Waarom zitten we in een economische crisis die niet voorbij wil gaan?

Waarom wil deze crisis niet voorbij gaan? In de onderstaande video een korte uitleg.

(Niet zeuren over de Zweedse ondertiteling. Tack.. :-))

Share Button
Tagged with:
37 comments on “Waarom zitten we in een economische crisis die niet voorbij wil gaan?
 1. Frans says:

  Ah! First en Steve Keen zo te zien van het plaatje 🙂

 2. Frans says:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/01/huizenmarkt-valt-stil-na-run-in-december.xml

  Grote voorspellende gaven!!! 🙂
  “Tot het einde van het jaar was het heel druk, maar mensen zullen in januari en februari de kat uit de boom kijken. Het worden geen geweldige maanden”, voorspelde Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, vrijdag”

 3. Frans says:

  Heeft U even een Minsky moment voor mij?
  Ik zeg het toch al tijden: it’s the banksters you stupid! (En de manier van geldscheppen)

 4. Voerman says:

  Waarom zitten we in een economische crisis die niet voorbij wil gaan?

  Voerman gelooft niet in NWO of illuminati, doch geeft een kort antwoord waar alles mee gezegd is:

  Omdat machtige mensen die daarover gaan niet willen dat die cisis voorbij wil gaan.

 5. Frans says:

  Voerman: Omdat machtige mensen die daarover gaan niet willen dat die cisis voorbij wil gaan

  Nou dat die machtige mensen dat zijn dus de illuminati…

 6. Rexpat says:

  Wie was die een na laatste meneer?

  Klonk heel erg als een Nederlander…

 7. admin says:

  dr. D.J. (Dirk) Bezemer http://www.rug.nl/staff/d.j.bezemer/

 8. Rexpat says:

  admin:
  dr. D.J. (Dirk) Bezemer http://www.rug.nl/staff/d.j.bezemer/

  Beste Admin,
  Thnx.
  Gr.
  Rexpat

 9. sven says:

  Omdat we dat blikje niet in de vuilnisbak WILLEN gooien, daarom.

 10. Voerman says:

  Frans: Nou dat die machtige mensen dat zijn dus de illuminati

  Frans, in elke organisatie, of het nu een bedrijf of een vrijwilligersorganisatie of een maatschappelijke organisatie, of wat dan ook betreft wordt macht gecreeerd. Soms van onder uit en soms van bovenaf.
  Als je daar al bijna heel je leven op let, komt vast te staan, dat het spel met – en om de macht altijd via dezelfde structuur plaatvindt. Het kan niet anders zijn, dan dat het op diezelfde manier in de politiek en in de financiele wereld gespeeld wordt.
  Wij hebben in onze beperkingen niet de mogelijkheden om in de macht op hogere echelons invloed uit te oefenen. Daarin zijn wij kansloos. Wel kunnen wij in ons leven van alledag met die macht spelen. Dat kunnen wij doen door het isoleren of afsnijden of verwarren van personen of situaties die op een voor ons bereikbaar niveau ‘uitvoerders’ zijn voor die hogere echelons. Je staat hier altijd alleen in, want elke georganiseerde vorm zal zijn eigen machtsstructuurtje ontwikkelen en uiteindelijk tegen je werken.

  Om helemaal van machtsinvloeden gevrijwaard te zijn zou je jezelf moeten isoleren van de hele wereld en je omgeving. Da’s niet leuk. Zolang het een biljartclub of een eetclub betreft mogen ze van mij hun gang gaan. Als het politiek of financieel gedoe betreft gaat de deur bij Voerman dicht. Schulden hebben of je stem uitbrengen bij verkiezingen gaat veel te ver. Er zijn nog een paar minder gewaardeerde maar niet minder werkzame middelen. Niet iedereen moet er zo over denken, natuurlijk, want dan gaat de vlieger voor Voerman ook niet meer op. Maar daarvoor geen angst! Niemand neemt dat van Voerman aan en dat moet zo blijven. Nadenken kan geen kwaad.

 11. Maria says:

  Frans:
  Heeft U even een Minsky moment voor mij?
  Ik zeg het toch al tijden: it’s the banksters you stupid! (En de manier van geldscheppen)

  Yes!!!!!

 12. Maria says:

  Admin,

  Ik zeur niet over de Zweedse ondertiteling, integendeel, maar zou iemand op dit “logje” het verhaal toch een Nederlandse ondertiteling kunnen geven.
  Waarom, zie ons voorgaand topic.
  Thnx.

