NHG: record verliesdeclaraties ondanks koerswijziging

In het derde kwartaal werden er 1.336 verliesdeclaraties ingediend bij stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, de uitvoerder van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Dit is zestien procent meer dan een jaar geleden in het derde kwartaal (1.149) en het hoogste aantal sinds de start van NHG in 1995.

Dat dit in absolute aantallen het slechtste kwartaal ooit was voor de NHG vertelt echter niet het hele verhaal. Dat in de eerste drie kwartalen van dit jaar 5% meer declaraties werden ingediend dan in dezelfde periode van vorig jaar -zoals het persbericht meldt- is ook niet het volledige verhaal.

Samenhang met aantal verkopen

Om een verliesdeclaratie in te dienen moet eerst een woning zijn verkocht. En dit jaar werden in de eerste acht maanden (cijfers september zijn nog niet beschikbaar) bijna 38% meer woningverkopen geregistreerd door het kadaster. Omdat huizenprijzen vrij vlak waren in die periode staan er nu niet veel minder mensen onder water dan een jaar geleden. De werkloosheid verschilt ook niet significant van vorig jaar en ik heb geen berichten gehoord dat mensen ineens niet meer zouden scheiden, wat de belangrijkste reden van gedwongen verkoop is.

Dat betekent dat er in plaats van de 3.603 declaraties in de eerste negen maanden er ongeveer 4.750 hadden moeten zijn, een verschil van bijna 1.150, of 24%

Bij een gelijkblijvend beleid van NHG zou je dus verwachten dat er in de eerste drie kwartaal van dit jaar ongeveer 38 procent meer verliesdeclaraties zouden zijn ingediend bij WEW, niet slechts 5 procent. Dat betekent dat er in plaats van de 3.603 declaraties in de eerste negen maanden er ongeveer 4.750 hadden moeten zijn, een verschil van bijna 1.150, of 24%.

Stichting WEW maakte vorig jaar een aantal maatregelen bekend die de verliezen uit gedwongen verkopen moesten terug dringen. Zo is onder andere  de definitie van wat een maximaal verantwoorde lening is, wanneer na een scheiding de hypotheek door 1 persoon moet worden gedragen enorm opgerekt. Ook stelde WEW 20 miljoen uit eigen middelen beschikbaar om leningen deels af te schrijven zodat er niet tot verkoop hoeft te worden over gegaan. Deze maatregelen lijken dus effect te sorteren, want het aantal gedwongen verkopen ligt inmiddels bijna een kwart lager dan ik zou verwachten op basis van de ontwikkelingen in de markt.

De wonderbaarlijke trendbreuk in het fondsvermogen waar ik vorig kwartaal al vrij uitgebreid vraagtekens bij had zet in het derde kwartaal door. Stichting WEW benadrukt in haar persbericht zelf ook meermaals dat het ondanks deze stijging van het vermogen verwacht dat er nog een daling in het verschiet licht. De grafiek met een prognose voor de komende jaren is flink aangepast ten opzichte van die in het bericht over het eerste kwartaal van dit jaar. In onderstaande grafiek heb ik beide prognoses naast elkaar gezet.

In deze grafiek kun je zien dat de stichting inmiddels een minder snelle daling van het vermogen verwacht, maar ook een minder snel herstel. Waar in april nog werd gedacht aan een fondsvermogen van zo’n 900 miljoen euro in 2023, is dat inmiddels bijgesteld naar zo’n 800 miljoen in 2024. Dit is overigens niet hoe FTM de toekomst van het fondsvermogen ziet.

herzieningNHG

 

Kleiner deel schade uitgekeerd

Van de gehonoreerde verliesdeclaraties werd afgelopen kwartaal gemiddeld 92,2% van de geleden schade vergoed, ruim lager dan de 95,7 procent van voorgaand kwartaal. Door deze lagere uitbetaling daalde het gemiddelde uitgekeerde verliesbedrag vrij fors van 38.747 naar 36.699 euro. De gemiddelde ingediende (gehonoreerde) verliesdeclaratie bedroeg echter 39.803 euro tegen 40.541 vorig kwartaal, wat een aanzienlijk kleinere daling betekent.

bron: Woningmarktcijfers

Share Button

admin

454 Comments

 1. dr.t:
  Nog geen twee jaar geleden werd juist geroepen dat de NL se overheid failliet zou gaan t.g.v. de NHG.
  Weer een ‘zeepbelletje’ minder.

  Als je de liquiditeitsprognose bekijkt, dan zie je dat ze voor de komende 3 jaar nog zo’n 150 miljoen denken te dalen. En ze zijn altijd heel positief bij het WEW.
  Verder hebben ze natuurlijk de regels aangepast.

 2. By the way Ce: ik noem corporate fascism het samengaan van de macht van de regering met de bedrijven, waarbij de belangen van de bedrijven worden vertegenwoordigd door de regering op corrupte manier, en waarbij de bedrijven boven de wet staan. (en dat de wet ten behoeve van de bedrijven wordt aangepast) Ook staan inderdaad de media ten dienste, of zijn de hersenspoelers van de bedrijven.

 3. mafketell: En hoeveel ( onverkoopbare ) huisjes staan er op de balans van de NHG ?

  Geen natuurlijk. Je kunt pas bij de NHG aankloppen als het huis verkocht is.
  NHG heeft wel inzicht in de betaalachterstanden bij de geldverstrekkers en weten dus wat er onderweg is.

 4. mafketell:
  Voor Maria en Franzel

  Bankenvrienden …..

  http://www.groene.nl/artikel/bankvrienden

  Met dank! 🙂 Maar het is natuurlijk wel juist voor iedereen anders dan Maria und den Franzel! Die weten dit onder andere. Bovendien gaat mijn link http://www.youtube.com/watch?v=ww0OPmqrurc wel even wat verder, en zou ik tegen Ewald van Engelen zeggen: kijk die eens! Het grote ontbrekende punt in de redenaties van Ewald is de totaal kromme situatie hoe het geld wordt gecreerd, en de centrale banken. Als je de diepe oorzaak niet noemt heeft de rest geen zin. Dit geldt ook voor de bubbel in de huizenmarkt.
  Je kunt oneindig in allerlei variaties en details blijven lullen over de huizenmarkt, of je kunt proberen om te kijken wat er uiteindelijk tevoorschijn komt als je alle gordijnen van misinformatie en hersenspoeling een voor een wegschuift.
  Als je dit hebt gedaan dan zie je dat dit blog nuttig is om ook feitelijke ondersteuning te krijgen “op de grond” waarop je verder kunt bouwen.
  Helaas houd het blijlkbaar niet op bij de centrale banken en de Rothschilds. Dr is nog veel meer, maar als je video begrijpt ben je een heel stuk verder.
  IK ben het maar met 1 ding niet helemaal eens: bussiness cycles blijf je houden, alleen worden ze niet (bewust) versterkt door de banksters.

 5. @ artikel

  Terwijl de overbiedingen door de straten heen gutsen
  En huizenprijzen in ALLE segmenten stijgen
  Neemt het aantal verliesdeclaraties fors toe.

  😨😜😝😛😳😛😫😙😢

 6. Nvm waarschuwt nu wel om geen kat inde zak te kopen.
  Kennelijk komen die ook op de appeltaarten af.
  Neem daarom als koper een nvm Makelleugenaar mee

  En vraag meteen hoe slim die Z nou was uit 2011 🐱

 7. Juan belmonte: Neemt het aantal verliesdeclaraties fors toe.

  Zoals ze zelf al aangeven moet het ergste nog komen. Toe nu toe valt het eigenlijk mee, ze hadden verwacht dat dit jaar de pot leger zou worden maar t/m Q3 lijkt dat er nog niet op.

  In hypothekenland ontstaan betaalachterstanden over het algemeen binnen 2 jaar of ongeveer na 7 jaar.

 8. Juan belmonte: Neemt het aantal verliesdeclaraties fors toe.

  Verlies is in normale handelsbegrippen het bedrag wat je bij verkoop minder krijgt als je voor iets betaald hebt.

  Verlies is in huizenland het bedrag wat je bij verkoop minder krijgt als de hoogte van de hypotheek.

  Als je bij aankoop van een huis onderwater begint door een hoge hypotheek, ben je dus veel kans een potentiéle verliezer.

 9. Voerman: Verlies is in normale handelsbegrippen het bedrag wat je bij verkoop minder krijgt als je voor iets betaald hebt.

  Verlies is in huizenland het bedrag wat je bij verkoop minder krijgt als de hoogte van de hypotheek.

  Als je bij aankoop van een huis onderwater begint door een hoge hypotheek, ben je dus veel kans een potentiéle verliezer.

  Geen tien procent winst maken (kosten koper) is lange tijd al ‘verlies’ geweest inderdaad. Best bijzonder eigenlijk.

 10. Voerman: Verlies is in huizenland het bedrag wat je bij verkoop minder krijgt als de hoogte van de hypotheek.

  tufkaj,

  Winst is opbrengst min gemaakte kosten, aankoopprijs is een deel van die kosten, maar niet alles.

  Het gaat ook niet om verlies of verlies, maar over restschuld in dit geval (NHG).

  Totale kosten – totale opbrengsten / aantal maanden in bezit kun je zien als woonkosten die met huur te vergelijken zijn.
  Dat komt bijna nooit boven nul uit (wel bij het huis dat wij in 1998 kochten en in 2000 verkochten).

 11. tufkaj,

  Dan suggereer je dat het WEW de woning koopt (onderhands?) en dus de bank en eigenaar van hun problemen verlost?
  Dat banken op veilingen meebieden (en zelfs kopen) was me bekend, maar dat het WEW dat ook zou doen? In dat licht is het helemaal bijzonder dat het fonds vermogen gestegen is.
  Dat ze banken/eigenaren aansporen om te veilen kan ik me voorstellen maar dat heeft dan met hun eigen balans niks te maken.

 12. László: Dan suggereer je dat het WEW de woning koopt (onderhands?) en dus de bank en eigenaar van hun problemen verlost?

  Nee dat suggereer ik niet. Ik denk dat lang niet iedereen toestemming krijgt te verkopen van bijzonder beheer al dan niet in samenspraak met NHG.

 13. tufkaj: Ik denk dat lang niet iedereen toestemming krijgt te verkopen van bijzonder beheer al dan niet in samenspraak met NHG.

  Tja, maar waar baseer je dat op. De huilverhalen die ik gelezen heb rammelde meestal. En als WEW er een voordeel mee probeert te behalen zou je verwachten dat er een gelijkmatige stroom verliesdeclaraties te zien zou zijn. En die jojoot nogal.
  Waar zit dan het voordeel van de bank of WEW en heb je voorbeelden van zulke situaties? Of zijn het slechts vermoedens.
  Minder veilen betekend niet persé vertraging, meer ruimte voor de onderhandse verkoop is ook een optie.

 14. Ik denk dat er dus gewoon veel meer garantie betalingen komen (zoals in de jaren ’80). Lijkt me ook vrij logisch met hoge werkeloosheid en dalende huizenprijzen. Je ziet ook aan die grafiek dat de meeste herstel betalingen jaren na de dip komen.: en ook dat is logisch.

 15. Cijfers worden ontzettend beinvloed door beleid. Regels zijn aangepast en dat heeft een enorm effect. Veel mensen kunnen hun woning behouden (lees MOETEN hun woning behouden) en krijgen zo een een hypotheek op hun naam die veel te hoog is in verhouding tot de waarde van het onderpand.

  Uitstel van het onvermijdelijke, tenzij de prijzen op wonderbaarlijke wijze omhoog gaan op relatief korte termijn. Anders krijg je straks een golf met mensen die eerst hun woning hebben kunnen behouden, maar door wat voor omstandigheid dan ook alsnog moeten verkopen met een fikse restschuld.

 16. tufkaj,

  Artikel B10.3 van de NHG voorwaarden
  Indien sprake is van een gedwongen onderhandse verkoop met verlies, dient een geldgever zich maximaal en aantoonbaar in te spannen voor het beperken van het verlies en te handelen met inachtneming van de alsdan geldende Gedragslijn Intensief Beheer.
  In B10.2 staat dat bij een verkoop onder 95% van de marktwaarde verkocht gaat worden er contact opgenomen moet worden.
  Maar ja marktwaarde is lastig begrip, daar heeft ieder een ander gevoel bij.
  Ik vraag me af wat de bank er van vindt als er geen maandelijkse betalingen meer plaatsvinden, wachten kost geld, dus wie er nu bij gebaat?

  Maar eigenlijk stel je zelf de vraag al, hoeveel komt/kwam het nu eigenlijk voor?

 17. Arno Wingen:
  en krijgen zo een een hypotheek op hun naam die veel te hoog is in verhouding tot de waarde van het onderpand.

  Ja, maar ze hadden een nog hogere hypotheek op het zelfde onderpand toch?
  Maar idd het wordt voorgedaan of je blij moet zijn dat je je huis kunt behouden, terwijl je eigenlijk min of meer je doodvonnis tekent. Zo ook met verzekeringen tegen inkomensdaling. Zolang het economisch goed gaat, ziet het er mooi uit. Maar als je er een beroep op moet doen, zijn de voorwaarden veranderd.

 18. László,

  dat was al van een tijdje geleden. De golflengtes staan gewoon anders: Ik kijk naar de huizenprijzen, Voerman kijkt naar de attitude van de huidige Nederlanders en waarnaar jij kijkt is me dan nu inderdaad een raadsel. leg uit!

 19. Tufkaj, zou het ook zo kunnen zijn dat de eigendomsrechten van de hypotheken zoek zijn ? Ergens in de wereld in handen van Chinezen, Noren of Spaanse Banken ? Net zoals TOEN in de US ? Mensen konden niet uit hun huis worden gezet omdat de uitzet papieren ZOEK waren ……. ( samen in samengestelde pakketjes ) ….

  Heb een gesprek gehad met de bank over mijn eigenste eventuele gesecuritiseerde hypootje en over de vraag wie nu eigenlijk de papieren in handen heeft en daar kon ze nikx over zeggen, maar de bank was het niet …. Het recht om dit te WETEN heeft de overheid ons ontnomen ………. ( zelfs geprobeerd om in Bijzonder Beheer te komen, niet gelukt, leek me een juist wel een leuk experiment, altijd in voor een grapje 🙂 )

  Zo’n 200 miljard aan securitisatie staat ergens op de wereld te staan …… is ongeveer 1 miljoen hypotheken, ietsje meer waarschijnlijk, zo’n 1.4 miljoen hypotheken, toeval ? 😉

  Voor ps 🙂 1.bp.blogspot.com/…on+housing+punch.jpg

 20. mafketell: Proest, moet natuurlijk NEGATIEVE rente zijn, BETALEN voor je spaargeld ! …… en alweer een voorspelling die uitkomt ……. we volgen nog steeds het script van het boek der boeken …..

  Stel er komt ook een negatieve rente (of gewoon 0%) op de kleinere spaartegoeden. Waar denk je dat het geld dan naartoe vloeit op zoek naar rendement?

 21. Halve waarheden over financiële pijn
  Ad Broere

  adbroere.nl/web/nl…-financiele-pijn.php

  ‘Over de omvang van de restschuld op hypotheken die NIET onder de hypotheekgarantie vallen, is geen betrouwbaar cijfer bekend’

  Staat grafiekje in over hypotheken verstrekking door BANKEN en die staat nu bijna op nul, wie verstrekt nu de NIEUWE hypotheken dan ? Iemand ?

 22. dr.t:
  Nog geen twee jaar geleden werd juist geroepen dat de NL se overheid failliet zou gaan t.g.v. de NHG.
  Weer een ‘zeepbelletje’ minder.

  dr.t:
  Nog geen twee jaar geleden werd juist geroepen dat de NL se overheid failliet zou gaan t.g.v. de NHG.
  Weer een ‘zeepbelletje’ minder.

  Wie heeft dat dan geroepen? Ik dacht dat een overheid niet failliet kon gaan en dat de overheid alle verliezen op ons verhaat en dat daar alle lastenverzwaringen vandaan komen.

 23. Nico de Geit,

  Geit, ik zit ff te denken ….. als iedereen nu zijn/haar spaargeld van de bank haalt, dan zouden die met gratis geld van de ECB gewoon door kunnen draaien ?

  Bizar ……. dan zou de bank in de echte oekoenomie totaal geen belang meer hebben, en off-balance gewoon verder kunnen draaien ….. De bank is dan getransformeerd in het beest ……

  Moet nog ff verder denken ……. eerst naar de tandarts ………..

 24. Woningverhuurder Vesteda biedt de huurwoning aan zittende huurders aan door overdrachtbelasting en notariskosten te betalen.
  Zo wordt de daling van de woningprijs in de statistieken niet zichtbaar.

 25. Woningverhuurder Vesteda biedt de huurwoning aan zittende huurders aan door overdrachtbelasting en notariskosten te betalen.
  Zo wordt de daling van de woningprijs in de statistieken niet zichtbaar.

 26. Willem Nass:
  Wie heeft dat dan geroepen? Ik dacht dat een overheid niet failliet kon gaan en dat de overheid alle verliezen op ons verhaat en dat daar alle lastenverzwaringen vandaan komen.

  Beste Willem,
  Ik heb geen zin om het op te zoeken, maar er werden hier tal van doemscenrio’s geschetst naar aanleiding van de NHG.
  Verder heb ik hier met grote regelmaat mensen tot vervelens toe horen beweren dat de Rabobank, ECB, overheden failliet zullen gaan.

  Eigenlijk is het sinds ruim een jaar juist heel erg rustig op de financiele markten. Het wordt wel eens tijd dat banken hun primaire taak (kredietverlening aan bedrijven en personen) serieus nemen. Na de stresstest zal dat vast weer beter gaan.

 27. johan:
  Woningverhuurder Vesteda biedt de huurwoning aan zittende huurders aan door overdrachtbelasting en notariskosten te betalen.
  Zo wordt de daling van de woningprijs in de statistieken niet zichtbaar.

