Maartje Martens: “De doorstroommarkt is voorbij, daarom zullen de prijzen dalen”

Maartje Martens

Het duurde even voordat haar analyse van de huizenmarkt gepubliceerd werd en het duurde ook even voordat het opgepikt werd door de media, maar dr. Ir. Maartje Martens kreeg het toch over het voetlicht. “De professionele vastgoedwereld ontkent het, maar de woningmarkt is definitief veranderd. Die werd omhoog gedreven doordat doorstromers steeds maar hun winsten in de volgende woning konden steken, maar dat is nu over. Die keten is radicaal gestopt. En ik denk dat de spiraal nu is omgedraaid. Dat is in individuele gevallen ongetwijfeld vreselijk, maar dat hoeft helemaal niet zo slecht uit te pakken voor de volkshuisvesting, ” aldus Martens in een interview met het Vastgoed Journaal.

Lees verder op de site van Vastgoed Journaal

Share Button
Tagged with: ,
383 comments on “Maartje Martens: “De doorstroommarkt is voorbij, daarom zullen de prijzen dalen”
 1. Buddy says:

  Deze dame denkt goed na. Van mij krijgt ze een 10.

  Ben benieuwd hoe het e.e.a. in de tijd gaat uitpakken. Heb helaas/gelukkig geen kristallen bol.

  Zien we een slaapverwekkende langzame aftocht van excessief hoge prijzen of krijgen we met een abrupte ommekeer te maken?

  Ik zet in op het laatste een keiharde correctie voor 2013.

 2. Ludwig von Mises says:

  http://www.housinganalysis.nl/Artikelen.htm

  Dr Martens schrijft een paar interessante dingen op. Maar de vergelijking met 78-83 is onzinnig.

  Toen topte de rente, nu bodemt die.

 3. Buddy says:

  @2 Klopt als een bus.

  Daarom krijgen we het nu harder voor onze kiezen dan toen.

 4. Kees2 says:

  @ 2,

  “Toen topte de rente, nu bodemt die”

  Volgens mij beweer jij (en ik)al maanden dat de hypotheekrente sterk gaat stijgen. Dit betekent dat mevrouw wel degelijk gelijk gaat krijgen de komende jaren 😉

 5. john says:

  De belangrijkste factor is en blijft de betaalbaarheid, de vergelijking met 78-83 is dus inderdaad onzinnig.
  Wanneer de rente gaat stijgen in combinatie met een stuwmeer aan woningen op de markt dan zijn flinke dalingen pas echt mogelijk.

 6. Kees2 says:

  @5,

  Betaalbaarheid is in feite ook haar punt. Om huizen betaalbaar te houden moest er overwaarde worden meegenomen en juist dat proces is nu doorbroken.

 7. chantal says:

  http://netto.tijd.be/dossier/vastgoed/Nu_een_woning_kopen-_.8227677-2145.art

  “Bovendien is het haast zeker dat de hypothecaire rente zal aantrekken. Binnen een jaar tot 2 jaar zal die boven de 6 procent liggen waardoor het voor velen zeer moeilijk zal worden om te lenen.”

 8. Ludwig von Mises says:

  @ 3 @ 4

  Waarom daalden de huizenprijzen dan terwijl de hypotheekrente daalde van 12% plus tot onder 7% 1983 – 1992
  ??

 9. Ludwig von Mises says:

  @ Chantal.

  Waar, huizen worden onbetaalbaar voor mensen die nu afwachten tot de appels uit de boom vallen. Dat wordt huren en jaar op jaar huurverhoging.

  Hebberigheid wordt afgestraft.

  @ Kees2.

  Betaalbaarheid voor boomers met cash of de jeugd die moet financieren??

 10. Kees2 says:

  @ 8,

  Huizenprijzen daalden van 1978 tm 1983 en niet van ’83 tm ’92. Beetje wazige vraag.

  Veel interessanter is de vraag waarom de huizenprijzen begonnen te dalen in 2008 toen rente nog steeds erg laag was. En met name wat betekent dit voor de komende 5 – 10 jaar al rente gaat stijgen 😉

 11. chantal says:

  Natuurlijk LvM
  En achteraf zullen we het dan wel weer helemaal horen, hoe dikke profiteurs we zijn. Mij niet gelaten, ik geef het toe. Maar ben slim genoeg, om te weten dat zonder profiteren je kansloos bent. Robinhood zou gelyncht worden door de mafia mocht hij nu bestaan.

  Langs de andere kant… deze site heeft nog een lang leven tegemoet. Terwijl er veel dachten dat het afgelopen ging zijn na de crisis.

 12. M says:

  Hebberigheid wordt afgestraft.

  Als dat de stelregel is, kunnen we echt nog wel wat daling verwachten; er zitten momenteel nog genoeg “hebberts” in te dure woningen. Bovendien zijn veel van degenen die nu wachten mensen die ook niet mee zijn gegaan in hebberigheid ten tijde van de bubble. Zo hebberig is men misschien dus niet.

 13. M says:

  @Chantal

  Van je link: Ondanks een verwachte stijging van de nominale rente omdat de inflatie zal heropleven, ziet het rnaar uit dat de reële rente op hypothecaire kredieten zal afnemen. De banken nemen nu een uitzonderlijk hoge winstmarge. Dat zal op een bepaald moment opnieuw normaliseren.”

 14. Ludwig von Mises says:

  Het dure segment kan nog een decade wachten op prijsstijgingen. Absoluut waar, heb ik hier nooit ontkent.

  Het goedkope segment wordt in no time ingehaald door het huursegment en zal dan weer gaan stijgen door vastgoedbeleggers als Chantal en wanner ik verhuis mijn persoontje.

  De mensen die nu afwachten gaan over het algemeen een woning op of beneden modaal kopen en dat segment ondersteunen.

 15. chantal says:

  @m
  “hebberigheid ten tijde van de bubble”
  Als je ergens moet wonen, dan heb je een huis nodig. Huren was ook een optie, waarmee je de hebberige huisbaas steenrijk maakt…
  Mochten huurders in Belgie ook maar zo positief zijn tov hun verhuurder. Dat zou poeslief zijn 🙂 maar ik geloof nooit dat de huurder zo een drijfveer heeft, ook niet in Nederland.
  Dus diegene die toen ook al aan het wachten waren, zijn blijkbaar niet de snuggerste. Behalve dan natuurlijk als ze zich ondertussen voorzien hebben van een dikke spaarboek waarmee ze dan cash kunnen gaan betalen. Maar ik ken zo niemand niet in mijn directe omgeving.

 16. Ludwig von Mises says:

  @ 10

  Huizenprijzen topten in 1980. 1983 was het prijsniveau van 1987 weer bereikt. Boden in het modale segment was in 1987 na de crash. Ik kan me mateloos ergerenaan mensen die de feiten niet kennen.

  Mijn vtraag is neti wazig, maar de kern van de zaak.

  Als je moet lenen en je ziet de lange rente de afgelopen 2 jaar van 3.6 naar 5.8% stijgen moet je je afvragen of je beter afbent.

  Als je cash hebt en je ziet de huizenprijzen 15% zakken ligt dat anders.

  Tweee kanten van dezelfde medaille.

  Jij bent een boomer neem ik aan?

 17. Ludwig von Mises says:

  M..

  Het artikel zegt in feite dat de rente zal toenemen om te compenseren voor inflatie. Heb je wat aan als je kost financiert: boodschappen worden duurder en je hypotheekbetalingen hoger.

  Verhuurders zullen daarvoor compenseren. Demografie, er is een overschot aan huizen, mensen hebben niet afbetaald, grondprijzen zijn te hoog en andere soortgelijke argumenten zijn wishfull thinking.

  Dat dat ten koste gaat van de winstmarges van banken is evident. Tussen 1981 en 2008 is het gemiddelde bankaandeel verhonderdvoudigd terwijl de rente afnam met de inflatie.

  Dan gaan de aandelen natuurlijk niet omhoog terwijl de rente en inflatie toenemen.

 18. Ludwig von Mises says:

  @ Chantal.

  Wij hebben schatrijke huurders in Nederland. Sparen zich het leplazerus. Kijk maar eens goed rond in de volgelaarwijken. Mercedessen, BMW’s zelfs een incidentele ferrari schamen ze zich niet voor. Hier is alles anders.

  Huizenbezitters daarentegen zijn profiteurs die te veel consumeren en op kosten van de samenleving leven. Die opel kadett voor de deur, denk maar niet dat ze er voor gespaard hebben. Er zijn er zelfs, die werken niet, schatrijk als ze zijn van de overwinst op hun huis.

 19. M says:

  Verhuurders zullen daarvoor compenseren.
  En terecht. Maar ze kunnen geen willekeurige prijzen gaan dicteren. Als de zak van de huurder leeg is, houdt het ook voor de verhuurder op.

 20. chantal says:

  @m
  maar dan zal ik als verhuurder zijn laatste blikje soep, zijn laatste sierraadje, zijn laatste (whatever) eerst nog in beslag nemen.

  Voor mij zal er dus eten genoeg zijn. Want ik zal mijn huurders laten kiezen tussen de soep of buiten in de regen slapen.

 21. M says:

  Maar de mensen die onderwaarde hebben en straks duur moeten oversluiten – dat zijn er genoeg – hebben weinig te zeggen. Die kunnen geen vuist maken en moeten accepteren wat ze krijgen.
  Het gaat er om spannen waar er meer van zijn: onafhankelijke huiseigenaren of klemgezette hypotheeknemers.

 22. Ludwig von Mises says:

  M

  Chantal heeft een punt. Huurders die hun huur niet kunnen betalen zijn diegenen doe niet (genoeg) produceren om te compenseren voor de inflatie.

  Neem je een huurder die wel geld opbrengt. Bijvoorbeeld aan kantoorslaaf als mike, aka c aka g aka een paar andere aliassen die hij op deze site gebruikt en die geen woning koopt omdat ie te dom is en omdat zzpers niet gefinancierd worden door de bank omdat ze te hebberig zijn om zekerheid te bieden, te dom zekerheid te kiezen maar sociaal intelligent genoeg om veel geld te vragen voor minimale productie en dus aan de benodigde centjes kan komen.

  Indirect wordt dat dan weer ingeleverd bij verpleegster Chantal. Geld moet rollen maar uiteindelijk komt het bij de prudente medemens terecht.

  Mike spreek ik weer als hij met pensioen gaat en dan is ie als een konijn tussent wee koplampen.

 23. Ludwig von Mises says:

  M:

  Nu klemgezette huiseigenaren.

  Straks onafhankelijke huizenbezitters.

 24. charles says:

  @9 “Waar, huizen worden onbetaalbaar voor mensen die nu afwachten tot de appels uit de boom vallen. Dat wordt huren en jaar op jaar huurverhoging” hahaha huizen WORDEN ?? onbetaalbaar… moet toch zeker zijn: huizen zijn al onbetaalbaar…

 25. chantal says:

  @m
  “Maar de mensen die onderwaarde hebben en straks duur moeten oversluiten ”

  Straks al? Dan zal het wel ineens heel snel moeten gaan. Momenteel merk ik daar niets van, integendeel.

  Ik ben hier nu al een jaar aan het zeveren (wel minder de laatste tijd), mijn afbetaling is nu geen 15jaar meer, maar nog 14jaar. En hoe langer we hier zeveren, hoe meer mijn afbetalingsperiode daalt.

  Alé soit, tgaat mij niet altijd voor de wind. Vorige week een mooie kans kwijtgespeeld op een extra huis. Ik wou hebberig zijn 😉 en deed een belachelijk laag bod. Ze vonden iemand die hoger bood en door mijn belachelijk laag bod hebben ze mij niet gecontacteerd om hoger te bieden. Jammer, want het huis was het echt wel waard.

 26. Ludwig von Mises says:

  Charles: jij lijkt me er zo een die het allemaal niet begrijpt en vind dat ie recht heeft op een grotere woning.

  Als je vind dat de huizen te duur zijn: harder werken en meer salaris vragen of sparen en verstandig investeren.

  Wacht nog maar even met lachen in je (sociale) huurwoninkje.

 27. chantal says:

  @24
  Ahja, niet iedereen vind iets te duur. Het brood is ook duur, maar daarom niet te duur.

 28. Ludwig von Mises says:

  Chantal,

  Ook ik maak me erg zorgen over de afbetaling in 2039.

  CBS schreef in 2006 dat we 38% vreemd vermogen in ons huizenbezit hebben. Dat is van jong tot oud. De meeste boomers hebben afbetaald.

 29. Ludwig von Mises says:

  @ 37

  Duur is een tamelijk subjectief begrijp. Hangt er nogal vanaf wat je beht en wat je wilt.

 30. kees says:

  @2 klopt, ik heb toen -1981- 12% var. betaald. In mijn jeugdige overmoed dacht ik toen als het nog hoger wordt kan niemand het meer betalen 😉
  in 1984 was prijs gedaald van 90K naar 70K guldens en was de rente naar 8,25 gedaald.

 31. chantal says:

  @29
  juist Ludwig,
  Ik als verhuurder doe het zonder auto, ben dit jaar op fietsvakantie geweest. Een trekkershut voor ons 4tjes aan 27€/dag
  En mijne huurder die huizen te duur vind, rijd met een mercedes en is dit jaar all-inclusive naar italie geweest.

  Prioriteiten, iets waar velen het moeilijk mee hebben.

 32. Henri says:

  @18
  Dure auto’s in Vogelaarwijken komen door sparen???
  De ‘informele economie’ -zoals mijn economieleraar het zo verzachtend wist te benoemen- lijkt mij een betere verklaring.

 33. kees says:

  @5 John:
  stuwmeer aan woningen op de markt

  dat meer is er, we mogen er alleen niet in losgelaten worden; stel je voor.

 34. kees says:

  Waarom zal de hyp.rente aantrekken als men geacht wordt meer eigen geld te hebben, dus risico wordt minder. Betaalbaarheid o.a. door eis van eigen geld, wordt minder dus zal er toch ook nog enig aanbod van kapitaal komen opdrukken?

 35. M says:

  CBS schreef in 2006 dat we 38% vreemd vermogen in ons huizenbezit hebben. Dat is van jong tot oud. De meeste boomers hebben afbetaald.
  Zeer interessante informatie. Toevallig een bron bij de hand?

 36. kees says:

  @31
  Chantal, in NL hebben ook nog leaseauto’s als je in loondienst bent.

 37. kees says:

  kan jullie wel verklappen dat in mijn oudere koopbuurt de auto toch iets kleiner was -als men al een auto had- dan in mijn huurwoningbuurt nu.

 38. M says:

  “Maar de mensen die onderwaarde hebben en straks duur moeten oversluiten ”

  Straks al? Dan zal het wel ineens heel snel moeten gaan. Momenteel merk ik daar niets van, integendeel.

  We roepen toch allemaal dat de rente gaat stijgen en dat wie dan geen huis heeft de zak is?
  Wie dan een variabel of kort gefinancieerd huis heeft, is net zo hard de zak. Dat zijn er volgens mij genoeg, al zou ik ook daar wel eens een cijfer van willen zien.

 39. M says:

  Jaap van Duijn… Hij stelt dit na de constatering dat Nederland alleen al door de hypotheekschuld van 600 miljard euro, ofwel ongeveer ons hele nationale inkomen, schuldennatie nummer één is geworden in Europa, misschien wel de wereld. Van Duijn: “In 1996 was dat nog maar iets van 110 tot 120 miljard. De schulden zijn geëxplodeerd!”

  CBS schreef in 2006 dat we 38% vreemd vermogen in ons huizenbezit hebben. Dat is van jong tot oud. De meeste boomers hebben afbetaald.

  Interessant.
  600 mia = 0,38; 1579 mia = 1; ((1-0,32)*1579mia)/16mio = 61.000 eigen vermogen per Nederlander; dat maakt 37.500 vreemd; netto is dat 23.500 eigen vermogen per Nederlander in de woningmarkt.
  Kijken we naar huiseigenaren dan moeten we compenseren voor 50% woningbezit en gezinsgroote van 2,1 (dacht ik). Dan komen we op een ton netto eigen vermogen per huiseigenaar.

  Klinkt op zich best redelijk. Omdat we met gemiddelden spreken, betekent dit wel dat er voor sommigen ernstige problemen voor de deur staan.

 40. M says:

  Overigens kom ik met bovenstaande voorbeeld op een gemiddelde woningprijs van 400 ton. Dat is denk ik wat aan de hoge kant.

  Berekening: 600mia is totaal vreemd vermogen. Dat is 38 procent van de markt. Totale markt is 1579mia. Per Nederlander is dat een ton. Slechts de helft van de gezinnen is huizenbezitter, en een gemiddeld gezin telt 2 personen. 2*2* een ton maakt 4 ton.

 41. Ludwig von Mises says:

  M,

  Eerder besproken op de andere site: We hebben 0.7 biljard in pensioenen, prive nog wat spaarcentjes, overheden hebben potjes waar wij geen weet van hebben. We zijn bepaald niet blut.

 42. M says:

  Klopt, toch is de informatie flink verspreid, en zelfs “deskundigen” presenteren nooit het totaalplaatje, maar kijken slechts naar één aspect tegelijk.

 43. Ludwig von Mises says:

  Bron:

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/inkomen-bestedingen/publicaties/artikelen/archief/2006/2006-2068-wm.htm

  Zie derde alinea over dekkingsgraad.

  2005: 1.4 biljoen eigenwoningen, 0.5 biljoen schuld.

 44. Ludwig von Mises says:

  kees Zegt:
  4 September 2009 om 2:03 pm
  Waarom zal de hyp.rente aantrekken als men geacht wordt meer eigen geld te hebben, dus risico wordt minder.

  Als krediet schaars wordt, een dat wordt het wanneer iedereen streeft naar eigen geld, wordt krediet duur.

  Zeker als de centrale bank ervoor compenseert door ectra geld in de economie te pompen waardoor prijzen toenemen.

  Daarom was er prijs deflatie tussen 1980 en 2000 bij afnemende rente.

  Daarom komt er prijsinflatie bij toenemende rente.

 45. Ludwig von Mises says:

  Henri (18)

  Het was sarcasme mijnerzijds. Waarom ben ik toch zo’n onbegrepen mens.

  (grapje)

 46. Mark Koster says:

  Ludwig, uit welke inrichting ben jij ontsnapt? Hardwerkende brave burgers in hun vogelaarwijken BMW’s en Mercedessen bijelkaar hebben gespaard? Bankaandelen die gemiddeld met 10.000% zijn gestegen? Waar haal je die belachelijke onzin allemaal vandaan?

  Probeer ook eens een zin zonder taalfouten te posten.

  Idioot dat je bent.

 47. Ludwig von Mises says:

  Mark:

  Vogelaarwijken opmerking was sarcasme

  Zoek de koersen van goldman sachs, JPm morgan, citybank eens op en klap de grafiek open over de latste 25 jaar. van 1 dollar naar 150.

  Omdat je te lui bent hier een link. citigroup van 1 dollar 1990 naar 50 dollar 2008. Wgat goes up must come down.

  http://www.marketoracle.co.uk/images/2008/citibank-long-term-nov08_image002.gif

  De rest zoek je zelf maar uit. Verder nog iets zinnigs te melden? Idioot?

 48. Ludwig von Mises says:

  Voel je je nu dom, of niet? Tip: excuses zijn op zijn plaats. Je hebt namelijk ongelijk, misinterpreteert en beledigd me op die basis.

