Stimulering huizenmarkt door Nationale Overwaarde Garantie

Als gecoördineerde maatregel om de tanende huizenmarkt voor eens en voor altijd uit het slob te trekken kunnen huizenkopers per direct aanspraak maken op het Nationale Overwaarde Garantiefonds (NOG).

Bestaande en nieuwe kopers die zich met hun DIGI-D inschrijven op de website van het NOG kunnen daarmee voor zichzelf een waardestijging van 20% per jaar voor al hun vastgoed veilig stellen. Voordeel voor de bank is dat het risico om waardedaling niet alleen compleet kan worden weggenomen, maar dat er zelfs een 100% garantie van waardestijging kan worden afgegeven. Deze zekerheid kan leiden tot sterke kortingen op de hypotheekrente, en 100% aflossingsvrij financieren kan hiermee ook weer mogelijk worden gemaakt. Ook kunnen verbouwingen en andere waardeverhogende investeringen meegenomen worden onder de garantie.

Initiatiefnemer Michiel Mulder (PvdA Gemeenteraadslid in Amsterdam) spreekt van “Een onvervalste win-win-win situatie. Huidige huiseigenaren kunnen hun huis verkopen tegen de prijs die ze willen en zelfs nog iets meer, want de koper kan toch gegarandeerd winst maken op zijn investering. Daar komt nog bij dat, aangezien de overwaarde gegarandeerd minimaal 20% per jaar bedraagt, de toekomstige winst gewoon nu alvast geconsumeerd kan worden. Dat kan weer een enorme boost voor de economie betekenen. Geld vastzetten in huizen geeft mensen immers de vrijheid om te wonen hoe en waar ze willen. Dat is nodig in een moderne economie die steeds sneller verandert en dus flexibiliteit van burger en overheid vraagt. Zo kan de markt binnen no-time worden vlot getrokken en kan de crisis nog slechts een nare herinnering zijn. Nederland kan zo sterker uit de crisis komen.”

Er wordt nog onderzocht of de garantie ook met terugwerkende kracht voor de periode tussen 2008 en 2012 afgegeven kan worden. Dit is afhankelijk van hoe het fonds gevuld gaat worden, wat momenteel nog niet bekend is. Voor meer informatie, zie de website van het Nationale Overwaarde Garantiefonds.

bron: Snorkel

1april

Share Button
Tagged with:
25 comments on “Stimulering huizenmarkt door Nationale Overwaarde Garantie
 1. Troy Ounce says:

  Ok,ok,ok duidelijk.

 2. Tsjaa.. says:

  LOL

 3. Overwaarde says:

  Waaahhhhnnsssinnnnnnn!!!!

 4. Overwaarde says:

  Het is een april!!! 😀

 5. Dawg says:

  Werd tijd.

 6. Claude says:

  Met terugwerkende kracht, s’il vous plait!

 7. Nico de Geit says:

  Dit is het keerpunt in de neerwaarste spiraal. Het NOG zou bijvoorbeeld vanuit de pensioenfondsen gevuld kunnen worden, zij hebben 1050 miljard euro beschikbaar.

  Met een gegarandeerde waardestijging van 20% per jaar zal er toch al snel 100 tot 150 miljard euro per jaar gevonden moeten worden als investering in de huizenmarkt.

  Voor de crisis stegen de totale hypotheken met 50 miljard euro per jaar. Dat resulteerde in een waardestijging van zo’n 7% per jaar.

 8. karel says:

  Het kan altijd NOG dieper,als het moet. 😉

 9. Nico de Geit says:

  Als overwaarde voortaan gegarandeerd wordt kunnen ook de inkomenseisen voor het verkrijgen van een hypotheek vervallen. Er kan immers worden afgelost vanuit de overwaarde.

  20% gegarandeerde waardestijging is immers ruim voldoende om de rente te betalen.