  Maar het potje voorzieningen wordt wel minder. Hoewel 10.000 verkocht x €10.000 nog maar 100 miljoen is en val ruim weg tegen boekwinst -met beetje creatief boekhouden

 28. mafketell:
  Tufkaj, zou het ook zo kunnen zijn dat de eigendomsrechten van de hypotheken zoek zijn ? Ergens in de wereld in handen van Chinezen, Noren of Spaanse Banken ? Net zoals TOEN in de US ? Mensen konden niet uit hun huis worden gezet omdat de uitzet papieren ZOEK waren ……. ( samen in samengestelde pakketjes ) ….

  Dan ligt het op het binnenhof -of in het nieuwe buitenlandse bedrijfspand dat AEGON ‘overnacht kon betrekken’. Welvaart transfer gaat van laag naar hoog dus geen mazzeltje voor de schuldenaren.

 29. Willem Nass:
  Wie heeft dat dan geroepen? Ik dacht dat een overheid niet failliet kon gaan en dat de overheid alle verliezen op ons verhaat en dat daar alle lastenverzwaringen vandaan komen.

  Willem, een beetje zeepbeller ziet alles en iedereen failliet gaan. Banken, de ECB, overheden, huiseigenaren, het maakt echt niet uit. Je kan het zelf gemakkelijk nagaan.

 30. Adamus: Maar het potje voorzieningen wordt wel minder. Hoewel 10.000 verkocht x €10.000 nog maar 100 miljoen is en val ruim weg tegen boekwinst -met beetje creatief boekhouden

  Het gaat mij erom dat nu een prijsdaling in de woningindex Kadaster niet zichtbaar wordt.

 31. Nico de Geit: ‘Omdat banken vrijwel gratis geld bij de ECB kunnen lenen, zitten ze niet meer te wachten op spaargeld van klanten.’

  Maar ze kunnen niet hardop zeggen ‘uw geld -uw opbrengst uit arbeid- is niets waard. Die conclusie mogen we zelf trekken.
  Schmull in zijn blog: ruil euro’s om voor USD/treasuries……..mafkees

 32. mafketell,

  Ik ben geen econoom, maar wil graag mijn gedachte er eens op los laten.
  Wat als de beurzen dicht gaan door te grote crashes. Wat als rente stijgt en we een big reset krijgen. Wat als het verminderen van schulden de enige oplossing is.
  Met andere woorden. Men doet iets om wereldwijd de schulden kleiner te laten worden (lijken), moet je dan niet juist nu schulden maken, bijvoorbeeld door het aangaan van een hypotheek, om mee te liften met dit succes. Als schuld minder wordt, dan heb je niks aan spaargeld. Dat, of geleend geld, moet ergens in zitten. Vastgoed of goud bijvoorbeeld.

  Misschien zeg ik wat stoms, maar voor zover ik het nu ziet weet niemand precies hoe, wat en waarheen.

 33. mafketell: Staat grafiekje in over hypotheken verstrekking door BANKEN en die staat nu bijna op nul, wie verstrekt nu de NIEUWE hypotheken dan ? Iemand ?

  lijntje geeft volgens mij de omvang van de groei aan toch? Dus ze verstrekken niet meer dan er wordt afgelost, het is niet zo dat ze helemaal niets meer verstrekken.

 34. mafketell: Moet nog ff verder denken

  Probleem is dat leningen ooit terugbetaald moeten worden, en het probleem is dat er rendement gemaakt moet worden. Als het met een rente van 0% al moeilijk is rendement te maken, hoe moet het dan als de rente omhoog gaat?

  Ik heb mijn aandelen verkocht en zit tot mijn nek in euro’s. Ik verwacht dat ik morgen meer koop met die euro’s. Zeker OG. Zeker als de rente omhoog gaat of als kredietverschaffing wordt verminderd.

  Ik denk dat vrijwel niks meer rendeert, dus is het tijd om nergens je geld in te steken. Edelmetaal kan omhoog als er aan de waarde van valuta getwijfeld wordt.

 35. dr.t: Verder heb ik hier met grote regelmaat mensen tot vervelens toe horen beweren dat de Rabobank, ECB, overheden failliet zullen gaan.

  Vreemd, het is me nooit opgevallen. De belastingbetaler draait toch altijd op voor de rotzooi die de banken en de overheid aanrichten?

 36. Adamus: Maar ze kunnen niet hardop zeggen ‘uw geld -uw opbrengst uit arbeid- is niets waard. Die conclusie mogen we zelf trekken.

  Ik verwacht dat je met je euro’s morgen meer koopt dan vandaag. Alleen al omdat de huizenmarkt van aflossingsvrij naar verplicht aflossen gaat. En als de rente omhoog gaat kan het hard gaan met de daling van de prijzen van alles wat met goedkoop krediet werd gefinancierd.

 37. Nico de Geit: Vreemd, het is me nooit opgevallen. De belastingbetaler draait toch altijd op voor de rotzooi die de banken en de overheid aanrichten?

  Je hoeft toch alleen maar je ogen te gebruiken Nico. Nog even en je ontkent dat hier al jaren beweert wordt, dat de huizenprijzen drastisch zullen dalen. Ik ga het echt niet voor je nazoeken.

 38. En overheden kunnen technisch gezien wel degelijk failliet gaan, als ze hun verplichtingen niet kunnen nakomen. Bijvoorbeeld als ze de rente op de staatsleningen niet meer kunnen betalen of als er geen kredietverlener meer te vinden is.
  Alles doorschuiven naar de burger houdt een keer op.

 39. dr.t: je ontkent dat hier al jaren beweert wordt, dat de huizenprijzen drastisch zullen dalen

  Mijn verwachting is nog steeds 3 tot 8% per jaar van de prijs af. We gingen van aflossingsvrij naar verplicht aflossen dus moet de prijs omlaag. Daarnaast veel ouderen die hun huis kwijt willen en te weinig jongeren die het geld geleend krijgen. En als dan ook nog de rente omhoog gaat in de komende decennia….

 40. Nico de Geit: Daarnaast veel ouderen die hun huis kwijt willen en te weinig jongeren die het geld geleend krijgen.

  Steeds meer ouderen blijven in hun huis wonen, omdat er geen redelijke alternatieven voor hun zijn. Steeds meer jongeren kunnen geen huis meer Kopen. De markt vat hierdoor op den duur stil en dan zijn prijzen niet interessant. Weet jij hoeveel een olifant kost? Juist, er is geen levendige handel in olifanten.

 41. Voerman: Steeds meer ouderen blijven in hun huis wonen, omdat er geen redelijke alternatieven voor hun zijn.

  Niet de ouderen in Arnhem hoor: gelderlander.nl/re…rkt-arnhem-1.4565697

  “…Naast gezinnen zijn er ook ouderen, die na jaren huren voor het eerst een starterslening aangaan.”

  Kortom: Ben je al wat ouder, of woon je toevallig binnen of buiten Arnhem: die starterslening kun je gewoon krijgen!

 42. IMF ziet verder herstel Nederlandse economie.

  Om de schulden onder jongere huishoudens te verlagen doet het IMF de suggestie om de pensioenpremies voor jongeren te verlagen, dat tot hogere consumptie zou moeten leiden.

  Dat zou hun besteedbaar inkomen flink verhogen en daarmee leiden tot meer bestedingen en meer economische groei. Het IMF ziet dit als een mogelijk begin van een verdere pensioenhervorming.

  Verder zou het volgens het IMF helpen als het kabinet de limiet van 50.000 euro belastingvrij schenken verhoogt. Die ligt dit jaar op 100.000, maar dat loopt 1 januari af. Het kabinet zou ook de pensioenpremies voor jongeren kunnen verlagen.

  Het IMF stelt ook voor om de maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van het huis sneller te verlagen, naar 80 procent. Het kabinet zou burgers daar snel duidelijkheid over moeten geven, zodat ze zich er op kunnen voorbereiden.

  nu.nl/geldzaken/38…landse-economie.html

 43. Philippulus: IMF ziet verder herstel Nederlandse economie.Om de schulden onder jongere huishoudens te verlagen doet het IMF de suggestie om de pensioenpremies voor jongeren te verlagen, dat tot hogere consumptie zou moeten leiden. Dat zou hun besteedbaar inkomen flink verhogen en daarmee leiden tot meer bestedingen en meer economische groei. Het IMF ziet dit als een mogelijk begin van een verdere pensioenhervorming.Verder zou het volgens het IMF helpen als het kabinet de limiet van 50.000 euro belastingvrij schenken verhoogt. Die ligt dit jaar op 100.000, maar dat loopt 1 januari af. Het kabinet zou ook de pensioenpremies voor jongeren kunnen verlagen. Het IMF stelt ook voor om de maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van het huis sneller te verlagen, naar 80 procent. Het kabinet zou burgers daar snel duidelijkheid over moeten geven, zodat ze zich er op kunnen voorbereiden.nu.nl/geldzaken/38…landse-economie.html

  Uitgebreide versie:

  http://www.imf.org/external/np/ms/2014/100614.htm

 44. Nico de Geit: Mijn verwachting is nog steeds 3 tot 8% per jaar van de prijs af. We gingen van aflossingsvrij naar verplicht aflossen dus moet de prijs omlaag. Daarnaast veel ouderen die hun huis kwijt willen en te weinig jongeren die het geld geleend krijgen. En als dan ook nog de rente omhoog gaat in de komende decennia….

  Maar de huizenprijzen dalen helemaal niet Nico en zullen dat ook niet doen, net zoals het niet zal gebeuren dat binnen nu en een paar jaar de rente hoger wordt voor leningen.

 45. Nico de Geit: Ik verwacht dat je met je euro’s morgen meer koopt dan vandaag. Alleen al omdat de huizenmarkt van aflossingsvrij naar verplicht aflossen gaat. En als de rente omhoog gaat kan het hard gaan met de daling van de prijzen van alles wat met goedkoop krediet werd gefinancierd.

  Als……

 46. Adamus:
  Philippulus,

  Zie mijn linkje hierboven en boek van Pikaar bijvoorbeeld. Jongeren zouden in staking moeten gaan
  Volgens het IMF kunnen we beter overgaan op de USD ($)

  Imf zal haar uiterste best doen om in de euro/ecb-pot te roeren.

 47. Philippulus: Philippulus: IMF ziet verder herstel Nederlandse economie.Om de schulden onder jongere huishoudens te verlagen doet het IMF de suggestie om de pensioenpremies voor jongeren te verlagen, dat tot hogere consumptie zou moeten leiden. Dat zou hun besteedbaar inkomen flink verhogen en daarmee leiden tot meer bestedingen en meer economische groei. Het IMF ziet dit als een mogelijk begin van een verdere pensioenhervorming.Verder zou het volgens het IMF helpen als het kabinet de limiet van 50.000 euro belastingvrij schenken verhoogt. Die ligt dit jaar op 100.000, maar dat loopt 1 januari af. Het kabinet zou ook de pensioenpremies voor jongeren kunnen verlagen.

  Nog meer hypotheek op de toekomst nemen?

  Plat gezegd het geld wat voor morgen bedoeld is vandaag al gaan verbrassen! 🙂

  Darom zitten wj nu juist in de misere.

 48. mafketell:
  RENTE OP SPAARGELD …..

  Het beest krijgt steeds meer hongerrrrrr

  volkskrant.nl/econ…-spaargeld~a3762500/

  Wij schrijven oktober 2014.

  Terwijl de makelleugenaars in Amsterdam de overbiedenden nog een beetje tegen elkaar uit spelen
  Worden in de rest van het land de laatste restjes van de “open huizen dag appeltaart” bij de koffie genuttigd, wel lekker die gratis taart
  Maar lang niet zo lekker als gratis cabaret

  Want ondertussen heffen banken premies op het mogen stallen van gelden
  …………

  Betaald sparen de droom van iedere bankier 🐩

  Men zou zeggen dat er redenen te meer zijn om nieuwe banken te starten.
  Die kunnen dan het mkb
  -dat om geld zit te springen-
  Voorzien van de gelden die ze tegen een laag rentetje hebben opgehaald
  Van bedrijven en consumenten die sparen………

 49. dr.t: Willem, een beetje zeepbeller ziet alles en iedereen failliet gaan. Banken, de ECB, overheden, huiseigenaren, het maakt echt niet uit. Je kan het zelf gemakkelijk nagaan.

  Ja dr t u heeft de analyses van met name Wilbert goed gelezen.
  Die gaan vaak over verdeling van bezit en schuld over de leeftijden heen.
  ……
  (Not)

 50. mafketell,

  Uit de link:
  2008 uitte het IMF vergelijkbare kritiek, waardoor het in aanvaring kwam met toenmalig minister Wouter Bos (PvdA, Financiën). Het IMF sprak toen over een ‘onverklaarbare overwaardering’ van Nederlandse huizen.

  Hee IMF waarschuwt op basis van FEITEN……
  Tijd om dr Coen “er is geen zeepbel, ik zie alleen bodems” TEULINGS weer uit de lappenmand te halen

 51. Juan belmonte: Die kunnen dan het mkb
  -dat om geld zit te springen-
  Voorzien van de gelden die ze tegen een laag rentetje hebben opgehaald
  Van bedrijven en consumenten die sparen

  Hoeveel geld heb jij in crowdfunding zitten? Of is jou vertrouwen in het MKB net zo groot als dat bij de banken is.

 52. mafketell: Heb een gesprek gehad met de bank over mijn eigenste eventuele gesecuritiseerde hypootje en over de vraag wie nu eigenlijk de papieren in handen heeft en daar kon ze nikx over zeggen, maar de bank was het niet …. Het recht om dit te WETEN heeft de overheid ons ontnomen

  Wat zullen die achteraf gelachen hebben, ik had nu een idooit tegenover me, die dacht dat we zijn hypotheek niet meer in eigen beheer hebben, terwijl we alleen de vordering verpand hebben.

  En bij bijzonder beheer kom door niet meer te betalen. Makkelijker kunnen ze het niet maken.

 53. En verder werkt het stelselmatig
  Structureel zien van bodems
  Met verwachting dan wel (CBS) berekening dat ze weer stijgen

  Ook goed om het kleine stuwmeer aan woningen
  waarvoor de huidige eigenaren of leasers
  Nieuw greater fools zoeken.

  Zoekt
  En gij zult vinden 💰💴💵💷💶
  En vooral 💳

 54. Juan belmonte: Dubbele HRA
  Is bedoeld om de woningmarkt qua transactievolume
  Weer up-to-speed te helpen

  Dus niet verkopen om het transactievolume te vergroten? We hebben het hier wel over mensen die niet meer kunnen betalen anders komen ze niet bij NHG terecht, de vrolijke scheidingsroute is inmiddels afgesloten.

 55. mafketell,

  Wèl optimaal is het opstellen van huurcontracten voor de volledige huurperiode in constante reële prijzen (een soort van huurbescherming). Dit betekent dat een nieuw contract voor een zittende huurder slechts verhoogd mag worden met de inflatie. Deze huurbescherming kan door de overheid worden afgedwongen, al is het niet helemaal duidelijk of de externe effecten complex genoeg zijn: in een vrije markt zouden huurders hierover mogelijkerwijs zelf kunnen onderhandelen met verhuurders.

  Nou, die verhuurdersheffing (nogal bovenflatoir, vrijwel de enige kracht vanwaar nog inflatie komt) is duidelijk een teken

  Van the end of history 😇

 56. afschaffing van de hypotheekrenteaftrek; deze wordt vervangen door een beperkte subsidie op koopwoningen. Een dergelijke subsidie is overigens alleen effectief in combinatie met een minder restrictief grondbeleid (zie hieronder);
  • afschaffing van de overdrachtsbelasting. Grond
  Grondbeleid dat aansluit bij publieke belangen betreft:
  • versoepeling van beperkingen op het bouwen in open gebieden buiten de steden;

  Nou nou nou
  De afschaffing van HRA zag ook Teulings
  En toch zag-i telkens weer opnieuw bodems

  Karakatuurtrekkend van een groot Komiek 😷

 57. Gevolgen van een ander beleid
  6.4
  Een nieuw woningmarktbeleid dat aansluit bij publieke belangen leidt op lange termijn tot de volgende veranderingen:
  • De prijzen van koopwoningen gaan sterk omlaag door de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek en door minder restricties op grond. Daardoor stijgen de netto woonlasten voor nieuwe eigenaren op termijn niet of beperkt.

  Prachtig.
  En toch steeds maar weer bodems zien 🙈🙊

 58. Ze zijn overigens een component wel vergeten.

  AFLOSSINGSVRIJ

  Holland gaat namelijk over van
  Gesubsidieerd huizen leasen
  Naar
  EERST SPAREN
  en dan gewoon lenen en weer terugbetalen.

  Dat van die HRA alleen al zou dus leiden tot
  “Prijzen van koopwoningen gaan ster omlaag”

  Kunnen de weledelzeerhooggeleerde heeeeeren
  Van deze blog
  Nog
  Iets leeeeeren 🙂

  Halve waarheden dus.

 59. tufkaj,

  Lekker rondjes draaien.
  Waar is die voorraad en hoe groot zou die nu dan zijn. Op het moment de hypotheekgever niet meer betaald gaat de molen draaien. Beroep doen op NHG terwijl je nog betaald, maakt geen indruk en telt dus niet mee, of zie je dat anders.
  Als je met WW je hypotheek nog kunt betalen gaat NHG niet toestaan dat je je huis ‘te snel’ verkoopt. Of ze dat bij ziekte ook doen weet ik niet.
  Nogmaals, wat zie je als voorraad? De achterstands hypotheken bij de banken of tel je daar ook de mensen bij op die proberen alvast gebruik van de regeling te maken. En waarvan dus niemand weet hoe groot die groep is.
  Dubbele HRA en RRA hebben er niks mee te maken, wat zijn mensen die nog kunnen betalen en daarvoor is NHG niet.

 60. László,

  Bij scheiding is NHG eigenlijk gewoon afgeschaft. De regels zijn zo ver opgerekt dat de meest verdienende altijd de hypotheek wel kan ophoesten. Terwijl Karel S. tot 2011 in columns beweerde dat scheiding altijd gedekt zou zijn… Hiermee heeft NHG 70% van haar dekking beëindigd en zadelt het mensen met een weinig ‘veilig en verantwoorde’ schuld op.