 49. M says:

  Leuke bron. Ik had het wel goed uitgerekend. 37,5k vreemd per nederlander * 4 = 150k per huiseigenaar.

  Per huishouden met een eigen huis bedraagt de hypotheekschuld nu ongeveer 150 duizend euro.

  Betekent wel een gemiddelde woningwaardering van 4 ton. Dat vind ik toch opmerkelijk.

 50. Ludwig von Mises says:

  Al met al gaat het nog niet zo slecht. Dat komt pas nadat de klap in de obligatiemarkt valt nadat de pensioenfondsen klaar zijn met “zekerheid” zoeken.

 51. Buddy says:

  Wanneer de huizenprijzen zakken stijgt verhoudingsgewijs het aandeel vreemd vermogen.

  2006 was het aandeel vreemd vermogen 38%
  Gaat de gemiddelde huizenprijs met 30% omlaag zoals het IMF berekende dan stijgt het aandeel vreem vermogen naar gemiddeld 54%

  Voor een starter die 30 jaar HRA voor de boeg heeft hoeft dit geen probleem te worden zou ik zeggen.

  Voor vele babyboomers die het afgelopen decennium de overwaarde hebben verspeeld op de aandelenmarkt en/of hebben verkwist aan consumptieve bestedingen en zodoende boven hun stand hebben geleefd wordt dit in financieel opzicht zwaar afkicken.

 52. Ludwig von Mises says:

  Buddy.

  De gemiddelde boomer is prudenter dan jij denkt. Slechts de uitzondering heeft zijn overwaarde vergokt.

  Daarom hebben we per saldo zoveel eigen vermogen, starters zijn er niet voor verantwoordelijk, die zitten dichter bij nul eigen vermogen.

  Ik denk dat jij je vergist over de leefstijl van boomers in Nederland. Het is hier de VS niet zal ik nog maar eens door cato’en.

 53. Mark Koster says:

  Ludwig, wat hebben de Amerikaanse zakenbanken hier nu weer mee te maken? Helemaal niets. Je moet kijken naar de koersen van aandelen zoals ABN en ING. Je denkt alles zo goed te weten hier maar ondertussen maak je jezelf onsterfelijk belachelijk.

 54. M says:

  Mark Koster: ankaandelen die gemiddeld met 10.000% zijn gestegen? Waar haal je die belachelijke onzin allemaal vandaan?

  Ludwig: JP Morgan maal 50

  Mark: Ludwig, wat hebben de Amerikaanse zakenbanken hier nu weer mee te maken?

  Je vroeg er volgens mij zelf naar. Korte termijn geheugen niet meer optimaal? Als wil kan je het hier allemaal teruglezen.

 55. Okkie says:

  @chantal nr.31:
  Het gaan inderdaad om prioriteiten. Beter huren dan kopen om te wonen als een pauper.

 56. Okkie says:

  @john nr.5:
  Dat stuwmeer aan woningen is er al. Aangezien de rente kunstmatig laag is gehouden, kan deze maar 1 kant opgaan. En zoals Kees2 al aangeeft, wordt de betaalbaarheid van doorschuivers bepaald door de overwaarde.

 57. Okkie says:

  @chantal nr.20:
  Volgens mij wil je het concept van marktwerking niet begrijpen. Ik ga wel naar een ander die mij een normale huurprijs berekent.

  @Kees:
  In België rijdt men ook leaseauto’s en ook nog eens veel voordeliger dan in NL. Chantal is enigszins wereldvreemd.

 58. chantal says:

  @okkie 59
  graag op een ander, inderdaad. Want volgens u zou ik u gratis moeten laten wonen, als er geen huurders meer zijn. Haha, dan laat ik nog liever alles leegstaan. Dat kost mij minder, dan u alles te laten verslijten van de voor niet.

  En ik wereldvreemd? Ik zit er live in hoor. Als mijn huurders hun huur weer 2 maand achter is, dan werkt hun gsm en internet nog altijd wel. En hunne auto (wat geen lease is) ook… En als ik dan achter mijn achterstallige huur vraag, dan is de oorzaak van betalen ook altijd hun luxe ‘auto moest gemaakt worden’ ‘wegentaks’ ‘verzekering’… en blablabla

 59. ludwig von mises says:

  Okkie,

  Niemand reageert op jou, niet zonder reden. Kooophuisbewoners zijn paupers, huizenverhuurders begrijpen de markt niet, jij vertelt Chantal hoe de dingen inBelgie werken.

  Volgens mij haalt Mark koster jou en mij door elkaar.

 60. ludwig von mises says:

  Mark Koster

  Het kon je wel eens wat moeite kosten om het tegendeel te bewijzen voor de Amsterdam Rotterdam – Algemene Bank Nederlend respectievelijk de Postbank Nederlandse Middenstands Bank.

  Maar als je een dataset hebt, houdt ik me aanbevolen.

  Dirk Scheringa weet wat ik bedoel als ik zeg dat banken verhonderdvoudigd zijn in waarde tussen 1980 en nu.

  Verder alles goed met jou?

 61. allert says:

  @M, mooie berekening, hoe plaats deze tov de gem. woningwaarde 235K?

 62. ludwig von mises says:

  We hebben ongeveer 7 miljoen eigen woningen waarvan ruim de held in eigen bezit is.

  Dis indedaad de gemiddelde woningprijs 4 ton.

  Ter indicatie: er staan op dit moment ongeveer 195000 woningen en appartmenten te koop op funda.

  Waarvan 75000 duurder dan 400000 zijn.

 63. ludwig von mises says:

  Excuus: 55% van 7 miljoen woningen is eigen bezit. Dan is de gemiddelde waarde wat minder dan 400.000 euro.

  235000 euro klopt simpelweg niet.

 64. Laurens says:

  Ludwig, allert bedoelt de gemiddelde prijs van een verkochte woning.

  hij vraagt zich af hoe de verhouding eigen en vreemd vermogen in die categorie is.

  Die categorie is het begin van zgn huizentreintje.

  Ik heb geen concrete cijfers dan alleen wat voorbeelden uit eigen praktijk maar die zijn niet erg positief.

  Vaak totaal geen eigen vermogen dus meer dan 100% VV.

 65. Laurens says:

  Ludwig, aantal huizen wat op funda te koop staat klopt niet.

  zit veel dubbeltelling, en niet-huizen tussen.

  aantal is ca. 168.000

 66. Laurens says:

  als begin van huizentreintje dus maximaal gefinancieerd is en aan banden wordt gelegd stopt doorstroming.

  en dus minder vraag naar hogere categorie huizen en dus lagere prijzen in die categorie

 67. ludwig von mises says:

  Laurens,

  ik ga uit van CBS. Funda was ter illustratie. Als er dubbeltelling is, zal dat voor lagere en hoger geprijsde woningen tellen, ik zou zeggen dat de gemiddelde villa zorgvuldiger geadverteerd wordt…

  Ik ben met je eens dat verkochte woningen doorgaans goedkoper zijn op dit moment.

  De markt die nog in beweging is, is de markt voor starters. Die zullen inderdaad doorgaans veel vreemd vermogen hebben. Blijkbaar zien ze reden om te kopen – betaalbaarheid neemt zienderogend af, huren toe.

  Want ouderen kunnen het blijkbaar zich veroorloven te blijven zitten waar ze zitten….

  Het einde van het huizentreintje zal ook in beweging moeten komen, wil je doorstroming zien. Pas dan zal de betaalbaarheid weer toenemen.

 68. Laurens says:

  Ludwig, huren nemen af!, tenminste bij ons in de omgeving (randstad, groene hart)

  Ik huur sinds 5 maanden ook, daarvoor koophuis.

  Inmiddels kan ik nog goedkoper huren, maar ik heb nog een huurcontract.

  Echt veel huiseigenaren hier in buurt oudewater, woerden, gouda, reeuwijk zitten met twee huizen.

  Heb zelf mijn huis verkocht afgelopen 1 mei, voor 235.000,–
  rest hypotheek was 50.000,–

  huur nu huis aan het water 600 m3, 500 m2 voor 1250,–

  als ik netto woonlasten bereken ben ik veel en echt veel goedkoper uit dan dat ik datzelfde huis huur.
  Vraagprijs is 565.000,– kk

  bovenkant markt zal dus niet in beweging komen zoals jij denkt dat noodzakelijk is.

 69. Laurens says:

  Ludwig, ik volg je reacties al enkele maanden.

  Ben zelf handelaar van beroep, in diverse consumentenartikelen, vaak rages etc.

  Ben ook niet echt goed geschoold, maar heb goed gevoel voor wat mensen beweegst en drijft.
  Heb daar een hele mooie zaak mee opgebouwd, draai inmiddels zonder bank.

  september 2007 hoorde ik voor het eerst over de kredietcrisis bij de KBC bank in Belgie toen ik een bedrijf in belgie wilde beginnen. Ondanks duidelijkeofferte opeens een NEE van de KBC bank.

  sinds die tijd verdiep ik me in de crisis en ook de huizenmarkt.
  vandaar dat ik heel veel van jouw reacties heb gelezen.

  Ik moet zeggen dat ik je vaak niet begrijp, je strooit ruimhartig met je verworven kennis die mij vreemd is.

  Maar volgens mij sla je de plank volledig mis omdat jij niet weet wat er leeft onder het volk. je voelt gewoon niet de richting aan.
  Het volk calculeert niet! het volk volgt hun gevoel.

  is altijd zo geweest, zal altijd zo blijven.

  Jij redeneert, hebt waarschijnlijk kennis van zaken, maar onder mensen die kennis van zaken zaken hebben zijn veel te veel verschillende meningen!!!

  Het volk reageert massaal en is eenstemmig, althans de meerderheid.

  Daarom zal het volk riching bepalen en niet de gestudeerden die in de minderheid zijn.

  Ik ben niet socialistisch, slecht realistisch.

  De regering zegt tegen de banken, leen meer geld uit!! De realiteit is dar er veel minder vraag naar geld is!

 70. ludwig von mises says:

  Jij huurt een huis van 565 mille voor 1250 euro?

  Da’s 3.75% van de vraagprijs.

  Gefeliciteerd. Serieus, prima deal.

  De verhuurder, heeft die net een nieuwe woning gekocht? Want ik begrijp dat de woning waarin je nu zit te koop staat.

  Vraagje, heb je de kleine lettertjes in de huurovereenkomst gelezen of je er uitgezet kan worden als de woning wordt verkocht?

  Vraagje, kan je een dergelijk bedrag lenen op jouw salaris?

  Want anders ben je over een jaar of 3 wanneer de huur omhooggaat in dezelfde positie als de dirk scheringa klanten en betaal je 1250 om de woning die je hebt verkocht terug te huren.

  Mijn stelling overigens is inderdaad dat de bovenkant niet in beweging zal komen.

 71. ludwig von mises says:

  Laurens,

  Ik waardeer dat je probeert te begrijpen wat ik schrijf.

  Zolang de princeton en yale mensen bepalen hoe, wanneer en onder wat voor voorwaarden er geld in de economie wordt gepompt, kan het volk de pot op.

  Hoe graag ik het ok met je eens zou zijn.

 72. ludwig von mises says:

  De regering zegt tegen de banken, leen meer geld uit!! De realiteit is dar er veel minder vraag naar geld is!

  Laurens: koop laag, verkoop hoog.

  Als niemand wil lenen, doe jij dat wel. Als iedereen wil lenen, leen jij uit. Zo wordt je rijk.

  Het volk verliest altijd. Daarom zijn ze arm en de rijken rijk.

 73. Laurens says:

  Ludwig, gezien je naam ben je aanhanger van de oostenrijkse school in de economie? of plaats ik je verkeert?

  Zelf ben ik van de boerenschool qua economie hahahaha

  Dingen die niet kunnen blijven bestaan kunnen best jaren volhouden maar eens stopt dat.
  wat niet kan, kan namelijk niet, ook al kan dat wel enkele jaren blijven bestaan.

  Heb zelf de afgelopen 15 jaar hard gewerkt, gezin opgebouwd, zaak opgebouwd, had geen geld voor vakanties (behalve afgelopen 5 jaar) en zie mijn eigen personeel van 23-30 jaar ieder jaar twee of drie x per jaar op vakantie gaan, dure auto’s rijden, dure huizen kopen etc.
  Ik weet wat ze verdienen. en weet ook dat dat niet kan blijven bestaan.

  Salarissen zijn wel heel flink gestegen afgelopen 10 jaar, maar prijsstijgingen in huizen zijn nog harder gestegen.

  Mijn boerenverstand zegt heel simpel, nu stopt het en het gaat gewoon simpelweg naar beneden.
  de wil is er ook niet meer bij de starters.

  Opeens denken ze weer normaal.

  Wat een zegen!

 74. Laurens says:

  Ludwig, ik verdien meer dan 100.000,– pr jaar!!

  Zou een huis kunnen kopen van 600.000,– zonder zorgen.

  Vertel mij maar waarom ik zou moeten kopen als ik veel goedkoper kan huren?

 75. Laurens says:

  Ik ben het overigens niet met je eens!

  Zal best dat andere mensen bepalen hoeveel geld er in omloop is. Maar de vraag naar geld bepaalt de prijs.

  Markten kun je maar tot op bepaalde hoogte sturen.

 76. Laurens says:

  Geld lenen nu is trouwens helemaal niet goedkoop.

  Wat is goedkoop?

  Als je een meer rendement weet te behalen is het goedkoop, anders niet.

 77. ludwig von mises says:

  Laurens,

  Nu is de vraag laag en dus de prijs ook. Straks niet meer.

  Je moet niet kopen. Je zou het kunnen overwegen, op jouw salaris kan je zes ton lenen en diezelfde 5.75% netto betalen 30 jaar lang.

  Over 30 jaar is de huur voor die woning echt geen 1250 euro meer.

  En de rente geen 5.8 voor 30 jaar vast. Zelfs variabel zal die hoger zijn.

  De jongelui die voor jou werken gaan lang door moeten werken.

 78. Laurens says:

  Ludwig, het lijkt mij vrij simpel, de vraag is grofweg in gemiddeld 25% minder!!!

  Gemiddeld!!! overheid etc. stijgt nog dus kun je nagaan hoe de vraag vermindert is in het bedrijfsleven.

  DE CONSUMENT trapt op de rem.

  Het volk dus.

 79. ludwig von mises says:

  Laurens,

  Als de woning die je nu huurt over 30 jaar hetzelfde kost EN de rente (huur) niet gestegen is, dan speel je kiet.

 80. Laurens says:

  Ludwig, n.a.v. 80:

  de prijs is niet laag!!!

 81. ludwig von mises says:

  Staat de consument over 30 jaar nog op de rem?

 82. Laurens says:

  Ludwig, de rente kunnen ze gewoon niet omghoog doen de komende twee misschien zelfs 5 jaar.

  dan stort alles in!!

 83. ludwig von mises says:

  De prijs van geld is nu 3-6%
  1980 was het 15%

  De laatste keer dat de prijs van geld (rente) zo laag was, wqs in de jaren 50.

 84. ludwig von mises says:

  Laurens,

  korte rente blijft laag tot er genoeg geld gepompt is en iedereen de rekeningen weer kan betalen. Daarna zal die oplopen.

  Lange rente loopt al 2 jaar op.

 85. Laurens says:

  Ik denk serioeus dat gezien de ontwikkeling van de werkeloosheid en dus ook het besteedbaar inkomen (ook n.a.v. de extra schulden die overheden zijn aangegaan wereldwijd, dat moet terugbetaald worden en anders de rente ervan)
  dat we minstens 5 jaar en waarschijnlijk zelfs 10 jaar nodig hebben om op het niveau van 2006 terug te zijn

  Maar dat zegt mijn boerenverstand

 86. Laurens says:

  Ludwig, de rente maakt niet uit!!

  de vraag is weg

 87. ludwig von mises says:

  Laurens,

  Werkeloosheid nu is 6%

  1980 was ie 25%

  2020 weer.

  Ik schreef het eerder, zolang yale en princeton mensen over de economie gaan kan het volk de pot op.

  Hoe erg ik het ook vind. Dat is waarom ik op dit soort sites rondhang. Laat je niet naaien.

 88. Laurens says:

  Heel simpel.

  stel ik verkoop mandarijnen

  100.000 stuks per jaar
  marge 25%

  bw 25000

  opeens negatief nieuws, ik verkoop er slechts 50.000

  ik besluit de prijs te verhogen, kom tenslotte marge tekort

  vraag gaat nog verder naar beneden

 89. Laurens says:

  Ludwig, een consument interreseert zich niet voor yale of princeton.

  Zelfs de vrouw van min. president, wouter bos, nout wllink, etc. etc. geven nu minder uit.

 90. Laurens says:

  trouwens, ww cijfers uit 80 jaren kun je niet vergelijken met nu

 91. ludwig von mises says:

  Laurens.

  De vraag naar geld in NU laag. Dan verlagen banken de rente.

  De vraag naar geld over 30 jaar is DAN hoog. Dan verhogen banken de rente.

  Geld en sinaasappels zijn twee andere dingen. Banken kunnen gratis geld maken in een crisis als nu. Sinaasappels hebben een inkoopprijs.

  Meer sinaasappels op de markt: prijs van sinaasappels gaat omlaag.

  Meer geld op de markt: rente gaat omhoog vanwege inflatie.

 92. Laurens says:

  wanneer stijgt de vraag naar geld denk jij?

  Ik zie geen enkele reden waarom de vraag binnen nu en drie jaar zou stijgen

 93. ludwig von mises says:

  Balkenende, bos en Wellink hebben zich net een slarisverhoging van 30
  % gegeven. Ik denk dat hun vrouwen zich helemaal aan eht uitleven zijn…

 94. ludwig von mises says:

  De vraag naar geld
  (korte leningen) zal stijgen vanaf een jaar of 2 na nu.

  De vraag naar lang geld – 30 jaar hypotheken – stijgt al 2 jaar.

 95. Laurens says:

  het geld wat ze nu creeren komt helemaal niet vrij.
  wordt gebruikt voor boekhoudkundige dingen, afboekingen etc.

  zolang dat niet in het echte verkeer komt, komt er geen inflatie

 96. Laurens says:

  ondanks hun salarisverhogingen zullen hun vrouwen dat toch doen.

  zo zijn mensen

 97. ludwig von mises says:

  Laurens,

  Vertel dat aan de CEO’s die bonussen van tgientallen miljoenen krijgen. Vertel dat een Rijkman Groenink die zijn 25 miljoen aan het uitgeven is as we speak.

  Vertel dat aan mij die de afgelopen 2 jaar zijn salaris met 50% heeft zien stijgen.

  Het geld wordt uitgegeven.

 98. Laurens says:

  langdurige rente stijgt zeg je, dus betaalbaarheid huizen daalt. huizen koop je langdurig, dus financier je op lange termijn.

  dus geen goede tijd om te kopen

 99. ludwig von mises says:

  Laurens,

  2 jaar geleden betaalde je 3,6% rente voor 30 jaar vast.

  Nu 5.8%

  Dat is ruim 70% meer.

  De huizenprijzen moeten met meer dan de helft dalen om daarvoor te compenseren.

 100. Laurens says:

  n.a.v. 101

  dat is slechts de top, maar ik weet zeker dat hun vrouwen anders denken.

