‘Te veel bouwkavels in Oosten’

In het oosten van het land kan de markt het aanbod van nieuwe bouwkavels als gevolg van de rood-voor-roodregeling niet aan.

Dan concludeert de makelaarsorganisatie NVM. “De regeling die door de sloop van oude stallen de mogelijkheid geeft om een huis te bouwen op een nieuw bouwkavel is een succes. Er wordt veel gebruik van gemaakt”, aldus voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en landelijk vastgoed van de NVM. “De markt kan het aanbod van de nieuwe bouwkavels niet aan. De huizenmarkt is het laatste jaar slecht, waardoor ook de belangstelling voor de koop van nieuwe bouwkavels is geslonken.”

De NVM voorziet dat boeren die mee willen doen aan de rood-voor-roodregeling rekening moeten houden met een langere periode voordat de kavel verkocht is of de stallen gesloopt kunnen worden. “Ook kan dit leiden tot lagere verkoopprijzen van de kavels”, vult makelaar Arjan van der Waaij van de NVM aan.

De makelaars vinden niet dat het een reden moet zijn om de regeling stop te zetten. “Het is een mooie regeling die ook goed werkt. Het is nu net de huizenmarkt die tegenzit, waardoor de regeling ook moeizamer loopt.”

Met het oog op de verwachte sanering in de varkenshouderij voorzien de makelaars dat er veel belangstelling voor de regeling zal bijven vanuit deze sector.

bron: AGD.nl

Share Button
Tagged with:
11 comments on “‘Te veel bouwkavels in Oosten’
 1. Okkie says:

  Die tekorten aan bouwgrond blijken mee te vallen. Laat men deze kavels teruggeven aan de natuur.

 2. Niek says:

  te gek voor woorden wat er in dit land allemaal bedacht wordt aan subsidies; een gemiddelde varkensboer is al multimiljonair, ik zie niet in waarom ze dan ook nog dit soort voordeeltjes (kan tonnen tot miljoenen opleveren per bedrijf) er bovenop moeten krijgen.

 3. Peet says:

  Ik ken een varkensboer, mooi bedrijf.
  Deze goede man is dat kan ik je verzekeren geen multimiljonair.

  Ook geen miljonair. Niek wat ben jij toch een grote onbenul.

 4. kees says:

  @3
  Ik ken ze wel daar in het Brabantse, die met giga-subsidies naar Zeeland zijn vertrokken. In Zeeland kun de drijfmest zo lekker kwijt op de maisvelden en zo wordt er weer een Zeeuwse gered van de ondergang. Tenslotte is de graansubsidie ook niet meer wat het geweest is.

 5. Dalen says:

  Het staat vast dat boeren ontzettend veel subsidie vanuit de EU krijgen. Kijk eens hier en google zelf even verder http://www.montesquieu-institute.eu/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vi4pjttk23yu?ctx=vh92jxmyjxhr

  Graanbouw, mais, suiker enz wordt zwaar ondersteund. Dikwijls wordt mais bijv. niet eens afgehaald wordt en men laat men het verrotten omdat het alleen om de subsidie gaat. Boeren hebben ook veel grond en eigendom hetgeen in de miljoenen loopt. Kijk maar eens wat een hectare grond opbrengt en ze hebben wel tientallen hectares.

  Ik zeg hier wel eens meer: stop met een hoop onzinnigge landbouw en maak er goedkoop bouwgrond van. Maar ja de boerenlobby is nog altijd sterk en wij worden allemaal zwaar belazerd en geplukt……..en ja, we zwijgen en pikken het.

 6. Okkie says:

  @Peet:
  Er is niks moois aan de bio-industrie. Alleen een biologische boer is in Nederland geen miljonair.

 7. kees says:

  @5
  in de jaren 60/70 hebben ze een hele generatie babyboomers aan de suiker- en roomboterverslaving geholpen. Roomboter op je brood was duur, maar ik weet dat in 1975 veel boter werd gedumpt bij de koekjesfabrieken. De fiscus hield ook zware controles bij de fabrieken, opdat ook maar niemand boter voor privéverbruik mee zou nemen. Ook gedumpt achter het ijzeren gordijn. Suiker idem. Nu hebben we dus veel babyboomers met OB.2.; leg de link.

 8. kees says:

  @6
  Bioindustrie hoort thuis op een industrieterrein lijkt mij en niet op het platteland. Denk aan de plannen bij Veendam voor 5000 melkkoeien tegenover een industrieterrein.

  Lijkt mij dat boeren echt geweest is op land van €40K per ha. reken maar na.
  Of zal de werkelijke waarde helemaal geen 40K zijn maar een luchtbelprijs? De Rabo c.s. hebben op deze manier wel via hypotheken zich de agr. gronden toegeëigend 😉
  Fortis had de laatste jaren wel 2/3 van de gronden gekocht van Drentse boeren die hun bedrijf beëindigden.

 9. Niek says:

  @3:
  ik ken via-via wel wat bio-boertjes die vast geen miljonair zijn, dat lijkt me hard werken voor weinig inkomen (zoals okkie in 6 al zegt); maar dat zijn dan echt de uitzonderingen op de regel in de varkenssector. Die bioboeren doen trouwens vooral in koeien en niet in varkens.
  Een jaar of twee geleden werd er nog geklaagd dat het gemiddelde inkomen van een varkensboer dat jaar 120.000 euro minder was dan in het voorgaande jaar. Ik ben ondernemer, dus dan weet ik genoeg (en ja, dan krijgen ze toch weer subsidie, de sukkels).

  @8:
  bioindustrie hoort inderdaad op een industrieterrein, en dan svp niet in Nederland waar al bijna geen natuur meer over is en deze bedrijven in de hele omgeving de lucht verpesten, grond en water verzieken met antibiotica etc. en zorgen dat er straks alleen nog mais geplant kan worden vanwege alle koper van de varkens. Als alle kosten die ze veroorzaken werden doorberekend, dan zou het direkt over zijn met deze extreem vervuilende bedrijfstak (om over het dierenleed nog maar niet te beginnen).
  En dat deze lui superrijk zijn hoef je niet te betwijfelen; overal waar ze komen hebben ze gelijk de hele gemeenteraad in hun broekzak.

 10. kees says:

  Ik denk dat ze op een industrie/bedrijventerrein niet blij zullen worden van deze activiteit.

 11. Martin says:

  @3 Peet
  Het boerenbedrijf is vaak een sukkelende sector geweest.
  Maar op basis van waarde van land en onroerend goed, zijn de laatste 15 jaar vermoedelijk de beste van de laatste paarhonderd jaar.
  Elke stumperige boer kan zonder ook maar iets uit te voeren, leven als een luis op een zeer hoofd.
  Om daar subsidie in te storten, in de vorm van ruilen van schuren voor bouwkavels, is zo stompzinnig, dat je zou denken dat ze in Den Haag alleen maar bier drinken, in plaats van het land te besturen.

  Ik zie hier in de omgeving allerlei boederijen die instorten en verschimmlen, ook op basis van dwaze voorschriften. Dat laten we zeker maar weer zo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*