, gaat overal redelijk gelijk op. heb eerder al verkondigd ga niet voor de maximale down maar wel voor voldoende. -20% wordt komend jaar heel reëel in de meeste plaatsen en prijsklassen.
  Heb 2x geboden op -15% en beide huizen zijn uiteindelijk voor amper meer weggegaan. Dat is wel een nadeel van redelijk laag bieden, de verkoper zakt wel maar gunt je het huis niet meer.

 25. allert says:

  @23, dat is -20% t.o.v. de top begin 2008.

 26. M says:

  @Jeff

  De prijs is niet het allerbelangrijkst. Basis is dat je van plan bent er een tijd wil blijven wonen, de maandlasten goed kan opbrengen en zeker bent van je baan.
  Het slechtste scenario waar je in terecht kan komen is dat je koopt, de prijs verder zakt, jij tegelijkertijd je baan kwijt raakt waardoor je een achterstand oploopt en gedwongen moet verkopen met verlies.
  Verder zegt de vraagprijs me weinig. Misschien is ie al redelijk scherp, misschien is ie juist nog veel te hoog.
  Kijk eens naar wat een vierkante meter van hetzelfde type woning in dezelfde regio deed op de top van de markt en trek daar een procent of 20-30 af. Dan heb je een redelijke prijs denk ik.

 27. M says:

  Verder wat Kees zegt. Ik weet niet hoe lang je er wil blijven, maar als je 10 jaar woont hoef je bij de aankoop niet al te druk te doen over 10k meer of minder.

 28. Jeff says:

  Dank voor jullie adviezen. Stel het zeer op prijs.

  Hypotheek zal worden gebaseerd op 2 salarissen. Allebei vaste banen met veel zekerheid. Wil geen tophyptheek, is ook niet nodig. Kijk puur naar de maandlasten. Wil deze ook bruto kunnen betalen als de HRA er ooit af gaat. Is natuurlijk nauwelijks in te calculeren of je relatie uitgaat of dat je je baan verliest. Klein beetje risico nemen is ook niet erg. 🙂 Ben niet van plan te verkopen op korte termijn. Wil er lange tijd in wonen.

  Zat te denken aan 50% aflossingsvrij op variable rente. 50% banksparen 15 jaar vast. Verschil variabele rente tov vast zet ik apart op een spaarrekening. Zodra rente stijgt zet ik hem vast.

  Voor/tegenstanders?

 29. bankschroef says:

  @19 De vraagprijs alleen zegt niet zoveel.
  Je kunt evt bij het kadaster de prijs van recente verkochte huizen in de buurt opvragen.
  Durf een stuk lager te bieden, maar inderdaad het allerbelangrijkste: eerst de eigen gezinsfinanciën bekijken, de betaalbaarheid en haalbaarheid op termijn, niet uitgaan van de HRA, misschien lang rentevast kiezen, met aflossen, veilig ouderwets financieren dus. Dat zou ik doen. Dus eerst kijken hoe je wilt leven; wordt geen bankslaaf, banken zijn meedogenloos als het erop aan komt. Is het dan eigenlijk te duur dan moet je het gewoon niet doen. Het feest van de afgelopen 10 jaar is echt afgelopen. En houdt voor jezelf wat je maximaal te besteden hebt, makelaars spelen nogal eens onder één hoedje. Succes.

 30. kees says:

  @27 dat aflossingsvrije snap ik niet. Mises heeft dat geloof ik ook, maar waarom niet gewoon aflossen?

 31. Gofer says:

  Een vraag voor huizenkopers en huizenbezitters :
  Wat gebeurt er als je de 30 jaar HRA hebt verbruikt met je woonlasten?
  Vanaf 2001 is deze regel ingevoerd, dus in 2031 moeten er veel huizen op de markt (gedwongen) verkocht moeten worden.
  Indien de HRA regels veranderd worden, kan je het geld van het banksparen (bijv over 15 jaar, Jeff) dan nog wel fiscaal optimaal benutten ?
  Ik zelf werk en betaal belasting in het buitenland, dus geen HRA voor mij. Met de nominale 20% luchtbel en 30% HRA die ik mis loop zijn de huizen (minstens) twee keer te min voor mij.
  Daarom huur ik.
  Veel dank aan die het mij kan uitleggen.

 32. M says:

  @27 dat aflossingsvrije snap ik niet. Mises heeft dat geloof ik ook, maar waarom niet gewoon aflossen?

  HRA?

 33. M says:

  Vanaf 2001 is deze regel ingevoerd, dus in 2031 moeten er veel huizen op de markt (gedwongen) verkocht moeten worden.