  In wassenaar heeft een winkelier veel meer moeite om impulsartikelen te verkopen dan in de schilderswijk in den haag waar ze geen geld hebben.

  Jan zeeman zegt, ik kan meer verdienen aan mensen die geen geld hebben dan aan mensen die wel geld hebben.
  en dat klopt!!

  Het volk draait de economie!!

 101. Laurens says:

  N.a.v. 103,

  kun je nagaan!!!

 102. Laurens says:

  denk jij serieus nog steeds dat onderkant markt huizenmakrt op ca. 235.000 blijft hangen?

 103. Laurens says:

  je moet stoppen met denken in betaalbaarheid.
  Dat is ouderwets.

  dat was voor ca. 1997 ook niet zo.

 104. ludwig von mises says:

  Laurens,

  Ik ga afsluiten voor vandaag. het volk maakt inderdaad de economie.

  De top bankiers zitten er niet mee om 25% werkeloos te maken als dat betekent dat ze huisbaas van die mensen kunnen worden.

  Vraag dat maar aan Dirk Scheringa.

  Geen schijn van kans dat de huizenprijzen met 50% dalen.

  ik ben bankier. Ik koop nu, van jouw spaarcentjes. Met lange financiering.

  Denk er nog eens over na…

  Welterusten straks.

 105. ludwig von mises says:

  Betaalbaarheid is waar het allemaal om draait.

  Vraag dat maar aan de klanten van Dirk Scheringa die nu met een restschuld uit hun huis gelazerd worden omdat ze de aflossing neit meer kunnen betalen omdat de rente stijgt.

 106. Laurens says:

  Ludwig

  langzaamerhand begint het besef te komen bij starters dat ze geen dertig jaar krom willen liggen voor een huis wat dan nog maar 50% of zelfs minder is afgelost.
  Prijsstijging in huizen zit er de komende 15 jaar niet in.
  Zelfs al zou je inflatie krijgen
  zie nr. 103. Dan heb je nog het probleem met de btaalbaarheied!

  ook doorstromers weigeren massaal nu (zie mijn voorbeeld!!)

 107. Laurens says:

  de ervariong heeft helaas geleerd dat bankiers bankiers zijn en geen ondernemers.

 108. Laurens says:

  ondernemers blijven ondernemers en zorgen ervoor dat ze geen bankiers nodig hebben!!

  de goedkoopste lening is geen lening!

  Nog twee jaar en ik ben bankier. alleen niet in loondienst zoals jij.

 109. Laurens says:

  omdat ondernemers nu massaal minder krediet willen en in liquiditeitstromen deneken hebben de banken en bankeirs een probleem.

 110. Bouke says:

  mises
  Jammer dat je er niet veel van begrepen hebt. iedereen die zo stellig kan zijn over de toekomstige ontwikkeling van economische variabelen is miljardair of dwaas.

  Wellink zit overigens al jaren en jaren op de nullijn (met een prima salaris overigens). Bonussen krijgt hij ook niet.

 111. Laurens says:

  bouke, ludwig is gewoon de weg kwijt.

  waarschijnlijk omhooggevallen bankier in loondienstdie ontalsgen is en zijn zogenaamde kennis ten toon wil spreiden maar geen knip voor de neus waard is als hij op eigen rekening en risico moet handelen

  hij voelt gewoon het sentiment niet aan

  en dat is essentieel in de handel

 112. ludwig von mises says:

  Laurens,

  Laatste reactie.

  Ondernemers die geen bankiers nodig hebben bestaan niet of ze moeten op de markt staat en met cash betalen.

  De jeugd die niet wil kromliggen is exemplarisch voor dit deel van de wereld. Als ze niet dertig jaar krom willen liggen voor een huis, dan is dat uiteindelijk hun probleem.

  Laat ze maar huren en huurverhogingen betalen. Wat dat betreft heb ik meer bewondering voor de vorige generatie.

  Realiseer je dat over 30 jaar de huisbaar een chinees zal zijn. En dat die er krom voor heeft gelegen.

  Ik waardeer je trots als ondernemer. Hoop dat je ook zelf de vruchten ervan zal plukken.

  Want de bankiers in loondienst doen het op dit moment en hebben vacatures zat.

 113. Laurens says:

  ludwig,

  ik ben ondernemer, kom eens langs, esdoornstraat 17 te driebruggen.

  zla je persoonlijk een rondleiding geven.

  en heb inderdaad sinds twee maanden geen bank meer nodig. Han mijn lesje wel geleerd in belgie in 2007

 114. Laurens says:

  ik sta niet op de markt maar bedien 600 winkels in nederland.

  Wat doe jij eigenlijk behalve internetten?

 115. Laurens says:

  wat is er trouwens mis met op de markt staan?

  die mensen werken voor hun geld

 116. Laurens says:

  ondernemers die geen bank nodig hebben bestaan niet, wat een onzin zeg.

  jij snapt het echte leven niet volgens mij

 117. ludwig von mises says:

  Laurens,

  Het was een plezierig gesprek. Totdat je Boukje naar de mond ging praten.

  Van voorkomendheid in een klap naar beledigende opmerkingen.

  Ik voel aan dat het sentiment ineens veranderd is.

  Welterusten. Tijd verspild.

  Boukje:

  Bron? Want het salaris van Wellink is dit jaar voor het eerst openbaar geworden.

 118. Laurens says:

  als zaken man ben je toch niet zo hypergevoelig ludwig?

 119. spongebob says:

  @ Ludwig von mises

  Tot nu toe nam ik je redelijk serieus, echter na je bijdragen in deze posting gelezen te hebben ben je in mijn aanzien sterk gedaald.

  @2: “Dr Martens schrijft een paar interessante dingen op. Maar de vergelijking met 78-83 is onzinnig.”
  Je schijnt te vergeten , ach toen had jij natuurlijk nog een luier om, dat er toen een flinke inflatie was , 8 percent en een hyporente van 14 % dus 6 % boven inflatie.
  Nu geen inflatie en een hyporente van 6 % . De betaalbaarheid toen en nu is dus wel zeker vergelijkbaar.
  Lees http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/een-ding-is-zeker-woningprijzen-in-nederland-zullen-scherp-dalen/ er nog maar eens op na.

  @16: “Huizenprijzen topten in 1980. 1983 was het prijsniveau van 1987 weer bereikt. Boden in het modale segment was in 1987 na de crash. Ik kan me mateloos ergerenaan mensen die de feiten niet kennen.”
  De huizenprijzen topten eind 1978 begin 1979 en NIET in 1980. verder een zeer wazige posting.

  @17: Tussen 1981 en 2008 is het gemiddelde bankaandeel verhonderdvoudigd.
  En dan later met een paar Amerikaanse banken als voorbeeld komen. BENEDEN DE MAAT. We hebben het hier over de NL markt en niet over USA. Bovendien is de dollar van 1980 nu veel minder dan de helft waard

  @46 en @55 Mark Koster heeft gelijk

  @62: Kijk eens op beursgorilla.nl , daar zie je dat b.v. ING nu weer op het niveau van 15 jaar geleden staat. Dus die verhonderdvoudiging in 25 jaar is er niet en is er ook nooit geweest. Meer dan 10 a 20 keer is het niet geweest voor de gemiddelde nederlandse bank.

  Verder druipen al je postings van afkeer/afgunst tegen de babyboomers. Je schijnt niet te willen inzien dat de meesten er 40 jaar voor gewerkt hebben.
  Ook 40 jaar geleden werd de gevestigde orde afgekraakt en afgezeken door de nieuwe generatie , maar de personen die zich daar toen mee bezig hielden zijn dezelfde die nu in het pluche of in de RvC zitten. Het is me dus wel duidelijk wat jouw persoonlijke drijfveren zijn.

  Verder wens ik je veel succes met je villa in Almere.

 120. ludwig von mises says:

  Ik heb niets tegen marktkooplui. Als je mijn opmerkingen goed leest is dat evident.

  Jij hebt een bank nodig tenzij je je geld in een oude sok bewaart.

  Als jij wilt geloven wat je wilt geloven dan is dat goed.

  Jij stelt vragen, ik geef antwoord en bij wijze van dank ga je beledigen.

  Vind je het erg als ik iets anders ga doen?

 121. ludwig von mises says:

  Je schijnt te vergeten , ach toen had jij natuurlijk nog een luier om, dat er toen een flinke inflatie was , 8 percent en een hyporente van 14 % dus 6 % boven inflatie.
  Nu geen inflatie en een hyporente van 6 % . De betaalbaarheid toen en nu is dus wel zeker vergelijkbaar.

  Interessant argument.

  Je vergeet dat toen de korte (repo) rente hoger was dan de lange rente.

  En nu een derde.

 122. ludwig von mises says:

  Verder druipen al je postings van afkeer/afgunst tegen de babyboomers. Je schijnt niet te willen inzien dat de meesten er 40 jaar voor gewerkt hebben.

  Ik schrijf hierboven dat de gemiddelde boomer prudenter is dan Buddy denkt en heeft afbetaald.

 123. ludwig von mises says:

  @16: “Huizenprijzen topten in 1980. 1983 was het prijsniveau van 1987 weer bereikt. Boden in het modale segment was in 1987 na de crash. Ik kan me mateloos ergerenaan mensen die de feiten niet kennen.”
  De huizenprijzen topten eind 1978 begin 1979 en NIET in 1980. verder een zeer wazige posting.

  Bron? Neem dan AUB zowel de nominale huizenprijs als de hypotheekrente die van 15 naar 8-9% ging terwijl ik in de luiers lag mee.

 124. ludwig von mises says:

  spongebob Zegt:
  4 September 2009 om 11:07 pm
  @ Ludwig von mises

  Tot nu toe nam ik je redelijk serieus, echter na je bijdragen in deze posting gelezen te hebben ben je in mijn aanzien sterk gedaald.

  Dat waag ik te betwijfelen. Ik ervaar nogal wat opgekropte woede.

  No offence ment.

 125. ludwig von mises says:

  Now, i have taken enough abuse for the day.

  Mijn weekend begint. Maandag weer een potje generational warfare voor wie niet wil horen.

  Fijn weekend allemaal.

 126. ludwig von mises says:

  http://www.nvb.nl/scrivo/asset.php?id=11670

  Pagina 13, betaalbaarheidsindex.

  Pagina 12 topt de nominale huizenprijs in 1978 1979. Een jaar eerder dan ik schreef. Gefeliciflapstaart.

  Cash kopen of met een lening moest je in 1983 – 1987 doen. Liever laat dan vroeg.

 127. Tamara says:

  Maartje is een slimme dame, ze ziet het heel goed!

 128. ludwig von mises says:

  @62: Kijk eens op beursgorilla.nl , daar zie je dat b.v. ING nu weer op het niveau van 15 jaar geleden staat. Dus die verhonderdvoudiging in 25 jaar is er niet en is er ook nooit geweest. Meer dan 10 a 20 keer is het niet geweest voor de gemiddelde nederlandse bank.

  15 jaar is geen 25 jaar. en ik schreef:

  “Omdat je te lui bent hier een link. citigroup van 1 dollar 1990 naar 50 dollar 2008. Wgat goes up must come down.”

  En had dus al aangegeven dat de koersen weer geklapt waren.

  Als je van top naar bodem wilt meten is dat jouw goed recht.

  Ik meet van bodem – 1982 naar top 2007-8

 129. Buddy says:

  De gemiddelde NL boomer is prudenter dan jij denkt.

  Kun je dit staven met feitenmateriaal?

  Verder leuk gestechel op dit draadje.

  Ondernemer Laurens weet beter wat er speelt dan bankier von Mises.

  Er is vraaguitval en dan doet het er niet meer toe hoe hoog de rente is en/of welke ex-princeton prof bij de FED de lakens uitdeeld.

 130. Huizenhyper says:

  Ludwig,
  Zit jij dag en nacht achter dit forum? Je kunt beter zelf een forum beginnen. Keer op keer 3 postings achter elkaar. Dat zegt toch iets over jou. Zoals velen hier al opmerkten werden je berichten in het begin gewaardeerd, maar ook ik begin een beetje te twijfelen of ik dit alles nog wel serieus kan nemen.
  Economie hangt sterk samen met sentiment, wat er onder de bevolking leeft. Ik ben het dan ook veel meer eens met Laurens, en vooral wat hij schrijft in topic-nr 72.
  En net als Laurens kan ik je vaak niet meer volgen, vaak te wijten aan de vreemde verbanden die je legt tussen zaken.

  Hoe dan ook, jouw mening is je mening, en ik blijf het lezen.

 131. Bouke says:

  @mises

  Waarom strooi je ongefundeerde uitspraken de wereld in? De meesten gaan er al niet meer serieus op in. Ik zal er ook maar mee ophouden. Nog een keertje dan: eerst roep je dat Wellink’s salaris met 30% is omhooggegaan afgelopen jaar. Daarna roep je dat het pas afgelopen jaar bekend is geworden (hoe weet je dan de stijging?). En allebei de uitspraken zijn onwaar. Eén google-search en je vindt dat zijn salaris in de periode 2002 – 2007 exact gelijk is gebleven (kijk anders de DNB-jaarverslagen er maar op na). In 2008 is zijn salaris de banken CAO gaan volgen. Het is nu 3% hoger dan in 2002 (op een nog steeds heel acceptabel niveau ;-))

  http://www.trouw.nl/krantenarchief/2003/05/24/2184007/Wellink_bevriest_salaris_top_DNB.html

  Ik begin te denken dat we hier met een troll te maken hebben. Je doet ongefundeerde uitspraken, alleen om een reactie uit te lokken.

 132. chantal says:

  @laurens 71
  “huren nemen af”
  Wat bedoel je juist? Als ik het allemaal goed volg in Nederland stijgen huren juist.

  http://www.nu.nl/economie/2068713/hoogste-huurstijging-in-vijf-jaar.html

  Hoogste huurstijging in vijf jaar

  Wat nu wel mogelijk is, is dat jij in zo een spookdorp woont (dus eentje dat leegloopt), waardoor daar de huur inderdaad wat zakt. Maar iedereen die daar wegloopt, komt op een andere plaats terecht, waar dan de huren nog meer stijgen dan die index alleen.

 133. ludwig von mises says:

  Lage rente van 3.6% naar 5.8%

  Ben ik nou zo slim of zijn jullie nu zo dom?

  Boukje,

  In dat artikel van jou staat dat Wellink de salarissen in 2003 een jaartje heeft bevroren. Doe nou eens die goglesearch en bewijs wat je zegt? WANT MIJN FEITEN KLOPPEN
  Blijf lekker zitten waar je zit terwijl wij de rentecurve oppompen.

  Gaan we daarna de huren en korte rente verhogen als die door jullie zo goed begrepen vraaguitval weer terugkomt.

  Verder kunnen Boukje, Optiontrader, BigD en alle ander idioten doe met argumenten:

  – Als je het zo goed weet wat doe je hier dan
  – Waarom ben je dan nog geen miljardair
  – Ik vind je niet aardig en ga je daarom beledigen

  de pot op.

  3.6 naar 5.8

  Denk maar niet dat die korte rente blijft waar ie is. Denk maar niet dat de huren blijven waar ze zjin.

  30 jaar lang.

  Denk maar niet dat de huizenprijzen halveren.

  Nu niet en nooit niet.

  Zelfs jaren 80 was het een procent of 20.

  De kredietcisis is een monentair economisch probleem. Geen marktprobleem van teveel huizen.

  Daarom kunnen jullie mij niet volgen.

 134. Startertje says:

  @ Laurens,

  Ludwig is geestelijk niet in orde. Het is een simpele loonslaaf in dienst bij de bank die denkt dat hij bij “de boys” hoort. Als hij zegt dat bankiers niet wakker liggen van een werkloosheid van 25% snapt hij niet dat ze er ook niet wakker van liggen om hem ook op straat te schoppen 😉

  Hij is een simpele loon- en bankslaaf met een op hol geslagen fantasie cq ego. Hij claimt een geweldige belegger te zijn, maar had geen spaargeld. Vandaar dat hij de komende jaren in Almere gevangen zit in een onderklasse buurt ( Dus Ludwig, Jasper, etc zoek aub geestelijke hulp en stop met het doodspammen van deze site. Je maakt je zelf alleen compleet belachelijk en laat enkel zien wat een triest figuur je bent.

  Waarvan akte

 135. ludwig von mises says:

  The West, having no long term economic plan, has once again totally missed the boat. Russia and China control strategic metals and materials. The West hasn’t even made that realization yet.

  I knew it 24 years ago, but just as now, people make fun of those that have the ability to see the future. It hurts me that even then I did everything possible to get this message out, yet no one in the West would listen.

  Sometimes I ask myself what good understanding all of this is if all it engenders is the deranged hate mongering of small minds

  Startertje

  Lees nou eens wat je opschrijft. Werkelijk geen enkel inhoudelijke reden of en waarom ik gelijk of nieit hebn

  Mises is niet aardig. Mises is vast een loser. Ik weet het zeker want Mises woont in Almere en volgens mij is Mises niet eens miljardair. Mises besteed aandacht aan mij end an doen belangrijke mensen niet. Als er mensen ontslagen worden, dan toch zeker Mises ook. Mises heeft geen spaargeld (denk ik) en dus is Mises een loser.

  Jongen, veel succes in dit leven. En dank voor je inhoudelijke bijdrage vanuit je huurappartement.

 136. Buddy says:

  De doorstroommarkt (lees: vraaguitval is permanent) is voorbij en dat schijnt er bij von Mises niet in te gaan. Hardleers?
  Misschien kijk je teveel door de roze bril van een bankier.

 137. ludwig von mises says:

  Buddy,

  Jawel, we worden permanent holbewoners en we gaan permament leegstand krijgen van wel tien procent.

  En de rente gaat naar nul procent en de huren worden velaagd en de energieregening gaat permament omlaag want er is deflatie.

  Hoera!

  Droom zacht roze droompjes.

 138. chantal says:

  @startertje

  “Als hij zegt dat bankiers niet wakker liggen van een werkloosheid van 25% snapt hij niet dat ze er ook niet wakker van liggen om hem ook op straat te schoppen ;-)”

  Maar wat jij dan niet snapt, is dat meer werkloosheid betekend dat de overheid meer geld moet gaan drukken, om al die werklozen te gaan betalen. En al die geldcreatie loopt uiteindelijk uit op inflatie.

  Luister maar goed naar Ludwig, hij weet waarover hij bezig is. Het ‘is te duur’ slogan hebben we hier nu wel genoeg gehoord en draagt niet bij aan het onderwerp. Ludwig is degene waardoor ik hier terug meer zit. Hij is iemand waar ik nog van kan leren. Af en toe kan ik hem ook niet volgen, maar dat ligt dan aan mij. Ik ben ook veel minder economisch op de hoogte als hem.

  Maar ben wel blij dat ik de basis snap 😉 en dat kan hier niet van iedereen gezegd worden.

 139. Klaassie says:

  @Ludwig: Ben wel benieuwd wat je beroep is?

  Heb je reacties met stijgende verbazing gelezen. Hoewel je veel interessante zaken verteld, heb ik zelden iemand meegemaakt die zo de waarheid in pacht heeft. Maar zou kunnen natuurlijk, misschien beschik jij over inside information… 😉

  Als je in 2 jaar je salaris met 50% laat stijgen doe je toch iets goed! (of deed je daarvoor iets helemaal fout?) 😉

  Toch geloof ik meer in de ideeen van Laurens.
  @Laurens: “vancartridgetotmemorycard” is van jou? Respect hoor als je zoiets zelf opbouwd!