 13. lorenzo says:

  We zitten net 2 weken in een economische crisis , we zitten en zaten dus in een ”we willen steeds meer crediteren crisis” , we (ex) willen het tevens voor ons uitschuiven (hopende dat het over gaat..) en de burger die in een zware vorm van ”cognitieve dissonantie” verkeert staat nu voor ruim 1.000.000.000 rood . we willen immers leven .

  Derhalve ,4. voerman , laten we vooral onszelf niet vergeten , dan pas kunnen we werken aan een probleem . Zover zijn we echter nog lang niet …..

 14. latida says:

  Zonder de crisis was er geen bankenunie geweest, en waren bepaalde bevoegdheden niet overgedragen aan Brussel. Komt bij dat de Nederlandse bevolking tegen Europa heeft gestemd in een referendum. Conclusie net als de patriot act en de beztting van Irak was alles al
  van te voren gepland. Regeren is vooruitzien. Banken moeten hebben geweten dat ze met de exessieve schuldenlasten landen voor het blok konden zetten. Toezichthouders zijn mede verantwoordelijk. En nu mogen de jonge generaties de rekening betalen. De enigen die in opstand zouden kunnen komen, de babyboomers, zitten er over het algemeen warmpjes bij. Verdeel en heers. Door verdeeldheid te zaaien in landen tussen zij die profiteren en zij die geplukt worden. In Nederland alleen al hangen miljoenen aan de staatstiet. Moet je nagaan hoeveel ambtenaren er in heel Europa van gun bijstand de luxe genieten. Tel daar de werkelozen, de ouden van dagen, de zieken en de kinderen bij op. Tel daar de semi overheden bij op, de financiele sector, de vastgoedsector, de verzekeringsbranche, de deurwaardersindustrie, het Leger, de politie, de media he industrie, en voila! Of U even belasting wil aftikken. Frankrijk 75%, maar ook in Nederland betalen we dat door allerlei verkapte verplichte al dan niet lokale belastingen. Dit hele circus noemen we dan ‘de vrije markt’ en U, de burger, die een huis heeft gekocht, bent door onverantwoord leengedrag schuldig aan de crisis. Maar vrees niet, niet U maar uw kinderen Mogen de rekening betalen.

  Prettig geregeld allemaal.

 15. snorkel says:

  De crisis wil niet voorbij gaan omdat niemand zijn verlies wil nemen, en we elkaar allemaal hebben wijsgemaakt dat verlies nemen het einde van de wereld zou betekenen.

 16. Maria says:

  latida:
  Zonder de crisis was er geen bankenunie geweest, en waren bepaalde bevoegdheden niet overgedragen aan Brussel. Komt bij dat de Nederlandse bevolking tegen Europa heeft gestemd in een referendum. Conclusie net als de patriot act en de beztting van Irak was alles alvan te voren gepland. Regeren is vooruitzien. Banken moeten hebben geweten dat ze met de exessieve schuldenlasten landen voor het blok konden zetten. Toezichthouders zijn mede verantwoordelijk. En nu mogen de jonge generaties de rekening betalen. De enigen die in opstand zouden kunnen komen, de babyboomers, zitten er over het algemeen warmpjes bij. Verdeel en heers. Door verdeeldheid te zaaien in landen tussen zij die profiteren en zij die geplukt worden. In Nederland alleen al hangen miljoenen aan de staatstiet. Moet je nagaan hoeveel ambtenaren er in heel Europa van gun bijstand de luxe genieten. Tel daar de werkelozen, de ouden van dagen, de zieken en de kinderen bij op. Tel daar de semi overheden bij op, de financiele sector, de vastgoedsector, de verzekeringsbranche, de deurwaardersindustrie, het Leger, de politie, de media he industrie, en voila! Of U even belasting wil aftikken. Frankrijk 75%, maar ook in Nederland betalen we dat door allerlei verkapte verplichte al dan niet lokale belastingen. Dit hele circus noemen we dan ‘de vrije markt’ en U, de burger, die een huis heeft gekocht, bent door onverantwoord leengedrag schuldig aan de crisis. Maar vrees niet, niet U maar uw kinderen Mogen de rekening betalen.

  Prettig geregeld allemaal.

  Helemaal goed gezien,Latida!!

 17. Dawg says:

  We zitten in een schuldencrisis omdat in ons systeem geld geen bezitting is maar een schuld. Als er teveel van dat ‘betaalmiddel’ in omloop wordt gebracht zit je in een systeemcrisis. Verder gemoraliseer en complotdenken is overbodig.

 18. Johanna says:

  @16 Dawg
  Is dat niet wat erg simpel?

  Wanneer is er crisis? Als er teveel ‘betaalmiddel’ in omloop is. En wanneer is er teveel betaalmiddel in omloop? Wel, als er crisis is. Inderdaad, geen speld tussen te krijgen.