  De minimale verkoopprijs was eerst 80% van taxatie, nu 95%. Veilen gebeurt in uiterst noodgeval.
  Banken hadden niet zo’n baat te wachten met veilen. NHG dekte immers hun verlies bij verkoop. Echter is NHG met de banken om tafel gegaan om dit samen op te lossen. Eventuele niet betaalde termijnen worden nu bijgelapt uit eigen vermogen NHG (vooralsnog 20M voor vrijgemaakt). Banken wachten nu dus ook met gedwongen verkoop als een woning te weinig opbrengt, waar zij eerst vooral baat hadden bij het beëindigen van de hypotheek.

  Ook hebben banken nu 10% eigen risico bij verkoop met verlies. Ook dat zorgt dat banken ‘willen’ meewerken het verlies van NHG beperkt te houden.

 61. László: Toch wel grapppig dat 6 maanden na het afschaffen van HRA voor aflossvrij de weg omhoog is gevonden.

  de weg omhoog werd november 2013 gevonden, tot die tijd kijk je naar spiegelingen van het voorgaand jaar. Schenkingsregeling + eigen bijdrage AWBZ ter hoogte van 8% van vermogen. Maar denk dat je dat toch wel wist?

 62. tufkaj,

  Op basis van de grafiek bedoelde ik de transactieaantallen, het laagste PBK is van juni/juli 2013 btw.

  Maar terug naar de NHG

  tufkaj: Bij scheiding is NHG eigenlijk gewoon afgeschaft.

  De manier waarop is niet netjes, maar ik ben het er wel mee eens, zou alleen voor nieuwe contracten moetem gelden.

  tufkaj: De minimale verkoopprijs was eerst 80%

  Ik heb de voorwaarden van 2004 even bekeken maar daar kan ik die 80% niet vinden, onder de marktwaarde is toestemming nodig (Artikel B10)
  voorwaardenennorme…n_en_Normen_2004.pdf

  tufkaj: (vooralsnog 20M voor vrijgemaakt)

  Ik neem aan dat dat geld niet geschonken wordt, bij banken wordt bij achterstand op leningen het innen van de rente uiteindelijk gestopt (rentevrij noemen ze dat) maar dat helpt niks. Wordt met die 20M schulden verlaagd, dan wordt het risico idd kleiner want de LTV verbeterd. Ik ben benieuwd wat daar tegenover moet staan.

 63. “Similarly for household debt, the mortgage interest deductibility should be reduced further and gradually phased out to mitigate housing risks.”

  uit het imf rapport, het bewijs dat hra er helemaal aan gaat

 64. Ik vraag me af wat de sociale effecten zijn voor een man van een jaar of 30 die net gescheiden is ( geen kinderen) en een schuld meesleept van een ton.
  Ik denk dat ie de komende 10-15 jaar moet sparen om break-even te draaien. Of hij moet een rijke vrouw tegen het lijf lopen. Het klinkt heel plat, maar welke kleuterjuf valt voor zo’n toekomstperspectief?

  Wie helpt deze stakker?

 65. De starterslening met problemen VALT MEE volgens de SVN …… Volgens SVN is na drie jaar 1/3 niet in staat de aflossing en rentekosten volgens marktconforme condities te betalen …. en na zes jaar is dit nog maar 9%

  Wat is dit voor een bagger redenering ? VALT MEE ?

  SVN het aantal klanten in bijzonder beheer is vorig jaar toegenomen van 343 naar 794. Betaalachterstand meer dan 3 maanden nu over de 200

  Vandaag in het blad dat niet genoemd mag worden, site staat ff open 🙂

  Het nieuwe Nederland

  Met een sub-prime starterslening in bijzonder beheer, wie had dit ooit kunnen denken …….

 66. Prima toch dat het nu “goed” gaat! Ze gaan zelf in hun eigen verzinsels geloven en dán gaat de HRA er aan.
  (2018 is een mooi jaar hiervoor)

  Hopelijk gebeurt dit niet een jaar of wat voordat het dermate beter gaat in Europa dat de rente weer omhoog kan.

  Dat zou pijnlijk worden.

 67. Tufkai, mafketel, jullie kunnen filosoferen, rekenen en heel veel zaken er bij halen maar waar het om gaat is:

  Koper wacht niet meer

  Het aantal verkochte woningen in september is toegenomen met 43% ten opzichte van dezelfde maand in 2013, zo blijkt uit cijfers van Makelaarsland.
  “De afwachtende houding van woningzoekers lijkt voorbij”, zegt directeur Jeroen Stoop van de keten.

  Zie telegraaf.

 68. dr.t: Koper wacht niet meer

  De koper heeft nooit gewacht. Ja, drie maanden ofzo. Maar niks wat in verhouding staat tot de mythische proporties en doorlooptijd van deze zeepbel.

  Tegenover de enkeling van 35 die niet meer wacht staat grote aantallen van 29 die eerst even huren. Die zouden zes jaar geleden hebben gekocht.

 69. king: welke kleuterjuf valt voor zo’n toekomstperspectief?

  Ik sta altijd verbaasd als ik zie wat een rare partnerkeuzes mensen maken. Vrouwen hebben een uitgebreid eisenpakket en worden verliefd op een of andere kneus die totaal niet aan hun eisen voldoet.

 70. mafketell:
  42% VAN ALLEHYPOTHEKEN ( incl. de 5% verbouwingshypotheken !) staat nu ONDER WATER ……. ik geef toe,is natuurlijk geen CBS rekenmethode, maar wel eerlijker 1.5 miljoen op 3.5 miljoen, maar wel die verbouwingshypotheken erin …..

  beurs.nl/nieuws/cb…rijwel-niet-meer-toe

  Fiscale onderwater is wat anders dan daadwerkelijk onder water staan, hier de definitie van het CBS:

  Hypotheekschulden in verband met de eigen woning. Dit betreft de stand van de schuld waarover rente is verschuldigd. Opgebouwde tegoeden voor de aflossing van de hypotheek via kapitaalsverzekeringen, spaar-, beleggingshypotheken en dergelijke kunnen niet worden waargenomen en zijn derhalve niet in mindering gebracht

  Wel grappig in de link is deze kop
  “Flevoland hardst getroffen”
  alsof het een natuurramp betreft die onafwendbaar was (nadenken was geen optie).

 71. king: net gescheiden is ( geen kinderen) en een schuld meesleept van een ton.

  Net gescheiden, prima. Geen kinderen? Mooi. Je hebt een eigen huis gehad en wil er misschien weer een kopen? Geweldig.

  Het is maar net door wat voor een bril je kijkt. De meeste kleuterjuffen denken dat de huizenprijzen weer gaan stijgen.

 72. dr.t: Het aantal verkochte woningen in september is toegenomen met 43% ten opzichte van dezelfde maand in 2013, zo blijkt uit cijfers van Makelaarsland.
  “De afwachtende houding van woningzoekers lijkt voorbij”, zegt directeur Jeroen Stoop van de keten.

  Zie telegraaf.

  Als je niet verder kunt kijken dat dit is het een feit , van een makelaar nog wel .
  Feit is tevens dat de prijs van een koophut niet primair van belang is .

 73. Nico de Geit,

  Vroeger kochten mensen huizen als belegging (en niet zonder reden). Die “markt” is tot stilstand gekomen.
  Het is nu ook niet meer “hip” om je in de schulden te steken.

  Het moeten kopen is er een beetje uit. Er zijn ook alternatieven zeg maar.

  De status is er een beetje af. Dan gaan mensen wel twee keer nadenken voor ze 6 jaarsalarissen uitgeven.

 74. @ artikel

  Banken die toch wel de ‘geallieerden’ helpen die in de problemen zijn geraakt, zich loyaal toonden aan het systeem, maar met zo min mogelijk ‘eigen middelen’ – hoe kom ik erop.

  mafketell,

  “Een deel van de burgers houdt er ook al rekening mee dat in de toekomst vaker zelf voor voorzieningen zal moeten worden betaald. Want in weerwil van de al enkele jaren stilstaande of inkrimpende besteedbare inkomens, zijn de totale spaartegoeden gestegen.

  ‘De moraal op zijn kop’

  Dat kan niet zijn omdat het nu zo aantrekkelijk is om te sparen. Wie wat spaargeld heeft mag al blij zijn als de rente hoog genoeg is om er de belastingheffing van 30% op een fictief – tegenwoordig volstrekt uit de lucht gegrepen – rendement van 4% mee te betalen. Dit betekent dat de overheid de hele rentevergoeding inpikt. Feitelijk drukt dus op spaargeld een belastingtarief van ongeveer 100%. Inflatie slaat vervolgens elk jaar een gat in het spaargeld zelf. Wie geld waarover hij reeds belasting heeft betaald opzij zet – spaart – wordt daar al met al door de overheid voor gestraft. Dat is de moraal op zijn kop. En het ondermijnt elk besef aan eigen verantwoordelijkheid.” Peter van Schie – Trouw

  Ik weet het goed gemaakt! Ik schep geld uit het niets, jij leent geld aan mij uit, ik verlaag de rente naar 1.5%, de belasting incasseert de winst en betaalt het uit aan mij wanneer ik het risico loop om failliet te gaan. En jij? Jij moet gewoon, tegen beter weten in, harder werken om hogerop te komen. De een z’n dood is de ander z’n brood. Ga eerst maar eens van betekenis zijn voor de economie, zoals politici.

  Enfin, in de UK staat de boel ook op springen.
  Danny Dorling. (met ook nog leuke grafieken)

  Wanneer het graaien en belasting ontduiken van de rijkste 10% en haar lobby het proces maar lang genoeg vertragen krijgt iedereen ruimschoots de tijd te wennen aan de nieuwe realiteit; ‘tot een uitgerangeerde, bezitsloze klasse te behoren’!

  “You are rich if and only if money you refuse tastes better than money you accept.” – Nassim Nicholas Taleb

  Right! En daarom heb ik bedankt voor deelneming aan een pensioenfonds wanneer het kon. Ik zorg er zelf wel voor dacht ik. Not! Geen schulden geen hulde.

  Een gecultiveerde ongezonde moraal, daar iets aan doen is onbestaanbaar voor wie niet mag klagen. Het is geen systematische crisis tenslotte. [sarc]

  Dat de rijken maar veel geld mogen verdienen aan de als nimmer tevoren florerende inkomsten uit wapenverkopen. En dat ze nu tot eigen meerdere eer en glorie een leger aan het werk mogen zetten om robots zonder ‘gewetensbezwaren’ te laten ontwerpen om het, zwaar op exploitatie drukkende, arbeidsloon te laten afnemen. Economie? Dat is efficiency tenslotte.

 75. king: De status is er een beetje af. Dan gaan mensen wel twee keer nadenken voor ze 6 jaarsalarissen uitgeven.

  Hoewel….
  Velen denken na de tweede keer nog even verder door en dan kan het wel eens niet voor iedereen en per definitie dom zijn om een huis te kopen.
  Moet je niet teveel op dit log gesparteld hebben en in rianter omstandigheden verkeren dan de meeste zeepbellers alhier!
  Nogmaals, je moet wel je positie kennen om een goede sfweging te maken. 🙂

 76. Russell Brand The Trews (E160).
  Reaction to the social cleansing housing crisis occurring in London and across the UK. You’ll be shocked at the laws that are being kept hidden from you.

 77. Nico de Geit: k sta altijd verbaasd als ik zie wat een rare partnerkeuzes mensen maken.

  Goed gezien, Nico! 🙂

  Vrouwen gebruiken de eerste 14 jaar van hun leven, om de vent uit te vinden die aan hun dromen voldoet.

  De volgende 10 jaren besteden zij aan het zoeken naar – en vinden een vent die juist niet voldoet aan hun wensen.

  Vervolgens besteden zij de rest van hun leven om te proberen, de gevonden vent op de meest radicale manieren om te vormen tot de vent die ze in de eerste 14 jaar van hun leven hadden uitgevonden.

 78. lorenzo: Als je niet verder kunt kijken dat dit is het een feit , van een makelaar nog wel .
  Feit is tevens dat de prijs van een koophut niet primair van belang is .

  Zeepbellers verkeren nu zelf in de ontkenningsfase is mijn conclusie, het kan raar lopen en voor mij althans is het best amusant om te zien in welke bochten jullie weten te wringen.

 79. Verkoop aantal woning heeft een nieuwe “norm” van zo’n 13.000 per maand wat de komende jaren aanhoudt (mits geen grote wijzigingen vanuit den haag, dan fluctueert het per maand, maar komt per saldo op hetzelfde uit).
  4 keer verhuizen voor je 40ste is er niet meer bij, dat kost je geld! En dat hebben de meeste niet.

  Dr. T. Je kan wel met je 43%tjes blijven strooien, maar dat zijn vergelijkingen van lik me vestje.

  Laten we kijken wat de prijs doet. Ik denk op basis van alle “voors” en “tegens” dat er de komende 4 jaar nog 10% tot 15% af gaat.

  Als je kan wachten, doe rustig aan… Je gaat zeker geen geld verliezen als je het nog een jaar aankijkt!

 80. lorenzo: Als je niet verder kunt kijken dat dit is het een feit , van een makelaar nog wel .
  Feit is tevens dat de prijs van een koophut niet primair van belang is .

  Huis kopen in 2003 slimme Z
  Huis kopen in 2004 slimme Z
  Huis kopen in 2005 slimme Z
  Huis kopen in 2006 slimme Z
  Huis kopen in 2007 slimme Z
  Huis kopen in 2008 slimme Z
  Huis kopen in 2009 slimme Z
  Huis kopen in 2010 slimme Z
  Huis kopen in 2011 slimme Z
  Huis kopen in 2012 slimme Z
  Huis kopen in 2013 slimme Z
  Huis kopen in 2014 slimme Z

  Altijd groen
  Is altijd feest
  Is altijd goed
  🚦🚥👏👍👌☀️🌞🌼🔆🎉🎁🌅

 81. dr.t: Zeepbellers verkeren nu zelf in de ontkenningsfase is mijn conclusie,

  Je trekt me de woorden uit de mond, dr.t.
  Vrienden maken wij hier niet mee, natuurlijk.
  Maakt nix uit; hadden wij toch al niet.

 82. dr.t: Zeepbellers verkeren nu zelf in de ontkenningsfase is mijn conclusie, het kan raar lopen en voor mij althans is het best amusant om te zien in welke bochten jullie weten te wringen.

  Jazeker scherp gezien.

  Het is des te minder opmerkelijk dat zelfs dr Jürgen Stark oproept om in goud te gaan en prof dr Lex hoogduin het failliet van centraal bankieren.

  Een aantal banken is failliet dan wel genationaliseerd.

  Is eigenlijk gewoon helemaal niets loos.

 83. Voerman: Je trekt me de woorden uit de mond, dr.t.
  Vrienden maken wij hier niet mee, natuurlijk.
  Maakt nix uit; hadden wij toch al niet.

  U mag Juan gerust als vriend zien
  Een wat kritische vriend
  Met een apart ambacht: poëtisch wapperen 🐃🐂🐃🐂🐃🐂

 84. Philippulus:
  Blok: geen extra geld voor startersleningen.

  rtlnieuws.nl/econo…oor-startersleningen

  Waarschijnlijk gaan de gemeenten het dan alleen doen, maar dan voor 200 miljoen. Er is nl zo veel vraag naar, dat het wel echt nodig moet zijn.
  Net als met de voedselbanken, je gaat gratis eten uit delen, en vervolgens ga je klagen dat je niet genoeg voedsel krijgt om iedereen te helpen want het loopt storm.
  En als er van de oorspronkelijke doelgroep te weinig deelnemers zijn, dan verruim je de grens om in aanmerking te komen voor deze “hulp”

 85. Henk,

  Beste Henk,

  Als je het kopen van een als een vorm van speculatie ziet, dan valt er op korte termijn wel een procent of vijf van de aankoopprijs te winnen of te verliezen. Als lange termijn investering is het zo slecht niet. Twinitig jaar huren is bijna altijd onvoordeliger dan twintig jaar koop.
  Nergens woon je uiteindelijk zo goedkoop dan in een afbetaalde woning.
  En de huurprijs van een woning zal toch gauw wat hoger zijn dan de woonlasten van een eigenaar, waarom zou je anders een woning verhuren. Op lange termijn betekent huren daarom een dief zijn van je eigen portemonaie.
  Het sprookje van het sociale verhuur is bovendien echt wel voorbij (wachttijden, asielzoekers die er gebruik van maken).

 86. Voerman… Een betere naam voor een troll is nauwelijks voorstelbaar wanneer je erover nadenkt. Hoe houdt hij het vol? Vervuilen is onbelast. Subsidie maakt het mogelijk. Ik ben op m’n achterhoofd gevallen. Dit is meer dan verveling.

 87. Met die trut van een dr.t , is het al niet anders als met Markies De Sade. Zout in de wonden geeft plezier.
  Ondanks het bedenkelijke intellectuele gehalte weten ze steeds de juiste ’emotionele’ snaar te raken. Het vereist een zeker talent daar op te reageren.

 88. dr.t: Nergens woon je uiteindelijk zo goedkoop dan in een afbetaalde woning.

  Inderdaad, zie ten overvloede nogmaals het verhaal van neef Jules en tante Cindy:
  ——————————————————

  Neef Jules en zijn vrouw Cindy (beiden 64 jaren jong en kerngezond) hebben een huis, vrij van hypotheek, waar ze in de vrije sector ong 1.200 euro/pm huur voor zouden moeten betalen = 14.400 euro/jr
  Om dat bedrag veilig aan rente te vangen moet je tegen de huidige rente (nog erg optimistisch) van 2% een bedrag van 720.000 euro op de bank hebben.(los nog van belasting box 3)
  Aangezien het hoogste bod voor hun huis totnutoe 400.000 euro was en wij er dus vanuit gaan, dat dat de marktwaarde is maken zij dus op dat huis een rendement van bijna 3,6% belastingvrij!
  Probeer het maar eens ergens!
  Ergo, mijn neef Jules zou wel stapelgek zijn om zijn huis te verkopen.
  Daar komt nog bij, dat ingeval van verdere waardevermindering van het huis het rendement ten opzichte van spaarrente omgekeerd evenredig hoger zou worden.
  Temeer, daar toekomstige plaatsing in een tehuis langzamerhand onmogelijk wordt en anders wel onbetaalbaar zie je de bui al hangen:
  Beiden laten zich tzt tussen 6 plankjes hun huis uitdragen.