 140. ludwig von mises says:

  Lees:

  Jim Sinclair
  Martin Armstrong
  Alf Field
  Adam Hamilton
  George Soros
  Jim Rogers

  En zoek vanaf daar, dan heb je geen inside informatie nodig. Allemaal miljardairs.

  Of geloof in de ideeen van Laurens.

 141. Tamara says:

  De feiten:

  Woning kopen of bouwen de komende 2 jaren.

  ’08 3e ’08 4e ’09 1e ’09 2e

  100% 100% 100% 100%

  Jazeker

  4 3 3 4

  Ja, misschien

  5 5 5 4

  Waarschijnlijk niet

  5 4 4 5

  Zeker niet

  86 86 87 87

  Weet niet

  1 1 1 1

  © Centraal Bureau voor de Statistiek.

 142. john says:

  Het is inderdaad waanzin om Ludwig af te doen als iemand die geen zinnige bijdrage levert aan het debat dat hier gaande is.

  Uiteindelijk is het een feit dat niemand zeker weet of we een periode van deflatie of flinke inflatie tegemoet gaan;
  of de huizenprijzen alweer stabiliseren of volgend jaar 50% lager liggen.

  Wat wel kan is op deze site informatie met elkaar delen en analyseren waarom je denkt dat het de ene of de andere kant opgaat en wat de gevolgen zijn voor je als individu.

  Zowel Ludwig als ik zijn van mening dat het kopen van een huis met spaargeld (10%+ van koopprijs) en lang gefinancieerd (15jr+) nog altijd geen gek idee is.
  En dat geld flink zal gaan ontwaarden de komende jaren, bij stagnerende lonen.
  Dat de return on investment van huren t.o.v. kopen op lange termijn gezien veel negatiever uit pakt voor de huurders.

  Dat die mening niet overeenstemt met een halvering van de huizenprijzen (waar menigeen op deze site zo vurig op aan het wachten is) is geen reden om hem te betichten van waardeloze uitspraken die uitsluitend dienen om te provoceren.

 143. Huizenhyper says:

  Stagnerende lonen?
  Ik denk dat we aan de vooravond staan van een zeer sterk oplopende werkloosheid. Nu is deze werkloosheid nog relatief laag door een stukje creatief boekhouden. Een hoope mensen teren nu op WW wat meestal nog 1-3 jaar gaat. Daarna mag je je huis opeten. Maar goed ook trouwens dat de WW niet al na een week stopt. Stel je voor zeg. Ook zijn er veel ZZP-ers die nu geen inkomsten hebben, maar zich nog niet hebben aangemeld voor werk. Er komt dus nog heel veel aan. bij ons op het werk is de ene reorganisatie na de andere. Ik heb nog nooit zoiets gezien.
  Wat ik ook zie is dat mensen ontslagen raken, waarna het bedrijf ze weer “goedkoop” aanneemt via een uitzendburo of detacheerder (what’s in a name?). Of dit mag weet ik niet, maar ik zie het voor mijn ogen. Dit zijn feiten.
  Ik zie de lonen dus dalen (en niet zo’n beetje). Ik heb met die mensen gepraat, en ze hebben meer dan 10% van hun salaris moeten inboeten, om nog maar te zwijgen van de benefits/vrije dagen etc.
  Ik hoop heel erg dat dit bij andere bedrijven NIET aan de orde is, want dit zou heel erg zijn voor deze gezinnen.

 144. ludwig von mises says:

  Minder mensen die werken – minder productie – monetaire inflatie om de werkelozen te voeden – prijsinflatie – hogere rentetarieven en hogere huren. Dat is wat de stijging van de kapitaalrente ons vertelt.

  Chantal kan wat verder vooruitdenken dan de meesten hier.

  Als je werk hebt en houdt zou ik er eens over nadenken of je kansloos in een huurwoning wilt blijven zitten.

  Vraag is of we over 30 jaar nog steeds grote werkeloosheid hebben

  Tussen 1965 en 1980 is de werkeloosheid verviervoudigd.

  De rente ook.

  En de huizenprijzen ook.

 145. Huizenhyper says:

  Logica van huizenhyper:

  Dalende lonen & zeer sterk stijgende werkloosheid & sterke groei woningaanbod & stijgende vergrijzing –> daling betaalbaarheid van koopwoningen–> (zeer sterke) daling van verkoopprijzen huizen.

  Zeer sterk oplopend begrotingstekort (35 miljard) & significantie reductie door verkopen huizen (kosten koper) –> enorm minder inkomsten staat–> zware ingreep in HRA in 2010/2011.

  Enorme geldinjecties van overheid in banken & daling ECB-rente & 4% vermogensrendement-heffing –> daling spaarrente–> mensen gaan contanten aanhouden/goud kopen.

  Blijvende (veel te hoge) prijzen voor huizen –> starters zitten vast –> minder gezinsvorming –> daling geboortes –> minder kinderen (= toekomstige kopers huizen)–> extra daling huizenprijzen.

  Mag ik hier jullie ongezoutte mening over?

 146. peter says:

  @149

  Helder, zou mijn logica kunnen zijn.
  Helaas ben ik niet thuis in de financiele wereld en ben ik geen econoom. Sterker ik heb er de balle verstand van.

  De explosieve stijging de laatste 15 jaar zou ik niet hebben aan zien komen, en toch is het echt een feit.

  Ik lees alle reacties zeer graag maar ik hecht meer waarde aan een expert (zoals mises) dan zomaar iemand die niets kan onderbouwen maar gewoon het gevoel heeft dat dit zo niet meer kan.

  Mises mijn zege heb je.

 147. Huizenhyper says:

  Paulson en Bernanke in de VS zouden ook experts moeten zijn op hun vakgebied. Moet je nu eens kijken waar dat toe geleid heeft. Ik hecht meer waarde aan de uitspraken van een dronken zwerver, dan aan deze twee heren.
  We hebben in Nederland tig “economische experts”, en hun voorpspellingen duiden in alle windrichtingen.
  Over twee jaar zouden we eens terug moeten graven op dit forum over wie er het dichts bij zat. Erg leerzaam allemaal.

 148. Klaassie says:

  Dus Mises is een expert? Omdat hij die boeken heeft gelezen soms?
  Ik heb nog nooit gehoord van mensen die door het lezen van die “hoe wordt ik miljonair”-boeken rijk zijn geworden, wel de schrijvers ervan.

  ludwig von mises Zegt:
  “Als je werk hebt en houdt zou ik er eens over nadenken of je kansloos in een huurwoning wilt blijven zitten.”
  Wat een toontje zeg! Er zijn ook mensen die het gewoon prima naar hun zin hebben in een huurhuis. En er zijn ook mensen die kansloos in een koophuis zitten met veel te hoge lasten…

 149. ludwig von mises says:

  Klaassie.

  Kansloos zijn mag, maar promote het niet als de verstandigste beslissing

 150. lorenzo says:

  moeten we dan nu , anno 2009, met alle respect , naar bankiers luisteren die ook nog eens zeker weet (..) dat de prijzen niet 50 % gaan zakken ?
  Ik luister altijd goed naar mezelf en dat bevalt me goed.

 151. ludwig von mises says:

  Huizenhyper

  Ee zitten nogal wat verkeerde aannames en nogal wat onlogisch gevolgtrekkingen in jouw betoog.

  Ik zie niet hoe een afnemende betaalbaarheid en dalende huizenprijzen tot een toenemend woninngaabod zal leiden. Er worden de komende decennia minder, niet meer woningen gebouwd.

  Die dalende lonen is wishfull thinking.

  Vergrijzing betekent dat ouderen de lul zijn. Als ze willen dat de volgende generatie, die relatief kleiner is, iets voor ze doet, zullen ze ervoor moeten betalen. Hou rekening met stijgende lonen.

  Overheid gaat doen wat ze altijd doet: begrotingstekort op laten lopen en geld lenen. Afgelopen anderhalf jaar allen al met een 90 miljard. Inflatie.

  Overheid gaat HRA afschaffen om de dalende huizenmarkt een zet na te geven? tuurlijk.

  Daling spaarente heeft volgens jou tot gevolg dat mensen contanten gaan aanhouden? Slimme zet.

  Goud kopen is wel een evrstandige oplossing.

  Mijn ongezoute mening is dat je geen enkel begrip hebt van wat er staat te gebeuren en in welke volgorde.

  Sommige zaken die je noemt gebeuren nu (stijging werkeloosheid) Andere zaken in het verleden (sterke groei woningaanbod) in plaats van de toekomst

  HRA aanpakken pas als de huizenprijzen weer gaan stijgen. Zelfde voor aanpakken begrotingstekort. Keynes weet je wel.

  Bernanke lost de problemen avn Greenspan op. Paulson is honderden miljoenen waard.

 152. ludwig von mises says:

  lorenzo

  Mijn advies is na te denken, feiten en logica toe te passen en te leren van de geschiedenis en niet te denken dat je iets voor niets gaat krijgen.

  Naar jezelf luisteren is een schizofrene bezigheid.

 153. ludwig von mises says:

  loranzo

  Doe mij eens een datum waarop ik mijn woning met 50% verlies moet verkopen.

 154. Huizenhyper says:

  We zullen zien.
  Eigenlijk moet ik toegeven dat ik echt hoop dat ik er compleet langszit. Dat is beter voor mijzelf en voor velen anderen.
  4 jaar geleden begon ik mij zorgen te maken over alles rondom de economische markt, en de huizenmarkt in Nederland. Mijn gevoel heeft me nog niet in de steek gelaten.

  By the way Ludwig:
  Je verdraait mijn verhaal een beetje, en beweert tevens dat ik hoop op dalende lonen ( jouw wishfull thinking opmerking).
  Denk je nou echt dat ik zit te hopen dat de lonen gaan dalen?

  Je leest mijn betoog niet goed, verdraait zaken, etc. Vervolgens komt er een mistig verhaal omheen, in (weer) 3 postings.

 155. lorenzo says:

  156 : uit je antwoord blijkt precies wat ik bedoel.
  Een ondernemer dient zijn gevoel te volgen ( in casu naar zichzelf te luisteren), dat hoeft een werknemer niet bepaald , ook gezien de risicos. Mijn handel van vastgoed , vooral het buitenland , heeft zoveel opgeleverd dat ik denk dat ik het de laatste 15 jaar wel goed heb gedaan i.t.t. vele hebberige ollanders.
  Dat ik nu scizofrene wordt geacht vind ik prima. Immers , ik zie de palmbomen vaker als u , ben geen slaaf van de bank , de baas en mijn eigen leven.
  Is dat wat je bedoelt ?

 156. Mark Koster says:

  Ludwig je weet niet waar je over praat blijkbaar. Kijk, als de bankaandelen verhonderdvoudigd zouden zijn dan had de AEX index in 2008 op minstens 5000 punten moeten staan want de financiële sector is altijd de grootste component geweest in de die index. De index stond vorig jaar echter 15 keer zo laag, dus we hebben geen databases nodig om uit te rekenen wat de amro bank en de nmb vroeger stonden, je praat totale onzin, en dat zie je nu zelf ook wel in neem ik aan.

 157. lorenzo says:

  157 : ”Doe mij eens een datum waarop ik mijn woning met 50% verlies moet verkopen”’

  Ik hou niet van die vaste aannnames anno 2009 , bankiers kunnen deze hanteren merk ik nu weer.
  Ik heb al wel de aanname voor nederland van zeg, 8 jaar terug, dat er zo’n 40 % lucht in de woningen zit. Liep jouw aanname toen parallel met de mijne ? Want dat is (was) een relevant gegeven om TOEN iets mee te doen.

 158. ludwig von mises says:

  Lozenzo,

  Plezierig pensioen toegewenst.

  Huizenhyper.

  No offence ment. Maar de logica klopt niet. Ik verdraai niets, en als je stelt dat ik dat doe demonstreer het dan.

  Als jij hoopt dat de lonen blijven stijgen plijt dawt vor je. Er zijn er nogal wat op deze site die hopen dat de wereld vergaat zodat ze gratis en voor niets een villa kunnen kopen en vroeg met pensioen kunnen.

  Een lorenzo die zegt dat ie veel geld op de huizenmarkt heeft verdiend (vooral in het buitenland) de afgelopen 15 jaar is natuurlijk simpelweg de overwaarde van zijn woning aan het verpatsen.

  Die drie d tv van philips over 6 jaar gaat straks onbetaalbaar voor hem zijn.

 159. ludwig von mises says:

  Sinds acht jaar geleden zijn de huizenprijzen behoorlijk doorgestegen. Ik begrijp dat er nu dus 70% afgaat?

  Timen is een vak vriend.

 160. ludwig von mises says:

  Mark,

  Get a life. Als ik zeg dat bankaandelen verhonderdvoudig zijn heb ik het over de VS banken. Quod erat demonstrandum. Het is niet aan jou om mij te vragen te bewijzen dat dat ook in Nederland het geval was.

  Ook in Nederland was het overigens het geval. Daarom heeft de stichting die de SNS aandelen op de top van de markt haar aandelen verkocht.

  Bewijs het tegendeel of houd je bek.

 161. ludwig von mises says:

  Kijk, als de bankaandelen verhonderdvoudigd zouden zijn dan had de AEX index in 2008 op minstens 5000 punten moeten staan want de financiële sector is altijd de grootste component geweest in de die index.

  Conclusio ex terminus.

  maar nog een stukje geschiedenisles voor jou. In 1992 is de AEX geeikt op 100 punten. Daarvoor bestond ie nog niet eens. We hebben 700 gezien. Da’s keer 7.

  Hoeveel was de aex (die voor 1992 niet bestond) tien jaar eerder?

 162. peter says:

  @152

  Ik heb het idee dat Ludwig er ook een boek over kan schrijven.

  En dat hij er kaas van heeft gegeten lijkt me duidelijk.

  Ga al zijn reacties maar na hij is heel constant in zijn opvattingen en hij kan ze allemaal staven.
  Ik zie bij veel anderen dat dit niet het geval is.

 163. ludwig von mises says:

  Antwoord:

  Want vanaf 1982 kwam de handel in aandelen in een opwaartse stroomversnelling. ‘Om je een beeld te geven,’ zo schetst beursanalist Theo Kraan, ‘tussen augustus 1982 en oktober 1987 steeg de beurs met meer dan 350 procent.’

  Dan hebben we de krach, neem van ome Mises maar aan dat we tussen i1987 en 1992 de daling meer dan goed hebben egmaakt.

  Dan krijgen we minstens 3.5 maal 7 is een vervijftwintigvoudiging van de index, conservatief gerekend.

  En nu ophouden met domme opmerkingen.

 164. ludwig von mises says:

  Peter,

  Dank je. Je bent de rots waar ik weer even op door kan bouwen.

  Nomen omen est.

  Weet je wat Jasper betekent?

 165. Mark Koster says:

  Ocharme wat een stakker ben jij Ludwig, mij en anderen hier een beetje de les lopen lezen en denken dat je alles zo goed weet, terwijl je jezelf onsterfelijk belachelijk loopt te maken.

  De AEX-index is dezelfde index als de EOE-index, die in 1983 van start ging.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/AEX

 166. Buddy says:

  @ 155 von Mises
  Vergrijzing betekent dat ouderen de lul zijn. Als ze willen dat de volgende generatie, die relatief kleiner is, iets voor ze doet, zullen ze ervoor moeten betalen. Hou rekening met stijgende lonen.

  Die grijze massa vertegenwoordigd wel de meerderheid in een democratie en zullen het voor zichzelf zo comfortabel mogelijk maken.

  Als minderheid trek je meestal aan het kortste eind. Ik zou daarom maar niet teveel op stijgende lonen rekenen.
  Vooral niet als er goede alternatieven zijn waardoor je makkelijk vervangbaar bent.

 167. ludwig von mises says:

  Dank voor de link, de eerste bijdrage waar ik wat mee kan. Ik tel dan een vervijftienvoudiging.

  Exclusief dividend. De banken zullen het relatief beter gedaan hebben dan, zeg, daf en fokker.

  Gulden was natuurlijk ook wat sterker dan de dollar. Klopt ongeveer wel. Ik ben wat minder Nederland centric dan jij zou willen maar blijf erbij, de banken zij nverhonderdvoudigd, ook in Nederland.
  Wat is nu je punt? Heb je het artikel ook gelezen en er wat van opgestoken?

  “De basis voor de AEX vormen de koersen op 3 januari 1983, waarvan de indexwaarde gesteld werd op 100 punten. Deze 100 punten was in guldens, op basis van euro’s begon de AEX op 45,38 punten.

  De AEX bereikte op 7 augustus 1997 de oude duizend-puntengrens (in euro’s: 453,78 punten), waar destijds veel ophef over was. De koers noteerde vervolgens zijn hoogtepunt op 4 september 2000, toen de beurs sloot op een koers van 701,56 punten (in euro’s). De hoogste “intraday” koers die dag, en daarmee ook de hoogste koers aller tijden was 703,18 punten.”

 168. ludwig von mises says:

  Die grijze massa vertegenwoordigd wel de meerderheid in een democratie en zullen het voor zichzelf zo comfortabel mogelijk maken.

  Yep, door te inflateren om te compenseren voor misinvesteringen en de historische bergissing jan en alleman een uitkering te geven

  Denk niet dat wij voor een appel en een ei gaan werken. Hoogpgeleiden verlaten het land en laag opgeleiden komen ervoor terug. Dr olga en Mr Drs Ludwig inclusief over een jaar of 3.

  Wees er maar blijmee.

 169. peter says:

  @ 168

  Jasper = Caspar = kandschwar = schatbewaarder

 170. ludwig von mises says:

  Dat boek waar Peter van spreekt komt er en gaat getiteld zijn “the wealth of generations” en zou wel eens niet in Nederland gepubliceerd worden.

  Denk Singapore. 13% belasting en een goede lunch voor een teintje vind ik aantrekkelijker dan de kont van de vorige generatie tegen wil en dank afvegen.

 171. Mark Koster says:

  Ludwig, fijn dat je steeds meer concessies doet maar 15 is nog steeds teveel. In 2008 stond de AEX rond de 400 punten, dus dat is een verachtvoudiging.

 172. ludwig von mises says:

  @ 173

  Voortreffelijke research. Analyse is ook werk.

 173. ludwig von mises says:

  Mark

  4p0 punten was einde jaar 2008.

  HEB JE DE TEKST GELEZEN DIE IK GVD VOOR JOUW LUIE REET GECITEERD HEB UIT DE LINK DIE JE ZELF NIET GELEZEN HEBT?

 174. ludwig von mises says:

  Nog een dingetje, want je brengt me op een idee.

  Als de AEX tussen 2000 en 2008 van 700 naar 400 is gegaan.

  En de bankenaandelen door zijn gestegen.

  Zouden ze dan zijn verhonderdvoudigd of niet?

 175. ludwig von mises says:

  Vooruit: voor de luide medemens:

  De koers noteerde vervolgens zijn hoogtepunt op 4 september 2000, toen de beurs sloot op een koers van 701,56 punten (in euro’s).

  En dan de koers van ABN AMRO, van 30 in 2000 naar 40 in 2008:

  http://www.behr.nl/Beurs/Fondsh/abn.amro.html

  Even openklappen naar 10 jaar…

 176. Mark Koster says:

  In de verste verte niet Ludwig, je praat wederom poep. Hoeveel bewijs heb je nog nodig?