 19. latida says:

  Conclusie: Politici hebben niet aan de toekomst en aan de jeugd gedacht laat staan dat ze een solide lange termijn planning hebben neergezet of bewerkstelligd. Men heeft enkel belang gehecht aan het vullen van de eigen zakken en van hen wiens stem met geleend geld is gekocht. Van goed bestuur met een vooruitziende blik is geen sprake geweest, en van bestuurlijke vernieuwing al helemaal niet, of het moet zijn dat Europa de ambtenarenlegers drastisch weet te beperken en het welvaartsniveau omhoog weet te tillen. Door een verlaging van de waarde van de euro wordt immers de concurrentiepositie van de europese export versterkt. Echter, doordat dit ook met de dollar gebeurt zitten de euro en de dollar in hetzelfde schuitje van snel oplopende schulden. Schulden gemaakt en aangegaan door mensen die niet eens democratisch gekozen zijn maar wel door de belastingbetalers zouden moeten worden opgebracht. Dit alles omdat we de banken niet failliet durven te laten gaan, terwijl zij het zijn die de risicos onaanvaardbaar hoog hebben laten oplopen. Willen we echt de samenleving de komende 50 jaar de rekening laten betalen voor hen die dit hebben laten gebeuren? Of is die rekening een verbintenis aangegaan als investering in de toekomst van Europa? Wie het weet mag het zeggen.

 20. de markies says:

  Dit dus: +1

  snorkel:
  De crisis wil niet voorbij gaan omdat niemand zijn verlies wil nemen, en we elkaar allemaal hebben wijsgemaakt dat verlies nemen het einde van de wereld zou betekenen.

 21. latida says:

  Verlies nemen zou wel eens het since van Europa kunnen betekenen en misschien dat het daarom tot op hoot niveau niet eens bespreekbaar is.

  De vraag is hoe de ECB met slechte banken omgaat, en dan met name wat de impact van de derivatenmarkt is op de wereldeconomie, want ik ben zeker geen financieel expert maar het klinkt als een financieel massavernietigingswapen, 600 triljoen aan, ja wat eigenlijk?

 22. snorkel says:

  latida,

  Welnee joh. In andere delen van de wereld is het precies hetzelfde verhaal. Als de verliezen zouden blijven waar ze zitten, dan is er eigenlijk nog betrekkelijk weinig aan de hand. Ok, een groot aantal banken en beleggers gaat failliet. Nouja, daar hadden we er toch al te veel van 😉 Kan de overheid zijn geld tenminste besteden aan het bailen van de burger ipv de banken en beleggers. Want vergis je niet, dat hele steunpakket voor Griekenland is helemaal niet voor Griekenland. Dat is voor de banken die nog geld (willen) krijgen van Griekenland. Dood van een bedrijf (aka faillissement) is een integraal onderdeel van het leven. Misschien leren wij dan ook eens wat minder afhankelijk van de banken (lees: krediet) te worden

  Ditzelfde geldt ook voor huizenbezitters overigens. Lullig voor de huidige bezitters als de bomen niet meer tot in de hemel groeien, maar gevallen dode bomen in het bos zijn een goede voedingsbodem voor nieuwe groei. Alleen de spoiled brats die bekend staan als de vaderlandse bevolking eisen redding door pappie Mark en mammie Diederik. Anders worden we boos

 23. dawg says:

  Johanna: @16 DawgIs dat niet wat erg simpel?Wanneer is er crisis? Als er teveel ‘betaalmiddel’ in omloop is. En wanneer is er teveel betaalmiddel in omloop? Wel, als er crisis is. Inderdaad, geen speld tussen te krijgen.

  In ons systeem wordt een deal nooit echt afgemaakt. Je levert een goed of een dienst en ontvangt hiervoor als betaling (niet meer dan) een vordering op (dus een schuld van) een algemene bank of een centrale bank. Betalen wordt op zo’n manier mischien wat al te gemakkelijk ‘kicking the can’ en dat gaat dan vroeger of later mis. Dat is wat ik bedoelde te zeggen.

 24. Johanna says:

  @20 Dawg
  Oke, ik had even begrepen dat je wilde abstraheren van de krachten en machtsstructuren die aan de crises ten grondslag liggen.

  Terwijl beleidsmakers en economen in hun DSGE modellen de financiële sector niet expliciet hadden afgebeeld (de kritiek daarop van de new post-keynesians als Wynne Godley,Ann Pettifor, Steve Keen e.a.negerend ) ging deze sector er met de buit vandoor.

