Tilburg ‘helpt’ starters

De financiële steun voor Tilburgers die voor het eerst een woning kopen, blijft overeind.
Het potje voor de steun is bijna leeg, maar het college wil dat, met instemming van de raad, vervroegd met 1,75 miljoen euro vullen.

Dat bedrag is eigenlijk bestemd om pas vanaf 1 januari 2011 uit te geven, maar het college wil er nu al de beschikking over hebben.

Reden daarvan is dat de verkoop van woningen in Tilburg nog altijd ver verwijderd is van het niveau van vóór de economische crisis. Volgens het college heeft de startersregeling een positief effect op de woningmarkt. Het college wil niet dat die invloed gedurende vier maanden tot begin januari stagneert.

Ook voor dit jaar had het college de beschikking over 1,75 miljoen euro. Daarmee zijn zo’n honderd starters geholpen. De maximale steun die één starter kan krijgen is 25.000 euro. In 2012 is er nog een budget om vijftig starters te helpen, evenveel als in 2009 toen de regeling van kracht werd. Op het eind van 2012 heeft de gemeente in totaal dan driehonderd mensen kunnen helpen om een woning aan te schaffen.

bron:  Brabants Dagblad

Share Button
Tagged with:
11 comments on “Tilburg ‘helpt’ starters
 1. adamus says:

  pvda gemeente. Het gaat zelfs door tot 2012!

 2. Juan Belmonte says:

  Met dit soort maatregelen blijft de echte discussie buiten schot:
  – hogehuizenprijzen en bizarre leningen.

  Het is de Tilburgse starter gegund om een voordeeltje te krijgen, zij hebben echter meer aan een reeel beeld op de huizenmarkt, zodat ze weten waar ze zich op lange termijn aan verbinden.

  Het taboe op hypotheekschulden en hypotheekrente-aftrek bestaat gewoon nog.

 3. nhz says:

  1.75 miljoen voor huiseigenaars dus, en 100 extra starters met een financiele molensteen om de nek (oftewel: voor vele miljoenen extra risico voor de belastingbetaler via NHG, dank u wel PvdA).

 4. Ton says:

  Hilarisch, en alleen links ()^)^%(% kan dat verzinnen: 140.000 (DUIZEND) Tilburgers betalen belasting zodat 100 (HONDERD) paupers die zelf geen huis kunnen betalen nu een huis kunnen gaan huren van de bank.

 5. Okkie says:

  @Ton
  Je vergeet erbij te vermelden het grootste deel van de subsidie voor de huizenmarkt afkomstig is van rechts. Hier betalen alle Nederlander belasting voor en dit gaat om miljarden per jaar.

 6. tinus says:

  Niet alleen links, Ton.

  In mijn gemeente, Katwijk ZH, wordt de starterssubsidie ook gecontinueerd.

  En hier heeft het CDA het voor het zeggen.

  Links of rechts maakt niet uit. Wat telt is dat de huizenbezitters, die het werkelijke belang hebben bij de starterssubsidie (instandhouding van hoge prijzen) en de lokale bouwlobbies elkaar vinden, dit overstijgt links-rechts verdelingen.

 7. Okkie says:

  @4
  Gemeenten met CDA en VVD in de raad hebben dezelfde subsidiepotjes voor starters, dus je suggestie dat alleen links ()^)^%(% dit zou kunnen verzinnen, is volledig uit de lucht gegrepen.

 8. Okkie says:

  Jan Kees de Jager heeft 4 dagen geleden nog nieuwe subsidies aangekondigd t.w.v. 200 miljoen euro en extra risico voor het garantiefonds. Ton is wel erg kort of selectief van geheugen.

 9. djantje says:

  Wat zou een gemiddelde starterslening eigenlijk voor rendement opleveren voor de gemeente?

  Naast uiteraard uiteindelijk de rente opbrengsten (start na 3 jaar), waarde behoud van WOZ, grondprijs blijft op peil.

  Ik weet niet wat de vastgoed waarde van Tilburg is, maar stel, 100.000 objecten, met een gem. waarde van 200.000 euro, 0,1% belast (OZB).
  Leverd 20 miljoen p/jaar op voor Tilburg, dus zeg, 10% daling p/jaar voorkomen met starterslening. Dat levert dus 250.000 euro op p/jaar en een goed gevoel, dat je mensen helpt uiteraard.

  Volgens mij is de enige die er op achteruit gaat, de persoon die een starterslening afsluit, zodra de regeling ophoud met bestaan, zakt je huis in waarde, omdat de volgende starter het huis niet kan betalen.

  Dan komt eerst de bank en volgens mij ook uiteindelijk de gemeente om geld aan de voordeur, die niet van jezelf is.

  Dit is uiteraard allemaal hypothetisch, gebeurd alleen maar als de huizen dalen in prijs.

 10. Willem Nass says:

  Vergeet niet dat veel politici zelf ook financieel belanghebbenden zijn. Zie bijvoorbeeld:
  http://www.quotenet.nl/trivia/donner_hypotheektopper.php
  http://www.quotenet.nl/trivia/halsema_hypotheektopper.php
  http://www.quotenet.nl/lifestyle/wouter-bos-heeft-een-subprime-hypotheek.php
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/3002886/__Hulman_zit_met_drie_hypotheken_in_zijn_maag__.html
  Ieder piramidespel staat of valt bij de inleg van nieuwe deelnemers. Het is daarom niet vreemd dat politici zo dol zijn op starters.

 11. Buddy says:

  Meer mensen worden met hoger oplopende lokkertjes van inmiddels wel 25k in de schulden valstrik geleid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*