  Oke, nog maar 1tje dan. Als je deze chart bekijkt dan zie je dat bijvoorbeeld aandelen ING tussen 1996 en 2008 slechts verdubbelden in waarde.

  Als je geen verstand hebt van de beurs, praat er dan niet zo veel over.

 177. Mark Koster says:
 178. ludwig von mises says:

  Mark,

  De grafiek op yahoo van ING en niet ABN AMRO die je hier laat zien in gedenomineerd in DOLLARS.

  In feite is de koers van de Postbank waar jij je rekening overduidelijk hebt tussen 2000 en 2008 gedaald in tegenstelling tot de ABN AMRO die wel een goede bank is wat de reden is dat ie is overgenomen door eerst het consortium en vervolgend de nederlandse overheid.

  Met ander woorden, als je je huiswerk GOED deed, had je me daadwerkelijk een slak voor de voeten kunnen werpen waar het lastiger zout op leggen is.

 179. spongebob says:

  @ 155 Ludwig

  Je bent een typisch geval van ” wiens brood men eet , diens woord men preekt ” , in jouw ‘beperkte’ visie zijn al die bankiers hun bonussen meer dan waard. Vandaar jouw uitspraak : “Bernanke lost de problemen avn Greenspan op. Paulson is honderden miljoenen waard.” .

  Natuurlijk mag je er een eigen mening op nahouden , prima hoor.

  Er zijn echter ook onafhankelijke commentatoren en analisten die er heel andere ideeen op nahouden. Die spreken niet over waardevolle economen en bankiers die hun bonus meer dan waard zijn , sommigen vinden zelfs dat deze zelfgeproclameerde bankiers-elite niets beter verdiend dan wat de elite van Frankrijk in 1789 in haar nek kreeg . . . . . . . Daarmee wil ik niet zeggen dat ik hier een voorstander van ben.

  De waarheid zal zoals altijd wel ergens in het midden liggen. En de daders liggen op het kerkhof.

 180. ludwig von mises says:

  Overigens, je praat poep? Waar heb jij taalonderwijs genoten? Op de straat?

  Wat jij moet doen is gokken met je turbotjes (bij de abn amro), provisie inleveren (bij de abn amro) en geld verliezen.

  Dan draag je wat bij aan deze maatschappij.

 181. ludwig von mises says:

  Spongebob,

  Als je een beetje luistert, ik adviseer goud te koppen. Nauwelijks het soort advies dat je heden ten dage van bankiers hoort.

  Ik werk niet voor een goudmijnbedrijf.

 182. Mark Koster says:

  @179

  lol hiermee toon je dus je eigen ongelijk aan:

  ABN 33% gestegen tussen 2000 en 2008, dus zeg 3% per jaar gemiddeld.

  En dan durf jij te beweren dat ze tussen 1981 en 2008 maar liefst 10.000% zijn gestegen, volslagen belachelijk!

 183. ludwig von mises says:

  Ik bedoel te zeggen dat de vorige neneraties bankiers het goed gedaan heeft. Deze generatie bankier komt er ook wel.

  Bernanke is puin aan het ruimen van de vorige generatie bankiers.

  Deze generatie bankier legt je uit hoe het spel werkt. in plaats je op te lichten.

  Voor volk en vaderland.

  Hoe weinig ik het sommigen van jullie ook gun onderhand.

  Competition is a sin. Maar het is jullie zonde, niet de mijne.

 184. ludwig von mises says:

  Mark,

  Sukkel. Ik reageer niet meer op jou, de deluge van dommigheid wordt me te veel

  Weet je wat jouw naam betekent, in het kader van nomen omen est?

  Leg die stempel eens neer en zoek het uit, Marcus.

 185. spongebob says:

  Ludwig , kun je me dan misschien vertellen waar ik tegenwoordig het beste goud kan kopen ?

 186. Mark Koster says:

  @182

  Wederom lol, want ING staag harder dan ABN in die periode.

  En het wordt nog veel gekker als je zegt dan ABN is overgenomen door de staat omdat ze zo goed zijn. Ik denk dat jij je beter verre van economie en beleggen moet houden want je snapt er geen snars van.

 187. Mark Koster says:

  Spongebob, dat moet je niet aan die malloot vragen.

  Gold4ex in Brussel is een betrouwbaar en goedkoop adres voor munten en als je staven wilt dan adviseer in de HBU in Rotterdam.

 188. ludwig von mises says:

  Vergeet ze niet te begraven inde achtertuin.

  “Wederom lol, want ING staag harder dan ABN in die periode.”

  Ing daalde tussen 2000 en 2008. ABN steeg met 25 %

  Dat is als je eurokoersen met eurokoersen vergelijkt.

 189. spongebob says:

  @ marc , “Spongebob, dat moet je niet aan die malloot vragen.” LOL

  Ik dacht dat je bij de HBU 19% BTW moet betalen.

 190. ludwig von mises says:

  Spongebob,

  HBU heeft een goudrekening, voor de particulier die geen staven in de kluis thuis wil is dat de beste en veiligste optie.

 191. ludwig von mises says:

  Er wordt geen BTW gerekend.

 192. Mark Koster says:

  BTW zit alleen op zilverstaven (niet op munten), maar dat is overal zo.

  Goud is overal BTW-vrij.

 193. Mark Koster says:

  Spongebob, je moet je goudstaven wel fysiek laten uitleveren. Goud op rekening heb je mogelijk niets aan als de crisis uit de hand loopt.

 194. spongebob says:

  “Vergeet ze niet te begraven inde achtertuin.”
  Moest ik maar niet doen , ik heb mijn achtertuin ( met het eropstaande huis) nog niet zo lang geleden verkocht en huur nu een vrijstaand huis in een prachtige omgeving dicht bij Belgie.

 195. ludwig von mises says:

  En vergeet ze niet in de achtertuin te begraven, voor als de vier ruiters komen. Wel diep genoeg he, anders harkt het zo lastig.

  Wat een econoom.

 196. ludwig von mises says:

  Spongebob,

  Ik plaag een beetje. Goud is een goede investering. In het sort hoeveelheden dat ewen particulier aanhoudt, kan je HBU| vertrouwen.

  Hongkong heeft andere overwegingen.

 197. Laurens says:

  Zo Ludwig, jij hebt veel vrije tijd!

  paar vraagjes:

  gaat de korte rente omhoog denk je?

  en de lange rente?

 198. lorenzo says:

  Nou Ludwig, ik bespeur enige begrip voor mijn situatie. Alleen , Ludwig , als je van de overwaarde moet leven is het zeker niet goed , daar heb je gelijk in. Positief is ook dat je over 3 jaar de palmbomen opzoekt. Ik heb ook nog een web-site met 100.000 woningen in het buitenland. Die bestaat over 3 jaar ook nog wel.

  Over de banken het volgende : Er zijn er te veel van . Daar kan in nederland er wel 2 van weg.
  De banken die ruim medeverantwoordelijk zijn voor de situatie die we nu hebben.
  Het nu constant het evangelie verkongdigen over de situatie anno 2009 is dan ook nogal hypocriet.
  Nou , wellicht over 3 jaar dan.

 199. lorenzo says:

  en niet meer een percentage noemen hoever de huizenprijzen zakken …..dat kan nl. niet.

 200. Okkie says:

  @Ludwig nr.61:
  Ik leid uit de ervaringen van chantal af dat huurders vaak een hogere levensstandaard hebben dan huiseigenaren. Dat huiseigenaren paupers zouden zijn, is jouw conclusie.

  Chantal meent de situatie in NL regelmatig beter te weten dan Nederlanders dus ik zie geen reden om me niet over Belgische auto’s uit te laten als de Belg in kwestie zelf geen auto heeft.

  Huisjesmelkers weten niet per definitie iets van de markt. Als je bejaarden voor een schijntje uit hun huis praat, beschik je over een zekere mate van sluwheid. Aangezien er nu sprake is van een enorm woningoverschot zul je het toch afleggen tegen de principes van vraag en aanbod.

 201. Mark Koster says:

  Als je een beleggersrekening bij ABN AMRO hebt dan kun je ook eenvoudig (per gram) goud kopen en later bellen om het uit te laten leveren via de HBU. Uitleveren kost 35 euro per staafje.

 202. ?? says:

  waarom ludwig , wat is in hemelsnaam je doel om dit al deze mensen te vertellen , whats in it for you ???

 203. ?? says:

  hoeveel verdien je eraan om dit te vertellen je bent toch zeeen van tijd kwijt ?

 204. ?? says:

  hoe hou je het vol…..

 205. ludwig von mises says:

  Laurens Zegt:
  5 September 2009 om 7:35 pm
  Zo Ludwig, jij hebt veel vrije tijd!

  paar vraagjes:

  gaat de korte rente omhoog denk je?

  en de lange rente?

  Laurens,

  Dat is nu net waar ik al een half jaar over schrijf. Me eerst ongelijk geven en dan vragen naar waar ik het over heb is wat onzinnig.

 206. ludwig von mises says:

  ??

  Als je het over economie of huizenprijzen wilt hebben, houdt ik me aanbevolen.

  Ik ben een beroepsgek. Dat is de motivatie.

 207. ludwig von mises says:

  Lorenzo,

  Je verwijt de beredderaar wat de brandstichter heeft gedaan. Ik ruim puin, die jouw leeftijdgenoten hebben veroorzaakt.

 208. Okkie says:

  @Klaassie:
  Ludwig noemt zichzelf bankier. Waarschijnlijk poetst hij de balie van de lokale bank, bedient hij de kopieermachine of brengt koffie rond.

 209. ludwig von mises says:

  Okkie.

  Wellicht. Dat zou mooi zijn, vind je niet. Lekker puh voor
  Mises.

  Koffie rondbrengen, net goed.

 210. ?? says:

  heb je nog wel een beroep ?

 211. ludwig von mises says:

  ??

  Je bent de honderdste idioot die ad hominem denkt zijn punt te kunnen maken.

  Inhoudelijk ook wat bij te dragen. Ik bedoel, anders dan “de huizenprijzen gaan omlaag omdat ze te duur zijn”.

  Dan ga ik er graag op in.

  Anders kijk ik liever de film met mijn meisje.

 212. Buddy says:

  @210 von Mises

  als beroepsgek mag je Laurens toch wel een beter antwoord geven op z’n vraag onder @209

  Hij nodigd je zelfs bij ‘m thuis uit. Als dat geen groots gebaar is van een ondernemer die het blijkbaar gemaakt heeft dan weet ik het niet meer.

  Als jij die kans niet pakt ben je geen schop voor je donder waard. En zul je nooit en te nimmer de top bankier worden die je claimt te zijn.

  Ik zit niet in hetzelfde kamp vwb economische denken als jij maar vind het wel leuk je tegen argumenten te lezen.
  Ik denk dat je de demografische veranderingen niet of onvoldoende ziet en het rentewapen teveel gewicht geeft.
  Kan eigenlijke ook niets anders verwachten van een bankier.

 213. ludwig von mises says:

  Buddy,

  Ik heb laurens gisteravond vele antoowrden gegeven

  Als dank ging ie beledigen.

  Zoals je kan zie geef ik nog steeds antwoord. ik voel me nergens te goed voor.

  Zelfs niet voor jou ondanks je gebrek aan polemische en inhoudelijke kwaliteiten die je verhinderen mij te denigreren.

  Het is me duidelijk dat je einig denkt te kunne verwachten van een bankier. Mijn punt.

  Vraagje, heb jij je spaarcentjes ooit niet teruggekregen?

  Of heb je misgeinvesteerd. Dan is het je eigen schuld.

  Je beledigd de enige bankier die je ooit zult ontmoeten die bereid is je hand vast te houden.

  Nodigd uit moet zijn: nodigt uit.

 214. ludwig von mises says:

  Beledigd natuurlijk beledigt.

 215. ludwig von mises says:

  Antwoord op 209″

  Ja, respectievelijk ja.

  kort over een jaar of 3 hooguit.

  Lange al sinds 2 jaar.

 216. ludwig von mises says:

  Dmografie:

  De bevolking in Nederland sijgt en zal blijven stijegn

  Wel is het zo dat rijken het land verlaten en laagopgeleide immigranten ervoor terugkomen.

  Dat betekent dat huren en koopwoningen in de lagere prijsklasse in prijs zullen toenemen.

  Ondanks stijgende rentetarieven.

  En dat ook Mises uiteindelijk zijn villa elders zal kopen.

 217. ?? says:

  mises zit over een paar jaar gewoon nog op internet dag en nacht vragen te beantwoorden van vele mensen die toch niet naar hem luisteren hahaha best wel KANSLOOS .

 218. kees says:

  de bevolking stijgt nog tot 2010 daarna neemt ie weer af…

 219. ?? says:

  kan me lol niet op hier , mises you made my day !!

 220. ludwig von mises says:

  ??

  Ik ga onmiddelijk mijn huis verkopen. Je hebt me overtuigd.

  Kees.

  Bron?

 221. kees says:

  laat jij maar zien dat de bevolking blijft groeien na 2010 , bron ?

 222. ?? says:

  je bedoel het huis verkopen van de bank waar je een lening hebt afgesloten …

 223. ?? says:

  wat gaat er gebeuren denk je als buddy en andere mensen hun spaarcentjes niet terug krijgen ?

 224. ludwig von mises says:

  http://www.rivm.nl/vtv/object_document/o1171n16911.html

  Ik heb de mijne laten zien.Nu jij de jouwe?

  Aantal huishoudens zal substantieel toenemen met alle allenstaande geezers en jongelui die niet meer trouwen of zelfs samenwonen.

 225. ludwig von mises says:

  ??

  Ja, en de boot ook.

 226. ludwig von mises says:

  ??

  Ben je me nu aan het bedreigen?

 227. ?? says:

  @ 230 , kijk jij snapt het dat dat dus niet gaat gebeuren 😉

 228. ?? says:

  mensen worden dan dus er boos logisch toch ?

 229. ?? says:

  hee eh maar ik ga weer ff verder met me leven succes nog …

 230. ludwig von mises says:

  ??

  Precies mijn punt. Als wij 1040 biljoen euro dollars (telling van 2007 and clock still counting since then) moeten creeren om de derivaten waarmee wij de leningen waarmee wij de westerse maatschappij hebben lopgebouwd moeten creeren en in de economie moeten pompen af te betalen, zullen we dat niet nalaten.

  Uiteindelijk is het belang van de bankier het belang van de spaarder.

  Maar dat ben jij niet. Dat zijn Chinezen en arabieren.

  Kan jij de huur niet meer betalen, dat wel.

  Maar je spaarcentjes heb je terug.

  Film is bijna afgelopen en meisje begint te zeuren. Slaap lekker, ??

  Overigens, ook hier geldt dat nomen omen est, ??

  ??, You havent got a clue.

  Dank voor de knipoog, ik voel me een stuk beter nu.

 231. kees says:

  die link klopt niet !(misschien ook wel heb niet gekeken) ,zoek maar een nieuw voor me en snel ! en zoek ff wat sneller heb geen eeuwen de tijd 🙂

 232. kees says:

  he je zou eigenlijk toch weggaan en in december weer terugkomen , vakantie zeker moeten annuleren wegens geld gebrek ?

 233. ludwig von mises says:

  he dit is leuk 🙂

 234. ludwig von mises says:

  creatief boekhouden heet dit misschien wel een beetje vals spelen toch ,L ?

 235. ludwig von mises says:

  Kees,

  Je blijft een olijke vent. Die link, je komt er wel uit.

  Ik hou niet van vakantie, heb een paar honderd uren staan.

  December is waar, soms doe ik niet wat ik zeg. Maar dat is prive.

  Had geen zin in concertgebouw vanavond, fimpje op de bank met laptop ernaast in plaats.

  ?? krijgt zijn centjes terug. Vraag is wat ze dan nog waard zijn. Dat beloof ik, no fingers crossed.

 236. ludwig von mises says:

  237 en 238 zijn niet door Ludwig geschreven.

  Ik zou zeggen door ??, maar dat is een gokje.

 237. kees says:

  @123 sponsbob

  Weet je eigenlijk wel hoe hard de generatie van +/- 1900 heeft moeten werken?

 238. ludwig von mises says:

  ga het maar tegen de juf zeggen , het leven is soms niet eerlijk ludwig…

 239. ludwig von mises says:

  242 is ook niet door ludwig geschreven.

 240. ludwig von mises says:

  Ludwig,

  Ik kan er prima mee leven. Jij ziet er de grap wel van in merk ik.

  Cordialement,

  Ludwig von Mises de Eerste.

 241. ludwig von mises says:

  243, Da’s dan weer sportief, ??

 242. ludwig von mises says:

  haha grappig je bent best voorspelbaar .., heb je het al gemeld bij de juf of meester ?

 243. ludwig von mises says:

  Kees,

  Ze hebben half europa doordrenkt van het bloed.

 244. ludwig von mises says:

  Ludwig,

  Ik wacht het nog even af. Hou er rekening mee dat jouw IP geblokt wordt op verzoek van vaste gasten hier.

  Die hebben namelijk mijn IP blok opgeheven gekregen omdat ze mijn bijdragen waarderen ondanks mijn tegendraadse opvattingen.

  Een hol vat zou wel eens niet emer nogen terugkeren.

 245. ludwig weet het beter von mises says:

  haha volgens mij zijn we hier nog met ze 2e , je kan beter een eigen chat beginnen…

 246. Klaassie says:

  ludwig von mises schreef: “Overigens, ook hier geldt dat nomen omen est”

  Dus jij gelooft in zulke kul ludwig? :-X

 247. kees says:

  222

  wie zit er mee te liften op mijn naam?

 248. kees says:

  ik denk dat hier het e.e.a. door elkaar gaat lopen of er zijn er lieden aan het rotzooien?

 249. spongebob says:

  @ 241 Kees
  “Weet je eigenlijk wel hoe hard de generatie van +/- 1900 heeft moeten werken?”

  Geen idee Kees, ik weet zelfs niet hoe hard de meeste babyboomers hebben moeten werken, ik zelf hou niet zo van hard werken en ben 35 jaar een soort ZZP’r geweest. Meestal halve dagen werken.

 250. Buddy says:

  @220 von Mises,

  Wel is het zo dat rijken het land verlaten en laagopgeleide immigranten ervoor terugkomen.

  Dat betekent dat huren en koopwoningen in de lagere prijsklasse in prijs zullen toenemen.

  Ondanks stijgende rentetarieven.

  Mooi!
  Dus huren en koopwoningen in de hogere prijsklasse zullen in prijs afnemen.

 251. lorenzo says:

  Ludwig , je stelt verstand te hebben van woningen. Ik constateer dat je nu nog in je villa in nederland zit. Een misvatting, immers deze had je uiterlijk de eerste helft 2008 moeten verkopen…..ik ben bang dat over 3 jaar emigreren zo een moeilijk verhaal wordt . Je gevoel (..) had jaren geleden al moeten zeggen dat je anders wel eens slaaf wordt van de bank wordt met de bijgaande beperkingen dat emigreren steeds moeilijker wordt.

 252. ludwig von mises says:

  @ Buddy, 254

  Natuurlijk, dat zeg ik al een half jaar.

  “de huizenprijs” bestaat niet.

  Lagere prijsklasse wullen nominaal in prijs toenemen, huur en koop.