 89. Voerman: Inderdaad, zie ten overvloede nogmaals het verhaal van neef Jules en tante Cindy:
  ——————————————————

  Neef Jules en zijn vrouw Cindy (beiden 64 jaren jong en kerngezond) hebben een huis, vrij van hypotheek, waar ze in de vrije sector ong 1.200 euro/pm huur voor zouden moeten betalen = 14.400 euro/jr
  Om dat bedrag veilig aan rente te vangen moet je tegen de huidige rente (nog erg optimistisch) van 2% een bedrag van 720.000 euro op de bank hebben.(los nog van belasting box 3)
  Aangezien het hoogste bod voor hun huis totnutoe 400.000 euro was en wij er dus vanuit gaan, dat dat de marktwaarde is maken zij dus op dat huis een rendement van bijna 3,6% belastingvrij!
  Probeer het maar eens ergens!
  Ergo, mijn neef Jules zou wel stapelgek zijn om zijn huis te verkopen.
  Daar komt nog bij, dat ingeval van verdere waardevermindering van het huis het rendement ten opzichte van spaarrente omgekeerd evenredig hoger zou worden.
  Temeer, daar toekomstige plaatsing in een tehuis langzamerhand onmogelijk wordt en anders wel onbetaalbaar zie je de bui al hangen:
  Beiden laten zich tzt tussen 6 plankjes hun huis uitdragen.

  Dan zullen ze wel geen kinderen hebben.

 90. hadjememaar:
  Met die trut van een dr.t , is het al niet anders als met Markies De Sade. Zout in de wonden geeft plezier.
  Ondanks het bedenkelijke intellectuele gehalte weten ze steeds de juiste ‘emotionele’ snaar te raken. Het vereist een zeker talent daar op te reageren.

  Wat is er mis met hetintellectuele gehalte van De Sade? Lees bijvoorbeeld na wat W.F. Hermans er over te vertellen had in het boek ‘ het sadistisch universum’ .

 91. Voor Juan 🙂

  Almere boekt in één klap 1/5 van haar grond af 104 miljoen ( onomkeerbaar verlies )

  Anekdote ….

  Ik reed vorige week met de trein richting Amsterdam en moest overstappen in Almere, en vroeg aan mijn buurvrouwtje, is dit Almere ?

  Ja zegt ze het lijkt hier wel één groot gesticht, kan niet missen …….

 92. Voerman: Hier staan die hokjes alweer in Uw tekst, Juan!
  Wellicht iets mis met Uw toetsenbord?

  Nee, Juan is een klein kind of een bejaarde die net ontdekt heeft dat je van die geinige emoticons kunt toevoegen. Laat maar gaan, gaat vanzelf over.

 93. Een makelaar uit een krimpgebied wil geen rekening met de koopwoningindex van Kadaster en CBS (daling van 15%) houden en blijft dezelfde prijs vragen als 2010 voor een huurwoning.
  I.p.v. kosten kopen kunnen de huurders het kopen v.o.n., dat zodoende de woningprijs in de index niet daalt.

 94. eric406: Dan zullen ze wel geen kinderen hebben.

  Ik heb dit verhaal al verscheidene keren gepost en nog niemand heeft het te behalen voordeel van een afbetaald huis rekenkundig kunnen weerleggen. De reactie althans op dit blog is altijd een kulkreet.
  Het is heden ook niet modern om bij het kopen van een huis te denken in termen van aflossen, sparen en alles wat daar op lijkt. Schuld, schuld en nog meer schuld is het devies heden.

 95. Voerman: Velen denken na de tweede keer nog even verder door en dan kan het wel eens niet voor iedereen en per definitie dom zijn om een huis te kopen.

  Volgens mij is dat ook niet de boodschap. De meeste deelnemers aan dit blog beweren niet dat het per definitie dom is om een huis te kopen, maar richten zich vooral op de timing. Ze beweren dat het NU dom is om een huis te kopen. Persoonlijk ben ik van mening dat het per individu verschilt of en wanneer het slim/dom is om een huis te kopen. Ik verwacht zelf een verdere gestage daling van de huizenprijzen, maar heb toch recent een huis gekocht. Kortom, ook als je uitgaat van dalende prijzen kan je uiteindelijk tot de conclusie komen dat het toch verstandig is om een huis te kopen.

  Voerman: Moet je niet teveel op dit log gesparteld hebben en in rianter omstandigheden verkeren dan de meeste zeepbellers alhier!
  Nogmaals, je moet wel je positie kennen om een goede sfweging te maken.

  Waar is dit nou voor nodig Voerman? Juist door zo op de man te spelen en de bloggers alhier af te schilderen als arme huurders roep je weerzin op (waar je vervolgens dan weer verontwaardigd op kan reageren) en trek je de discussie in de persoonlijke sfeer. Verdedig gewoon je standpunt op basis van inhoud en hou je verre van dit soort zelfingenomenheid en arrogantie richting huurders / bloggers alhier.

 96. dr.t: Zeepbellers verkeren nu zelf in de ontkenningsfase is mijn conclusie, het kan raar lopen en voor mij althans is het best amusant om te zien in welke bochten jullie weten te wringen.

  Ik herken wel wat je zegt. Helaas constateer ik ook dat sommigen hier de feiten, namelijk dat de prijzen nu al een tijdje stabiel zijn, lijken te ontkennen. Dat is jammer, want als deelnemers aan een discussie de naakte feiten niet erkennen dan valt de basis voor een gezonde discussie helemaal weg. Ik denk dat er meer dan genoeg sterke argumenten zijn om te concluderen dat de zeepbel nog niet leeg is en dat huizenprijzen nog minimaal 10 jaar onder druk zullen staan. Ik denk ook dat prijsstabilisatie en her en der een lichte stijging gedurende 1 of 2 jaar prima past binnen een Japanscenario van decennialang dalende huizenprijzen. Dus zeepbellers: draag argumenten aan die jouw visie op de huizenprijsontwikkeling ondersteunen, maar ontken alsjeblieft niet dat er reeds anderhalf jaar sprake is van prijsstabilisatie. Dat maakt je immers nogal ongeloofwaardig.

 97. Voerman: Ik heb dit verhaal al verscheidene keren gepost en nog niemand heeft het te behalen voordeel van een afbetaald huis rekenkundig kunnen weerleggen. De reactie althans op dit blog is altijd een kulkreet.
  Het is heden ook niet modern om bij het kopen van een huis te denken in termen van aflossen, sparen en alles wat daar op lijkt. Schuld, schuld en nog meer schuld is het devies heden.

  De stelling is waar, de instant satisfaction maatschappij ook.
  Neemt niet weg dat de jeugd een probleem heeft om betaalbare woonruimte te vinden en een gezin te stichten.

  Mijn huis is afbetaald, maar had ik het nu gekocht aan het begin van mijn loopbaan dan zou ik het nooit binnen 16 jaar kunnen aflossen.

  Salarissen van Jan met de pet liggen naar verhouding lager dan in 1988
  Een start op de arbeidsmarkt maken zonder diploma’s is er nu bijna niet meer bij. HBO-ers zitten op een MBO baan met ditto salaris en de MBO-er zit thuis.

  Voor mij is het prettig een huis te hebben dat 3x de waarde heeft van wat ik betaald heb.

  Ik heb er alleen niet om gevraagd…
  Het zou mij ook niet boeien als er nog een bult van de waarde af gaat en de jeugd een betaalbaar (huur)huis kan betrekken.

 98. Juan belmonte: Jazeker scherp gezien.
  Het is des te minder opmerkelijk dat zelfs dr Jürgen Stark oproept om in goud te gaan en prof dr Lex hoogduin het failliet van centraal bankieren.
  Een aantal banken is failliet dan wel genationaliseerd.
  Is eigenlijk gewoon helemaal niets loos.

  Er is vanalles loos. Desalniettemin zou ik sterk ontraden om in goud te beleggen. Op zeer lange termijn is goud een waardeloze investering (google op “stocks for the long run” en zie de grafiek). Juist een huizenprijsdaling wordt hier onderbouwd met lange termijn grafieken (waar ik het mee eens ben). Ik zou zeggen: doe hetzelfde voor goud en dan kom je daar tot dezelfde conclusie… namelijk dat goud een zeepbel is.

  Kun je mij uitleggen wat je bedoelt met “het failliet van centraal bankieren” en waarom dat onontkoombaar is? Bedoel je dat we onvermijdelijk toe gaan naar decentrale vormen van bankieren? Bedoel je dat we onvermijdelijk af gaan stappen van fractioneel bankieren? Waarom zouden we dat moeten willen en wat voor voordelen heeft dat t.o.v. het huidige systeem?

 99. Voerman: Neef Jules en zijn vrouw Cindy (beiden 64 jaren jong en kerngezond) hebben een huis, vrij van hypotheek, waar ze in de vrije sector ong 1.200 euro/pm huur voor zouden moeten betalen = 14.400 euro/jr
  Om dat bedrag veilig aan rente te vangen moet je tegen de huidige rente (nog erg optimistisch) van 2% een bedrag van 720.000 euro op de bank hebben.(los nog van belasting box 3)
  Aangezien het hoogste bod voor hun huis totnutoe 400.000 euro was en wij er dus vanuit gaan, dat dat de marktwaarde is maken zij dus op dat huis een rendement van bijna 3,6% belastingvrij!
  Probeer het maar eens ergens!

  Ok. Nu de berekening even opnieuw maar dan goed doen Voerman. Haal van dat rendement de OZB, onderhoudslasten en verzekeringen af en kijk dan nog eens wat het échte rendement is.

  Ik zal je helpen: onderhoud is 0,5%-1,5% van de waarde per jaar. 0,5% is voor nieuwbouwappartement, 1,5% is voor vrijstaande woning van 20 jaar of ouder. Op basis van jouw verhaal hierboven lijkt mij 1% het absolute minimum, dus in dit verhaal 4.000 per jaar. Realistischer lijkt me 1,25% of zelfs 1,5%, kortom, 5.000 tot 6.000 per jaar. Tel daarbij op de OZB en opstalverzekering. Tel daarbij op de extra belastingen voor waterschap / provincie. Je rendement halveert dan zo ongeveer naar 1,8%.

  Dan herbereken ik even het rendement als het geld niet in huis had gezeten, want ook daar ga je mijns inziens behoorlijk de mist in. Ten eerste moet je VRH betalen van 1,2% over dergelijke vermogens. Ten tweede ga je met een bedrag van 4 ton altijd beleggen als het goed is, waardoor je rendement hoger is. Een gespreide beleggingsportefeuille van aandelen, vastgoed, obligaties en deposito’s moet je ook nu zeker 3% tot 4% op kunnen leveren. Netto krijg je dan een rendement van ongeveer 2,5%. Je risico is in mijn optiek ook kleiner, omdat je je geld gespreid hebt belegd en niet alles in 1 asset, namelijk je eigen huis, hebt zitten.

  Reken nu nog maar eens voor dat je neef zo slim is, maar dan met een eerlijke berekening zoals hierboven geschetst.

 100. eric406: Waarschijnlijk gaan de gemeenten het dan alleen doen, maar dan voor 200 miljoen. Er is nl zo veel vraag naar, dat het wel echt nodig moet zijn.
  Net als met de voedselbanken, je gaat gratis eten uit delen, en vervolgens ga je klagen dat je niet genoeg voedsel krijgt om iedereen te helpen want het loopt storm.
  En als er van de oorspronkelijke doelgroep te weinig deelnemers zijn, dan verruim je de grens om in aanmerking te komen voor deze “hulp”

  +1

 101. Mooi zinnetje dit van het CBS:

  “Bij 1,5 miljoen huishoudens was de waarde van de eigen woning begin 2014 lager dan de fiscale hypotheekschuld. Dit is vrijwel evenveel als in 2013.”

  Dus niet 1 miljoen. En niet minder. Het probleem staat dus nog steds als een olifant in de kamer. Lijkt me dat dat ook een ‘neerwaarste druk’ op de prijzen heeft.

 102. heb overigens weer riant verdiend op put-opties dus kijk het allemaal aan met een smile.

  Een huis kost gewoon geld (da’ s logisch zou Cruijff zeggen) en soms daalt ie in prijs. (de afgelopen 6 jaar….). Zo moeilijk is het allemaal niet.

  Het probleem was natuurlijk dat mensen met een Netto salaris van 30.000 een huis kochten voor 300.000.. Dan ben je dus direct 10 jaar loon kwijt en moet er nog rente over betalen ook. Juan Belmonte hamert daar ook steeds op… Kan me voorstellen dat dat irritant is als huislener, maar zo simpel is het gewoon.

 103. a,

  U heeft een andere mening dan een voormalig centraal bankier die aftrad vanwege de monetaire verruimingen waarin hij zich niet kon vinden.
  Noot dat deze man de enige dan wel een van de hele weinigen is die op inhoud op deze wijze het pluche verlaten heeft.

  We zullen zien.

 104. a: Ik herken wel wat je zegt. Helaas constateer ik ook dat sommigen hier de feiten, namelijk dat de prijzen nu al een tijdje stabiel zijn, lijken te ontkennen. Dat is jammer, want als deelnemers aan een discussie de naakte feiten niet erkennen dan valt de basis voor een gezonde discussie helemaal weg. Ik denk dat er meer dan genoeg sterke argumenten zijn om te concluderen dat de zeepbel nog niet leeg is en dat huizenprijzen nog minimaal 10 jaar onder druk zullen staan. Ik denk ook dat prijsstabilisatie en her en der een lichte stijging gedurende 1 of 2 jaar prima past binnen een Japanscenario van decennialang dalende huizenprijzen. Dus zeepbellers: draag argumenten aan die jouw visie op de huizenprijsontwikkeling ondersteunen, maar ontken alsjeblieft niet dat er reeds anderhalf jaar sprake is van prijsstabilisatie. Dat maakt je immers nogal ongeloofwaardig.

  Uw zienswijze is een andere dan die van Juan.
  Juan stelt:
  In lijn met Maartje Martens, IMF
  – langer termijn prijstrend is omlaag, zeker in topsegment,
  – aantallen zijn inderdaad omhooggegaan, zeker in lagere segment
  – een prijsbodem zal NOOIT bestaan op moment van lage rentes, rentes zullen moeten gaan stijgen op termijn, dan ploft de lucht uit de bel.

  Wat het CPB stelde in 2008 2009 en later was volstrekte kolder.
  Het CBS is hard bezig om in dezelfde voetsporen te treden als CPB.

 105. ben er overigens nog steeds zeker over dat zolang de dollar en de euro geen enkele dekking hebben ze gedoemd zijn altijd minder waard te worden. En met deze lage rente zou ik ze dus direct wegflikkeren (je hebt er niets aan.. behalve dan als ruilmiddeltje)

 106. Adamus: Verhouding aantal inwoners m2 Rusland vs NL 1:80 ………

  Yep! 🙂
  Dat zal ze leren!! (De Nederlanders)
  Vaccinatie weigeren en coloidaal zilver slikken dan zit je aardig goed volgens mij.
  Wist je dat de de miljoenen doden van de spaanse griep in 1981 door de vaccinaties zijn veroorzaakt en niet door de griep? Grapje van de illuminatie, black nobility.

 107. De WOZ overwaarde ( als ie ooit bestond 🙂 ) is totaal verdampt, en daar draaide onze consumptie oekoenomie op zie cbs.nl/NR/rdonlyre…chuldinNederland.pdf

  Gemiddelde hypotheek 210k ( was 219k ) gemiddeldgezien.nl…gemiddelde-hypotheek

  Gemiddelde WOZ waarde 211k ( was 242k in 2010 ) statline.cbs.nl/St…;PA=37610&LA=NL

  ( Argenta ( België ) heeft zo’n 140.000 Nederlandse Hypotheken op haar balans staan en hoeveel hypotheken staan er nog meer op buitenlandse bankenbalansen ? voor Tufkaj, heeft HDN ook gegevens van Buitenlandse hypotheken ? ELQ ( Lehman ) Argenta en de Duitse hypootjes ?

  Het overwaarde consumptie groeiconcept kan voorlopig in de prullenbak ……..

  Voor ps 🙂 sandradehaan.nl/im…/Huizencrisis540.jpg

 108. Steven,

  De spagaat van loonmatiging icm hogehuizenprijzenminnen
  Heeft geleid tot:
  Hogehuizenprijzen
  Hogeschulden m.n. Bij jongeren en mids zeg 45-
  Hoge schuld/inkomen verhoudingen bij 45-
  Igv aflossingsvrij grote risico’s voor alle betrokkenen, dus ook de banken van ” behoudend gefinancierd” is nu juist GEEN sprake.

  Men kan het ook omdraaien:
  De zeepbel in huizenprijzen is slechts ten deze geploft (nu slechts -20%) doordat rentes nog bizarder laag geworden zijn, dan dat ze de afgelopen 20 jaar al waren.

 109. Op TV al die starters die hulp van bekende Nederlanders krijgen om hun schulden op orde te krijgen, waaronder die slimme Z startersleningen waar prof dr Peter boelhouwer zo de voordelen van ziet.

  Kortom, jonge (en ook oudere) mensen die hun huidige maandlasten niet meer kunnen ophoesten bij gesubsidieerd huizen leasen dan wel een huis moeten verkopen en tegen onderwaarde aanzitten.

  Tegelijkertijd brult de marketingcommunicatiemachine van NVM dat het weer een SLIMME Z is om nu in 2014 te kopen. Net als in 2007….2013.

  De beeldvorming in mainstream media is allesbehalve objectief.