  Zonder diens Schumpeteriaanse invalshoek en de daarmee gesuggereerde intenties over te nemen, vind ik dat Michael Hudson (The Bubble and Beyond) dit proces goed samenvat:

  “Today’s economic warfare is not the kind waged a century ago between labour and its industrial employers. Finance has moved to capture the economy at large, industry and mining, public infrastructure (via privatization) and now even the educational system.
  The weapon in this financial warfare is no longer military force. The tactic is to load economies (governements, companies, families) with debt, siphon off their income as debt service and then foreclose when debtors lack the means to pay”.

  Het is merkwaardig dat de relevantie van wat Schumpeter al in 1920 de ‘differentia specifica of capitalism’ noemde en wat door Keynes in z’n correspondentie met Hawtrey al als de ‘loanable funds fallacy’ wordt geduid, anno 2013 nog steeds door mensen zoals Keen hier benadrukt moet worden.

 25. Frans says:

  Voerman: Frans, in elke organisatie, of het nu een bedrijf of een vrijwilligersorganisatie of een maatschappelijke organisatie, of wat dan ook betreft wordt macht gecreeerd. Soms van onder uit en soms van bovenaf.
  Als je daar al bijna heel je leven op let, komt vast te staan, dat het spel met – en om de macht altijd via dezelfde structuur plaatvindt. Het kan niet anders zijn, dan dat het op diezelfde manier in de politiek en in de financiele wereld gespeeld wordt.
  Wij hebben in onze beperkingen niet de mogelijkheden om in de macht op hogere echelons invloed uit te oefenen. Daarin zijn wij kansloos. Wel kunnen wij in ons leven van alledag met die macht spelen. Dat kunnen wij doen door het isoleren of afsnijden of verwarren van personen of situaties die op een voor ons bereikbaar niveau ‘uitvoerders’ zijn voor die hogere echelons. Je staat hier altijd alleen in, want elke georganiseerde vorm zal zijn eigen machtsstructuurtje ontwikkelen en uiteindelijk tegen je werken.
  Om helemaal van machtsinvloeden gevrijwaard te zijn zou je jezelf moeten isoleren van de hele wereld en je omgeving. Da’s niet leuk. Zolang het een biljartclub of een eetclub betreft mogen ze van mij hun gang gaan. Als het politiek of financieel gedoe betreft gaat de deur bij Voerman dicht. Schulden hebben of je stem uitbrengen bij verkiezingen gaat veel te ver

  Beste Voerman: woorden naar mijn hart! Ik denk er preoies zo over!!

 26. Frans says:

  Maria: Helemaal goed gezien,Latida!!

  Helemaal mee eens!!!!
  Ik ben erg blij dat ik nu voor wat voor mij voelt “een paar medestanders” erbij lijk te krijgen!
  Als je het ziet is het uiteindelijk allemaal niet zo moeilijk. Bovendien: wat weet ik nou? Niets! Helemaal niets! Je kijkt en vertaald, that’s all.

 27. Frans says:

  latida: Willen we echt de samenleving de komende 50 jaar de rekening laten betalen voor hen die dit hebben laten gebeuren?

  Dat willen WIJ niet, maar ZIJ wel!

 28. Pietje says:

  Sir Josiah Stamp, president of the Bank of England and the second richest man in Britain in the 1920s, said the following in 1927 at the University of Texas:

  “The modern banking system manufactures money out of nothing. The process is perhaps the most astounding piece of sleight of hand that was ever invented. Banking was conceived in inequity and born in sin. Bankers own the Earth. Take it away from them but leave them the power to create money, and with a flick of a pen, they will create enough money to buy it back again. Take this great power away from them and all great fortunes like mine will disappear, for then this would be a better and happier world to live in. But if you want to continue to be the slaves of bankers and pay the cost of your own slavery, then let bankers continue to create money and control credit.”

 29. Frans says:

  Pietje: “The modern banking system manufactures money out of nothing. The process is perhaps the most astounding piece of sleight of hand that was ever invented. Banking was conceived in inequity and born in sin. Bankers own the Earth. Take it away from them but leave them the power to create money, and with a flick of a pen, they will create enough money to buy it back again. Take this great power away from them and all great fortunes like mine will disappear, for then this would be a better and happier world to live in. But if you want to continue to be the slaves of bankers and pay the cost of your own slavery, then let bankers continue to create money and control credit.”

