Hypotheekcrisis breidt uit naar nieuwe categorie huizenbezitters

for saleDe hypotheekcrisis in de Verenigde Staten dreigt zich uit te breiden naar woningbezitters met hogere inkomens. Volgens The New York Times heeft 12% van de mensen met een Alternative A-hypotheek een betaalachterstand. De crisis beperkte zich vooralsnog tot de veel risicovollere subprime-hypotheken, waarvan de bezitters over minder inkomsten beschikken.

Veruit de meeste Amerikaanse woningbezitters hebben een prime-hypotheek afgesloten. In deze categorie heeft al 2,7% moeite met aflossen. Investeerder Thomas Atteberry voorspelt in The New York Times dat de impact van deze nieuwe ronde van de crisis groot zal zijn. Het betreft meer mensen en duurdere huizen.

De uitbreiding wordt veroorzaakt door daling van de huizenprijzen en de algehele economische teruggang. Illustrerend was de operatie van de overheid die nodig was om hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae te redden. De banken bezitten of garanderen ongeveer 50% van alle Amerikaanse hypotheken. De werkloosheid steeg in juni tot het hoogste niveau sinds 2004, tot 5,7%. Ook het consumentenvertrouwen is weinig hoopgevend.

bron: de Volkskrant

grote verliezen in diverse staten USA

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*