 110. Extreme maatregelen als 100.000 euro belastingvrij schenken
  Worden uit de kast gehaald
  …..

  Wie vind het gek dat AANTALLEN verkopen toenemen ?
  Juan niet.

  Maar van een structurele stop van daling van prijzen
  Zeker in het topsegment is j.i. Geen sprake.

  Maar nogmaals Juan kan het volledig verkeerd hebben.

 111. ( Bank ) Spaarhypotheek ……

  Opgebouwde tegoeden van een ( bank ) spaarhypotheek zijn géén gegarandeerde aflossingen .. Het spaargedeelte kan ook worden gebruikt voor andere doeleinden >

  Ah, daarom is ie aflossingsvrij duzzzzzz, totdat je contract is afgelopen …….. en dan MAG je ermee aflossen …… of niet

 112. Nico de Geit: Ik sta altijd verbaasd als ik zie wat een rare partnerkeuzes mensen maken. Vrouwen hebben een uitgebreid eisenpakket en worden verliefd op een of andere kneus die totaal niet aan hun eisen voldoet.

  Mannen hetzelfde….kijk iedere dag Catfish op Nederland 2 rond 18:40.

 113. Apekool: Fiscale onderwater is wat anders dan daadwerkelijk onder water staan, hier de definitie van het CBS:

  Wel grappig in de link is deze kop “Flevoland hardst getroffen”
  alsof het een natuurramp betreft die onafwendbaar was (nadenken was geen optie).

  Wel weer flauw natuurlijk, vond een paar jaar terug maar eens een betaalbaar particulier huurhuis……

 114. Huizenmarkt maakt pas op de plaats

  Het herstel op de huizenmarkt zette deze zomer maar voorzichtig door. Het aantal verkopen nam in het derde kwartaal flink toe ten opzichte van vorig jaar en ook huizenprijzen blijven stijgen. Toch is het lek in grote delen van Nederland nog niet boven, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

  telegraaf.nl/dft/g…_op_de_plaats__.html

 115. Juan belmonte: Jazeker scherp gezien.

  Het is des te minder opmerkelijk dat zelfs dr Jürgen Stark oproept om in goud te gaan en prof dr Lex hoogduin het failliet van centraal bankieren.

  Een aantal banken is failliet dan wel genationaliseerd.

  Is eigenlijk gewoon helemaal niets loos.

  Dus eigenlijk beter geld in stenen dan op de bank 🙂 ?

 116. Juan belmonte: Maar van een structurele stop van daling van prijzen
  Zeker in het topsegment is j.i. Geen sprake.

  Ik volg een aantal panden en dus straten. Boven de 300.000 gebeurt er niets. Overigens wel bijv. in de staatsliedenbuurt (Amsterdam) is wel komisch…Ik woonde daar even in mijn studententijd. De staatsliedenbuurt was voor de paupers… Nu een flatje voor bijna 2 ton.. en ze worden nog verkocht ook. Maar kan me niet voorstellen dat deze prijzen het lang houden.

  funda.nl/koop/amst…30-ii/fotos/#foto-10

 117. Juan belmonte: Uw zienswijze is een andere dan die van Juan.
  Juan stelt:
  In lijn met Maartje Martens, IMF
  – langer termijn prijstrend is omlaag, zeker in topsegment,
  – aantallen zijn inderdaad omhooggegaan, zeker in lagere segment
  – een prijsbodem zal NOOIT bestaan op moment van lage rentes, rentes zullen moeten gaan stijgen op termijn, dan ploft de lucht uit de bel.

  Juan, met alle respect, maar volgens mij spreek ik geen 1 van bovenstaande 3 punten tegen. Sterker nog, ik zeg letterlijk dat ik nog langjarig dalende prijzen verwacht. Overigens was de kritiek in mijn post niet gericht aan jou.

  Juan belmonte: U heeft een andere mening dan een voormalig centraal bankier die aftrad vanwege de monetaire verruimingen waarin hij zich niet kon vinden.
  Noot dat deze man de enige dan wel een van de hele weinigen is die op inhoud op deze wijze het pluche verlaten heeft.
  We zullen zien.

  Kun je mij vertellen welke mening ik dan heb? Het enige wat ik deed is vragen wat jij bedoelde met jouw stelling “het failliet van centraal bankieren”. Ik weet nog steeds niet wat daarmee bedoelt.

  Overigens: zoveel mensen zoveel meningen. Er zijn legers experts die een 180 graden tegenovergestelde mening hebben dan legers andere experts. Dat mijn mening (welke dat dan ook is) niet overeenkomt met die van “een” expert zegt mij niet zoveel. Ongetwijfeld komt mijn mening wel overeen met die van een andere expert.

 118. Citaat makelaar Heerlen aan huurder om sociale huurwoning te kopen
  ‘Een koop zou voor u zeer aantrekkelijk kunnen zijn omdat:
  U geen jaarlijkse huurverhogingen meer krijgt:
  De hypotheekrente historisch laag is;
  U de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek kunt aftrekken van uw inkomen, afhankelijk van de soort hypotheek.Hierdoor krijgt u een behoorlijk deel van de betaalde rente terug via de belasting;
  De woningmarkt over het dieptepunt heen lijkt, en de eerste prijsstijgingen weer merkbaar zijn;
  U geen verhuiskosten heeft. ‘
  Tevens worden kosten overdrachtsbelasting , overdrachtsakte bij de notaris en de kadastrale kosten overgenomen door verhuurder.
  Zo blijft de prijs van de woning gelijk voor de woningindex CBS en lijkt het dat de markt stabiliseert.

 119. a: Overigens: zoveel mensen zoveel meningen. Er zijn legers experts die een 180 graden tegenovergestelde mening hebben dan legers andere experts. Dat mijn mening (welke dat dan ook is) niet overeenkomt met die van “een” expert zegt mij niet zoveel. Ongetwijfeld komt mijn mening wel overeen met die van een andere expert.

  Waarbij we wel dienen te bedenken, dat sommige experts meer dan anderen, een bijzondere relatie met de financiële elites hebben.

 120. Cynicus economicus: Waarbij we wel dienen te bedenken, dat sommige experts meer dan anderen, een bijzondere relatie met de financiële elites hebben.

  Helemaal waar. Overigens: ook onafhankelijke experts hebben vaak 180 graden tegengestelde meningen. Dat geldt zelfs voor experts op exacte vakgebieden als natuurwetenschappen of bioscience, laat staan bij meer vage en subjectieve vakgebieden als economie.

 121. ja ok. Maar sommige dingen komen elke keer weer terug.. Te dure huizen en Te veel lenen is natuurlijk de mix voor grof zakken van huizenprijzen. Die 20 procent is nog niks. Ik denk dus dat er nog 30 procent af gaat (USA, Japan, Ierland, Spanje). Tuurlijk.. een andere “expert” zal het anders formuleren of zelfs in een stijging geloven.. maar ik vertrouw dan toch meer op mensen als Tufkaj, Snorkel, Mafketell enz. enz.

  Ik heb een vriendin die veel naar obscure websites kijkt waar vaak complete onwaarheden in staan zoals dat groenten makkelijker zijn te verteren dan vlees (is gewoon niet waar) . Dat de twintowers door de Joden zijn neergehaald etc. etc. Kunst is dus de onzin van de feiten te scheiden. ook in de economie. Echte onzin pik ik er meestal zo tussen uit.

 122. Steven:
  ja ok. Maar sommige dingen komen elke keer weer terug.. Te dure huizen en Te veel lenen is natuurlijk de mix voor grof zakken van huizenprijzen. Die 20 procent is nog niks. Ik denk dus dat er nog 30 procent af gaat (USA, Japan, Ierland, Spanje). Tuurlijk.. een andere “expert” zal het anders formuleren of zelfs in een stijging geloven.. maar ik vertrouw dan toch meer op mensen als Tufkaj, Snorkel, Mafketell enz. enz.

  Ik heb een vriendin die veel naar obscure websites kijkt waar vaak complete onwaarheden in staan zoals dat groenten makkelijker zijn te verteren dan vlees (is gewoon niet waar) . Dat de twintowers door de Jodenzijn neergehaald etc. etc.Kunst is dus de onzin van de feiten te scheiden. ook in de economie. Echte onzin pik ik er meestal zo tussen uit.

  Ook ik verwacht een daling van ongeveer 40% vanaf de top, oftewel, nog ongeveer 25% te gaan vanaf huidig niveau. Puur gebaseerd op langetermijn fundamentals. In tegenstelling tot een aantal anderen hier verwacht ik echter geen crash maar een voortzetting van de langzaam dalende trend. Tot 3/4 jaar geleden geloofde ik in een crash, nu zie ik hoe hard er gemanipuleerd wordt door overheden en centrale banken om asset prijzen overeind te houden. En ik zie dat ze daar voorlopig in slagen. In Japan is de rente al 30 jaar lang heel erg laag. Het zal hier vast weer net iets anders verlopen, maar ik acht het zeer waarschijnlijk dat de ECB de rente ook in de Eurozone nog heel erg lang heel erg laag houdt. Zolang de rente heel laag is, zijn de huidige prijzen goed te betalen en zorgen kunstmatige schaarste en verdere subsidiestromen vanuit de overheid er voor dat de prijzen maar zeer mondjesmaat zullen dalen. Daarentegen worden de huren stelselmatig verhoogd en wordt het rendement op je beleggingen en spaartegoeden omlaag gemanipuleerd. Kortom, je wordt gewoon op je knieën gezet door de ECB, FED en overheid. Als je cash hebt, goedkoop wil wonen en op een fatsoenlijke locatie wil wonen dan word je eigenlijk min of meer gedwongen om je euro’s in stenen te stoppen.

  Persoonlijk heb ik daarom ook dit jaar een woning gekocht. Koopprijs ruim 2 ton, verbouwingen ter waarde van 20k-30k, woningwaarde nu 225k-230k, hypotheek van 150k, die me maandelijks ongeveer 450 euro kost, waarvan bijna 300 euro aflossing. Kortom, qua hypotheeklasten woon ik nagenoeg gratis. Heb liquide nog 60k liggen, dus ruim voldoende buffer om extra af te lossen en andere tegenvallers op te vangen. Gezinsinkomen ligt bruto rond de 110k, dus risico is wat dat betreft 0, geven minder dan 10% van het inkomen uit aan de hypotheek. Wanneer ik komende 3 jaar al mijn geld boven de belastingvrije voet van 40k gebruik voor aflossing dan ben ik eind 2017 hypotheekvrij. Ik heb dan nauwelijks rente betaald (nu 150 euro per maand netto, binnen 3,5 jaar gaat dat naar 0, dus zeg gemiddeld 75€ per maand). Wel heb ik onderhoudslasten (1% per jaar), verplichte verzekeringen (15€ per maand) en extra belasting (1000€ per jaar max.), maar al met al woon ik de komende 3,5 jaar zeer goedkoop (€75 rente + €175 onderhoud + €100 belasting&verzekering = €350 per maand). Na die 3,5 jaar wordt dat dus nog minder. Had ik iets vergelijkbaars moeten gaan huren dan had me dat minimaal 1000 euro per maand gekost (sterker nog: op de huidige aantrekkelijke locatie waar ik nu woon, is er simpelweg geen huur beschikbaar). Als ik over 10 jaar ofzo weer wil verkopen dan kan ik behoorlijk wat waardedaling opvangen uit mijn “bespaarde” woonlasten t.o.v. huur. Of ik nu genaaid word door het betalen van een te hoge huur of door waardedaling van mijn woning maakt weinig uit. De prijs van de woning (en verwachtingen omtrent die prijs) is maar één van de vele variabelen in de afweging. Kortom, als je kan kopen met flink wat cash in een courant prijssegment met een lage LTI dan is dat wat mij betreft niet per sé stom, óók niet als je rekening houdt met verdere waardedaling.

 123. Steven:
  ja ok. Maar sommige dingen komen elke keer weer terug.. Te dure huizen en Te veel lenen is natuurlijk de mix voor grof zakken van huizenprijzen. Die 20 procent is nog niks. Ik denk dus dat er nog 30 procent af gaat (USA, Japan, Ierland, Spanje). Tuurlijk.. een andere “expert” zal het anders formuleren of zelfs in een stijging geloven.. maar ik vertrouw dan toch meer op mensen als Tufkaj, Snorkel, Mafketell enz. enz.

  Ik heb een vriendin die veel naar obscure websites kijkt waar vaak complete onwaarheden in staan zoals dat groenten makkelijker zijn te verteren dan vlees (is gewoon niet waar) . Dat de twintowers door de Jodenzijn neergehaald etc. etc.Kunst is dus de onzin van de feiten te scheiden. ook in de economie. Echte onzin pik ik er meestal zo tussen uit.

  Haha Steven, da’s een goeie. Hoe weet jij dat het onzin is? Sommige mensen beweren dat er helemaal geen vliegtuigen in de towers zijn gevlogen, omdat de tv- en videobeelden niet kloppen (geen afbrekende onderdelen, maar een vliegtuig dan in zijn geheel een gebouw invliegt met stalen kolommen is onmogelijk)en omdat het fysiek onmogelijk is met een commercieel vliegtuig harder dan 300 MPH te vliegen op zeenivo. Eigenlijk klopt er van het officiële verhaal helemaal niets. Maar dat weet jij natuurlijk ook wel. Graancirkels, structures op de maan, op Mars, ufos ter grootte van de Aarde die even bijtanken bij onze zon, Ancient Aliens, dat soort dingen.

  Eigenlijk allemaal veel interessantere dingen dan proberen te verklaren waarom de huizenprijzen maar niet willen crashen.

 124. Steven: Ik heb een vriendin die veel naar obscure websites kijkt waar vaak complete onwaarheden in staan zoals dat groenten makkelijker zijn te verteren dan vlees (is gewoon niet waar) . Dat de twintowers door de Joden zijn neergehaald etc. etc. Kunst is dus de onzin van de feiten te scheiden. ook in de economie. Echte onzin pik ik er meestal zo tussen uit.

  Hmmmm…. juist ja…. je bent lekker op de hoogte Steven…

 125. laatst weer een documentaire gezien over 9-11. Tientallen getuigen kwamen er langs en diverse filmpjes. Als je dan gelooft dat er geen vliegtuigen in vlogen ben je niet helemaal goed snik. (waar zijn die vliegtuigen en mensen dan?) Je mag best anders denken, maar ik denk dat je dan dus een steekje los hebt. : Of gewoon moeite hebt met logisch redeneren.

  https://www.youtube.com/watch?v=LSDfbm8OhCg

  maar goed. beter weer over huizenprijzen hebben. 😉

 126. a: Ook ik verwacht een daling van ongeveer 40% vanaf de top, oftewel, nog ongeveer 25% te gaan vanaf huidig niveau. Puur gebaseerd op langetermijn fundamentals. In tegenstelling tot een aantal anderen hier verwacht ik echter geen crash maar een voortzetting van de langzaam dalende trend. Tot 3/4 jaar geleden geloofde ik in een crash, nu zie ik hoe hard er gemanipuleerd wordt door overheden en centrale banken om asset prijzen overeind te houden. En ik zie dat ze daar voorlopig in slagen. In Japan is de rente al 30 jaar lang heel erg laag. Het zal hier vast weer net iets anders verlopen, maar ik acht het zeer waarschijnlijk dat de ECB de rente ook in de Eurozone nog heel erg lang heel erg laag houdt. Zolang de rente heel laag is, zijn de huidige prijzen goed te betalen en zorgen kunstmatige schaarste en verdere subsidiestromen vanuit de overheid er voor dat de prijzen maar zeer mondjesmaat zullen dalen. Daarentegen worden de huren stelselmatig verhoogd en wordt het rendement op je beleggingen en spaartegoeden omlaag gemanipuleerd. Kortom, je wordt gewoon op je knieën gezet door de ECB, FED en overheid. Als je cash hebt, goedkoop wil wonen en op een fatsoenlijke locatie wil wonen dan word je eigenlijk min of meer gedwongen om je euro’s in stenen te stoppen.

  Persoonlijk heb ik daarom ook dit jaar een woning gekocht. Koopprijs ruim 2 ton, verbouwingen ter waarde van 20k-30k, woningwaarde nu 225k-230k, hypotheek van 150k, die me maandelijks ongeveer 450 euro kost, waarvan bijna 300 euro aflossing. Kortom, qua hypotheeklasten woon ik nagenoeg gratis. Heb liquide nog 60k liggen, dus ruim voldoende buffer om extra af te lossen en andere tegenvallers op te vangen. Gezinsinkomen ligt bruto rond de 110k, dus risico is wat dat betreft 0, geven minder dan 10% van het inkomen uit aan de hypotheek. Wanneer ik komende 3 jaar al mijn geld boven de belastingvrije voet van 40k gebruik voor aflossing dan ben ik eind 2017 hypotheekvrij. Ik heb dan nauwelijks rente betaald (nu 150 euro per maand netto, binnen 3,5 jaar gaat dat naar 0, dus zeg gemiddeld 75€ per maand). Wel heb ik onderhoudslasten (1% per jaar), verplichte verzekeringen (15€ per maand) en extra belasting (1000€ per jaar max.), maar al met al woon ik de komende 3,5 jaar zeer goedkoop (€75 rente + €175 onderhoud + €100 belasting&verzekering = €350 per maand). Na die 3,5 jaar wordt dat dus nog minder. Had ik iets vergelijkbaars moeten gaan huren dan had me dat minimaal 1000 euro per maand gekost (sterker nog: op de huidige aantrekkelijke locatie waar ik nu woon, is er simpelweg geen huur beschikbaar). Als ik over 10 jaar ofzo weer wil verkopen dan kan ik behoorlijk wat waardedaling opvangen uit mijn “bespaarde” woonlasten t.o.v. huur. Of ik nu genaaid word door het betalen van een te hoge huur of door waardedaling van mijn woning maakt weinig uit. De prijs van de woning (en verwachtingen omtrent die prijs) is maar één van de vele variabelen in de afweging. Kortom, als je kan kopen met flink wat cash in een courant prijssegment met een lage LTI dan is dat wat mij betreft niet per sé stom, óók niet als je rekening houdt met verdere waardedaling.