  Hogere prijsklassen zulen stabiliseren of dalen.

 253. ludwig von mises says:

  Lorenzo.

  Ik heb geen villa maar het soort woning dat zelfs jij hem kan huren over een jaar of drie.

  En jouw soort staat te dringen om woningen te huren dus reken op riante huurverhogingen de komende 30 jaar.

  Vind ik verstandiger dan 1.5% rente krijgen van mijn spaarcentjes op de bank.

  Jouw opmerking over kan ik over 3 jaar nog wel weg is een terechte. We zien nu dat de overheid kapitaal probeert vast te houden dat vervolgens vlucht.

  Net als de oostduitsers niet vast te houden waren.

 254. ludwig von mises says:

  Lorenzo,

  Weet je dan niet dat ik een half jaar geleden gekocht heb?

  Ik denk dat je mijn betoog uberhaupt niet begrijpt.

  Je hebt geen idee van waqt ik hier probeeer uit te leggen.

  Die middenwoning van je, krijg je niet meer terug voor de prijs die je ervoor gekregen hebt tenzij je heel snel handelt.

  Moet je ook nog 10% en kosten belasting inleveren.

 255. tinus says:

  @Ludwig,

  Je schrijft:
  “Wel is het zo dat rijken het land verlaten en laagopgeleide immigranten ervoor terugkomen.
  Dat betekent dat huren en koopwoningen in de lagere prijsklasse in prijs zullen toenemen.
  Ondanks stijgende rentetarieven.”

  Intuitief zou je denken dat het vertrek van de rijken en de influx van laagopgeleide immigranten tot prijsdalingen leiden.

  Immers, de rijken kunnen hun dure huizen niet meenemen als ze vertrekken. Die moeten ze dus verkopen. Aan….de minder rijken. Dit geeft een neerwaarts drukkend effect aan de top dat naar beneden doorsijpelt.

  Kansarme immigranten, het woord zegt het al, zullen niet snel de woonladder beklimmen.
  Daar hebben ze het geld niet voor. Dus deze groep zal niet van onderaf (opwaarts) drukken op de huizenprijzen. De veranderende bevolkingssamenstelling zorgt voor een nieuw evenwicht aan de onderkant van de koopmarkt. Als er naar verhouding meer kansarme immigranten zijn, zijn er naar verhouding minder “iets rijkere” mensen die de stap naar de koopmarkt kunnen maken en aangezien het aanbod aan de koopmarkt min of meer gelijk blijft, zal dat een prijsdrukkend effect hebben.

  Om het heel simpel te zeggen, met het vertrek van de rijken en de influx van de armen wordt Nederland per saldo armer en dat heeft zijn weerslag op de huizenprijzen.

  Om diezelfde reden zullen de huurprijzen niet stijgen. Daar komt bij dat de huurprijzen (deels) politiek zijn bepaald en de politiek er vervolgens wel voor zorgt dat de huurprijzen betaalbaar blijven.

  Overigens denk ik dat het wel meevalt met het vertrek van de rijken en de influx van immigranten, maar dat terzijde.

 256. lorenzo says:

  ok , dan constateer ik dat de terloopse opmerking van het aanwezigheid en bezit van een villa enkel bedoelt was om je woorden kracht bij te zetten. Prima , ook dat je een half jaar gelden een huis hebt gekocht 🙂
  En ikke ?, het blijft lastig voor de buitenstaander . Ik zei al : ben geen slaaf van nederland , de bank (waar er te veel van zijn) en de baas. Een rijtjes woning in nederland zal daar echt niet in passen ….

 257. ludwig von mises says:

  Lorenzo,

  Ik heb hier nooit geschreven dat ik een villa bezit. Dat was iemand anders die mij – niet op inhoud – probeerde af te zeiken “ïn mijn villatje in Almere”.

  Ik heb een nette woning – geen rijtjeswoning – in de uitverkoop gekocht en 30 jaar gefinancierd tegen een rentetarief dat je nu niet meer kan krijgen.

  Met rentelasten waarvoor je nog geen woningbouwvereniging woning huurt.

  Het is een beetje vervelend discussieren met mensen die niet lezen kunnen en de dingen dor elkaar halen.

 258. ludwig von mises says:

  259

  DE top van de woningmarkt is te smal om een invloed te hebben op de nominale huizenprijzen aan de bodem.

  Ik denk niet dat het lange termijn mee zal vallen met de kapitaalvlucht uit dit land, zolang types als de Jager proberen iedereen met geld te pakken waar ze maar kunnen.

  Waarom denk je dat de aex keldert?

  In nominale termen zullen de huizenprijzen aan de basis stabiel blijven, huren stijgen.

  In reele termen worden we armer met zijn allen.

 259. ludwig von mises says:

  Overigens zijn immigranten en emigranten per definitie mensen die hun kans grijpen.

  Kansarme immigrant is een racistisch begrip. Ze gaan er allemaal op vooruit.

  Polen, turken, chinezen, marokkanen, allemaal.

 260. Huizenhyper says:

  Als je echt slim en vooruitziend was geweest had je je huis ALLANG verkocht VOOR juni 2008. Flink gecashed, en een kleine woning teruggehuurd.
  Van de overwaarde kun je 10 jaar huren 🙂

  Als je tot deze categorie behoord geniet je mijn aanzien.

  Als je net een jaar geleden een huis heb gekocht (misschien zelfs met een beleggingshypotheek) zul je je steeds minder kunnen permiteren omdat je een “onderwaarde” opbouwt. De bank vind dat niet prettig, waardoor je in een lastige situatie komt als je bij de bank je hypotheek moet oversluiten. Je kunt zelfs al problemen krijgen TIJDENS de vaste looptijd van je hypotheek.
  In bepaalde gevallen kan de bank de hypotheekvoorwaarden wijzigen als de waarde van het pand veel lager wordt dan de hypotheek. Dat waren die kleine lettertjes in je contract. eigenlijk ook heel logisch.

 261. ludwig von mises says:

  DAt ik slim en voruitziend geweest ben, kan je over een jaar of toen constateren.

  Om twee jaar geleden een huis met overwaarde te verkopen, moet je hem wel hebben. Ik ben een starter zonder grijze haren. Ik heb wat langer dan 10 jaar te gaan.

  Jouw hele betoog over beleggingshypotheken is gestoeld op een onjuiste aanname.

  Ik heb een spaarhypotheek. Zonder kleine lettertjes.

 262. Okkie says:

  @ludwig nr.109:
  De DSB-perikelen tonen aan dat veel mensen niet kijken naar de betaalbaarheid voordat ze iets aanschaffen, maar of de ze maximale lening kunnen lospeuteren.

 263. ludwig von mises says:

  Ja en dat is heel dom. Ga ik de rekening niet voor betalen. Dat doen de andere DSB klanten met hun dure verzekeringen en nog te verhogen vasiabele rente.

 264. Okkie says:

  @ludwig nr.103:
  Het gemakkelijk om te voorspellen wat je 2 jaar geleden had moeten doen.

 265. Piet Bakker says:

  “huren sijgen” en “inflatie” lees je hier veel. Dat huren zullen stijgen is geen vast gegeven. In het commerciele vastgoed zijn de huren juist aan het dalen (als er al huurders worden gevonden). In de deflatoire situatie waar we nu inzitten, lijkt huurdaling meer waarschijnlijk dan een stijging.

  By the way: je moet geen woning kopen in een dalende markt, ook al is de rente “laag”. Je moet juist een woning kopen als de rente hoog is: huizen zijn dan “goedkoop” en de waarde zal toenemen als de rente gaat dalen.

  Inflatie zal alleen toenemen als de bereidheid om krediet op te nemen weer hoog is. Daarnaast moeten banken ook krediet willen verstrekken. Deze hebben hier nauwelijks belang bij. Bij banken draait het heden om het ophouden van de eigen broek.

 266. ludwig von mises says:

  http://www.ft.com/cms/s/0/c50df098-98b7-11de-aa1b-00144feabdc0.html

  DE exit strategie va de ECB. DEnk hem eens dor.

  Terwijl ik hier opendeuren argumenten zit te adresseren ben ik aan het werk.

  Piet. Commercieel vastgoed een andere zaak. Laten we ons beperken tot de huizenmarkt.

  Je zegt dat je huizen moet kopen als de rente hoog is. 1978 – 1980?

  Ik passeer. Je bent er zo een die on margin speculeert op overwaarde en mijn argument niet begrijpt.

  Heb je de link van de NVB geopend hierboven? Pagina 12 en 13?

  Als jij in 1980 je geld 5 jaar op een spaarrekening had gezegt, had je ruim 10% rente gekregen. Per jaar. Terwijl de huizenprijzen 20% daalden in die periode.

  Gelukkig heb ik een pensioen verzekeraar bereid gevonden mij krediet te verstrekken tegen aantrekkelijke voorwaarden.

  Als de rente straks 15% is, kon het wel eens lastig worden krediet te krijgen.

 267. ludwig von mises says:

  “Inflatie zal alleen toenemen als de bereidheid om krediet op te nemen weer hoog is.”

  Da’s een waar woord. Regeren is vorouitzien.

 268. Laurens says:

  Ludwig, vind je echt dat ik je beledigt hebt?

  Ik vond dat geen belediging hoor.

  wilde je alleen uit je tent lokken.

  Vind trouwens dat je mijn stellingen van vrijdagavond helemaal niet inhoudelijk hebt behandeld.

  Met name over uitval van de vraag.

  Reden van renteverhoging die al twee jaar aan de gang is is duidelijk een verandering van risicoperceptie door de banken.

  Korte rente laag houden om vraag te stimuleren werkt niet zoals nu blijkt.

  Vraag is gewoon gedeeltelijk weg.

 269. Laurens says:

  ook mijn stelling dat het geld wat in de economie gepompt wordt helemaal niet of slechts gedeeltelijk ook echt in de econmie terecht komt beantwoord je niet.

 270. Laurens says:

  voor wat betreft inflatie en deflatie.

  In bepaalde sectoren zul je best inflatie krijgen maar in een heleboel andere sectoren niet.

  Huizen in het dure segment zullen mijns inziens alleen maar dalen in waarde.

  Lagere segment zal gelijk blijven wat betaalbaarheid betreft.

  Indien inkomens zakken zal dat segment dalen, stijgen de inkomens zullen ze stijgen.

  Lijkt mij duidelijk dat de inkomens niet stijgen de komende twee jaar gezien oplopende ww.

 271. ludwig von mises says:

  “Ik vond dat geen belediging hoor.”

  That is in the eyes of the beholder.

  “Met name over uitval van de vraag.”

  Vraag. Hoe groot zal de vraaguitval zijn over 20 jaar volgens jou. Hoeveel huizengaan er bijgebouwd worden de komende twintig jaar volgens jou? Jij denkt dat het 1980 is, maar het is 1965.

  “Reden van renteverhoging die al twee jaar aan de gang is is duidelijk een verandering van risicoperceptie door de banken.”

  Kapitaalrente gaat omhoog omdat de beleggers inderdaad het risico op inflatie hoger aan het inschatten zijn. Risico op wanbetaling is nul vanweg kredietverzekeringen.

  “Korte rente laag houden om vraag te stimuleren werkt niet zoals nu blijkt.”

  De korte rente wordt al 8 jaar jaa gehouden. Vraag is aardig gestimuleerd. Nog even en dan gaat ie weer omhoog.

  “Huizen in het dure segment zullen mijns inziens alleen maar dalen in waarde.”

  Deels eens. Stabiel tot dalend.
  “Lagere segment zal gelijk blijven wat betaalbaarheid betreft.”

  Lagere segmenten zuleln een stabiele nominale prijs hebben bij stigende rente en minder hard stijgende inkomens. Betaalbaarheid neemt af.

  “Indien inkomens zakken zal dat segment dalen, stijgen de inkomens zullen ze stijgen.

  Lijkt mij duidelijk dat de inkomens niet stijgen de komende twee jaar gezien oplopende ww.”

  Ik kijk wat verder vooruit dan 2 jaar. Over 20 jaar zullen de inkomens erg hoog zijn bij hogere werkeloosheid.

 272. Piet Bakker says:

  Er wordt hier veelal gekeken over een horizon van 20 jaar. En hoe lang duurt het dan tot de huizenprijzen de topwaardes in het verleden hebben bereikt? Ik kijk over een kortere periode en verwacht dat de huizenprijzen dan uitbodemen. Als dan instappen. Mijn lasten zijn dan gelijk, ook al zou de rente hoger zijn dan nu. Ik hoef nl. minder de lenen, maar de kans op vermogensstijging is veel groter (en wellicht een rentedaling, waardoor mijn lasten juist gaan dalen).

 273. Laurens says:

  vraag over 20 jaar weet niemand
  Niemand kan zo ver vooruitkijken, ook jij niet. is dus een aanname.

  Hoeveel huizen er gebouwd gaan worden daadwerkelijk is ook onbekend.
  heeft alles met sentiment te maken en is dus niet gestoeld op rationaliteit.
  Kijk maar hoeveel vergunningen er al afgegeven zijn wat niet daadwerkelijk gebouwd wordt.

  risicoperceptie van banken is veranderd, niet door inflatiegevaar maar door het besef dat er ook verlies gedraaid kan worden en door het gebrek aan vertrouwen.

  huidige welvaart is grotendeels gefinancieerd en niet verkregen door waarde toe te voegen.
  Door de

  ” Risico op wanbetaling is nul vanweg kredietverzekeringen”

  het potje wat die verzekeringsmaatschappijen aanhouden is te klein, althans daar zijn de banken juist bang voor en daarom vertrouwen ze elkaar en de verzekeringsmaatschappijen niet meer.

  Crisis is begonnen door gebrek aan vertrouwen en te veel krediet.

  Er wordt nu massaal afgelost door bedrijven, dat geld verdwijnt dus uit het systeem.
  De vraag naar krediet is laag.

  Per saldo dus minder geld in omloop.
  Dus geen kans op inflatie komende jaren.

  Wat centrale banken aan geld bijdrukken komt niet of nauwelijks in omloop.

  Waarom zie jij dan inflategevaar?

 274. ludwig von mises says:

  Piet Bakker,

  Als je met eigen geld koopt in het wat hogere segment. Of een hele dure woning wilt. Is mijn advies af te wachten.

  Kapitaalrente zal sneller stijgen dan de huizenprijzen dalen, zelfs in het hoogste segment. Net als de afgelopen 2 jaar.

  Als je het soort woning wilt dat startende tweeverdienende HBO of WO mensen kunnen betalen – tot een ton of 3 en het wilt financieren. Zou ik niet te lang wachten maar nu toeslaan.

  Wel goed onderhandelen en een woning voor de langere termijn kiezen en ditto financieren.

  Want de tijd dat houseflipping werkte is over.

 275. ludwig von mises says:

  “vraag over 20 jaar weet niemand
  Niemand kan zo ver vooruitkijken, ook jij niet. is dus een aanname”

  Dit is een aanname die geen miljardair zal onderschrijven. Vooruitzien is een vak, dat wel.

 276. ludwig von mises says:

  “het potje wat die verzekeringsmaatschappijen aanhouden is te klein, althans daar zijn de banken juist bang voor en daarom vertrouwen ze elkaar en de verzekeringsmaatschappijen niet meer.”

  klopt. Waarom denk je dat ik zeg dat er twintig biljoen eurodolars in de economie gepompt gaan worden??

  Overigens ben ik een beginnende bankier die puin ruimt, geen gepensioneerde bankier die met een pot geld in zijn vuistje zit te lachen.

  Denk niet dat ik niet weet waar ik het over heb. Denk niet dat de vorige generatie bankiers niet wist waar ze mee bezig waren.

 277. Laurens says:

  waarom moet jij dan puin ruimen als de vorige generatie weloverwogen heeft gehandeld?

 278. ludwig von mises says:

  “Wat centrale banken aan geld bijdrukken komt niet of nauwelijks in omloop.

  Waarom zie jij dan inflategevaar?”

  Wat centrale banken en overheden aan geld creeren gaat via AIG naar de banken die de winaars van de krediet verzekeringen – chinezen en arabieren en gepensioneerden – ermee uitbetalen. Die het uitgeven en investeren.

  China is wereldwijd alle grondstoffen en half afrika aan het opkopen as we speak. Lees de krant er maar op na.

 279. Laurens says:

  het verschil tussen rationeel handelen, goede kennis van zaken hebben en toch een crises krijgen zit hem in het sentiment.

  Sentiment is niet rationeel.

  Geen een ondernemer kan nu een plan schrijven voor over twintig jaar, een bankier dus ook niet.

  Ieder jaar weer moeten plannen bijgesteld worden.
  Jij dus ook.

 280. ludwig von mises says:

  281

  Omdat het volk de pot op kan wat hun betreft zoals ik je heb uitgelegd.

  Rijkman Groenink – paulson zitten met tientallen miljoenen op de bahama’s.

  En de rekening ligt bij het klootjesvolk.

  Denk na.

 281. Laurens says:

  je kunt hoogeuit tendensen waarnemen, tijdstippen van veranderingen in tendensen zijn niet te voorspellen, de tendens is wel te bepalen.

 282. Laurens says:

  china belegt inderdaad in grondstoffen en in afrika.

  Dit tenkoste van het opkopen van staatsobligaties in dollars.

 283. ludwig von mises says:

  283

  Laurens. Bekijk de volgende grafiek eens:

  http://theroxylandr.files.wordpress.com/2007/12/dowgold1900.gif

 284. Laurens says:

  284

  dat klopt.
  Dat wil men dus ook niet meer laten gebeuren

 285. Laurens says:

  trouwens, overheden creeren helemaal geen geld, dat doen centrale banken volgens mij

 286. Laurens says:

  wat wil je met die grafiek zeggen?

  Mijn kennis schiet hierin te kort

 287. ludwig von mises says:

  286

  minder vraag naar staatsobligaties. Wat zal dat met de rente doen?

  De TNX index (van staatsobligaties) is van 15 naar 130 gegaan tussen 1980 tot nu.

  Wat denk je dat de lange rente doet als ie is gecrashed?

 288. Laurens says:

  die rente gaat zal omhoog gaan, dat snap ik ook wel, ben het daar ook mee eens.

 289. ludwig von mises says:

  l hitoire se repete. DAt zegt die grafiek

  De dingen gebeuren telkens weer.

  Om met Twain te preken, history doesnt repeat but it certainly doe rhyme.

  Van de geschiedenis kan je leren.

  Deze grafiek vertelt je dat je in 1980 voor 1 ons goud de dow jones index kom kopen.

  en in 2000 45 ons goud moets betalen.

  En dat dat fenomeen zich eens per mgeneratie voordoet.

 290. ludwig von mises says:

  Laurens,

  Wijsheid is weten wat je weet. Jij hebt verstand van cartridges en telefoons.

  ik van geld.

 291. Laurens says:

  wat is je punt dan eigenlijk?

  als lange rente omhoog gaat, gaat betaalbaarheid achteruit.

  Plus dat consumenten steeds minder bereid zijn tot de strop in de schuld te zitten.

  Dat maakt de kans dat investeringsmiddelen dus dalen in prijs aanzienlijk groter

 292. Laurens says:

  Ik hou van geschiedenis.
  Verdiep me er ook in.

  Neem van mij aan dat de belangrijkste les die je uit de geschiedenis kunt leren is dat mensen juist niet leren van de geschiedenis.

  Althans de massa.