 10. Voerman says:

  Doe Voerman d’r maar 10! 🙂

 11. snorkel says:

  20% per jaar lijkt me een goed percentage, want het komt precies overeen met wat huiseigenaren verwachten
  http://www.youtube.com/watch?v=s3fw_ors6K4&feature=youtu.be&t=9m20s
  http://www.youtube.com/watch?v=8RrKScRg5KM&feature=youtu.be&t=23m

 12. Michel says:

  Das pas lekker!

  Helemaal top, gewoon doen 🙂 Whahahahahaaha

  p.s. “Breng ze niet op ideeën in Den Haag.” Voor je het weet, doen ze het ook nog.

 13. Voerman says:

  Het fonds te vullen uit reeds gerealiseerde en nog te realiseren besparingen in de zorg, kinderopvang, pensioenpotten, huurtoeslagen, openbaar vervoer, AOW, WAO en WW en verder aan te wijzen sociale – en vangnetachtige voorzieningen.

  Belangrijke verhogingen van de IB in de laagste schalen kunnen ook voor extra lucht zorgen!

  Een nieuw op te richten politieke partij, genaamd “ALLES VOOR HET WONEN” gaat een nieuw ministerie bemannen e.e.a. sturing geven.

 14. Nico de Geit says:

  Michel: Voor je het weet, doen ze het ook nog.

  Het plan is realistisch. Dat huizenprijzen dalen, dat is niet realistisch. Te verwachten valt dat de prijzen binnenkort de achterstand gaan inhalen waarbij prijsstijgingen van 20% per jaar heel gewoon zijn.

  Het plan kan gefinancierd worden vanuit de pensioenfondsen en/of de aardgasbaten. De overheid kan als verzekeraar optreden en de huizenbezitter betaalt slechts een premie, maar is dan wel zeker van 20% waardestijging – per jaar.

 15. snorkel says:

  Ik zie het die Michiel Mulder al Twitteren: “Fundingprobleem opgelost door garantie van toekomstige waardestijging.”

  En maar niet willen begrijpen dat wat er nu gebeurt niet een fundingprobleem is, maar juist de FUNDINGOPLOSSING voor het probleem dat wonen veel te duur is.

 16. Nico de Geit says:

  snorkel: 20% per jaar lijkt me een goed percentage, want het komt precies overeen met wat huiseigenaren verwachten

  20% is niet zoveel. Als je daar de rente van moet betalen, een nieuwe keuken, een nieuwe vloer, een nieuwe badkamer, een nieuwe cv-ketel, dan kom je al snel te kort. Als je dan ook nog op vakantie wil….

 17. snorkel says:

  Nico de Geit: 20% is niet zoveel.

  Ga je me nou vertellen dat je, naast het bezitten van een huis, ook nog MOET WERKEN om een beetje te genieten?

 18. Nico de Geit says:

  Stijgende huizenprijzen betekent een groeiende welvaart en andersom.

 19. Nico de Geit says:

  snorkel: Ga je me nou vertellen dat je, naast het bezitten van een huis, ook nog MOET WERKEN om een beetje te genieten?

  Huizenbezit is de motor van de arbeidsmarkt. Sinds 2008 zijn steeds meer mensen werkloos geraakt. Stijdgende huizenprijzen betekent een toenemende welvaart en werk in overvloed.

 20. karel says:

  Nico de Geit: 20% is niet zoveel.

  Inderdaad,in een dalende economie is 20% bij de hedendaagse huizenprijzen meer,niet zoveel .;-)

 21. Frans says:

  De echte 1 april grap staat in het artikel wat hierna is gepost toch?????

 22. Keesje says:

  Ik vind dit idee dan wel weer beter als de blok hypotheek, zijnde een huiseigenaar 😉 maar geloven kan ik het helaas niet…….tot mijn spijt!!

 23. Keesje says:

  http://floris.nu/funda/

  Funda teller gaat bijna recht omhoog…..!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*