  Roerend mee eens.

 127. @ Adamus: Steven heeft wel een punt met groentes dat de cellulose wanden slecht tot niet worden verteerd in het lichaam, maar vlees, met name rundervlees kan tot twee etmalen in het lichaam blijven voordat het verteerd is.
  Zelf gooi ik de rauwe groentes en vruchten in de high speed blender samen met wat superfoods: wordt zeer snel opgenomen, en het kost veel minder energie om het te verteren dan een maaltijd met vlees.
  Ik meen me te herinneren dat meer dan 50% van de gebruikte energie van een lichaam naar de spijsvertering gaat: licht verteerbaar voedsel is dan ook erg te preferen: spelt brood in plaats van tarwe brood, geitenkaas in plaats van koemelk kaas verteren gemakkelijker.
  Minder energie voor de spijsvertering betekent dat er meer energie voor vrouwenvlees overblijft! 🙂 (naast dat bepaalde superfoods ook op dit vlak wonderen kunnen uitwerken qua prestatie laten we maar zeggen)Nou ja, dit is natuurlijk een huizenblog en geen voedingsblog, tot zover maar even! 🙂

 128. En wat betreft 9-11 weet een kind natuurlijk al dat het anders in elkaar zit dan ons wordt verteld, juist gebaseerd op het zo door Steven genoemde logisch nadenken en de feiten.
  Yes, de rat en pig faced jewish zionist hebben er alles mee te maken.

 129. mafketell: voor Tufkaj, heeft HDN ook gegevens van Buitenlandse hypotheken ? ELQ ( Lehman ) Argenta en de Duitse hypootjes ?

  voor zover ik weet is HDN een Nederlands ‘merk’, maar denk eigenlijk dat de meeste aanbieders die je noemt een Nederlandse BV hebben?
  Check bijvoorbeeld de rollende banner onderaan de pagina: http://www.hdn.nl/

 130. rtlnieuws.nl/econo…e-doorstromerslening

  Off-topic
  De VEH pleit daarom na het succes van de starterslening voor een doorstromerslening.
  rtlnieuws.nl/econo…e-doorstromerslening

  Het succes van de startersleningen zien we dagelijks op tv
  Waar bekende Nederlanders de huizen van jonge onfortuinlijken proberen te verkopen tegen een zo hoog mogelijke waarde om de restschuld, mede veroorzaakt vaak door een starterslening, te beperken.

  Het succes van de starterslening……
  Ze komen er anno 2014 nog mee weg, maar dat duurt niet lang meer.

 131. hadjememaar: Het begint met flikkeren. De kortsluiting laat op zich wachten.

  “The crisis, the worst between Moscow and the West since the end of the Cold War, has prompted calls for the EU to reduce its reliance on Russian gas and oil, though that would inflict pain on European consumers, including in the Netherlands.”

  Waar: ‘Consumenten belastingbetalers’.
  De voordelen van een opwarmend klimaat?
  Waar ligt Chernobyl? EU’s chemical waste naar de Ukraine? Energie transitie?
  De msm beschouwen de verbanden hier te lande.
  De waan van de dag biedt zoveel meer…

 132. Steven,

  Effe serieus, er zijn nog zoveel onbeantwoorde vragen en de wereld zal nooit meer hetzelfde zijn. Haal je niets in je hoofd, wat ze ook zeggen.Rudy Dent, 32 year veteran of NYC fire department and the NYPD, about his incredible first hand experience of the lies surrounding WTC 7. via http://www.ae911truth.org/
  Waarmee ik niet wil beweren dat komplot theorieën onzin zijn, tenslotte liggen ze bewijsbaar ten grondslag aan de talloze oorlogen die de Vs zijn begonnen vanaf de Cuba crisis (false flag proposals), Tongkin Bay, Northwoods, Pearl Harbour, Irak (nucleaire wapens) en noem maar op. Gek hè. Dat er wantrouwen bestaat.

 133. a: Persoonlijk heb ik daarom ook dit jaar een woning gekocht. Koopprijs ruim 2 ton, verbouwingen ter waarde van 20k-30k, woningwaarde nu 225k-230k,

  :Tja , verjaardags kost , feit is dat dat zo niet werkt . Weet je dat dit een ven de redenen is dat de woningmarkt stokt ? Samen met onze rijkdom ( 3 de rijkste land ter wereld ) een status quo waar ik vaker over gerept heb als Juan over de makelaars in het bijzonder….

 134. Juan belmonte:
  a,

  De mening die u hierboven heeft is is dat goud een onverstandige investering is.

  Dr Jürgen stark denkt daar heel anders over:
  marketupdate.nl/ni…directeur-koop-goud/

  Als het daar om gaat: dan zijn we inderdaad oneens.

  Overigens heb ik hier al een keer het halve forum over me heen gekregen omdat ik goud overgewaardeerd noemde. Destijds deed goud ongeveer $1700 per ounce. Op dit moment noteert goud ergens rond $1250 meen ik. Hebt u de grafiek waar ik naar verwees opgezocht? Als je naar de waardeontwikkeling van goud kijkt sinds begin deze eeuw dan heb je echt een prachtig voorbeeld van een bubblegrafiek. Goud creëert niks, goud voegt geen waarde toe, goud ontleent haar waarde aan angst en angst is altijd tijdelijk, that’s it. Daarom stel ik bij deze: over 5 jaar noteert goud onder de koers van vandaag.

  Enige reden om in goud te gaan is als hedge/verzekering tegen systeemcrashes. Max. 5% van de portefeuille is dan voldoende, maar ook om die reden zou ik eerder in andere vaste activa beleggen zoals aandelen of misschien zelfs vastgoed (al is dat nu nog wat overgewaardeerd).

 135. lorenzo: :Tja , verjaardags kost , feit is dat dat zo niet werkt . Weet je dat dit een ven de redenen is dat de woningmarkt stokt ? Samen met onze rijkdom ( 3 de rijkste land ter wereld ) een status quo waar ik vaker over gerept heb als Juan over de makelaars in het bijzonder….

  Ik heb 240k in een woning gestopt (dus excl. kosten koper) en waardeer deze nu op 225k-230k, terwijl de prijsindex in de tussentijd is opgelopen. Zonder te weten waar de woning staat en welke verbeteringen er zijn doorgevoerd kun jij hier nooit een goed onderbouwde mening over hebben.

 136. Frans,

  Frans, het gaat mij om mensen die niet eens geloven dat er vliegtuigen in het wtc geloven.
  En vlees is lichter verteerbaar dan groente. Het klinkt voor veel mensen vreemd in de oren, maar het is misschien duidelijk als je een koe met zijn 11 magen vergelijkt met de buik van een Cheeta. Zijn gewoon van die feitjes…Maar goed.. laten we het maar weer over de huizenmarkt hebben.

 137. D’r beurn rare dingn.

  2 jaar geleden naar een hoekhuis wezen kijken. De bewoners gingen naar een nieuw huis (hartje crisis). Ze zijn nu weg. Het huis werd uit de markt gehaald (er stond verkocht op funda). Nu na 2 jaar geen spoor van leven.

  Mogelijk een koopgarantie gekregen van de verkoper van het nieuwe huis of van de gemeente. Who knows…..

 138. Steven: En vlees is lichter verteerbaar dan groente. Het klinkt voor veel mensen vreemd in de oren, maar het is misschien duidelijk als je een koe met zijn 11 magen

  Dat klinkt inderdaad vreemd in de oren aangezien koeien doorgaans 4 magen bezitten. (pens,netmaag,boekmaag,lebmaag).

 139. a: Ook ik verwacht een daling van ongeveer 40% vanaf de top, oftewel, nog ongeveer 25% te gaan vanaf huidig niveau. Puur gebaseerd op langetermijn fundamentals……………………………………………………………………………………………. lage LTI dan is dat wat mij betreft niet per sé stom, óók niet als je rekening houdt met verdere waardedaling.

  Kan ik volgen en vermoed dat veel kopers een zelfde soort afweging maken.

 140. a: Als het daar om gaat: dan zijn we inderdaad oneens.

  Overigens heb ik hier al een keer het halve forum over me heen gekregen omdat ik goud overgewaardeerd noemde. Destijds deed goud ongeveer $1700 per ounce. Op dit moment noteert goud ergens rond $1250 meen ik. Hebt u de grafiek waar ik naar verwees opgezocht? Als je naar de waardeontwikkeling van goud kijkt sinds begin deze eeuw dan heb je echt een prachtig voorbeeld van een bubblegrafiek. Goud creëert niks, goud voegt geen waarde toe, goud ontleent haar waarde aan angst en angst is altijd tijdelijk, that’s it. Daarom stel ik bij deze: over 5 jaar noteert goud onder de koers van vandaag.

  Enige reden om in goud te gaan is als hedge/verzekering tegen systeemcrashes. Max. 5% van de portefeuille is dan voldoende, maar ook om die reden zou ik eerder in andere vaste activa beleggen zoals aandelen of misschien zelfs vastgoed (al is dat nu nog wat overgewaardeerd).

  Goud gaat uiteindelijk naar een prijs van om en nabij de nul dollar/euro. Alleen is er op dat moment niet aan te komen.

 141. Frans:
  Vergeten: met voorkennis.

  In de serie vergeten met voorkennis:
  Volgens NVM-voorzitter Hukker zijn de vooruitzichten op de korte termijn gunstig voor verder herstel van de woningmarkt.
  nvm.nl/actual/okto…en_zijn_gunstig.aspx

  Het weerbericht is wederom zon. Huis kopen in 2014 SLIMME Z.

  Van het schuldenleed van starters is geen sprake.
  Vergeten is de middellange en lange termijnsvoorspelling, beroepsdeformatie 🙂

 142. a,

  Mooi dan is dat helder.

  Juan kreeg m’n een paar jaar gelee hele hordes over zich heen…
  Zeg maar CPB aanhangers van de inzichten van toen 🙂

  Juan is niet in de positie om zich druk te maken om goud,
  Anders dan goudeerlijk zijn 🙂

  Gewoon zelf blijven nadenken….

 143. Inmiddels doen korte en lange termijn er niet toe.

  Holland gaat over van een zeepbel in huizenprijzen
  Gebaseerd op gesubsidieerd leasen van woningen als maandlasten
  100% HRA op een aflossingsvrije lening
  Dus zeg maar maandlasten zijn alleen de helfte van de rente (aflossing speelt geen rol)
  Waarbij die ook nog eens historisch laag is (volgens iedereen behalve vrind Lorenzo)
  Vaak volledig gefinancierd zonder spaargeld

  Naar huizenprijzen gebaseerd op:
  -20% spaargeld (dr Wijffels, maar ook gebruikelijk in Duitsland)
  En dan lenen en weer terugbetalen.
  Bij hogere rentes.
  Dus maandlasten obv meer dan de helft van historisch lage PLUS aflossing.

  Dan is de -42% van Redevco nog een optimistisch verhaal.
  En op dat optimistische verhaal zijn we nog niet eens halverwege.

  En ondertussen brullen de makelleugenaars dat er weer overboden wordt,
  Carnaval op de Hollandse huizenmarkt 🙂

  Yeah richt die horen we al een paar jaar

 144. Mainstream media zijn de verklaring waarom de zeepbel zo langzaam leegloopt.

  Geen journalist die nog eens terugblikt de heer Mr Hukker vraagt

  WAS DAT NOU ECHT ZON SLIMME Z IN 2011 ?????????

  Hoe kon de NVM nu in 2012 toen al bekend was dat een miljoen woningen onder water stonden
  Spreken van BEHOUDEND GEFINANCIERD ?

  Mainstream media hebben geholpen de zeepbel te blazen en hebben er kennelijk ook alle belang bij om de realiteit maar niet te benoemen.
  Mainstream media hebben zoals Juan al vaak heeft betoogd
  De ethiek van hun eigen vak verloochend.

  Net als alle oekoenomen die maar geen crisis zagen, CPB incluis.

  Met welke autoriteit spreken de autoriteiten eigenlijk nog ? 🙂

 145. Goedemorgen Zeepbellers,

  In de jaren negentig is een schijnwelvaart ontstaan die gevoed werd met de gedachte dat huizenprijzen altijd stijgen en dat het pensioen zeker is.

  Nu de praktijk anders blijkt te zijn zitten we opgezadeld met een enorme schuld die ontstaan is om die schijnwelvaart te kunnen bekostigen. Deze enorme schuld moet afgelost worden. Kwijtschelden van deze schuld is geen optie meer en zal leiden tot conflicten en oorlog.

  Dus wat doen we in Nederland. We schuiven de problemen naar voren.

  Is dat eerlijk? Wie hebben er geprofiteerd van die schijnwelvaart? Kijk om je heen in Nederland en je kunt het antwoord snel geven. Nederland behoort tot de rijkste landen in de wereld, maar de verdeling van deze rijkdom is qua leeftijd zeer ongelijk verdeeld. Het schijnvermogen van ouderen (50+) is door de schijnwelvaart (stijgende huizenprijzen en het niet op tijd aanpassen van pensioenregelingen) enorm toegenomen. Ik noem het schijnvermogen omdat er geen arbeid tegenover staat. Het probleem van schijnvermogen is dat er per defenitie schuld (toekomstige arbeid) tegenover moet staan. Dat zien we terug bij het onderwater staan van hypotheken en het aanpassen van de pensioenregelingen bij jongeren.

  Veel ouderen hebben het schijnvermogen helaas verzilvert in de vorm van een camper, tweede huis (in het buitenland), veel vakanties, etc. Het consumeren van schijnvermogen is zeer gevaarlijk voor een economie. Het lijkt een bloeiende economie maar alles is schijn. Het is schuldgedreven groei wat inhoud dat er een greep in de toekomst wordt gedaan.

  Dit is wat er gebeurd is in Nederland. Ouderen hebben met hun schijnvermogen een schijnwelvaart voor zich zelf gecreëerd Anders gezegd, ouderen hebben ver boven hun stand geleefd. De rekening leggen ze nu bij nieuwe generaties die helaas zelf ook in de schijnwelvaart hebben geloofd. Het wordt tijd voor een flinke stap terug voor iedereen en misschien wel twee stappen terug voor de ouderen. Die hebben per slot van rekening het meest geprofiteerd van de schijnwelvaart. De realiteit bij de ouderen is helaas anders. Een klein stapje terug is hun al te veel. Velen ouderen (voornamelijk BB-boomers) hebben geen tegenslagen gekend. Het lijkt wel of de ze denken: Na mij de zondvloed.

  Als gevolg hiervan zie je op straat dat het respect voor ouderen steeds verder afneemt. Vind ik zelf niet gek maar wel jammer. Er is een enorme generatiekloof aan het ontstaan tussen ouderen en jongeren. Jongeren zijn heden ten dage zeer wijs. Het onnozele, egoïstische gedrag van de ouderen wordt steeds minder gepikt en ik geef de jongeren daarin groot gelijk.

  BBB

 146. a: Ik heb 240k in een woning gestopt (dus excl. kosten koper) en waardeer deze nu op 225k-230k, terwijl de prijsindex in de tussentijd is opgelopen. Zonder te weten waar de woning staat en welke verbeteringen er zijn doorgevoerd kun jij hier nooit een goed onderbouwde mening over hebben.

  Tja , gaat lorenzo weer ( ik waan me weer eens op een verjaardags feestje ..) :
  1. de prijsindex op dit moment kent vele geflatterde aannames , even laten voor wat het is derhalve .
  2. marktwaarde , welke aannames bepalen de waarde van een koophut ? ( gaan we ze daarna een voor een nalopen )
  3. ligging in deze casus is niet van toepassing zul je begrijpen , verbeteringen kunnen in de praktijk ook nadelig zijn voor de prijsvorming , zijn in het gunstigste geval tevens beperkt houdbaar ( er wordt waardetechnisch namelijk afgeschreven ..)
  4. ligging in zijn algemeenheid belangrijk , de prijs is echter al betaald , € 240.000

  Conclusie voor genoemd object : gezien de betaalde prijs , verbeteringen ,kosten koper en de te verwachte waardedaling een ‘negatieve waarde’ op dit moment van enkele tientallen duizenden euros .

 147. Juan belmonte: In de serie vergeten met voorkennis:
  Volgens NVM-voorzitter Hukker zijn de vooruitzichten op de korte termijn gunstig voor verder herstel van de woningmarkt.
  nvm.nl/actual/okto…en_zijn_gunstig.aspx

  Het weerbericht is wederom zon. Huis kopen in 2014 SLIMME Z.

  Van het schuldenleed van starters is geen sprake.
  Vergeten is de middellange en lange termijnsvoorspelling, beroepsdeformatie

  De bakker zal zijn brood ook aanprijzen als iets wezenlijks in de wetenschap dat de mens niet geconscipieerd is om brood te eten ( en melk te drinken ).

 148. Juan belmonte,

  Kopers onder water zal de makelaars worst zijn, huisjes verkopen het heilige verdienmodel 🙂 en dat gaat weer prima voor ze EN gaat het goed met de huizenmarkt duzzzzz …….

  Ondertussen in de NL

  Oplossen crisis die je zo ( los de schulden af )
  De ECB denkt daar toch ff wat anders over,

  inflatie
  creatie
  is haar doel

  telegraaf.nl/dft/g…sis_doe_je_zo__.html

  Voor ps, baby moose
  http://www.youtube.com/watch?v=G_DQyOCtIZw sorry beetje off-topic maar zo’n lief filmpje

 149. BBB,

  Ach BBB uiteindelijk gaat de welvaart toch echt van de oudere op de jongere over. Nog even geduld. Verder wel geestig dat onderscheid russen schijn- en echte welvaart. Zolang ik van mijn welvaart echter nog gewoon een heerlijk broodje bij de bakker kan kopen, en geen nep-broodje, dan hou ik best van schijnwelvaart.

  Iemand die echt erg arm is gelooft er helemaal niets ervan dat wij het arm hebben dankzij onze schijnwelvaart. Wij hebben in zijn ogen hoogstens last van luxe-problemen.

