Banken spelen weer het oude spelletje

Het is het zelfde liedje met banken en verzekeraars. Weer mag de overheid opdraaien voor problemen.

Serieus luchtballonnetje
Het begon als een luchtballonnetje van ceo Heemskerk van de Rabobank. Hij wilde een nieuwe (door de staat gegarandeerde) hypotheekverzekering in het leven te roepenmet het doel huizenbezitters tegen al te grote prijsdalingen te beschermen en daarmee huis uitzettingen -ook in Nederland- te voorkomen.

Draagvlak
Het plan begint nu echter serieuze vormen aan te nemen. Sinds dit weekeinde wordt het voorstel gesteund door Eureko (Achmea), de grootste verzekeraar van Nederland en krijgt het daarmee een breder draagvlak.

Vertrouwen terugwinnen
Op het eerste gezicht is er niets mis met het voorstel. Sterker nog, banken en verzekeraars nemen er hun maatschappelijke verantwoordelijkheid mee en doen daarmee een poging om weer in het centrum van het vertrouwen van het publiek te komen. Dat is hard nodig en daarom komt het initiatief op het juiste moment.

Addertje
Tot zover alles in orde. Ware het niet dat er een addertje -dat van het eigen belang van banken en verzekeraars- onder het maatschappelijk gras schuil lijkt te gaan. Wat is er aan de hand? Eigenlijk heel veel.

Nieuwe wegen
Nog niet zo lang geleden konden financiële instellingen hun hypotheken – opgeknipt en herverpakt- zonder enige moeite aan andere partijen doorverkopen. Die kochten deze gretig, massaal en zonder vragen te stellen. Voor banken en verzekeraars was het een vrijwel risicoloze route naar mondiale groei, meer winst en hoge bonussen. Nu die door de kredietcrisis is afgesloten, zoeken banken en verzekeraars naar nieuwe wegen om hun hypotheken toch door te kunnen verkopen. En wanneer willen andere partijen kopen? Als er een verzekering aan hangt die door de staat gegarandeerd wordt.

Risico afwentelen
De goede lezer begrijpt het al. De banken en verzekeraars spelen weer het oude spelletje van afwenteling van risico. Eerst waren er de collega financiële instellingen, die naïef inkochten en door de overheid gered moesten worden. Nu is het weer de overheid die – op voorhand- mag opdraaien voor problemen die zéker zullen ontstaan als banken en verzekeraars door mogen gaan op de ooit ingeslagen weg van risicoloos eigen belang.

Waarom?
Topman Heemskerk deed nogal sussend over zijn voorstel. De huizenprijzen zullen wél fors dalen, maar het aantal probleemgevallen zal gering zijn. Waarom dan deze verzekering?

René Tissen
Business Universiteit Nyenrode

Share Button
Tagged with: ,
One comment on “Banken spelen weer het oude spelletje
  1. House says:

    Als je woning koopt en daarvoor is een hypotheek nodig, dan ligt het ondernemen en het risico van financieren bij de huiseigenaar en niet bij de financiële instelling.
    Als je een woning koopt en je investeert “spaargeld in je eigen woning”, dan ben niet geheel afhankelijk van een financiële instelling, dus zit je in rustig vaarwater.
    Desgewenst kun je dan nog verzekeringen afsluiten tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden zodat je meer stabiliteit heb in je woonlasten.
    Of je een verzekeren zou willen afsluiten tegen waarde daling van de woning is een optie, maar niet voor iedereen een noodzakelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*