 293. ludwig von mises says:

  Laurens Zegt:

  trouwens, overheden creeren helemaal geen geld, dat doen centrale banken volgens mij

  Geldcreatie verschilt per land. i n europa wordt geld gecreerd doordat de banken en ex ultimo de centrale bank geld aan de particuliere sector uitleent.

  In de VS doordat de centrale bank treasuries opkoopt. Van de overheid.

  Darom zeg ik zo vaak dat het hier de VS niet is…

 294. Laurens says:

  cartridges en telefoons is slechts een klein onderdeel, maar 1 bedrijf van mij.

  andere bedrijf had je al moeten kunnen vinden hoor

 295. ludwig von mises says:

  Neem van mij aan dat de belangrijkste les die je uit de geschiedenis kunt leren is dat mensen juist niet leren van de geschiedenis.

  Althans de massa

  Dat ge gint me hier op deze site maar al te duidelijk te worden. Mij wordt zelfs boekenwijsheid verweten. Het senttiment van diezelfde masa zou er meer toe doen.

  We zullen zien.

 296. Laurens says:

  dat klopt.

  Maar dat is niet normaal, dat gebeurd volgens mij noog maar sinds kort in het openbaar.

 297. Laurens says:

  dus als je nu accepteert dat mensen niet leren van de geschiedenis moet je erkennen dat er toch iedere keer weer dezelfde fouten gemaakt worden.

 298. Laurens says:

  begrotingstekort van meer dan 5% is niet normaal voor een land.

  Op welk percentage ging argentienie failliet?

  Ik snap wel dat je argentinie niet kunt vergelijken met engeland of VS, maar ook voor hen geldt een grens

 299. ludwig von mises says:

  Laurens,

  Als de lange rente omhooggaat neemt de (huur)prijs van geld toe.

  Tegelijkertijd worden er obligaties van bedrijven (in europa) en de overheid (in de VS) opgekocht.

  per saldo heb je dan meer en duurder geld.

  DE HUIZENPRIJZEN GAAN OP DE LANGE TERMIJN OMHOOG.

  DE BETAALBAARHEID OMLAAG.

 300. ludwig von mises says:

  Laurens Zegt:
  6 September 2009 om 2:00 pm
  dus als je nu accepteert dat mensen niet leren van de geschiedenis moet je erkennen dat er toch iedere keer weer dezelfde fouten gemaakt worden

  Ja, en daarom kan ik de toekomst voorspellen.

 301. Laurens says:

  als mensen dus niet leren van de geschiedenis, bewijst dat dat de wereld verandererd door verandering in het sentiment.

  Is het sentiment positief, nemen mensen meer risco, zelfs teveel en gaat het weer fout.
  Dan slaat sentiment om in negatief en slaan we weer door naar andere kant.

  zo simpel is het

  Sentiment bepaalt dus. Niet de kennis van weinigen.
  En die weinigen snappen dat juist niet en leren dat juist niet uit de geschiedenis

 302. Laurens says:

  ok, wat is je voorspelling dan?

  geef maar, maak onderscheid in nu en 3 jaar
  3 tot 5 jaar
  5 tot 10 jaar
  10 tot 20 jaar

 303. ludwig von mises says:

  “Laurens Zegt:
  6 September 2009 om 2:01 pm
  begrotingstekort van meer dan 5% is niet normaal voor een land.

  Op welk percentage ging argentienie failliet?

  Ik snap wel dat je argentinie niet kunt vergelijken met engeland of VS, maar ook voor hen geldt een grens”

  Engeland en de VS staan op het randje van bankroet. Omdat ze niet van de geschiedenis hebben geleeerd.

  Europa heeft van de tweede wereldoorlog wat opgestoken.

  Wij hebben een probleem en dat probleem is de VS en UK. Niet “teveel” overwaarde in de woningmarkt.

  Ons probleem is overproductie, niet onderproductie.

 304. ludwig von mises says:

  3 tot 5 jaar

  Stijgende huren
  stabiel lage korte rente
  stijgende lange rente

  stabiele huizenprijzen laagste segment.
  licht dalende huizenprijzen midden segment.
  dalende huizenprijzen hogste segment.

  5 tot 10 jaar

  stijgende korte rente.
  lange rente topt.
  stijgende huizenprijzen laagste en midden segment.
  stabiliserende huizenprijzen oogste segment.
  inflatie in de supermarkt

  10 tot 20 jaar

  stijgende huizenprijzen in alle segmenten.
  korte rente dicht op en uiteindelijk over de lange rente.
  7% inflatie jaar op jaar in de supermarkt.
  werkeloosheid van 20%
  Woningnood.

 305. Laurens says:

  303,

  daar snap ik je niet en verschil ik van mening.

  je vergeet namelijk een factor mee te nemen in je betoog, namelijk de factor vraag.

  nu komen we precies tot het punt.

  jij denkt dat huizenprijzen afhankelijk zijn van inflatie.

  Dat is niet zo gebleken de afgelopen ca. 10 jaar.

  huizenprijzen zijn sinds ongeveer 1990 of zoiets harder getsegen dan de inflatie,

 306. Laurens says:

  schrijf nou eens gemiddelde prijzen en percentages bij je verwachtingen?

 307. ludwig von mises says:

  305.Laurens Zegt:
  6 September 2009 om 2:04 pm
  als mensen dus niet leren van de geschiedenis, bewijst dat dat de wereld verandererd door verandering in het sentiment.

  Is het sentiment positief, nemen mensen meer risco, zelfs teveel en gaat het weer fout.
  Dan slaat sentiment om in negatief en slaan we weer door naar andere kant.

  zo simpel is het

  Sentiment bepaalt dus. Niet de kennis van weinigen.
  En die weinigen snappen dat juist niet en leren dat juist niet uit de geschiedenis

  Laurens.

  De weinigen waar jij over spreekt zijn rijk of superrijk.

  De massa die op sentiment handelt is het klootjesvolk.

 308. Laurens says:

  als je nu middensegment van 350 ton neemt hoeveel zakt die denk jij?

  stel zakt 10 procent en neemt na 5 jaar jaarlijks met 2 procent.

  Hoe hoog denk jij dat officiele inflatie is na 5 jaar?

 309. ludwig von mises says:

  Laurens Zegt:
  6 September 2009 om 2:10 pm
  schrijf nou eens gemiddelde prijzen en percentages bij je verwachtingen

  Laurens.

  Hou je het wel redelijk? Wil je ook nog de precieze dag en tijdstip waarop de twee jaars rente 4.6% noteert?

  En welke temperatuur het is op 16 December 2021 om half 5 smiddags?

  DAt kan natuurlijk niet. Maar ik durf je wel te voorspellen dat de temperatuur dan hoger zal zijn dan op 16 juli

 310. Laurens says:

  311, dus je erkent dat grotere veranderingen door het klootjes volk bepaalt word?

  Ben je dan veranderd van mening sinds vrijdagavond?

 311. ludwig von mises says:

  Laurens,

  Ik denk na over de zeer lange termijn. schommelingen van jaar tot jaar kan je niet voorspellen. Schommelingen van dag tot dag al helemaal niet.

  Dat is meer iets voor optiontrader.

 312. Laurens says:

  313,

  nee, nee nu begrijp je me verkeerd

  dat verlang ik niet van je

  ik wil alleen op zelfde niveau even doordenken met je

  laten we dat nu eens proberen in te schatten, dan zal ik je laten zien dat je conclusie verkeerd is

 313. ludwig von mises says:

  Laurens Zegt:
  6 September 2009 om 2:14 pm
  311, dus je erkent dat grotere veranderingen door het klootjes volk bepaalt word?

  Ben je dan veranderd van mening sinds vrijdagavond?

  Ik stel dat het gedrag van het klootjesvolk volkomen vorspelbaar is.

  En de reactie van de poers that be ook.

 314. Laurens says:

  ok, laten we daar dan vanuit gaan.

  Nu nog even je voorspelling die je deed.

 315. ludwig von mises says:

  Laurens Zegt:
  6 September 2009 om 2:13 pm
  als je nu middensegment van 350 ton neemt hoeveel zakt die denk jij?

  Aankkp prijs tov vraagprijs hogui 15%

  stel zakt 10 procent en neemt na 5 jaar jaarlijks met 2 procent.

  Kon wel eens kloppen

  Hoe hoog denk jij dat officiele inflatie is na 5 jaar?

  Dat ligt eraan hoeveel waarheidsgehalte de officiele inflatiecijfers dan hebben.

  ik denk dat de werkelijke inflatie tamelijk hoog zal zijn.

 316. Laurens says:

  Laten we het gewoon eens simpel houden en op een rijtje zetten:

  Niet uitgaande van vraagprijzen maar van gerealiseerde prijzen.

  1-3 jaar:

  lage segment
  daling?
  inflatie?
  euribor%?
  20 jaar vast, spaarhypotheek?

  middensegment dezelfde vragen

  hogere segment dezelfde vragen

  zelfde voor 3-5 jaar en 5-10 jaar en 10 tot 20 jaar.

  Al je dat invult en je corrigeert voor inflatie loop je tegen je eigen betoog op volgens mij.
  Maar dat kan ik natuurlijk mishebben, probeer jij het eens?

  Hou dan inflatie% aan zoals officieel gebruikt wordt. Dan heb jij het meeste voordeel.

  Hou er wel rekening mee dat huizen prijzen dus afgelopen jaren harder stegen dan inflate, dus ook iets harder zullen zakken dan inflatie

 317. ludwig von mises says:

  Laurens,

  Ik ben al tamelijk specifiek geweest. Mij stelling is dat over 20 jaar alle segmenten duurder zullen zijn, dat de rente hoger zal zijn.

  De afgelopen 2 jaar heben we een lichte daling meegemaakt in het laagste segment terwijl de 30 jaar rente met 70% is gestegen van 3.6 naar 5.8.

 318. Laurens says:

  Jammer dat je niet meegaat in mijn redenering.

  321:

  lichte daling etc.

  dat klopt, geen discussie.
  Maar nogmaals je vergeet mee tenemen de vraaguitval.
  Alle huizen die dus nog niet verkocht zijn.
  en het inflatiecijfer.

  Zullen we het samen eens invullen?
  Dan kunnen we zien of we uberhaupt wel van mening verschillen.

  uiteraard heb ik ook niet de wijsheid in pacht en kan ik er ook naast zitten, net als jij, geen schande toch?

  Ik wilde alleen aantonen dat als je alles meeneemt je waarschijnlijk niet uitkomt tot jouw conclusie, zo ja, waar zit ons verschil van inzicht dan.

  Ik wil graag naar die twintig jaar toe rationeel redeneren met je om te kijken waar de verschillen zitten.

  Als we dan op die twintig jaar zitten hoeven we alleen een rekensom te maken naar de huidige prijs om te kijken of het klopt.

 319. ludwig von mises says:

  Laurens,

  De vraaguitval nu betekent dat er de komende twintig jaar veel en veel minder woningen gebouwd gaan worden.

  Er zal een aanbod tekort zijn over twintig jaar.

  Varkenscyclus: aanbod reageert vertraagd op vraag.

  De idee dat er teveel woningen zijn is onzinnig. Er is te weinig geld.

  Over twintig jaar is er teveel en te duur geld en zijn er te weinig woningen.

  Ik heb eerder uitgelegd dat de grote lijnen voorspelbaar zijn. Day to day girations niet. Ik doe het dus ook niet.

 320. Laurens says:

  Ludwig,

  ben niet dom, tuurlijk worden er minder huizen gebouwd de komende jaren.

  nogmaals, jij maakt direct een grote stap naar over twintig jaar, ik vraag je die in stappen te onderbouwen en je wilt dat blijkbaar niet doen.

  Jij redeneert vanuit je eigen conclusie en wilt niet discuseren over de stappen naar die conclusie toe.

  Vindt ik wel vreemd en eigenaardig. en jammer want we missen nu samen de kans op een beter inzicht en verloop en jij blokkeert de discussie.

 321. Laurens says:

  ik vraag toch geen day to day?????????

 322. Laurens says:

  Je bent toch niet bang dat ik je laat zien dat je een redeneerfout maakt?

  Als dat zo is is dat toch geen schande?

  Ik ga ervan uit dat jij mij laat zien waar ik een fout maak. Waarom wil je mij niet helpen in mijn denkpatroon?

 323. ludwig von mises says:

  Laurens,

  Ik doe niet anders dan redenaties opschrijven hier en feiten geven. Met bronvermelding op verzoek.

  Zo onderhand heb je genoeg materiaal om me op fouten te betrappen als dat is wat je graag wilt.

  Startertje.

  Gefaserd over 30 jaar staat in dit artikel.

  Nou, nou, dan zullen de huizenprijzen wel dalen de komende dertig jaar.

  Dat wordt sparend rijk worden. Een kind kan de was doen.

  Hoera.

 324. Laurens says:

  Ludwig, ik wil je niet op fouten betrappen.

  alleen op een goede manier discusieren.

  ik vraag je in mijn manier van denken mee te gaan en dan kunnen we zien waar ik anders over denk en waar we beiden geen antoord op hebben.

  je kunt gewoon niet in een keer een sprong naar twintig jaar maken en dat als feit accepteren.

  geef de onderliggende stappen maar aan.
  als jedat niet kunt, weten we het beiden dus niet.

  Ik wil hier mee zeggen dat je hooguit kunt inschatten hoe het gaat verlopen alleen dat we beiden het tijdspad niet weten.

  mensen moeten in hun specifieke situatie nu een beslissing nemen.

  neem mijn voorbeeld.

  voor iedereen is die beslissing anders, gezien hun situatie.

  Blijkbaar heb jij alleen inzicht in je eigen situatie en wil je niet algemeen doorredeneren zodat iedereen er wat aan heeft.

  je kunt wel met feitjes en weetjes smijten maar dat bewijst niets als je niet bereidt bent door te redeneren.

  nogmaals, je zegt zelf de puinzooi op te moeten ruimen van bankiers en daarvoor zei je dat ze wel wisten waar ze mee bezig waren.

  lekker logisch allemaal.
  alles alles te voorspellen was hadden we nu niet die vertrouwenscrisis tussen banken en verzekeringsmaatschappijen.

  Iedere keer als ik een punt maak ga jij daar niet op in.

  lekker makkelijk discusieren zeg.

  waarom niet samen zoeken naar de waarschijnlijke weg?

  Kan toch zonder je persoonlijk aangevallen te voelen?

 325. ludwig von mises says:

  1 gegarandeerde monetaire inflatie via AIG en euro dollarswaps.

  2 hogere lonen, toenemende prijsinflatie en hogere rentes.

  3 afnemende huizenproductie

  4 afnemende betaalbaarheid woningen

 326. Piet Bakker says:

  Spannend die voorspellingen maar economie is geen exacte wetenschap. Als je toch wilt voorspellen op de lange termijn kijk dan gewoon naar de Kondratieff cyclus. Echter, voorspellen kan niet, lees ook het boek “De Zwarte Zwaan”. Wij kunnen dan ook enkel spreken van verwachtingen en visie op de (toekomstige) werkelijkheid

 327. ludwig von mises says:

  Wel, de zwarte zwaan was toch tamelijk goed getimed door die Taleb.

  Kodratieff is natuurlijk een voorspeller die zegt dat de geschiedenis zich herhaald.

  En die de afgelopen 70 jaar en met name de afgelopen 2 jaar gelijk heeft gekregen.

  Exacte wetenschap. Quantum mechanics heeft aangetoond dat op kleine schaal (tijd-ruimte)de gang der dingen niet te voorpellen is.

  Dat neemt niet weg dat op macroschaal de mechanische wetten zich keer op keer herhalen.

  Iets degelijks is ook aan de hand in de economie.

  Daarom beperk ik me tot de lange termijn en tot macro uitspraken.

  En ga ik niet in op micro en korte termijn uitdagingen.

 328. Laurens says:

  ludwig,

  monetaire inflatie zal voorlopig niet gebeuren.
  wel het bijdrukken van geld, maar dat komt niet in de echte economie terecht.

  hogere lonen is onzin, zal voorlopig niet gebeuren. ben werkgever dus weet waar ik over praat

  afnemende huizenproductie klopt.
  Maar door verminderde vraag is dat zeker de komende jaren geen probleem.
  vergeet ook demografische ontwikkelingen niet, die zorgen ook voor minder vraag.
  Daarbij, er is altijd meer aanbod geweest dan vraag.
  Anders heb je geen markt.

  afnemende betaalbaarheid klopt, zorgt voor lagere transactieprijzen.

 329. Piet Bakker says:

  De geschiedenis herhaald zich in mijn optiek idd, omdat dezelfde krachten hieraan ten grondslag liggen. Waarbij het wel grappig is dat wij deze krachten (massapsychologie, groepsgedrag, hebzucht, vrees, kortom: de mens) niet eenduidig kennen. De kans is dus groot dat de toekomst er toch anders uit zal zien dat wij nu kunnen indenken. Desalnietemin blijft het leuk om voor jezelf een visie te ontwikkelen. Kern van de zaak is dat de wereld met een enorme schuldenberg en hier iets mee moet gebeuren. Hoe? Who knows?

 330. ludwig von mises says:

  “Monetaire inflatie zal voorlopig niet gebeuren.
  wel het bijdrukken van geld, maar dat komt niet in de echte economie terecht.”

  Waar dan wel? Het is maar boekhouden? Jij wil eerst mensen met kruiwagens geld door de straat zien lopen.

  CHINA IS DE HALVE WERELD AAN HET OPKOPEN VAN DE UITKERINGEN OP DE DOOR HUN GEKOCHTE KREDIETVERZEKERINGEN AS WE SPEAK.

  Daarom gaat olie omhoog. Daarom gaat de goudprijs omhoog. Daarom worden granen en varkensbuiken duurder.

  De enige demografische ontwikkeling die ik zie, is dat hoogopgeleide jongeren dit land verlaten en poolse verpleegsters en bouwvakkers ervoor terugkomen.

  Jij denkt dat de jeugd tot 67 jaar gaat werken voor een appel en een ei? Keep on dreaming.

 331. chantal says:

  @333
  ‘altjd maar aanbod geweest dan vraag’

  Waarom liggen de prijzen dan zo hoog? Er zit natuurlijk een schuiving in het vastgoedbezit, maar dat is niet ‘te veel aanbod’.

  ‘Verminderende vraag de komende jaren’

  En dat in een stijgend bevolkingsaantal?
  Ik geloof er niets van. Je moet ergens wonen, of je nu koopt of niet, dat blijft gelijk. Het huis is bezet.

  “wel het bijdrukken van geld, maar dat komt niet in de echte economie terecht.”

  En waarom komt dat niet in de economie terecht? Want dat snap ik niet zo goed, die werklozen betalen daarvan hun huur, eten, ja zelfs hun gsm, auto, etc… of gaat dat ineens abrubt stoppen?

 332. ludwig von mises says:

  “Kern van de zaak is dat de wereld met een enorme schuldenberg en hier iets mee moet gebeuren. Hoe? Who knows?”

  Kern van de zaak is dat de WESTERSE WERELD met een schuldenberg zit.

  En dat de chinezen, arabieren, brazilianen en russen hebben wat we nodig hebben. Grondstoffen en geld.

 333. Piet Bakker says:

  Je hebt gelijk: de westerse wereld. Hoe gaat de westerse wereld dat dan oplossen?