 150. BBB: schijnwelvaart

  Die badkamer, nieuwe keuken en veel te dure reis zijn toch echt geleverd. Als dat met geleend geld is betaald is er misschien een probleem als de schuld – vermeerderd met rente – niet voldaan kan worden.

 151. lorenzo: De bakker zal zijn brood ook aanprijzen als iets wezenlijks in de wetenschap dat de mens niet geconscipieerd is om brood te eten ( en melk te drinken ).

  Das prima maar dan hoort het terug te komen in cabaretprogramma’s en als volstrekt belachelijk neergezet te worden op staatsmedia, conform de ethiek van de journalistiek.

  Het omgekeerde is het geval.

 152. mafketell,

  Uit de link van dft

  In plaats van de schuldenberg direct aan te pakken, doet de ECB er alles aan om de schuldenberg draaglijker te maken (zie ook deze column van mijn hand ). Zo worden de rentes kunstmatig laag gehouden. Dit helpt niet alleen de draagbaarheid (lagere interestbetalingen), maar stimuleert ook de kredietgroei. Nog nooit kon er zo goedkoop worden geleend en dit moet bedrijven en consumenten aanzetten tot meer investeringen en consumptie, waardoor het BBP zal stijgen en de eurozone zo haar schulden kan ontgroeien. Nu wil de ECB, bijvoorbeeld, hypotheekschulden gaan opkopen om zo de kredietverlening nog verder te stimuleren. Leuke gedachte, maar het gaat nooit werken. Helaas staat de ECB niet alleen, want de Bank of England, de Federal Reserve, de Bank of Japan en velen anderen hanteren min of meer hetzelfde recept.

  Hee dat schreven de zeepbellers hier een paar jaar gelee ook al 🙂

 153. @302 afnemend respect op straat…het onnozele egoïstische gedrag van ouderen aan de kaak gesteld door jongeren… bla bla. wat een ongelofelijk oubollig flauwe kul betoog.

  maar goed, lijkt mij evengoed wel dat de 300 miljard overkreditering op de woningmarkt ook op één of andere manier bij de ontvangers van die geldberg zou moeten worden teruggehaald… onmogelijk natuurlijk, de VOC schepen zijn vol goudstaven naar verre oorden vertrokken.

 154. De NL toen ( 2008 ) in denial ……

  IMF 2008 ’10 apr. 2008 – De NVM weersprak de conclusie van het IMF dat de huizenprijzen in Nederland mogelijk 30 procent te hoog zijn. … Ook minister Wouter Bos (PvdA, Financiën) liet zich kritisch uit over de IMF-rapportage. , … ‘ rba.gov.au/publica…llbauer-figure-3.gif

  En nu is de NL weer in denial 🙂

  nu.nl/economie/389…rozone-recessie.html

  En de Dijss gisteren ….. Dijsselbloem: ‘ angst IMF voor Europese recessie overdreven ‘

  NL de grootste optimist, vraag me af waarom 🙂

 155. Tijl: Cash (denk ik).

  Lijkt me eerder dat hij het geld leent van zijn eigen BV.

  In termen van voordelige financiële constructies is er weinig zo onvoordelig als het cash aftikken van een huis indien je het geld toch al ergens op de plank hebt liggen.

 156. Philippulus,

  Waarom nou weer een hypotheek? Hij verdient 100.000 soms per optreden… Maar goed zo hebben we het belastingstelsel ingericht.

  Wij betalen nu mee aan de kapitale villa van Hardwell (via de HRA). En nu niet zeiken dat hij al zo veel belasting betaalt, want als hij zou huren zou ie dat gratis geld niet terug krijgen.

 157. ps,

  ha ha. ja dat zal wel. Meer dan 4000 per m2 in Brabant klinkt direct al veel. Maar goed, ik gun het hem best wel hoor, maar dat van je eigen holding een hypotheek nemen en dan dus eigenlijk HRA in die holding proppen en zo zou toch niet hoeven. maar zo iemand heeft natuurlijk een zeer goede boekhouder die dat voor hem regelt dus ik neem het Hardwell niet kwalijk of zo..

 158. BBB:
  Goedemorgen Zeepbellers,

  In de jaren negentig is een schijnwelvaart ontstaan die gevoed werd met de gedachte dat huizenprijzen altijd stijgen en dat het pensioen zeker is.

  Nu de praktijk anders blijkt te zijn zitten we opgezadeld met een enorme schuld die ontstaan is om die schijnwelvaart te kunnen bekostigen. Deze enorme schuld moet afgelost worden. Kwijtschelden van deze schuld is geen optie meer en zal leiden tot conflicten en oorlog.

  Dus wat doen we in Nederland. We schuiven de problemen naar voren.

  Is dat eerlijk? Wie hebben er geprofiteerd van die schijnwelvaart? Kijk om je heen in Nederland en je kunt het antwoord snel geven. Nederland behoort tot de rijkste landen in de wereld, maar de verdeling van deze rijkdom is qua leeftijd zeer ongelijk verdeeld. Het schijnvermogen van ouderen (50+) is door de schijnwelvaart (stijgende huizenprijzen en het niet op tijd aanpassen van pensioenregelingen) enorm toegenomen. Ik noem het schijnvermogen omdat er geen arbeid tegenover staat. Het probleem van schijnvermogen is dat er per defenitie schuld (toekomstige arbeid) tegenover moet staan. Dat zien we terug bij het onderwater staan van hypotheken en het aanpassen van de pensioenregelingen bij jongeren.

  Veel ouderen hebben het schijnvermogen helaas verzilvert in de vorm van een camper, tweede huis (in het buitenland), veel vakanties, etc. Het consumeren van schijnvermogen is zeer gevaarlijk voor een economie. Het lijkt een bloeiende economie maar alles is schijn. Het is schuldgedreven groei wat inhoud dat er een greep in de toekomst wordt gedaan.

  Dit is wat er gebeurd is in Nederland. Ouderen hebben met hun schijnvermogen een schijnwelvaart voor zich zelf gecreëerdAnders gezegd, ouderen hebben ver boven hun stand geleefd. De rekening leggen ze nu bij nieuwe generaties die helaas zelf ook in de schijnwelvaart hebben geloofd. Het wordt tijd voor een flinke stap terug voor iedereen en misschien wel twee stappen terug voor de ouderen. Die hebben per slot van rekening het meest geprofiteerd van de schijnwelvaart. De realiteit bij de ouderen is helaas anders. Een klein stapje terug is hun al te veel. Velen ouderen (voornamelijk BB-boomers) hebben geen tegenslagen gekend. Het lijkt wel of de ze denken: Na mij de zondvloed.

  Als gevolg hiervan zie je op straat dat het respect voor ouderen steeds verder afneemt. Vind ik zelf niet gek maar wel jammer. Er is een enorme generatiekloof aan het ontstaan tussen ouderen en jongeren. Jongeren zijn heden ten dage zeer wijs. Het onnozele, egoïstische gedrag van de ouderen wordt steeds minder gepikt en ik geef de jongeren daarin groot gelijk.

  BBB

  Er zit een kern van waarheid in jouw verhaal maar er is ook nuance nodig.

  Wat mij veel meer irriteert is de grote groep mensen die nog steeds meewerkt aan de verrotte praktijken van banken, verzekeraars en andere financiële instellingen.

  Onder het motto van, anders doet een andere bank het wel, of ik moet toch ook mijn hypotheek betalen, worden er nog steeds volksstammen dagelijks belazerd met woekerpolissen of andere onzin producten, die verkocht worden door bankmedewerkers.

  Een goede start zou zijn als deze bankmedewerkers eens zelfstandig gingen nadenken en bedachten wat ze hebben aangericht en aanrichten.

  Kom steeds meer bankmensen tegen die dat wel zeggen te doen,… Er is hoop.

 159. Latida:
  Lees: ‘Tekort Woningen’, want tot wel 40,000 Syriers moeten plotseling en met spoed aan een ‘goedkope’ huurwoning geholpen worden.

  Wat is men denkende? Is dit om de recordhoogtee van het aantal emigranten tegen te gaan?

  Wat kost 1 emigrant de staat over de komende 20 jaar?

  npo.nl/vng-tekort-…0-2014/WO_NOS_657694

  Door het roze brilletje van D66 gezien: de staat zijn ‘wij’ 😉
  Kom laten we Wilders zich voor het hekje ter verantwoording roepen. SVP niet in het parlement – dat houdt zich bezig met kantoorcontainertjes, opdat dat den Koning zich kan voorbereiden op het voorlezen van zijn voorgekookte speech.

 160. Steven:
  Frans,

  Frans, het gaat mij om mensen die niet eens geloven dat er vliegtuigen in het wtc geloven.
  En vlees is lichter verteerbaar dan groente. Het klinkt voor veel mensen vreemd in de oren, maar het is misschien duidelijk als je eenkoe met zijn 11 magen vergelijkt met de buik van een Cheeta. Zijn gewoon van die feitjes…Maar goed.. laten we het maar weer over de huizenmarkt hebben.

  Je bent toch wel het ultieme warhoofd zeg!

 161. Welnu nog even wat mooie proza
  over hetgeen PBL laatst ook al meldde

  De dalende trend in het aantal woningen dat te koop staat, zet verder door. Halverwege het 3de kwartaal 2014 stonden 152.355 woningen te koop bij NVM-makelaars, zo blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal. In de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het dan om naar schatting 205.000 woningen in aanbod.

  In vergelijking met een jaar eerder staan nu 8,3% minder woningen in aanbod.

  Het aanbod van vrijstaande woningen is slechts met 1,9% gedaald. NVM-voorzitter Ger Hukker: “Het duurste woningtype lijkt daarmee vooralsnog het minst te profiteren van het herstel op de woningmarkt.”

  Daar is-tie-dan eindelijk…
  de door Drs Ed van de Bijl in 2009 voorspelde woningnood in nieuwbouw 🙂

 162. nvm.nl/actual/okto…gen_loopt_terug.aspx

  NVM Open Huizen Dag steeds succesvoller

  De NVM Open Huizen Dag die ieder voor- en najaar wordt gehouden, breekt inmiddels alle records. Tijdens de laatste editie, afgelopen zaterdag 4 oktober, werden bijna 150.000 bezoeken gebracht aan 47.000 woningen van verkopers. Meer bezoekers dan in april (10.000 meer), terwijl het aantal te koop staande woningen het afgelopen half jaar is afgenomen.

  “De NVM Open Huizen Dag is een bijna niet meer weg te denken fenomeen geworden”, zegt Hukker. “Niet alleen betrokken instanties als banken en andere hypotheekverstrekkers grijpen de dag aan om activiteiten te ontplooien, ook werd dit keer een ongekend aantal woningen onder voorbehoud verkocht in de week voorafgaand. De Open Huizen Dag blijkt daarmee een uitstekend middel om het herstel verder aan te jagen.”

  Ook woningsite funda kreeg te maken met verhevigde activiteit tijdens de NVM Open Huizen Dag. Marc Duijndam, CEO van funda: “Kijkers gingen goed voorbereid en met hun telefoon in de hand op pad. De dag ervoor werd funda zelfs meer dan 1 miljoen keer bezocht. En ook op de dag zelf is het ongekend druk. Ruim 40% van ons bezoek kwam vanmiddag via mobiel. Dit zijn recordaantallen, die getuigen van een zeer geslaagde editie van de NVM Open Huizen Dag.”

 163. Verwachtingen 4de kwartaal: meer transacties, prijzen stabiel

  De NVM verwacht weer een goed laatste kwartaal van 2014. “We denken op 30.000 of meer NVM-transacties uit te komen”, zegt Hukker. “Op jaarbasis komen we daarmee uit op circa 112.500 NVM-transacties, ofwel rond de 150.000 transacties voor de volledige markt. Dat zijn 40.000 transacties, ofwel ruim een derde meer dan het aantal verkopen in 2013.”(CBS/Kadaster: 110.000 transacties in 2013).

  Wat de prijzen betreft, die blijven volgens de NVM-voorzitter “waarschijnlijk stabiel tot licht stijgend. Aan het eind van 2014 zitten we op ongeveer 3 tot 4% prijsstijging in een jaar tijd.”

 164. De vraagprijs van het gemiddelde appartement bedraagt 170.000 euro, terwijl de vraagprijs van de gemiddeld vrijstaande woning 434.000 euro bedraagt.

  nvm.nl/actual/okto…gen_loopt_terug.aspx

  Een vrijstaande woning is verkocht voor gemiddeld 337.000 euro, een appartement voor 168.000 euro.
  nvm.nl/wonen/nieuw…009kwartaaldrie.aspx

  Er zit een ton tussen gemiddelde vraag- en transactieprijs van vrijstaande woningen, en dat is op basis van NVM cijfers, daar kunnen per definitie de nodige vraagtekend bij geplaatse worden.

  Nee nu die subsidie van een ton eruitgaat einde 2014
  en rentes op termijn eigenlijk alleen nog maar kunnen stijgen,
  ….
  gaan prijzen in ALLE segmenten stijgen 🙂

 165. Adamus,

  er vlogen wel vliegtuigen in het WTC. en vlees is lichter verteerbaar dan groente.

  warhoofden zeggen juist het omgekeerde. daarom kwam ik juist met die twee voorbeelden (sukkeltje) 😉

 166. Steven: Philippulus,

  Waarom nou weer een hypotheek? Hij verdient 100.000 soms per optreden… Maar goed zo hebben we het belastingstelsel ingericht.

  Wij betalen nu mee aan de kapitale villa van Hardwell (via de HRA). En nu niet zeiken dat hij al zo veel belasting betaalt, want als hij zou huren zou ie dat gratis geld niet terug krijgen.

  Wat een afgunst weer. Hij heeft groot gelijk. Als je voldoende middelen in de Holding hebt is het ideaal. Hij betaalt rente aan zichzelf (in plaats van aan de bank) en kan deze aftrekken (van de ongetwijfeld erg hoge aanslag) van de belasting.

  Ergens snap ik hier de afgunst ook niet over dit soort dingen. Enerzijds zetten jullie je af tegen de banken en hun praktijken. Nu is er anderzijds iemand die de bank buiten spel zet en het zelf regelt is het ook weer niet goed.

 167. Steven: Wij betalen nu mee aan de kapitale villa van Hardwell (via de HRA). En nu niet zeiken dat hij al zo veel belasting betaalt, want als hij zou huren zou ie dat gratis geld niet terug krijgen.

  Froger heeft laatst nog 3 appartementjes gekocht in Adam , voor de (belastingvrije) verhuur en de rest als last op de balans Froger BV .
  Mede mogelijk gemaakt dankzij U , Hij dankt u via deze weg tevens nog voor het bezoeken van zijn optredens de afgelopen jaren …het was zeker gezellig .

 168. “…In 2008 kwam het instituut [CPB] nog met een wetenschappelijk artikel waaruit zou blijken dat er geen zeepbel was op de Nederlandse huizenmarkt. Voor de gelegenheid gooide het CPB er toen nog een geruststellend pers­bericht uit: ‘De huidige huizenprijs is min of meer in lijn met de onderliggende vraag- en aanbodfactoren.’ Gaat u rustig slapen.”
  ftm.nl/column/econ…d-de-wijsheid-pacht/

  Economen blijken niet altijd de wijsheid in pacht te hebben, behalve de Nobelprijswinnaar Jean Tirole 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=hAbGC-Yk878

 169. (leuke citaten en infographics):

  ‘A bubble exists when asset price inflation rises beyond what incomes can sustain’.

  A definition that’s pretty simple, met o.m. een verwijzing naar de tulpenmanie, hoe kan het ook anders, wisten wij nog niet. Waar een klein land, maar nu naar Amerikaans voorbeeld, nog steeds heel groot in kan zijn.
  Power, Corruption & Lies!

  Understanding Asset Bubbles – Crash Course Chapter 17

  Cynicus economicus: Gelukkig is Jean Tirole geen ‘Austrian’:

  Michael Hudson: Situation worse than Piketty describes

  QE

 170. Juan Belmonte:
  ps,

  Het staat een ieder vrij
  om ook eens zelf over zaken na te denken

  Alleen bij Juan leidt de lage rentestand tot deprimerende gedachten over de prijsontwikkeling van woningen.
  Juan lage rente heeft, hoe je het ook meent te kunnen wenden in je hoofd , als gevolg een hogere gemiddelde verkoopprijs.
  En de hoop op een hogere rentestand,tja ik vrees dat dat pas over een jaar of 10, in het bijzonder bij een sterk groeiende economie, aan de orde kan zijn. Tja typisch zo’n situatie waarin de woningmarkt floreert en een stootje kan hebben.

 171. Ah! Het rijk (lees de banken) hebben weer wat gevonden: studiegelden kunnen in een lager tempo worden afbetaald: scheelt 45 Euri per maand, waardoor de banken een hogere hypotheek kunnen verstrekken.
  Banken blij, want ze kunnen meer hypotheek inkomsten inharken en uhhh…. banken blij want ze kunnen meer rente op de studieschulden innnen.
  Iedereen blij dus!

 172. Zilversmid: Als je voldoende middelen in de Holding hebt is het ideaal.

  Leuk, zo lang de belastingdienst het goedkeurt. Ik zie heel veel problemen als de huizenprijzen blijven dalen. Die schuld aan je B.V. moet natuurlijk wel ooit afgelost worden. En het lijkt me niet meer dan redelijk dat de belastingdienst eist dat je een redelijke rente betaalt.

  Geld dat je nodig hebt om rente te betalen aan je B.V. en om af te lossen zul je toch eerst naar privé moeten verplaatsen, en er dus belasting over moeten betalen. Zakelijk vermogen is bedoeld om zaken mee te doen en niet om een huis mee te kopen om zelf in te wonen.

  Voor mensen die van plan zijn te eindigen met een groot faillissement maakt het allemaal niet uit natuurlijk.

