Het succes van de Zwitserse Vailant bank

Van de 62 banken opgenomen in de Dow Jones Stoxx banking index zag slechts 1 bank zijn aandelenkoers in het laatste jaar stijgen. Wat is het geheim van het Zwitserse Vailant?

De aandelen van Vailant zijn in het afgelopen jaar circa 12 procent gestegen. De koers van het aandeel werd gesteund door een sterke winstgroei in 2007. Dit feit is echter niet uniek, aangezien veel banken over geheel 2007, toen de kredietcrisis nog niet tot volle wasdom was gekomen, een fraaie winst presenteerden.

Uniek

Wat is dan de reden dat de aandelenkoers van Vailant als enige van 62 bankenfondsen in de Dow Jones Stoxx banking index na een jaar hoger noteert? De kleine Zwitserse bank hield zich als enige niet bezig met hypotheek-gedekte obligaties uit de Amerikaanse subprime-markt.

Uitzondering

Vailant is hiermee een Europese uitzondering. Als we kijken naar de vijf beste- en vijf slechtst renterende fondsen dan herkennen we een aantal grote spelers, die het duidelijk anders hebben aangepakt. De meeste Europese bankenfondsen verloren overigens circa de helft van hun beurswaarde.

Europese bankfondsen opgenomen in de Dow Jones Stoxx banking index

Beste rendement
Vailant Holding (+11,7%)
Standard Chartered (-1,7%)
HSBC Holdings (-5,6%)
Banco Santander (-8,1%)
Bank of Greece (-12,4%)

Slechtste rendement
Bradford & Bingley (-86,4%)
HBOS (-71,1%)
UBS (-66,7%)
Alliance & Leicester (-66,4%)
Natixis (-66,3%)

Bronnen: FactSet Research en Marketwatch.com

Share Button
Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*