  En zo is het maar net!
  Er waren ook Amerikaanse presidenten die tegen de bankster occupation vochten: de meeste hebben dit niet overleefd…

 30. Maria says:

  @ 19 Latida

  “Schulden gemaakt en aangegaan door mensen die niet eens democratisch gekozen zijn maar wel door de belastingbetalers zouden moeten worden opgebracht. Dit alles omdat we de banken niet failliet durven te laten gaan, terwijl zij het zijn die de risicos onaanvaardbaar hoog hebben laten oplopen. Willen we echt de samenleving de komende 50 jaar de rekening laten betalen voor hen die dit hebben laten gebeuren? Of is die rekening een verbintenis aangegaan als investering in de toekomst van Europa? Wie het weet mag het zeggen”

  Ik heb het al een aantal jaren geleden gezegd:

  “Ban the Banksters”!!!

 31. cartoonist says:

  Pietje: Take this great power away from them and all great fortunes like mine will disappear, for then this would be a better and happier world to live in.

  Eenvoudiger gezegd dan gedaan. Alle huurlingen (incluis huurmoordenaars en terrorristen)van de wereld staan aan de kant van de geldprinters.

 32. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Heel verfrissend om iemand (oekoenoom ?) te zien die wel de geld- en schuldgroei ten opzichte van inkomens gewoon uitlegt op TV. En spreekt van een zeepbel.

  Ze mogen wel een nieuwe stroming in de OEKOENOEMIE oprichten … 🙂

 33. Johanna says:

  @30 Juan Belmonte

  Die heterodoxe stroming bestaat al geruime tijd en heet neo post-keynesianisme.
  Zij waren het die de crisis voorspelden:
  Wynne Godley, Marc Lavoie, Ann Pettifor, Mary Mellor, Dean Baker, Steve Keen, Yannis Varoufakis, Michael Hudson e.a.

 34. Michael says:

  latida: net als de patriot act en de beztting van Irak was alles al
  van te voren gepland.

  Dat vraag ik mij af.
  Klinkt mij te veel als iedereen wist alles al van te voren en het was een vooropgezet plan van … Volgens mij ging het gewoon tijden goed en werd daar flink van geprofiteerd. En nu volgt er een correctie. Afhankelijk van politieke keuzes zal die ingrijpend zijn, of meevallen. De vraag is wat je op lange termijn wenst.

 35. dawg says:

  Michael,

  Google eens op ‘petrodollar’. Ga je toch weer een beetje anders naar de wereld om je heen kijken. Tenminste, dat zou zomaar kunnen.

 36. Pietje says:

  @ Michael Heerlijk zulke naïeve mensen; wat zullen ze blij zijn met u! U gelooft zeker ook alles wat er in de krant staat? Geen wonder dat ze al zo lang aan de macht zijn; ze noemen ons niets voor niets “the sheeple”.
  “In politics, nothing happens by accident. If it happens, you can bet it was planned that way.”
  Franklin Delano Roosevelt
  U kunt ervan uitgaan dat hij wist waar hij het over had; toch vreemd bv. dat we bijna 50 jaar na de dood van JFK nog steeds niet weten wie het heeft gedaan…

 37. jodha says:

  Grappige discussie, sluit aan op “the secrets of the federal reserve” van Mullins, een onbekend werkje via amazon.de. Maar wat nu als de banksters cash afschaffen, en een debt allowance koppelen aan ons sofi/social-sec nummer? Tegenstemmen heeft geen zin. Alles zwart doen, meer ruilhandel erin brengen misschien wel, doch een vrij onpraktische uitdaging.
  Het meest sterke fenomen dat stilletjes in ons leven is gebracht is dat de mensen zelfs voor voeding geheel afhankelijk zijn geworden van krediet en gecentraliseerde macht.
  Kijk eens op de mais-merken in de landerijen, en zoek die via google op. Meestal betreft het ‘one or two yield crop’: GMO met een ‘terminator gene’ (bijv. patent 5723765) waardoor de boer na 1 of 2 oogten terug moet naar de verkoper, uiteindelijk de Monsanto’s van deze wereld. Herzaaien kan de boer niet meer. Deze agribusiness bedrijven zijn geregeerd door centrale bankiers. Hiermee wordt de 450 mln jaar ontwikkeling van de ‘eet en gegeten worden’ keten in 1 luttele generatie veranderd, door een paar zieke families. Dit DNA verontreigigt de flinterdunne DNA databank in de nuitenste laag van onze aardbol. Dat deden deze crooks met hun monopolie op geld drukken.
  De Zweed Engdahl schreef “Seeds of Destruction” over dit onderwerp. Veel goed gedocumenteerd, soms wat te suggestief naar mijn zin, maar ookal is 10% waar dan is het verontrustend genoeg.
  Onze crisis betreft daarom eerder een verlies aan zelfbeschikkingsrecht dan een gedprobleem. De laatste benaming houdt het volk op een zijspoor bezig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*