  Zoveel mensen hebben hun rente niet voor 30 jaar vastgezet hoor. En mensen blijven ook lang niet altijd 30 jaar in hetzelfde huis wonen. Bovendien kan men op deze verandering echt wel tijdig inspelen binnen die 30 jaar, dus zo’n vaart zal het niet lopen.
  Met de huidige monetaire koers al helemaal niet: als we zo doorgaan hebben we over 30 jaar minstens een nul aan de bankbiljetten toegevoegd, als het er niet meer zijn.

 34. Gofer says:

  Hypotheek Rente Aftrek

 35. Gofer says:

  Dat nulletje aan de bankbiljetten kunnen we ook toevoegen aan de woonlasten en aan het inkomen, dus er zal niet veel veranderen denk ik.

 36. M says:

  Jawel, dan verandert er juist heel veel. De schuld blijft immers in het oude bedrag, dus zonder nul staan. Zal niet al te veel verkoopdruk geven denk ik.

 37. Gofer says:

  Ik hoop dat je gelijk hebt, maar de inflatie is het hoofd doel van de ECB. Als er een nul wordt toegevoegd, zal er ook een nul worden toegevoegd aan de rente.

 38. bankschroef says:

  @27, ik ben tegenstander. Je financiering klinkt als het achterhaalde verhaal.
  Dat deel van je huis wat je hebt afgelost is echt van jouw. Zonder aflossen blijft die schuld daar maar staan en je bankspaarbedrag wordt weer uitgezet in de kredietmarkt, het voelt niet goed, het klopt ook niet. Krediet op krediet stapelen is de oorzaak van de…
  Op 2 salarissen financieren zou ik ook niet doen, 1,5 max. Maar goed, ik heette op feestjes altijd een schijtert te zijn, nu ben ik de lachende. Ik schrijf hier niet om negatief te zijn maar om bij te dragen aan het inzicht in het nut van behoedzaam financieren op lange termijn en uitgaven voor het leven. Vroeger was een bank daar nog wel mee een beetje begaan, nu in de verste verte niet meer.

 39. bankschroef says:

  @36 inderdaad, denk niet dat je het allemaal voor niks gaat krijgen.

 40. Wasibi says:

  Rabobank is just buying time..
  Niet alleen DSB is aan het zakkenvullen geweest:-)

 41. kees says:

  @37
  “Vroeger was een bank daar nog wel mee een beetje begaan, ”
  De Rabo heeft er al minstens het laatste decennium geen moeite meer mee. Was het eerst nog in de te saneren branches -als landbouw, meubelindustrie bv- nu valt blijkbaar de huizenmarkt er ook onder.

  Bovendien: vaste betrekking bestaan niet meer.

  Als tweeverdiener moet je per jaar een substantiëel bedrag over kunnen houden of is dat al gebeurd. Als voorschot op afschaffen hra zou ik al het spaargeld meteen gebruiken.
  Ook voor aanpassingen meteen eigen geld.
  Mooiste is natuurlijk die 50% zelf te hebben.

 42. Bah. Lees dit:
  http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.ListAll&bID=513147824

  Hypotheken zijn ‘Financial Weapons of Mass Destruction’
  —Luna, me or the world?

 43. John says:

  Ik zou lang financieren voor 15+ voor beide delen willen adviseren. Het oversluiten bij een stijgende rente (die er zeker gaat komen) zal je meer gaan kosten dan het nu vast te zetten.
  Zorg verder dat je zo snel mogelijk een buffer van 2* je de brutojaarlasten aanlegt.

 44. M says:

  John,

  Welke vooruitzichten en logica garanderen een hogere rente?

  Los daarvan kan je je afvragen hoe lang de rente nog laag blijft en hoeveel je in die tijd kan sparen door variabel te financieren.
  Als de rente gaat stijgen zal hij hoogstwaarschijnlijk nog voor het verstrijken van de komende 30 jaar ook weer zakken.

  Australië heeft overigens net de rente verhoogd. Daar staat tegenover dat in Zweden nog steeds gestoeid wordt met een negatieve rente.

 45. Martin says:

  Als je aan het hoofd van een bank of makelaarsorganisatie staat moet je goed kletspraat kunnen verkopen. Wat je organisatie presteert is van ondergeschikt belang. Kijk naar Zalm, kortgeleden nog aan het hoofd van een ploegje zwendelaars, en later aan het roer van de Staat der Nederlander, en kapitein Bos zegt: deze bootsman daar kun je je schip aan toevertrouwen.

  En deze foto bij dit artikel, ik dacht eerst even dat het generaal Hukker was, winnaar van de gouden Pinokkio, en nu al Neerlands grootste kulverkoper van de 21e eeuw.

  Allemaal hebben ze evenveel inhoud als captain Iglo, een hoop bombarie maar het is gebakken lucht met een korstje.

 46. kees says:

  44
  globaal geld lenen,in Zweden bv en huis financieren elders. Zie ik dat verkeerd?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*