Opheffing Garantie Instituut Woningbouw (GIW)

GIWVanaf 1 januari 2010 houdt het Garantie Instituut Woningbouw op te bestaan. Dat betekent dat er vanaf die datum geen GIW-waarborgcertificaten meer op nieuwbouwkoopwoningen worden afgegeven. Althans niet in de vertrouwde vorm zoals het GIW sinds 1975 aanbiedt. Wel blijft er een soortgelijk waarborgcertificaat bestaan dat kopers een afbouw- en kwaliteitswaarborg biedt.

De drie organisaties die aangesloten zijn bij het GIW –Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK), Bouwfonds Property Development (Bouwfonds) en Woningborg N.V. (Woningborg)- gaan vanaf 1 januari 2010 zelfstandig verder. SWK en Woningborg zullen vanaf 1 januari 2010 een eigen waarborgcertificaat verstrekken. Bouwfonds zal als aangesloten deelnemer van SWK verder gaan. Op die manier zijn kopers van een nieuwbouwwoning ook na de opheffing van het vertrouwde GIW verzekerd van afbouw van een woning bij eventueel faillissement van een ondernemer en hebben zij toegang tot een laagdrempelig arbitrage instituut.

bron: Garantie Instituut Woningbouw

Share Button
Tagged with:
3 comments on “Opheffing Garantie Instituut Woningbouw (GIW)
 1. bigD says:

  Wie ooit van GIW had gehoord steekt hierbij zijn/haar hand op!

  GIW we zullen je missen!

 2. ll says:

  Oh, oh, zijn er dan geen betrouwbare bouwondernemingen meer ?

  Gaat de slager zijn eigen vlees keuren ?

 3. Gerda Jonker says:

  Dit is een wat late reactie, maar toch, de slager keurt zijn eigen product.
  SWK geeft een van de garantiecertificaten uit en behandelt ook de GIW garantiecertificaten. SWK is partijdig en dient de belangen van de bouwonderneming, niet de onze in ieder geval. Een of meer commissariaten van SWK worden bezet door een of meer hoofddirectieleden van Van Wijnen Holding. SWK levert zeven van de elf adviseurs aan bij de Geschillencommissie Garantiewoningen. Zo ver is het dus al gekomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*