 334. Buddy says:

  @275
  Vraag. Hoe groot zal de vraaguitval zijn over 20 jaar volgens jou. Hoeveel huizengaan er bijgebouwd worden de komende twintig jaar volgens jou? Jij denkt dat het 1980 is, maar het is 1965.

  Op mijn calender staat 2009.
  800.000 1-persoons woningen zijn nodig de komende 20 jaar.
  Men bouwt vanalles voornamelijk 1-gezinswoningen behalve betaalbare 1-persoonswoningen.

 335. spongebob says:

  @ Ludwig:

  @ 275 “Jij denkt dat het 1980 is, maar het is 1965.” Dat klopt niet met de ‘dowgold1900 grafiek die je in reaktie 287 aanhaalt, dan zit je er 10 jaar naast, in 2000 was het 1965 (of 1929). Als ik de grafiek bekijk krijg ik meer het idee dat we nu in een situatie zitten zoals in 1935 of 1975.
  Welliswaar zijn goudprijs en huizenprijs natuurlijk niet 1:1 te vergelijken.

  @ 280 “Denk niet dat ik niet weet waar ik het over heb. Denk niet dat de vorige generatie bankiers niet wist waar ze mee bezig waren.”
  Dus jij bent een aanhanger van de ‘Bilderberg’ samenzweringstheorie ? Want je zegt dus impliciet dat de financiele elite zowel deze als de 30er jaren crisis bewust uitgelokt hebben.

  @ 330 “1 gegarandeerde monetaire inflatie via AIG en euro dollarswaps. 2 hogere lonen, toenemende prijsinflatie en hogere rentes. 4 afnemende huizenproductie 4 afnemende betaalbaarheid woningen”
  Wat denk je wat de huizengrondprijs dan gaat doen op (zeer)korte, middellange en lange termijn ?

 336. Buddy says:

  @333 Laurens

  Daarbij, er is altijd meer aanbod geweest dan vraag.
  Anders heb je geen markt.

  Scherp gezien! De echte ondernemer.
  Echter, soms heb je wat minder keus en/of moet je genoegen nemen met een goed alternatief.

 337. ludwig von mises says:

  “Buddy Zegt:
  6 September 2009 om 8:49 pm
  @275
  Vraag. Hoe groot zal de vraaguitval zijn over 20 jaar volgens jou. Hoeveel huizengaan er bijgebouwd worden de komende twintig jaar volgens jou? Jij denkt dat het 1980 is, maar het is 1965.”

  TGe weinig buddy.

  “Op mijn calender staat 2009.
  800.000 1-persoons woningen zijn nodig de komende 20 jaar.
  Men bouwt vanalles voornamelijk 1-gezinswoningen behalve betaalbare 1-persoonswoningen.”

  Ja, er is nogal wat misgeinvesteerd.

  Ik zeg dat het 1965 is en geen 1980 omdat de rente nu laag is en niiet hoog. Het is de andere kant van de credit cycle.

 338. ludwig von mises says:

  spongebob Zegt:
  6 September 2009 om 8:51 pm
  @ Ludwig:

  @ 275 “Jij denkt dat het 1980 is, maar het is 1965.” Dat klopt niet met de ‘dowgold1900 grafiek die je in reaktie 287 aanhaalt, dan zit je er 10 jaar naast, in 2000 was het 1965 (of 1929). Als ik de grafiek bekijk krijg ik meer het idee dat we nu in een situatie zitten zoals in 1935 of 1975.
  Welliswaar zijn goudprijs en huizenprijs natuurlijk niet 1:1 te vergelijken.

  Antwoord: je hebt gelijk. 2000 was als 1965, dan leven we nu inderdaad in 1975 – toen de goudprijs bodemde voor ie de laaatste 6 jaar explodeerde.

  Je begrijp hopelijk mijn punt: rente zal omhooggaan, niet omlaag.

  @ 280 “Denk niet dat ik niet weet waar ik het over heb. Denk niet dat de vorige generatie bankiers niet wist waar ze mee bezig waren.”
  Dus jij bent een aanhanger van de ‘Bilderberg’ samenzweringstheorie ? Want je zegt dus impliciet dat de financiele elite zowel deze als de 30er jaren crisis bewust uitgelokt hebben.

  Antwoord: De dingen herhalen zich. Mensen kijken naar het verleden om ervan te leren en proberen een variatie op het verleden in de hoop dat we er nu beter uitkomen. Dat geldt voor bilderbergers en voor jou en voor mij.

  Conspiracy betekent voor mij ‘samen ademhalen” con – spire. In die zin is het leven een conspiracy.

  @ 330 “1 gegarandeerde monetaire inflatie via AIG en euro dollarswaps. 2 hogere lonen, toenemende prijsinflatie en hogere rentes. 4 afnemende huizenproductie 4 afnemende betaalbaarheid woningen”
  Wat denk je wat de huizengrondprijs dan gaat doen op (zeer)korte, middellange en lange termijn ?

  Ik hen het in een ander draad opgeschreven. Het verschilt per prijsklasse. ik denk voor benedenmodale huizenprijzen:

  1-3 jaar een lichte daling.

  3-8 jaar stabilisatie

  8-15 jaar stijging.

  Telkens eerder de korte termjn dan de lange voor de goedkopere huizen. Modale woningen in het midden van de termijnen. Duurdere huizen eind van de termijnen die ik noem.

  Ik heb het over nominale huizenprijzen.

 339. ludwig von mises says:

  Mag ik tot slot voorzichtg opmerken dat ik waardeer dat een aantal mensen die me twee dagen geleden nog afzeken nu inhoudelijk een gesprek aangaan en de juiste vragen stellen?

  We komen er wel uit, samen.

 340. spongebob says:

  Ik bedoelde niet de huizenprijzen maar de kale kavel grondprijs.
  Maar misschien blijft die wel in de pas lopen met de huizenprijs , lijkt me het meest logisch. Hoewel . . . nederland is anders.

 341. spongebob says:

  @ 345

  Je postings zijn de laatste dagen een stuk beter leesbaar , minder type fouten en daardoor duidelijker

 342. kees says:

  @269 Bakker
  [quote]”By the way: je moet geen woning kopen in een dalende markt, ook al is de rente “laag”. Je moet juist een woning kopen als de rente hoog is: huizen zijn dan “goedkoop” en de waarde zal toenemen als de rente gaat dalen.”[quote]

  van die lage rente kan wel kloppen, maar hoe lang heb je?
  In 1981 rente 12% bij verkoop in ’84 8,25 annuïteit. In ’92 weer huis gekocht, spaarhyp. 9,2% en die na 10 jaar -30 jaar vast deed men niet aan- nieuwe rente 6,2% voor komende 20 jaar. De totale lasten werden niet veel lager door renteverlaging; minder renteaftrek, verzek.premie omhoog. Nu verkocht en is de rente ongeveer 5+.
  Verkoop heeft weer een ander probleem: wat doe je met de spaarpot? Potje wordt trouwens pas goed gevuld in de laatste 10 jaar.

 343. kees says:

  @269
  de wil om de huren te verhogen is er bij de grote o.g. jongens/meisjes van de pensioenfondsen en die gaan echt de politiek aan hun zijde krijgen.
  Kwestie van tijd. Vraag is alleen nog wie gaat de huren betalen van de mensen die nu een huur betalen van @650 minus de huursubsidie, dus wie betaalt de huursubsidie?

 344. M says:

  @347

  Die absolute rentepercentages zeggen ook niet alles. Vergelijken met reële rente is denk ik interessanter.

 345. Ludwig von Mises says:

  Nu is de reele rente negatief

  In 1980 was ie positief.

 346. kees says:

  Ludwig
  Net als de oostduitsers niet vast te houden waren.

  Die hadden wel buren die de deur open, op een kier hadden. Hebben wij buurlanden die de deur of achterdeur open houden qua informatieuitwisseling met Jan Kees?

 347. kees says:

  [quote]327Startertje Zegt:
  6 September 2009 om 3:19 pm

  Dag dag HRA 😉 [quote]

  publiciteitsgeile Nagel gaat nergens over. Kortom onzin.

 348. kees says:

  Ludwig, nu de “hoger opgeleide” vertrekt’ wie gaat er aan de kraan zitten van de gasrotonde in NL om even wat door te laten lekken naar de nl.vevolking?
  (Hoewel: Russen waren altijd wel goed “lekkage” 😉 )

 349. Riko says:

  @ Kees,

  Lees het hele bericht nogmaals en probeer het dan in de huidige politieke context te plaatsen.
  Nagel is een nobody. Hillen daarentegen heeft grote invloed binnen de grootste partij van Nederland. Dit is dus geen onzin en een duidelijk teken aan de wand dat de HRA binnenkort gaat sneuvelen 😉

 350. kees says:

  [quote]Buddy Zegt:
  6 September 2009 om 9:22 pm

  @333 Laurens

  Daarbij, er is altijd meer aanbod geweest dan vraag.
  Anders heb je geen markt.

  Scherp gezien! De echte ondernemer.
  Echter, soms heb je wat minder keus en/of moet je genoegen nemen met een goed alternatief.[quote]
  Laurens ziet -visualiseert- de markt(kraam), maar de huizenmarkt is een monopolie van overheden en nog wat van hun makkers en dan zie ik een marktkraam met een tafel met produkten in een foto-animatie en kun je bestellen tegen -zeg ‘t maar- de voorwaarden van de leverancier.

 351. kees says:

  @354
  nee hoor, Hillen gaat sneuvelen.
  Hillen heeft zijn hand overspeeld, bovendien is tie een ouwe man.

 352. John says:

  Geen enkele grote partij kan zich op dit ogenblik wagen de HRA ter discussie te stellen zonder flink afgestraft te worden.
  Voor vrijwel iedereen met een huis is het ter discussie stellen per direct een rede om een andere partij op te zoeken.

  Toch zal de beperking en uitfasering van de HRA zal waarschijnlijk al in de volgende
  kabinetsperiode genomen moeten worden.

  Hoe dit politiek uitgespeeld moet gaan worden is me een raadsel, zeker met politieke krachten als de PVV die politiek alles nog vele malen ingewikkelder maken.

 353. kees says:

  John, de PVV doet er echt niet toe.
  VVD ook niet meer. Er zijn geen partijen voor de vrijheid of liberalen, ook D’66 niet. We zullen het moeten doen met PvdA en CDA. Horen we nog iets van SP? Nee toch. Zoals van Harry van Bommel’s vrouw zegt: “zolang hij wat buiten de deur rommelt heb ik geen last van hem”. Met de VVD is het misgegaan toen Wiegel grote stemmenwinsten behaalde; exit, gebrek aan lange termijn visie. Horen we nog iets van Wiegel de laatste tijd?

 354. Marketobserver de Pijp says:

  De HRA afschaffen voor starters kan toch geen groot probleem zijn?
  De starters hebben hem zelf al afgeschaft; je bent immers gek wanneer je daarop nog je lasten op lange termijn berekent, zo ook grote waardestijging en de zekerheden van spaar- en beleggingshypotheken.

 355. lorenzo says:

  er komt een moment dat we gaan neseffen dat een eigen woninge geen utopie meer is. Buiten nederland ken ik geen land waar dit verlangen zo groot is.
  Nadelen eigen woning:1. kosten als kk. die in 5 terug betaald ”moeten” worden.
  2. inflexibiliteit in deze mondiale wereld . Dat moet je , als jongere, nier willen. Ouderen met emigratie plannen worden slaaf van de bank.
  3. waardedaling met alle gevolgen van dien.

 356. Riko says:

  @ 360,

  Sterker nog, er komt een moment dat we gaan beseffen dat Nederland en met name de grote steden geen utopia meer zijn, maar een stukje vervuild, overbevolkt, crimineel deel van de derde wereld waar je je scheel betaald aan belastingen.

 357. Ludwig von Mises says:

  Lorenzo,

  Gegeven al die nadelen, waarom zou iemand dan nog aan je willen verhuren?

  Of gaat “de overheid” ervoor zorgen dat je goedkope fijne woningen kan huren.

 358. lorenzo says:

  361, helemaal mee eens , ik vul nog aan : met het meest onbeschofte volkje wat er rondloopt , een mentaliteit waar de honden geen brood van lusten en we reikhalzend uitkijken naar de volgende vakantie.

  Ja Ludwig , dat is niet mijn probleem op dit moment , heb ik al uitgelegd.
  Ik hoorde van de week dat de aOW ,ers die naar het buitenland vertrekken (en diti DAAR uitgeven) met 80 % is gestegen. En geeft ze eens ongelijk.

 359. Ludwig von Mises says:

  Je doet me aan Bart denken. Je weet wel. Ik ben BOOS.

  Die maakte er tenminste van van ondanks al zijn moeilijkheden.

  “Ja Ludwig , dat is niet mijn probleem op dit moment , heb ik al uitgelegd.”

  Iemand anders probleem? Zoals alle problemen?

 360. kees says:

  @363
  En ze willen allemaal sterven in hun eigen taal. De laatste paar jaar van het leven kosten goudgeld.
  Of kopen ze een postadres bij hun kinderen door ieder jaar belastingvrij af te delen?

 361. Ludwig von Mises says:

  Die Lorenzo is terug voor je het weet als er wat te halen val hien in Nederland.

 362. Hans2 says:

  @ Riko,

  Klopt als een bus!
  Nederland is prima land om je opleiding te volgen en 10 jaar te werken om je bankrekening te spekken. Dan kun je het beste naar een landje gaan met een lekker klimaat, vriendelijke mensen, mooie vrouwen, lage belastingen en laag prijspeil waar je kunt leven als een koning.
  Uiteraard nooit je Nederlands paspoort opgeven zodat je altijd in geval van ziekte je op kosten van de belastingbetalers hier kunt laten verzorgen 😉

 363. Hans2 says:

  Dus beste loon- en bankslaven blijf allen hard werken en veel belasting betalen want ik verwacht wel dat jullie de prachtige verzorgingsstaat in leven houden 😉

 364. Ludwig von Mises says:

  Hans2

  Aan jou hebben we wat.

 365. Hans2 says:

  @ Ludwig,

  Gelukkig heb ik wel wat aan jullie! Dus blijf jij aub maar flink wat belasting betalen 😉

 366. Ludwig von Mises says:

  Hans2.

  Ik zal het in overweging nemen.

  Hou jij er dan rekening mee dat jouw spaarcentjes rap minder waard worden daar in het zonnig zuiden?

 367. lorenzo says:

  Ludwig , het leven is een keuze : klagen of kiezen .
  En zie Hans 2 commentaar . Waardevolle informatie.

  En denk er verder aan : niet klagen om het klagen ……we zijn nl. verslaafd hieraan, in het drukstbevolkte landje ter wereld die het enkel over vakanties heeft en onderwijl niemand vrije doorgaan geeft bij het zebrapad…….

 368. lorenzo says:

  ”Hou jij er dan rekening mee dat jouw spaarcentjes rap minder waard worden daar in het zonnig zuiden”

  nee hoor , een hogere rente zelfs.

 369. Hans2 says:

  @ Ludwig,

  Lekker spreiden he een beetje vastgoed, beetje aandelen en opties (nu alleen nog aex maar orienterende op BRIC excl R), beetje in lokale ondernemers/bedrijven, beetje op spaarrekening, afbetaalde grond & huis en bovenal grotendeels zelfvoorzienend zijn qua voeding.
  Dan kan je moeiteloos de rest van je leven relaxen zolang de Nederlandse belastingbetalers maar voor mijn gezondheidszorg dokken, want dat is dan het enige pluspunt van Nederland 😉

 370. Ludwig von Mises says:

  Lorenzo,

  Fijne vakantie daar. Ik merk inderdaad dat jij de toekomst zonnig inziet.

  Wie is hier de klager?

  Over die hogere rente zijn we het eens. Slapend rijk worden jullie in het buitenland.

  En die domme werkers maar armer worden.

  Jelui draait werkelijk alles om.

 371. Ludwig von Mises says:

  “Dan kan je moeiteloos de rest van je leven relaxen zolang de Nederlandse belastingbetalers maar voor mijn gezondheidszorg dokken, want dat is dan het enige pluspunt van Nederland”

  Hans2 Ik heb het eerder gezegd. Aan jou hebben we wat, oude profiteur.

  “Lekker spreiden he een beetje vastgoed, beetje aandelen en opties (nu alleen nog aex maar orienterende op BRIC excl R), beetje in lokale ondernemers/bedrijven, beetje op spaarrekening, afbetaalde grond & huis en bovenal grotendeels zelfvoorzienend zijn qua voeding.”

  Verder gun ik iedereen die hard gewerkt heeft en of goed geinvesteerd heeft het beste in het buitenland.

  Maar je spuugt op het bord waaar je van eet.

  Geen kinderen neem ik aan?

 372. Hans2 says:

  Echte DINKY, helemaal vrij om te gaan en staan waar ik wil, zolang het mag van mijn vriendin 😉

 373. Hans2 says:

  Maar voor het basisonderwijs hoef je niet in Nederland te blijven, maar dat is weer een hele andere discussie.

 374. Ludwig von Mises says:

  Hans2

  Vind die Thaise dat echt goed?

 375. Hans2 says:

  Tja als je inhoudelijk niets kan inbrengen…
  Doet pijn he de gedachte de rest van je leven voor mijn welzijn te betalen 😉

 376. Ludwig von Mises says:

  Ik praat maar een beetje met je mee, Hans2.

 377. lorenzo says:

  ja, een oen die op (latere) leeftijd in nederland blijft .
  En dat zal in de toekomst alleen maar wijdverbreider worden….
  ludwig , er is nog hoop , dat hoeft niet per se over 3 jaar.

 378. M says:

  ja, een oen die op (latere) leeftijd in nederland blijft.

  En welke oen gaat er dan betalen als iedereen Hans2 achterna is?

  Geleuft gij da zelluf?

 379. Ludwig von Mises says:

  Apres Hans2 en Lorenzo le deluge, M.

  Sociale parasieten, dat zijn het.

 380. Jaap van de Slager says:

  Tjonge jonge,
  Dit was een een leuk draadje door Ludwig en Mark! Ik was op vakantie, dus las nu alles pas.
  Wie gelijk zal krijgen zullen we over 20 jaar zien…
  Ik ben in ieder geval iemnand geweest die huizen altijd te duur vond. Je staat er naar te kijken, rekent om in guldens, en dan hoor je dat ze 700.000 guldens (ja, die generatie) voor een aardig rijtjehuis vragen. Wakker worden! Het is een stapel stenen met wat ruiten er in op een stukje grond!
  We hebben zat grond in NL, zo’n huis bouwen kost niet zoveel tijd, dus dat hoeft allemaal niet zo duur te zijn. Hopen dat alles weer eens normaal gaat worden….Dus geen gemeentes meer die vet worden van grondprijs, bouwvakkers die gewoon leven als bouwvakker zonder BMW, weg met HRA en normale huizebprijzen. Dan hebben we die huizenprijs in ieder geval gehad. En dan nog de shit opruimen van al die mensen die zich het schompes hebben geleend de afgelopen 15 jaar.
  En dan hopen dat er nog een leuke toekomst is voor mijn jonge kinderen. In ieder geval: weg met Balkie, het liefst morgen nog! Dat die sufkop bij zijn aantreden al niks deed aan de HRA en crisis (die iedereen al 2-5 jaar geleden zag aankomen, KdK enz.) is al genoeg: direct ontslag!

  Groeten, Jaap van de Slager

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*