 173. Als ik heel veel geld in een B.V. had zitten en ik wilde zo graag een landgoed, dan zou ik het een belegging noemen – geen privé-belegging maar een zakelijke belegging, zodat het verlies en de kosten voor rekening van de B.V. komen. Probleem is dat de belastingdienst je op enig moment zal aanrekenen dat je voordeel hebt door er te wonen. Je kunt er op wachten tot ze je gaan pakken.

 174. Ik wist overigens niet dat dj’s zoveel geld verdienden. Ik schat het inkomen ook niet erg duurzaam in, het zakelijk vermogen ook niet. Het is snel aan komen waaien en waait meestal ook weer snel weg. Maar ik ben ook maar een simpele Geit. Maar wel erg duurzaam.

 175. Steven:
  Adamus,

  er vlogen wel vliegtuigen in het WTC. en vlees is lichter verteerbaar dan groente.

  warhoofden zeggen juist het omgekeerde. daarom kwam ik juist met die twee voorbeelden (sukkeltje)

  Wat wil je nu bewijzen met ‘lichtverteerbaar’? stel dat het zo is, waarom zou dat beter zijn?
  (btw ik heb van medici ook de grootste kolder over voeding gehoord).

 176. Zilversmid:

  Ergens snap ik hier de afgunst ook niet over dit soort dingen. Enerzijds zetten jullie je af tegen de banken en hun praktijken. Nu is er anderzijds iemand die de bank buiten spel zet en het zelf regelt is het ook weer niet goed.

  En niet TBTF 🙂

 177. Nico de Geit:
  Ik wist overigens niet dat dj’s zoveel geld verdienden. Ik schat het inkomen ook niet erg duurzaam in, het zakelijk vermogen ook niet. Het is snel aan komen waaien en waait meestal ook weer snel weg. Maar ik ben ook maar een simpele Geit. Maar wel erg duurzaam.

  Had maar een zo’n zoon 😉

 178. dr.t: Alleen bij Juan leidt de lage rentestand tot deprimerende gedachten over de prijsontwikkeling van woningen.
  Juan lage rente heeft, hoe je het ook meent te kunnen wenden in je hoofd , als gevolg een hogere gemiddelde verkoopprijs.
  En de hoop op een hogere rentestand,tja ik vrees dat dat pasover een jaar of 10, in het bijzonder bij een sterk groeiende economie, aan de orde kan zijn. Tja typisch zo’n situatie waarin de woningmarkt floreert en een stootje kan hebben.

  Oneens, lagere huizenprijzen zijn realisme en verre van deprimerend. Tenminste niet voor Juan. Voor wie onderwater staat en een huis kost op basis van gesubsidieerde lease wellicht wel. Maar niet voor juan.
  Dat zijn uw woorden.

  Bizonder dat u denkt dat rente, de prijs van geld, pas omhoog gaat over 10 jaar, als de oekoenomie sterk zou groeien. Als rente de prijs van geld/lenen goed weergeeft zitten risico’s erin geprijsd. Bij de huidige hogehuizenprijzen en overcapaciteit aan productiemiddelen (b.v. Bedrijfspanden, autoshowrooms, etc) zou een hogere rente passen.

  Maar het kan zijn dat Juan het niet snapt 🙂

 179. mafketell:
  De ECB en haar ‘eeuwigdurende’ 2% inflatienorm ……. de inflatie die alleen maar kon STIJGEN, en nu is de inflatie-bubbel geknapt en is de ECB haar bestaansrecht ontnomen en neemt off-balance de macht over …… en het gebeurt allemaal waar je bijstaat ……

  volkskrant.nl/econ…b-in-zicht~a3767150/

  Toch mooi dat DNB niets heeft te vertellen. Is nog slechts (toezichthoudende?) ZBO -dus politiek is aan zet: we moeten het intern oplossen!

 180. heinz: Volgens mij heeft de belastingdienst hier al op gereageerd, het mag niet.
  Link kan ik even niet vinden

  De staatssecr. van fin. laat zeggen door de belastingdienst. De club van Rutte zegt het dus.

 181. dr.t: En de hoop op een hogere rentestand,tja ik vrees dat dat pas over een jaar of 10, in het bijzonder bij een sterk groeiende economie, aan de orde kan zijn. Tja typisch zo’n situatie waarin de woningmarkt floreert en een stootje kan hebben.

  Tot die tijd is die lage rente een symptoom van een syteem dat aan de ‘life support’ligt.

 182. Frans,

  Hee Frans, Kijk hier!

  Werkt bij mij op de lachspieren. Social media is er voor jou! The Daily Elite: Volgen!

  Deze mag er ook zijn. Je kijkt er nog mismoediger van naar de daklozenkrantverkoper bij de Albert Heijn die zijn kansen niet weet te verzilveren… Hij begreep het niet of zo.

  En dan… 1,216,496 people like this.

  Strik erom!

  Geen wonder dat elke social media startup een goudmijn in de dop blijkt, en navenant, nastrevenswaardig. (ont)spanning is de toekomst in deze drukke tijden waarin je zelden thuis kunt vertoeven tenzij je er ook werkt;). Propaganda als een zichzelf vervullend principe in het internettijdperk doet zelfs de kranten op hun grondvesten schudden vanwege het achterhaald verdienmodel. Edward Bernays had niet kunnen bevroeden hoe infectueus, hypnotiserend en uiterst doelmatig entertainment en reclame met elkaar konden samenhangen in het tijdperk van bytes en gigabytes. Escapisme is big business geworden. Net als lucht verkopen realiteit is geworden sinds private ondernemingen de geldgroei controleren. Nu ja, controleren.. manipuleren. Het domein van illusionisten tenslotte. ‘Dat meen je niet’…

  Met name de zinsnede: ‘Imagine the possibilities: New technologies allow the best professors in the country to reach millions of students. Online learning can be tailored and customized to each and every individual, something our generation demands in today’s marketplace.’ En de hoeveelheid likes op dat platvorm van… verhongerende studenten?

  We hoeven alleen maar te kijken naar het aandeel jongeren cq studenten (of afgestudeerden) die een huis kopen of de afgelopen jaren gekocht hebben, om te constateren hoe diep het misplaatste vertrouwen geworteld is. Trollers als Dr.t en Voerman denken waarschijnlijk dat ze hun nageslacht er een plezier mee doen om deze ten dode opgeschreven praktijken, van je in de schulden steken, nieuw leven in te blazen of ze hebben een andere agenda, whatever, feit blijft dat onverschilligheid en onnozelheid onder jongeren kennelijk wijdverbreid is, misschien wel toeneemt door het bombardement van wereldlijke verlokkingen die het stressvolle bestaan zo aangenaam de moeite waard maken er slechts op een platte manier, kennis van te nemen geheel conform het behoefte bevrediging’s patroon dat geen uitstel verdraagt maar vrijwel onmiddellijke genoegdoening vereist en zonder een andere overtuiging dan, dat deelname aan het establishment synoniem is met toekomst hebben en gezond zijn. Gezond voelen.
  Zelfreflectie is helemaal niet nodig als er geen vergoedingen tegenover staan. Om te slagen in het leven gaat het om entrepreneurs-ship, targets, events en een hele reeks van andere indrukwekkende marketingtermen waar ze op afgerekend worden tijdens hun studie! Verbazingwekkend niet?

 183. Adamus: De fiscus komt altijd, misschien niet op voor iedereen op het gewenste moment?

  Aha timing 😉
  Een DJ die op z’n tellen past en het volk dat naar z’n pijpen danst. Daar zit een remix in.

  De reclamezuil die het voormalige SHELL hoofdkantoor achter het CS in Amsterdam siert gezien? Van de jongens van ‘white sensation’ dance events. Over zwart geld praten ze niet. Geld is geld. Cultuur is cultuur 🙂 Dansen bij Jansen is verleden tijd. De conglomeratie van ondernemers in het uitgaansleven is een pinautomaat die z’n weerga niet kent. Trots dat we zijn op de DJ’s die het mogelijk maakten! Ben je afgestudeerd aan het conversatorium dan kun je, sukkel, amper rondkomen in de praktijk. Betalen DJ’s dat? Dat is weer een andere muziekindustrie natuurlijk. Dan ga je toch lesgeven?

 184. Wie heeft hier verstand van: een huis staat al 2 jaar te koop voor eerst 595.000, sinds half jaar 575.000. De WOZ waarde 2013 was 596.000, de WOZ waarde 2014 was 468.000(!!).

  Met 107.000 verschil (23%) tussen vraagprijs en WOZ waarde:

  – is dit een normale situatie bij nieuwe te koop staande huizen?
  – is dit normaal bij langer te koop staande huizen?
  – stel je krijgt er weinig af, krijg je bij taxatie voor je nieuwe hypotheek geen problemen mee, als je een huis aankoopt boven de verkoopprijs is 110% WOZ waarde? Of taxeren taxateurs alles maar wat er voor betaald is?

 185. Dawg: Tot die tijd is die lage rente een symptoom van een syteem dat aan de ‘life support’ligt.

  Klopt. Maar daarmee wel de realiteit. De hoop op een hogere rente zal voorlopig een ijdele hoop blijken.

 186. Keesje:
  Wie heeft hier verstand van: een huis staat al 2 jaar te koop voor eerst 595.000, sinds half jaar575.000. De WOZ waarde 2013 was 596.000, de WOZ waarde 2014 was 468.000(!!).

  Met 107.000 verschil (23%) tussen vraagprijs en WOZ waarde:

  – is dit een normale situatie bij nieuwe te koop staande huizen?
  –is dit normaal bij langer te koop staande huizen?
  – stel je krijgt er weinig af,krijg je bij taxatie voor je nieuwe hypotheek geen problemen mee, als je een huis aankoopt boven de verkoopprijs is 110% WOZ waarde? Of taxeren taxateurs alles maar wat er voor betaald is?

  Een normale situatie lijkt het me niet. Waarschijnlijk is er recent een referentiewoning in de buurt verkocht die de WOZ negatief heeft beïnvloed. Verder geldt: hoe minder courant de woning is en hoe minder verkopen er plaatsvinden, hoe moeilijker de waarde is vast te stellen. Je hebt in NL wijken/buitengebieden waar misschien al een jaar of langer niks verkocht is. Zit je in het hogere, minder courante prijssegment en in een buitengebied dan is het dus verdomd lastig om de WOZ te bepalen.

  Wat betreft de taxatie: een bank baseert zich op de waarde uit het taxatierapport. Een taxateur kijkt primair naar de locatie, staat van het OG en naar referentieverkopen (en dus niet naar wat jij betaalt). De WOZ speelt niet direct een rol, hoewel een grote afwijking er vast voor zal zorgen dat de taxateur nog eens extra kritisch kijkt. Binnen bepaalde marges willen taxateurs best in je ‘voordeel’ taxeren is mijn ervaring (+ of – 5%), maar verwacht niet dat ze een woning die ze eigenlijk 4 ton waard vinden op 5 ton gaan taxeren. Als jij een woning voor 5 ton koopt en het taxatierapport zegt 4 ton dan heb je weldegelijk een financieringsprobleem bij de bank.

 187. Keesje:
  Wie heeft hier verstand van: een huis staat al 2 jaar te koop voor eerst 595.000, sinds half jaar575.000. De WOZ waarde 2013 was 596.000, de WOZ waarde 2014 was 468.000(!!).

  Met 107.000 verschil (23%) tussen vraagprijs en WOZ waarde:

  – is dit een normale situatie bij nieuwe te koop staande huizen?
  –is dit normaal bij langer te koop staande huizen?
  – stel je krijgt er weinig af,krijg je bij taxatie voor je nieuwe hypotheek geen problemen mee, als je een huis aankoopt boven de verkoopprijs is 110% WOZ waarde? Of taxeren taxateurs alles maar wat er voor betaald is?

  Verstand van hebben is een groot woord, maar inderdaad zie je dit wel vaker, met name bij huizen die langer dan een jaar te koop staan (al kwam ik het onlangs ook nog tegen bij een huis dat nieuw werd aangeboden).
  Veelal zie je dat de makelaar en/of eigenaar wat nerveus gaan schuifelen en uitstellen als je de WOZ waarde vraagt, eigenlijk weet je dan al genoeg.

  Je mag er van uitgaan dat een gemeente de WOZ zo hoog mogelijk inzet om zoveel mogelijk belasting te kunnen vangen, dus in de huidige markt is de WOZ wat mij betreft een ruime bovengrens.

  Stel je krijgt er weinig van af, wat dan? Niet kopen lijkt me, je wordt dan namelijk opgelicht. Als je toch koopt zal de gemeente de WOZ graag optrekken naar de nieuwe prijs.
  Verder worden taxaties gedaan door makelaars, die zijn vast bereid een hoger getal neer te zetten.

 188. Apekool: Je mag er van uitgaan dat een gemeente de WOZ zo hoog mogelijk inzet om zoveel mogelijk belasting te kunnen vangen, dus in de huidige markt is de WOZ wat mij betreft een ruime bovengrens.

  Dit is dus een misvatting. De WOZ is niet meer en niet minder dan een verdeelsleutel voor de gemeente. Wanneer de WOZ lager wordt, verhoogt de gemeente gewoon het aanslagpercentage dusdanig dat er weer voldoende inkomsten zijn. Het is voor de gemeente eerder aantrekkelijk om niet een al te hoge WOZ te bepalen, omdat dat het aantal bezwaarschriften vermindert.

 189. a: Dit is dus een misvatting. De WOZ is niet meer en niet minder dan een verdeelsleutel voor de gemeente. Wanneer de WOZ lager wordt, verhoogt de gemeente gewoon het aanslagpercentage dusdanig dat er weer voldoende inkomsten zijn. Het is voor de gemeente eerder aantrekkelijk om niet een al te hoge WOZ te bepalen, omdat dat het aantal bezwaarschriften vermindert.

  Inderdaad, en Nederland zou Nederland niet zijn als daar ook gewoon een instituut voor is opgetuigd ter controle: http://www.waarderingskamer.nl/

 190. Adamus,

  ik gaf het gewoon als feitjes. Vlees is overigens veel makkelijker verteerbaar omdat plantencellen nou eenmaal een veel stuggere sterkere celwand hebben. Vandaar dat een koe 4 magen heeft en moet herkauwen en een leeuw maar een kort darmstelsel nodig heeft.

  Ook een leuke die ik vaak hoor (waarbij mijn haren overeind gaan staan bijna) is dat sommige mensen beweren dat je zuinig moet zijn op drinkwater. (???)
  Ik snap wel hoe ze denken: dorst in Afrika en zo, maar het is volkomen belachelijk omdat de aarde vergeeft van het water: het slingert niet de ruimte in.

  maar goed. als je me niet snapt ben je dus één van hen: dan kan je niet exact nadenken. Dat is verder niet mijn probleem. ik bedoel het verder niet persoonlijk: je bent een aardige gast.

 191. Steven:
  Adamus,

  ik gaf het gewoon als feitjes. Vlees is overigens veel makkelijker verteerbaar omdat plantencellen nou eenmaal een veel stuggere sterkere celwand hebben. Vandaar dat een koe 4 magen heeft en moet herkauwen en een leeuw maar een kort darmstelsel nodig heeft.

  Ook een leuke die ik vaak hoor (waarbij mijn haren overeind gaan staan bijna) is dat sommige mensen beweren dat je zuinig moet zijn op drinkwater. (???)
  Ik snap wel hoe ze denken: dorst in Afrika en zo, maar het is volkomen belachelijk omdat de aarde vergeeft van het water: het slingert niet de ruimte in.

  maar goed. als je me niet snapt ben je dus één van hen: dan kan je niet exact nadenken. Dat is verder niet mijn probleem. ik bedoel het verder niet persoonlijk: je bent een aardige gast.

  Serieus?

 192. Tijl,

  ja serieus., Als iemand mij zegt dat je zuinig moet zijn op drinkwater, dan weet ik direct al.. : die denkt niet goed na.

  Heb het overigens ook met mensen die geloven in:

  1. creationisme
  2. baardman (god)
  3, onheilsprofeten (alsof juist nu de boel naar de kloten gaat: dan voel je je wel heel belangrijk in het universum)
  4. In Nederland is alles anders (lees: in zijn/haar geval is alles anders)

  enz. enz. maar het is te laat om er verder op in te gaan. Ik bedoel gewoon dat er waarheden zijn:
  de vliegtuigen vlogen in het WTC en vlees is makkelijker verteerbaar.

  Als ik met iemand discussieer die zich niet aan feiten houdt dan heeft het niet eens zin om daar mee te praten, maar dat komt misschien wel door dat recentelijke vriendinnetje dat ik had.. 🙂

  (zij was het toonbeeld van geloven en niet nadenken)

 193. Zilversmid: Enerzijds zetten jullie je af tegen de banken en hun praktijken. Nu is er anderzijds iemand die de bank buiten spel zet en het zelf regelt is het ook weer niet goed.

  Nee daar gaat het niet om: hij heeft een bedrijf (noem het Hardwell). daar gaat zeg 4 procent van 1,3 miljoen is 52000 naar toe per jaar. Maar Hardwell (himself) betaalt door die idiote HRA maar 32.000 dus verdient de totale constructie gewoon 20.000 per jaar… : Dat slaat toch nergens nergens op?
  Daarom tikt ie het huis niet cash af.. : hij of de boekhouder willen die HRA vangen,,, : dat wil je toch niet als samenleving?

 194. ..en terwijl je lekker slaapt groeit de nationale hypotheekschuld, zijnde de hoogste hypotheekschuld pp vd wereld, met 650000000000*0,035/365/24/60/15= 2885,59 euro per snurk.

 195. 3 posten weg …….

  Mooie héle mooie dag zeepbellers 🙂

  Alles komt goed … alleen het duurt nog wel ff 😉
  En het blijft verwonderlijk dat de zeepbellers alles zo goed hebben kunnen voorzien …. zéér verwonderlijk …… je ziet nu de hele wereld verkruimelen onder de schuldenlasten ….

 196. Steven: maar dat komt misschien wel door dat recentelijke vriendinnetje dat ik had..
  (zij was het toonbeeld van geloven en niet nadenken)

  Dan moet de seks wel héél goed geweest zijn om dat te compenseren 😀